Licemjeri...

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Lacrymosa

#1 Licemjeri...

Post by Lacrymosa »

...e sta se podrazumjeva pod tim pojmom? Jesam li ja licemjerka ako vjerujem u Boga i postujem sve imanske sartove, a ne nosim maramu i sl.? Pitanje se odnosi samo na vjernike, bez ateistickih upada...HVALA!
Ajatolah_

#2 Re: Licemjeri...

Post by Ajatolah_ »

Valjda ne smatraš ovo ateističkim upadom, jer sam učio o ovome dok sam bio dijete, i (mislim) sjećam se ovog.
Licemjer si ako glumiš vjernika, a ne klanjaš, ne postiš itd.

Ali ipak uzimaj moje riječi sa rezervom.
Lacrymosa

#3 Re: Licemjeri...

Post by Lacrymosa »

EdoI wrote:Valjda ne smatraš ovo ateističkim upadom, jer sam učio o ovome dok sam bio dijete, i (mislim) sjećam se ovog.
Licemjer si ako glumiš vjernika, a ne klanjaš, ne postiš itd.

Ali ipak uzimaj moje riječi sa rezervom.
OK, hvala. :-D
frla

#4 Re: Licemjeri...

Post by frla »

Lacrymosa wrote:...e sta se podrazumjeva pod tim pojmom? Jesam li ja licemjerka ako vjerujem u Boga i postujem sve imanske sartove, a ne nosim maramu i sl.? Pitanje se odnosi samo na vjernike, bez ateistickih upada...HVALA!
Samo polahko nemoj nista nazor raditi i nemoj se nicim opterecavati pa ni vjerom ... sve postepeno i polahko nista naglo ... za sve treba vremena ... jer vjera nije sprint nakon cega ces se zapuhati i sve ostaviti ... vec je maraton.
Lagano i kontinuirano svakodnevno opusteno trcanje ...
Poznat je slucaj kada je do Poslanika, s.a.v.s., došla vijest o trojici ljudi od kojih je jedan rekao da se nece ženiti, drugi da nece spavati (cijelu noc ce provoditi u ibadetu), a treci da ce neprestano postiti, pa je rekao Poslanik, s.a.v.s.: "Šta je ljudima pa govore tako i tako, ja i postim i iftarim (ne postim), i klanjam navecer i spavam, i ženim se, pa kome je mrzak moj sunnet i ko ga ne slijedi, nije od mene." (Buharija i Muslim) U drugom hadisu stoji da je Poslanik s.a.v.s. rekao: "Niko nece pokušati da se nadmece sa vjerom, a da ga ona ne savlada." (Buharija, Nesai i Ahmed) Prema tome, priroda covjeka je takva da, ukoliko on pokuša da se, mimo nje, u potpunosti preda svakodnevnom ibadetu i zapostavi ostale svoje potrebe kao covjeka, to ce rezultirati ili time da nakon izvjesnog vremena osjeti neku vrstu prezasicenosti, pa krene putem potpuno suprotnim od toga, ili da jednostavno poklekne i osjeti se nemocnim da nastavi sa tom praksom.
Opusti se ... i sto vise "IKRE" uci, citaj, proucavaj u ime Gospodara ... a forma ce doci vremenom sama po sebi ...
Compact

#5 Re: Licemjeri...

Post by Compact »

Lacrymosa wrote:...e sta se podrazumjeva pod tim pojmom? Jesam li ja licemjerka ako vjerujem u Boga i postujem sve imanske sartove, a ne nosim maramu i sl.? Pitanje se odnosi samo na vjernike, bez ateistickih upada...HVALA!
Čim tebe muče ta pitanja, dobro je, i akoBog da uskoro će i ta stvar doći na red!

Licemjerstvo je kada čovjek čini neki ibadet iz ovodunjalučkog koristoljublja!

Kaže poslanik Muhamed s.a.v.s da je munafik (licemjer) onaj koji kada kaže slaže, kada obeća iznevjeri, a kada mu nešto daš on to pronevjeri!

Nečinjenje obaveza propisanih od Allaha su grijeh, ali kada je čovjek svjestan i zna da je to obaveza.

Ja bih tvoj slučaj više nazvao jednom malom trenutnom slabošću!

Kada čovjek počne sa iskreno sa namazom:"I obavljajte namaz, namaz zaista odvraća od loših djela", loših djela će biti sve manje, a onda čovjek sam traži kako da upotpuni svoju vjeru!

Želim ti puno sreće, iskrenosti prema Allahu, uspjeha u životu, i naravno što više marama! :D
Lacrymosa

#6 Re: Licemjeri...

Post by Lacrymosa »

frla wrote:
Samo polahko nemoj nista nazor raditi i nemoj se nicim opterecavati pa ni vjerom ... sve postepeno i polahko nista naglo ... za sve treba vremena ... jer vjera nije sprint nakon cega ces se zapuhati i sve ostaviti ... vec je maraton.
Lagano i kontinuirano svakodnevno opusteno trcanje ...
Poznat je slucaj kada je do Poslanika, s.a.v.s., došla vijest o trojici ljudi od kojih je jedan rekao da se nece ženiti, drugi da nece spavati (cijelu noc ce provoditi u ibadetu), a treci da ce neprestano postiti, pa je rekao Poslanik, s.a.v.s.: "Šta je ljudima pa govore tako i tako, ja i postim i iftarim (ne postim), i klanjam navecer i spavam, i ženim se, pa kome je mrzak moj sunnet i ko ga ne slijedi, nije od mene." (Buharija i Muslim) U drugom hadisu stoji da je Poslanik s.a.v.s. rekao: "Niko nece pokušati da se nadmece sa vjerom, a da ga ona ne savlada." (Buharija, Nesai i Ahmed) Prema tome, priroda covjeka je takva da, ukoliko on pokuša da se, mimo nje, u potpunosti preda svakodnevnom ibadetu i zapostavi ostale svoje potrebe kao covjeka, to ce rezultirati ili time da nakon izvjesnog vremena osjeti neku vrstu prezasicenosti, pa krene putem potpuno suprotnim od toga, ili da jednostavno poklekne i osjeti se nemocnim da nastavi sa tom praksom.
Opusti se ... i sto vise "IKRE" uci, citaj, proucavaj u ime Gospodara ... a forma ce doci vremenom sama po sebi ...
Hvala na odgovoru, lijepo si mi to objasnio. Ovo pitanje sam postavila jerbo na jednom forumu sam spomenula da sam muslimanka (hvala Allahu) al da ne nosim maramu i par ljudi (non - Muslims) me nazvalo licemjerkom, jer uzimam sta mi se svidja iz vjere a dobacujem ono sto mi ne pase. Mislim, to definitivno nije tako al tako su me nazvali, pa bih voljela da cujem misljenja i od vjernika (nije vazno koja je religija upitanju).
Lacrymosa

#7 Re: Licemjeri...

Post by Lacrymosa »

Compact wrote:
Čim tebe muče ta pitanja, dobro je, i akoBog da uskoro će i ta stvar doći na red!

Licemjerstvo je kada čovjek čini neki ibadet iz ovodunjalučkog koristoljublja!

Kaže poslanik Muhamed s.a.v.s da je munafik (licemjer) onaj koji kada kaže slaže, kada obeća iznevjeri, a kada mu nešto daš on to pronevjeri!

Nečinjenje obaveza propisanih od Allaha su grijeh, ali kada je čovjek svjestan i zna da je to obaveza.

Ja bih tvoj slučaj više nazvao jednom malom trenutnom slabošću!

Kada čovjek počne sa iskreno sa namazom:"I obavljajte namaz, namaz zaista odvraća od loših djela", loših djela će biti sve manje, a onda čovjek sam traži kako da upotpuni svoju vjeru!

Želim ti puno sreće, iskrenosti prema Allahu, uspjeha u životu, i naravno što više marama! :D
Hvala na lijepim zeljama, isto zelim i tebi.
Hvala Allahu, klanjam, postiim itd. Nisam pokrivena jer osjecam da nisam spremna (naravno da ovo nije nikakav izgovor al tako je), nadam se akoBogda da cu se u buducnosti rijesit ovog osjecaja.
sistem

#8 Re: Licemjeri...

Post by sistem »

da sam muslimanka (hvala Allahu) al da ne nosim maramu i par ljudi (non - Muslims) me nazvalo licemjerkom, jer uzimam sta mi se svidja iz vjere a dobacujem ono sto mi ne pase
moze jedna ateisticka upadica? :wink:

ljudi si daju pravo da sude drugima, jer se ne uklapaju u njihove vlastite sablone , onog kako ocekuju od drugih da se ponasaju. tako da se kritikuje musliman koji posti za ramazan, ali popije pivo, ili ne cini bilo sto sto neko sa strane zeli vidjeti kod 'kompletnog' muslimana. nadje se sta ce se prigovoriti i pravoslavcu, i socijalisti, i ... svakom zivom stvoru.
a covjek sam u sebi valjda osjeti sta je ispravno i sta je u skladu sa nekim intimnim kriterijima. bez obzira jel u pitanju vjera ili neki drugi svjetonazor, neka joj neko pripise bozansku inspiraciju, neko prirodnu ili eticko-moralnu, siguran sam da je ta intimna, vlastita mjera najbolja mjera.
frla

#9 Re: Licemjeri...

Post by frla »

Lacrymosa wrote: Hvala na odgovoru, lijepo si mi to objasnio. Ovo pitanje sam postavila jerbo na jednom forumu sam spomenula da sam muslimanka (hvala Allahu) al da ne nosim maramu i par ljudi (non - Muslims) me nazvalo licemjerkom, jer uzimam sta mi se svidja iz vjere a dobacujem ono sto mi ne pase. Mislim, to definitivno nije tako al tako su me nazvali, pa bih voljela da cujem misljenja i od vjernika (nije vazno koja je religija upitanju).
Drago mi je ... i mi smo od tebe nesto naucili sto se je meni veoma svidjelo a to je teorija o Big bangu i autootpadu.
Odavno nisam cuo nesto bolje i jednostavnije ... Samo ti sto vise "IKRE" uci, citaj i proucavaj sa bismillom a forma ce doci sama po sebi ... ne slusaj sta ti drugi govore, opusti se i ne opterecuj se ni sa cime. :D
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

#10 Re: Licemjeri...

Post by Latina »

Ja mislim da nisi. :)
frla

#11 Re: Licemjeri...

Post by frla »

Latina wrote:
Vidi nje ... selam ... pa gdje si ti ... :D
Latina

#12 Re: Licemjeri...

Post by Latina »

frla wrote:
Alejkumu selam. :) Evo me. Kako ti deveras sa poljima rize ? :razz:
Lacrymosa

#13 Re: Licemjeri...

Post by Lacrymosa »

sistem wrote:
da sam muslimanka (hvala Allahu) al da ne nosim maramu i par ljudi (non - Muslims) me nazvalo licemjerkom, jer uzimam sta mi se svidja iz vjere a dobacujem ono sto mi ne pase
moze jedna ateisticka upadica? :wink:

ljudi si daju pravo da sude drugima, jer se ne uklapaju u njihove vlastite sablone , onog kako ocekuju od drugih da se ponasaju. tako da se kritikuje musliman koji posti za ramazan, ali popije pivo, ili ne cini bilo sto sto neko sa strane zeli vidjeti kod 'kompletnog' muslimana. nadje se sta ce se prigovoriti i pravoslavcu, i socijalisti, i ... svakom zivom stvoru.
a covjek sam u sebi valjda osjeti sta je ispravno i sta je u skladu sa nekim intimnim kriterijima. bez obzira jel u pitanju vjera ili neki drugi svjetonazor, neka joj neko pripise bozansku inspiraciju, neko prirodnu ili eticko-moralnu, siguran sam da je ta intimna, vlastita mjera najbolja mjera.
KAd sam rekla bez ateistickih upada, mislila sam na one silne rasprave "ja u pravu ti nisi". Ovo je lijep odgovor. Zaista dosta ljudi daje sebi za pravo da sudi drugima, zalosno, al' istina.
Lacrymosa

#14 Re: Licemjeri...

Post by Lacrymosa »

Latina wrote:
Hvala! :-D
frla

#15 Re: Licemjeri...

Post by frla »

Latina wrote:
frla wrote:
Alejkumu selam. :) Evo me. Kako ti deveras sa poljima rize ? :razz:
Ma ja ti to polahko obradjujem ... pomalo cistim korov i tako ... samo lagano i opusteno ... :D
Latina

#16 Re: Licemjeri...

Post by Latina »

frla wrote:
Ma ja ti to polahko obradjujem ... pomalo cistim korov i tako ... samo lagano i opusteno ... :D
Mislim da si u pravu. :D
staza

#17 Istine...

Post by staza »

Katie Byron reče da na Balkanu ljudi teško izlaze iz svoga uvjerenja.
Znači ja sam tebe spustio na prvu: sve je lijepo dok to radiš u gomili, no rijetko je vidjeti one :D i koji su sposobni ozbiljnije braniti svoj stav: bilo koji (jer ovdje Katie i govori o tome): jedan na jedan.
Šta meni znači ako si ti vjernik ili ne po vlastitom iskazu.
Uključuje li to: intuiciju, nivo, svjesnosti, kreativnost, spremnost za stjecanje novih saznanja?
A: gdje su: ateisti, teisti, agnostici, mistici, antiteisti.
Ljudi se bacaju ciframa: a niko ne kaže, npr. u obrani ateizma (slučajno sam uzeo za primjer, jer i kod radikalnih vjernika je isto) da je Evropa danas stjecište raznih novih kultova, paganskih smjerova, pa makar se i mnogi izjašnjavali samo formalno pripadnicima neke monoteističke prenominacije.
10.000 sljedbenikâ Oshoa u Njemačkoj, hiljade sljedbenikâ nedavno preminule proročice Gabriele iz Wurzburga tj. zajednice prakršćanâ; tisuće novopaganâ: a upravo su oni, a ne ateisti dovkinsovskoga tipa podigli rejversko-britansku društvenu revoluciju '90-ih, itd., itd.
Novu društvenu tendenciju uvijek podiže duhovno ili ateistički rečeno novoideološko ubjeđenje...
:thumbup:
Isto je i obratno.
Na siteu Byron Katie, nekih davnih godina kada sam čitao, misleći, što i danas prilično zastupam, da njena filozofija nije ni za domaćice (uz dužno poštovanje istih), bio sam zapanjen kad ugledah onlinerski blurb Erice Jong...
Takvih i inače u životu koji napišu 3, 30, 303 posta: sa namjerom da nešto dokažu sebi, uvijek ima.
Međutim, pravo pitanje u životu uvijek je: jesi li spreman u komunikaciji s nekim doznati nešto novo.
Ergo, ako je neko potpuno pokriven, možda može nešto saznati iz tvoga dodira ljudskog: ako je dovoljno otvoren.
:bih:
Last edited by staza on 15/05/2009 13:55, edited 1 time in total.
ekvivalent

#18 Re: Licemjeri...

Post by ekvivalent »

ljepoto licemjer je jako teska rijec,i kroz Kur'an i kroz hadise pominje se u najtezim konotacijama
iako Uzviseni zna najbolje,samo tvoje razmisljanje o tome navodi na to da ti ne mozes biti licemjer
a to sto ne nosis mahramu jeste minus sasvim sigurno
jer ipak duznost je takva
no polahko drzi se namaza mahrama ce sama naci tvoju pametnu glavicu :wink:
Kenan-sa

#19 Re: Licemjeri...

Post by Kenan-sa »

Mislim da ako postujes i praktikujes vjeru a ne nosis maramu da nisi licemjer,jer siguran sam da kad obavljas namaz stavis mahramu,jer bez toga namaz nije ispravan.. Ali treba uvijek raditi na sebi,kako bi bili bolji! Danas je u Sarajevu ogroman broj pokrivenih djevojaka ,sestara,i sigurno one na najbolji nacin promoviraju svoju vjeru kao i svoje obaveze!
BHF_Manijak

#20 Re: Licemjeri...

Post by BHF_Manijak »

Bitno je da imas volju,da cvrsto vjerujes,da praktikujes namaz i pridrzavas se vecina propisa,pokrivcanje ce inshallah doci samo po sebi..razni komentari nek ti ne budu prepreka niti obeshrabrenje!kako Bugari hafiz kaze,nema izgubljenih dusa,samo neke koje su manje/vise prehladjene...djela se cijene prema namjerama i svakom pripada ono sto je naumio kako veli nas dragi Poslanik,dakle iman je u srcu nije u glavi,vjera je takojder stvar srca ne stvar glave...samo polahko i ne posustaj kad u glavi sebi razbistris i bude srepmna podnijeti puno odgovornost marame,onda ce ti se sama odluka sinuti na pamet...da ti Allah snagu da i ucvrsti ti iman! ;-)
andrija2007

#21 Re: Licemjeri...

Post by andrija2007 »

Po meni su licemjeri one osobe, iz sve tri, kod nas prisutne konfesije, koje su u prosloj drzavi radi vlastite komotnosti
imali partijsku knjizicu do 92-e, pa zatim postali opet iz vlastite komotnosti "vjernici", te kad bi doslo opet nesto trece,
opet bi iz vlastite komotnosti postali to nesto trece, mozda opet "komunisti" ili "vanzemaljci" ili sta god bi u modi
u tom trenutku.
Znaci licemjeri su osobe koje se pretvaraju da su nesto, sto vrlo dobro znaju da nisu. To nas narod zove prelivodama.
Takvih je nazalost vecina, a duzno postovanje onima, koji su bili i ostali dosljedni sebi, bilo da se radi o vjernicima,
ateistima ili bilo kome drugom.
arzuhal

#22 Re: Licemjeri...

Post by arzuhal »

Mislim da ti ljudi, koji su te nazvali licemjernom, ne znaju ponajbolje šta govore. Allahov poslanik, neka je na njega mir, dao je definiciju munafika/licemjera. To je osoba koja:
1. kada govori - laže;
2. kada obeća - ne ispuni obećano;
3. kada joj se povjeri neki amanet - iznevjeri povjereno.
U nekim se predajama dodaje i četvrta osobina: kada raspravlja sa nekim, čini to na grub i drzak način ;-) .
Pa je Poslanik, neka je na njega salavat i selam najljepši, dodao: onaj ko ima sve ove osobine je potpuni licemjer, a ako ima samo neku od njih, onda je dijelom licemjer.

Dakle, to što je tebi prigovoreno ne spada u munafikluk već se može, ako se već hoće, podvoditi pod GRIJEŠENJE u nepokornosti Allahu, 'Azze we Dželle. A griješnik i licemjer nisu isto, daleko od tog. Svi smo griješnici, ali nismo svi licemjeri. Griješnicima će Milostivi oprostiti a licemjeri će biti na samome dnu Džehennema.

Inače, kada bih ti sada trebao sažeti u jednu-dvije rečenice sve ono što su islamski velikani rekli o licemjerstvu, onda bih se poslužio jednom takvom rečenicom: Najdalji od licemjerstva je onaj koji za sebe istinski i iskreno misli da je licemjer. Ergo, osoba koja misli da je čista od licemjerstva je u NAJVEĆOJ OPASNOSTI.
Ashab po imenu Huzejfe je bio poznat kao Posjedovalac Tajne, jer je njemu i samo njemu, Muhammed, alejhi-selam, povjerio imena svih munafika u Medini, svih licemjera u redovima muslimana, ali da to nikome ne otkriva.
Omer ibn Hattab ga je preklinjao da mu kaže jel i on među imenovanim licemjerima. Takav strah i briga jednog od najboljih drugova Allahovog poslanika, alejhi-selam, jednog od najdražih ljudi Allahu i Njegovom poslaniku, pouka je nama.
Huzejfe mu je rekao da on nije među njima, ne otkrivajući ko jest. :)
p.s.
Hidžab ne može sakriti akrepa i aždahu niti otkrivena ženska glava može pokvariti ljepotu njenog srca i duše :)
p.p.s.
Ako Moj rob prema meni krene hodom, Ja prema njemu krenem trčeći
Lacrymosa

#23 Re: Licemjeri...

Post by Lacrymosa »

Zahvaljujem svima na datim odgovorima, prava ste srcad! :D :D :D
Post Reply