Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
HarTar wrote: ↑18/07/2020 01:15Ma da. Za sve su krivi Turska i Katar. Ne pravi se lud, japin ti je sve objasnio, plus što nijedna iole normalna država neće dozvoliti osnivanje druge države ili pokušaja osnivanja države na svom teritoriju.
Potcjenjuješ me, umjesto da me pažljivo čitaš. Ne, nisu krivi sve, ali su na Sinaju u istoj halki sa ISILom i logističarom Izraelom, a protiv Egipta.
HarTar wrote: ↑18/07/2020 01:15Ma da. Za sve su krivi Turska i Katar. Ne pravi se lud, japin ti je sve objasnio, plus što nijedna iole normalna država neće dozvoliti osnivanje druge države ili pokušaja osnivanja države na svom teritoriju.
Potcjenjuješ me, umjesto da me pažljivo čitaš. Ne, nisu krivi sve, ali su na Sinaju u istoj halki sa ISILom i logističarom Izraelom, a protiv Egipta.
Odoh na spavanje, ali te moram pitati ovo. Kako Izraelu može odgovarati Sisicin problem sa Sinajem? Za Tursku što tvrdiš i može proći, ali da Izrael destalibizira Sisicin režim nikako.
Takodje, egipatska vojska vrsi pritisak i maltretira lokalna plemena i beduine. Protjeruju ih i oduzimaju zemlju, ruse kuce i unistavaju infrastrukturu. Mnogi su uzeli oruzje i pruzaju otpor.
Pridruzuju se i saradjuju sa drugim grupama i bandama pa se stice dojam da se radi o jednoj jakoj i organizivanoj fronti protiv drzave i vojske.
Rezimska propaganda sve ih proglasava ISIL-om. To opravdava svaku akciju vojske.
HarTar wrote: ↑18/07/2020 01:22Odoh na spavanje, ali te moram pitati ovo. Kako Izraelu može odgovarati Sisicin problem sa Sinajem? Za Tursku što tvrdiš i može proći, ali da Izrael destalibizira Sisicin režim nikako.
Ne interesuje Izrael nikakav Egipat, a pogotovo Sinaj u Egiptu. Ne budi naivan.
HarTar wrote: ↑18/07/2020 01:22Odoh na spavanje, ali te moram pitati ovo. Kako Izraelu može odgovarati Sisicin problem sa Sinajem? Za Tursku što tvrdiš i može proći, ali da Izrael destalibizira Sisicin režim nikako.
Ne interesuje Izrael nikakav Egipat, a pogotovo Sinaj u Egiptu. Ne budi naivan.
Laku noć.
Naravno da ih ne interesuje. Ali ih interesuje podoban režim, a sa MB to nisu imali...LN
“The House of Representatives will discuss in today’s session the mandate of President Sisi to take a decision to send troops to Libya to meet the challenges facing Egyptian national security if the need arises,” Bakri said in a tweet via Twitter.
#Military: #Egypt parliament will discuss today authorizing the Armed Forces to operate in #Libya. Egypt constitution mandate the decision to go to war must come from be authorized by Parliament not the president. It is expected the parliament will approve
Iščitavao sam neke egipatske i proegipatske poglede na cijelu priču. Stičem utisak da oni turski ulaza u Libiju vide kao na saudijski ulazak u Jemen. Odnosno na ulazak u jedan duži proces koji treba da na duže staze oslabi i ospori aktuelnu Ankaru.
Pa, ako je to tako i dođe do konfrontacije, onda se ona neće rješavati za nekoliko dana ili sedmica.
Turci se uzjebali oko Sirta kao hijene oko lavova. Mogu nanjušiti naftu, ali nikako da umoce brk.
Turci u Libiji jesu zbog interesa oko gasa i nafte. Nikad niko nije rekao da nije tako. Naravno da i Egipat hoce isto to...
Ti sto tvrdis, da Sisi hoce da otvoreno intervenise u Libiji zbog libijskog naroda, je pravljenje budalama i nas i sebe...
Erdogan je jos zimus (ako se dobro sjecam) progurao odluku, o intervenciji u Libiji, u turskom parlamentu. Sisi je prvo pricao, paradirao i prijetio, a onda se tek sad sjetio da mu treba odluka parlamenta. Kao da Boga moli da ga ne puste...