atko wrote:... ako ti udjes u kino po gore opisanom scenariju ... to nije neki problem ... (ti imas svoje opravdanje sto si to ucinio ...
al budi bar fer pa reci znam to nije fino) al ako iz rukav izvadis kameru i krisom snimis film i sutra ga dilas ... e to je kriminal

Upravo o ovome se radi. I protiv ovakve vrste piraterije jesam. Ali cak ni ovo nije kradja u pravom smislu rijeci (u onom kontekstu koji ovdje mnogi spominju), jer nisi oteo dvd/bluray koji je bas neko iza tebe htio da kupi ili je vec kupio. Razgraniciti prvo ilegalnu upotrebu u svrhu pribavljanja finansijske koristi, od upotrebe u privatne svrhe.
Ja koristim Windows i Linux. Da sutra budem uslovljen da moram platiti windows - samo bih presao na Linux. Koga sam ja u tom slucaju ostetio? Jesam li ja vise ostetio Microsoft, ili onaj ko je napravio Ubuntu, SuSe, Gentoo ili Mint?
Dakle, kradja nije ako imam mogucnost da koristim nesto sto inace nikad ne bih ni platio. Da ne bude zabune - IMAM kupljenog software-a, imam originalnih audio CD-ova i DVD-ova, igrara... ali postoji jos jedna stvar, koju nekako uvijek preskoce ili zaobidju, a bitni su u ovoj prici:
- Audio cd-ovi su uglavnom kupljeni na koncertima ili direktno od muzicara/benda. Ostali su kupljeni NAKON sto sam skinuo MP3 album, i svidio mi se toliko da sam pomislio kako vrijedi imati u kolekciji, a prije tog MP3 albuma nisam nikad ni cuo za bend.
- Imam licenciran windows, ali samo zato sto sam ga dobio puno ispod realne cijene. Dakle, nisam ja nikakav buntovnik ili pobornik samo i jedino piratskog software-a.
- Besplatnu legalnu alternativu vrlo cesto trazim, i za takvih nekoliko programa koje koristim nije mi bilo zao donirati 5-10 dolara za autora ili tim.
Analogija s autima ne stoji nikako. Ako komsija ima Ferrari, a ja dodjem i 'precrtam' dizajn, moj internet provajder mi je dao sav potreban 'alat i garazu', i ja napravim sebi istog takvog. Komsiji moze samo biti krivo, ali ga ni na koji nacin nisam ostetio, niti njega niti fabriku. Nikad ga ne bih kupio svakako

Mozemo mi o ovome do ujutro, unatoc svemu, da polemiziramo