LIBIJA

Post Reply
psydelija

#476 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by psydelija »

Alfons Kauders wrote:
A jedan wrote: mozes li mi navesti neki primjer gdje je rat rijesio probleme, u "novijoj" proslosti ??
kosovo :D
uporedjivati kosovo i libiju je u najmanju ruku smesno... svi mi vrlo dobro znamo koliko je tugo "pravicnom" zapadu bilo potrebno da pokrene vazdusne udare na milosevicev rezim... koliko je krvi proliveno i koliko je materijalne stete naneto od triglava pa do vardara da se tiraniji iz beograda stane u kraj... sa druge strane je libija i njeno bogatsvo. znaci, niti je problem gadafi, niti opozicija, niti ljudska i gradjanska prava libijaca, vec iskljucivo i samo crno zlato...
drugo, na kosovu je odmer snaga bio 90% naspram 10 %, a u libiji je odnos kud i kamo komplikovaniji... itd-itd.

bombardovanje ce u libiji samo produbiti vec postojeci plemenski jaz, a stanje na terenu ce ostati quo.
psydelija

#477 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by psydelija »

madner wrote:
Alfons Kauders wrote:
A jedan wrote: mozes li mi navesti neki primjer gdje je rat rijesio probleme, u "novijoj" proslosti ??
kosovo :D
Irak
da li ti stvarno mislis ovo sto pises ili dangubis?
Alfons Kauders

#478 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by Alfons Kauders »

A jedan wrote:
Alfons Kauders wrote:nije rijesio probleme, oni su jos tu, da ne obrazlazem offtopic. mozda se to bude vidjelo za 50-ak godina, mozda prije, a mozda i kasnije. amerika je izdavala i jebenije igrace od kosovara.
slovenija?

hrvatska?

kod nas doduse nije, jer nikad nije ni zavrsen... :D

mozemo i malo dalje... recimo do koreje i drugog svjetskog... :D par hiljada b-17tki i b-29ki cine cuda... :D
bolesno razmisljannje imas, mozda bi ti neko i cestitao.
bolesno?

hrvatsku napadne srbija, hrvati pobijede... rijesen problem...

sloveniju napadne srbija, slovenci pobijede... kraj price...

njemacka okupira cijelu evropu, saveznici je zgaze... i slijedi 65 godina mira u evropi...

i ja bolestan?

mozda bi ti pustio da martic ubija po hrvatskoj i da hitler trpa jevreje u gasne komore, ja bi na njih istresao hiljade tona bombi bez ikakve moralne dileme... ako to znaci da sam bolestan, ok...
jeza u ledja

#479 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by jeza u ledja »

A jedan wrote: bolesno razmisljannje imas, mozda bi ti neko i cestitao.
Nema nista bolesno u tome da sprijecavas neciju smrt silom.
madner

#480 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by madner »

psydelija wrote:
madner wrote:
Alfons Kauders wrote:kosovo :D
Irak
da li ti stvarno mislis ovo sto pises ili dangubis?
Otidji malo u Mosul pa mi reci sta kazu :D
Alfons Kauders

#481 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by Alfons Kauders »

psydelija wrote: uporedjivati kosovo i libiju je u najmanju ruku smesno... svi mi vrlo dobro znamo koliko je tugo "pravicnom" zapadu bilo potrebno da pokrene vazdusne udare na milosevicev rezim... koliko je krvi proliveno i koliko je materijalne stete naneto od triglava pa do vardara da se tiraniji iz beograda stane u kraj... sa druge strane je libija i njeno bogatsvo. znaci, niti je problem gadafi, niti opozicija, niti ljudska i gradjanska prava libijaca, vec iskljucivo i samo crno zlato...
drugo, na kosovu je odmer snaga bio 90% naspram 10 %, a u libiji je odnos kud i kamo komplikovaniji... itd-itd.

bombardovanje ce u libiji samo produbiti vec postojeci plemenski jaz, a stanje na terenu ce ostati quo.
i to treba biti argument? sto su u jugi cekali deset godina, a dole mjesec dana?

pa hoces da cekaju deset godina i dole? da gadafi odradi sto je slobo radio u svoje slobodno vrijeme?

sreca pa libija ima naftu, inace bi prosli isto kao i mi, ili gore... ovako barem postoji dobra sansa da se sve rijesi dosta brze
Alfons Kauders

#482 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by Alfons Kauders »

A jedan wrote:
madner wrote:Polako sa zakljuckom.
Da li je moralno prihvatljivo pustiti i gledati pokolj ako i si u stanju sprijeciti isti?
imali su priliku da djeluju moralno 92, pa nisu. stoga je smjesno govoriti da to rade sada iz moralnih razloga.
ko kaze da dole nece biti pokolja?? ko kaze da ce ga sprijeciti??
Image

kaze 110 ovakvih i sve ostalo sto uleti za njima... :D
madner

#483 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by madner »

A jedan wrote:
Da li je moralno prihvatljivo pustiti i gledati pokolj ako i si u stanju sprijeciti isti?
imali su priliku da djeluju moralno 92, pa nisu. stoga je smjesno govoriti da to rade sada iz moralnih razloga.
Na greskama se uci, ne sjede isti ljudi na polugama danas.
Opet izbjegavas odgovor. Nisam te pitao da li je moral razlog, pitao sam te sta bi bilo moralno uraditi.
Alfons Kauders

#484 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by Alfons Kauders »

madner wrote: pitao sam te sta bi bilo moralno uraditi.
organizovat neke hipi proteste izmedju kafe i dzoje, pa onda poslat dole reisa da klanja dzenazu svima koje mu pobije jaran... uz prigodan popust...
Alfons Kauders

#485 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by Alfons Kauders »

A jedan wrote: znali su oni dobro ko je gadafi, sto to nisu prije uradili. ccc pa donedavno se sarkozy slikao sa njim i potpisivao ugovore i nije im smetao dok je od njih nabavljao naoruzanje (kojim sada ubija jadnike po bengaziju)
gle cuda, nisi u toku... ogromna vecina tih ugovora nije realizirana, skoro nista konkretno nije ni isporuceno, sem radio stanica i sl gluposti... ali nejse... isto kao sto svi ljubitelji lika i djela omiljenog im pukovnika ovdje pametuju o nafti, a i ne pogledaju koje su se sve firme vec "ugradile" u libijski sistem od 2003 naovamo... smijesno

nego... nisi odgovorio na pitanje... da li sam ja bolestan sto bi sravnio sa zemljom nuremberg 1938, u po hitlerovog govora, sve sa civilima i okupljenim clanovima stranke... ili bi bio manje bolestan da ih pustim da urade to sto su uradili?

a sad laku noc...
madner

#486 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by madner »

A jedan wrote:
madner wrote:
A jedan wrote: imali su priliku da djeluju moralno 92, pa nisu. stoga je smjesno govoriti da to rade sada iz moralnih razloga.
Na greskama se uci, ne sjede isti ljudi na polugama danas.
Opet izbjegavas odgovor. Nisam te pitao da li je moral razlog, pitao sam te sta bi bilo moralno uraditi.
moralno bi bilo sravnit gadafija sa zemljom i spasit jadnike. zatim se pokupit kuci bez namjera da se mjesaju dalje u politicki zivot libije. prestat prodavat naoruzanje majmunima kao sto je gadafi.prestat dovodit drzave do ovakvih situacija samim tim sto se slikavaju sa bolesnicima koji ce poslije da ubijaju ljude sa naoruzanjem koje su od njih kupili. to bi otprilike bilo moralno, al oni ce uradit samo mali dio toga, sravnit gadafija sa zemljom, a dalje je vec uhodana sema.
volio bih da nisam u pravu, pa da libiji dodju lijepi dani, kao sloveniji, kosovu i hrvatskoj kojima je rat rijesio probleme :roll:
Super, sada samo podjeli sa nama kristalnu kuglu da znamo ko ce se okrenut protiv svojih. Inace je vecina naoruzanja Ruske proizvodnje, a oni ga ne napadaju.

Cemu to kolutanja ocima, rat je rijesio situaciju u sve tri drzave.
yugi

#487 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by yugi »

jeza u ledja wrote:
A to su ovi pobunjenici lafo goloruki :?
Ripicipi

#488 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by Ripicipi »

yugi wrote:
jeza u ledja wrote:
A to su ovi pobunjenici lafo goloruki :?
Zar bi ti bio goloruk nakon sto ti Gadafi kaze da ce ocistiti kucu po kucu u slucaju pobune, a mogu samo zamisliti kakve su to metode, klasicna sjeca glava :roll:
yugi

#489 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by yugi »

potres_mozga wrote:
Zar bi ti bio goloruk nakon sto ti Gadafi kaze da ce ocistiti kucu po kucu u slucaju pobune, a mogu samo zamisliti kakve su to metode, klasicna sjeca glava :roll:
Ma ne opravdavam Gadafija ni najmanje al jeza me ba hvata od te demokratije koju uvodi NATO :-) Pa zar zaista još postoje naivni koji vjeruju u priču o tobožnjoj brizi za Libijski narod???Ma hajde!Bilo je isuviše medijskih manipulacija oko te priče u Libiji!Ono što večeras Marić reče u svom komentaru, parafraziram-postoji li ijedan državnik na svijetu koji bi mirno čekao da mu pobunjenici dođu na vrata???
Autobus

#490 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by Autobus »

Fighting for peace is like screwing for virginity. :-)

Ili malo ozbiljnija:

The direct use of force is such a poor solution to any problem,
it is generally employed only by small children and large nations.

Teško će oni zaustaviti bilo šta sa ratom. Ne rade oni ovo zbog zaustavljanja krvoprolića, ne rade oni ovo jer su se opametili, rade jer im je u interesu. Ali doći će dan kada će neko oslobađati SAD i Evropu. :-)
rijeka oz

#491 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by rijeka oz »

Alfons Kauders wrote:
A jedan wrote:
Image

kaze 110 ovakvih i sve ostalo sto uleti za njima... :D

Koji si ti umobolnik . Mladic i Kardzic ti nisu do koljena .
Autobus

#492 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by Autobus »

Lud i ponosan wrote:
Autobus wrote:
Ali doći će dan kada će neko oslobađati SAD i Evropu. :-)
Naravno... Samo ce njima priroda da presudi ;)
Image
Alfons Kauders

#493 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by Alfons Kauders »

rijeka oz wrote: Koji si ti umobolnik . Mladic i Kardzic ti nisu do koljena .
tim jezikom razgovaraj s onim koji su te tako odgojili, tj nisu...
Alfons Kauders

#494 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by Alfons Kauders »

A jedan wrote:
Alfons Kauders wrote:
madner wrote: pitao sam te sta bi bilo moralno uraditi.
organizovat neke hipi proteste izmedju kafe i dzoje, pa onda poslat dole reisa da klanja dzenazu svima koje mu pobije jaran... uz prigodan popust...
mene je pitao, ne tebe, stereotipni gospodine. zbog takvih recenica sam ti rekao da imas bolesno razmisljanje. jadno.
pa sta zapravo vi predlazete? necete da se bombarduje gadafi, sta je alternativa?

pustiti ga da pobije opoziciju?

i usput organizovat demonstracije za mir... :-)
poznanik

#495 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by poznanik »

Šta je, zapravo, rezolucijom Savjeta bezbjednosti o zabrani letova iznad Libije određeno?
Cyrax

#496 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by Cyrax »

Da se digao citav narod kao u Tunisu i Egiptu nije. Vecini je izgleda dobro sa Gadafijev nebitno sta mi mislimo o njemu. Sad sa druge strane ovi "demonstranti" kad su poceli da pljackaju kasarne i ubijaju policajce i vojnike postaju pobunjenici a demonstracije oruzana pobuna. Do polovine februara bili su u samom Tripoliju a sad drz' gace. Cudno kad sam gledao vijesti "vojnici masovno napustaju Gadafija,djeca ga rodjena izdaju,citava Libija na nogama" kako on to sa 100 srpskih placenika, kako u novinama pise, tu armiju "boraca za slobodu" omlati za desetak dana? Gadafi ubija a ubijaju i pobunjenici samo rijetko gdje ima to u vijestima i pitam se sto.Intervencija zapada je od njega napravila mucenika a Libiju magnet za svakog militanta iz Cada, Nigera i pogotovo Sudana da dodje i bori se protiv zapada. Kakav je takav je od ovih sto ce ga eventualno naslijediti je bolji.
nosara

#497 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by nosara »

Cyrax wrote:Da se digao citav narod kao u Tunisu i Egiptu nije. Vecini je izgleda dobro sa Gadafijev nebitno sta mi mislimo o njemu. Sad sa druge strane ovi "demonstranti" kad su poceli da pljackaju kasarne i ubijaju policajce i vojnike postaju pobunjenici a demonstracije oruzana pobuna. Do polovine februara bili su u samom Tripoliju a sad drz' gace. Cudno kad sam gledao vijesti "vojnici masovno napustaju Gadafija,djeca ga rodjena izdaju,citava Libija na nogama" kako on to sa 100 srpskih placenika, kako u novinama pise, tu armiju "boraca za slobodu" omlati za desetak dana? Gadafi ubija a ubijaju i pobunjenici samo rijetko gdje ima to u vijestima i pitam se sto.Intervencija zapada je od njega napravila mucenika a Libiju magnet za svakog militanta iz Cada, Nigera i pogotovo Sudana da dodje i bori se protiv zapada. Kakav je takav je od ovih sto ce ga eventualno naslijediti je bolji.
wasp medijska masinerija je u stanju kreirat takvu situaciju, da 90% inace normalnih i postenih ljudi pomisli kako je sasvim u redu unistit cijele narode, drzave... jer, zaboga, bilo je na cnn-u da se radi o olosu...
BarbaDue

#498 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by BarbaDue »

Autobus wrote:
Lud i ponosan wrote:
Autobus wrote:
Ali doći će dan kada će neko oslobađati SAD i Evropu. :-)
Naravno... Samo ce njima priroda da presudi ;)
Image
da hoce bogdo, ali nece nisu oni narod sa krvavim žvaljama 8)
madner

#499 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by madner »

Jasta, Kinezi su pravo nagodni. Pogledati pod Tibet. :roll:
BarbaDue

#500 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by BarbaDue »

Alfons Kauders wrote: pa sta zapravo vi predlazete? necete da se bombarduje gadafi, sta je alternativa?

pustiti ga da pobije opoziciju?

i usput organizovat demonstracije za mir... :-)
da su izasli normalni ljudi na normalne proteste kao i svugdje u svijetu nista se nebi dogodilo ali to u stvari nisu bili protesti vec oruzana pobuna u cilju destabilizacije drzave. logican je bio potez gadafija da osujeti namjeru grupe pobunjenika da od bengazija stvori zasebnu drzavu pod patronatom osovine zla!!!
Post Reply