LIBIJA

Post Reply
agnostic_front

#4401 Re: LIBIJA

Post by agnostic_front »

dobro.
anthraxQ
Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi

#4402 Re: LIBIJA

Post by anthraxQ »

agnostic_front wrote:zato sto je francuska revolucija iskrena bprba za slobodu, a ovo masonska zavjera?
hajde reci mi, kada je Bastilja osvojena, koliko zatvorenika su tamo našli? a pogotovo koliko zatvorenika protivnika režima?

samo to odgovori, i znat ćeš da je FBR manje više ubleha oligarhije kojoj taj sistem nije odgovarao.
agnostic_front

#4403 Re: LIBIJA

Post by agnostic_front »

nasli su sedam zatvorenika, ako se ne varam.
sta to dokazuje?
anthraxQ
Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi

#4404 Re: LIBIJA

Post by anthraxQ »

agnostic_front wrote:nasli su sedam zatvorenika, ako se ne varam.
sta to dokazuje?

i niti jedan nije bio zatvoren radi protivljenja režimu - aka politički zatvorenik.

pa dokazuje da su revolucije ustvari ublehe, i nikad nisu 'iz naroda'.

to je samo smjena jedne garniture drugom, stvari ljudski problemi ostaju veoma malo zapaženi.

pročitaj šta je bilo nakon te FBR. 80% ista priča kao i prije toga pod krinkom L. E. F.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#4405 Re: LIBIJA

Post by Chmoljo »

čuj nisu iz naroda :D pa normalno da nisu.

pobogu, ko da nikad niste čuli za Monteskjea, Voltera i Rusoa :-)
anthraxQ

#4406 Re: LIBIJA

Post by anthraxQ »

Chmoljo wrote:čuj nisu iz naroda :D pa normalno da nisu.

pobogu, ko da nikad niste čuli za Monteskjea, Voltera i Rusoa :-)
što bezze degradiraš kad znaš na šta sam mislio?

nisam mislio bukvalno iz naroda, već ono što se zna propagirati tipa narod se pobunio, borba protiv tiranije, pravda i sl...
to.

A znam ja za te dobro.
Chmoljo

#4407 Re: LIBIJA

Post by Chmoljo »

ne degradiram tebe.

nego... normalno da mora postojati podloga za revoluciju. borba protiv tiranije... hm, sigurno da jeste bila. neće narod sam od sebe krenuti u razvaljivanje. i naravno, neko mora finansirati to razvaljivanje, uobličiti ga. usmjeriti.

ali revolucije nisu ublehe. to što neko misli da će poslije njih poteći med i mlijeko, do njega je. jer, revolucije nisu ublehe zato što je nakon njih dolazilo do promjena.

Deklaracije o ljudskim pravima, Ustavi koji su sadržavali ove ideje, pravednija (ne pravedna) raspodjela moći i resursa... sve su to posljedice revolucija. u Francuskoj je to trajalo DECENIJAMA. jer i revolucija je proces. a po njih se pokazalo - nabolje ipak.

iako je iza nje došao još jedan apsolutista, kojeg je na svojim plećima osjetila cijela Evropa opet je i ta revolucija ostavila svoj trag.

ublehe ne ostavljaju trag.
anthraxQ

#4408 Re: LIBIJA

Post by anthraxQ »

da, ostavi traga. ali sve u ljudskoj historiji ostavi traga, i ratovi i epidemije, pa i revolucije.

stvar je što ja ne znam niti jednu revoluciju koja nije izdala svoje revolucionare, manje ili više.

pogledaj šta je bilo sa Robespjerom, pa na kraju krajeva i sa Gevarom...

istina, ostavi traga, ostane dio toga i zaživi, ali većina je samo bio pucanj u prazno. pa i to što si pomenuo Napoleona jer njegov primjer donekle daje uvid tvrdnju.

možda sam se i ja pogrešno izrazio, možda je blja riječ varka. :)
agnostic_front

#4409 Re: LIBIJA

Post by agnostic_front »

Pa Bastilja znači više od zatvora. Prvo kao simbol moći i okrutnosti aristokratije. Drugo, kao oružarnica. Treće, od postanka 1300 i neke godine, bilo je sigurno više od 7 zatvorenika u tom zatvoru. Pretpostavljam, mada je vjerovatno to ubleha.
Al hajd to je sve nebitno. Znači sloboda govora, smanjenje moći Crkve, prava žena, uspostavljanje republike, i tako dalje je sve ubleha? Naravno da se nije uspostavilo sve to preko noći, ali samo budala može da očekuje da će se preko noći feudalizam pretvoriti u demokratiju.

Dakle, po tebi, nijedna nasilna promjena nije valjala? Nije valjala ni američka revolucija. Šta su se oni imali buniti protiv Engleza tako bogatih? Meni to evo ostaje nejasno.
Zašto se Spartak pobunio protiv najjače i najbogatije države na svijetu, Rimskog Carstva, pa sramota jedna, UBLEHA!

Šta se Zmaj od Bosne uzeo buniti sultanu, sramota, ubleha, i nek su ga ubili. ono nešto, ko fol u ime naroda, a samo sebi da lovu smakne. To mu je rokfelerov djed objasnio, da će se malo digne protiv sultana, da oslabi osmanlije, pa da rokfelerov standard oil zauzme bosfor da može rusima prodavat naftu! Ubleha!

Pa oni Irci, oni se nešto bune protiv Engleza. Fino im ljudi ostavili kupusa i krompira da imaju da jedu, a to stoka nezahvalna hoće i mrkvu, i eto ti, poginuše toliki ljudi zato što je vladajuća garnitura htjela više za sebe. Onaj narod što je gladov'o, njemu je bilo dobro, šta fali što svaki dan jede krompir i kupus (možda jednom dnevno), to je ubleha! nije to narod.

Sramota i Škoti oni što se bune protiv Engleza, baš im je dobro bilo.

Sramota šta je Ataturk napravio od Turske. To sad nije država, to je ubleha! UBLEHA!

Sramota šta se imaju Mađari buniti protiv SSSR-a, ljepota, lagodan život, al eto, neko se tu nakr'o love.
Chmoljo

#4410 Re: LIBIJA

Post by Chmoljo »

agnostic_front - ne imah vremena odgovoriti, ali ti si to baš onako kako sam htio, i bolje :thumbup:

revolucije su uvijek iskoraci. ali u revolucijama se gine, ljudi. revolucije su RATOVI, samo specifični ratovi. i rekao bih manje besmisleni ratovi od onih za teritoriju, resurse ili kontrolu (oni faktički iz ekonomskih razloga, jer sam čvrstog stajališta da je rat najproduktivnija grana ekonomije u historiji ljudskog roda.) to krvoproliće neki pojedinci iskoriste za vlastite ciljeve, neki stvarno stoje iza te ideje, neki su tu jer ih je tu život zadesio.

kako će i šta će biti od krkljanca ovisi o omjeru ove tri kategorije gore.

ja sam već pominjao deklaracije i ustave... poglavito Amerike i Francuske i ono što predstavljaju u modernim pravnim sistemima danas, ali i konvencijama na međunarodnom nivou.

da, Napoleon je zadesio Francusku poslije revolucije. ali njega više nema, a ostadoše te deklaracije i ustavi. :)
KENJAC

#4411 Re: LIBIJA

Post by KENJAC »

... i evo nas ponovo! Znao sam da mir u Libiji nije neka duga prica , ali da ce za manje od osam mjeseci pocet da pucaju i to u Tripoliju... e to nisam ocekivo!

Tripoli -- U sukobu rivalskih oružanih grupa u libijskoj prestonici Tripoliju poginule su tri osobe, rekli su zvaničnici.

Od izbijanja sukoba između grupe iz grada Garian na oko 80 kilometara od Tripolija i Al-Asabije na oko 15 kilometara od Tripolija, prošle nedelje, pet ljudi je izgubilo život, rekli su bolnički zvaničnici.

Sukobi su danas nastavljeni, dan pošto su plemenske vođe došle u prestonicu na razgovore o pomirenju.

Danas je u oružanom sukobu u kojem su korišćeni i minobacači, povređeno 50 ljudi.

Sukobi ukazuju na krhku bezbednosnu situaciju u Libiji poštu su revolucionarne snage posle osam meseci građanskog rata na jesen svrgle režim dugogodišnjeg vođe Moamera Gadafija.

Nove vlasti još nastoje da zauzdaju različite oružane grupe koje su imale ključnu ulogu u svrgavanju Gadafijevog režima, a sada odbijaju da se razoružaju i povinuju prelaznoj vladi.

Predstavnik grupe iz Gariana rekao je da su njegovi ljudi hteli da uhapse osumnjičene za veze s Gadafijevim režimom, što su odbili borci iz Al-Asavije, čime je izazvan oružani sukob.
skaut_83

#4412 Re: LIBIJA

Post by skaut_83 »

jel neko ima tacnih informacija kakva je trenutna situacija u libiji...dal se neko od nasih vratio raditi, sigurnost... ???
Bilo sta...hvala
jefferson

#4413 Re: LIBIJA

Post by jefferson »

KENJAC wrote:... i evo nas ponovo! Znao sam da mir u Libiji nije neka duga prica , ali da ce za manje od osam mjeseci pocet da pucaju i to u Tripoliju... e to nisam ocekivo!

Tripoli -- U sukobu rivalskih oružanih grupa u libijskoj prestonici Tripoliju poginule su tri osobe, rekli su zvaničnici.

Od izbijanja sukoba između grupe iz grada Garian na oko 80 kilometara od Tripolija i Al-Asabije na oko 15 kilometara od Tripolija, prošle nedelje, pet ljudi je izgubilo život, rekli su bolnički zvaničnici.

Sukobi su danas nastavljeni, dan pošto su plemenske vođe došle u prestonicu na razgovore o pomirenju.

Danas je u oružanom sukobu u kojem su korišćeni i minobacači, povređeno 50 ljudi.

Sukobi ukazuju na krhku bezbednosnu situaciju u Libiji poštu su revolucionarne snage posle osam meseci građanskog rata na jesen svrgle režim dugogodišnjeg vođe Moamera Gadafija.

Nove vlasti još nastoje da zauzdaju različite oružane grupe koje su imale ključnu ulogu u svrgavanju Gadafijevog režima, a sada odbijaju da se razoružaju i povinuju prelaznoj vladi.

Predstavnik grupe iz Gariana rekao je da su njegovi ljudi hteli da uhapse osumnjičene za veze s Gadafijevim režimom, što su odbili borci iz Al-Asavije, čime je izazvan oružani sukob.

Libiji ce trebati 20 godina da postane funkcionalna drzava! Ne moze to preko noci, posebno zato sto se libijci nikad nisu "igrali" demokratije, slobode stampe, izbora i sl.
Sada je vrijeme da svako ko misli da moze da se docepa vlasti to uradi (pogledaj BiH) i da ostavi svoj pecat, samo sto za razliku od BiH u kojoj si imao IFOR, pa SFOR, pa EUFOR, to u libiji nemas, pa dolazi do ovakvih stvari.
Mislis da bi mi bili drugaciji? Mozda malo, ali i kod nas bi cele i ostali otvoreno pucali a ne onako hinjski!
kantazasmece

#4414 Re: LIBIJA

Post by kantazasmece »

http://www.lefigaro.fr/flash-actu/2012/ ... -walid.php

VRACA SE ZELENA ARMIJA !
GAZI PACOVE
nosara

#4415 Re: LIBIJA

Post by nosara »

jefferson wrote:
KENJAC wrote:... i evo nas ponovo! Znao sam da mir u Libiji nije neka duga prica , ali da ce za manje od osam mjeseci pocet da pucaju i to u Tripoliju... e to nisam ocekivo!

Libiji ce trebati 20 godina da postane funkcionalna drzava! Ne moze to preko noci, posebno zato sto se libijci nikad nisu "igrali" demokratije, slobode stampe, izbora i sl.
Sada je vrijeme da svako ko misli da moze da se docepa vlasti to uradi (pogledaj BiH) i da ostavi svoj pecat, samo sto za razliku od BiH u kojoj si imao IFOR, pa SFOR, pa EUFOR, to u libiji nemas, pa dolazi do ovakvih stvari.
Mislis da bi mi bili drugaciji? Mozda malo, ali i kod nas bi cele i ostali otvoreno pucali a ne onako hinjski!
Libija je bila funkcionalna drzava, dok oni naci smradovi kojima ti i jos par likova sa ovog foruma virite iz supka, nisu sve sjebali, da bi u vasem krmetnjaku benzin bio pet centi jeftiniji...
Optimus Prime

#4416 Re: LIBIJA

Post by Optimus Prime »

nosara wrote:
jefferson wrote:

Libija je bila funkcionalna drzava, dok oni naci smradovi kojima ti i jos par likova sa ovog foruma virite iz supka, nisu sve sjebali, da bi u vasem krmetnjaku benzin bio pet centi jeftiniji...
Smijesno!

Koliko je meni poznato u Libiji je gradjanski rat bio u punom jeku, davno prije nego sto su Amerikanci odlucili da se stave na stranu pobunjenika.
I Slobina Jugoslavija je bila "funkcionalna".
nosara

#4417 Re: LIBIJA

Post by nosara »

Optimus Prime wrote:
nosara wrote:
jefferson wrote: Libiji ce trebati 20 godina da postane funkcionalna drzava! Ne moze to preko noci, posebno zato sto se libijci nikad nisu "igrali" demokratije, slobode stampe, izbora i sl.
Smijesno!

Koliko je meni poznato u Libiji je gradjanski rat bio u punom jeku, davno prije nego sto su Amerikanci odlucili da se stave na stranu pobunjenika.
Smijesno je koliko u supak moze stat supaka... I fascinantno, takodjer... :roll:
Optimus Prime

#4418 Re: LIBIJA

Post by Optimus Prime »

nosara wrote:
Smijesno je koliko u supak moze stat supaka... I fascinantno, takodjer... :roll:
Kad ovakve izjave dobijem od zaludjenih ultraljevicara to mi dodje nesto kao kompliment. :D

Hoces li mi napokon objasniti, kad su to Amerikanci sve sjebali i kad ce im to benzin biti 5 centi jeftiniji?
amoninan

#4419 Re: LIBIJA

Post by amoninan »

Oprosti mu, još je pod stresom zbog smrti Dragog Vođe :D
kantazasmece

#4420 Re: LIBIJA

Post by kantazasmece »

...
Last edited by Anonymous on 23/01/2012 21:52, edited 1 time in total.
Reason: .
quasar

#4421 Re: LIBIJA

Post by quasar »

Gadafijeve pristalice preuzele kontrolu nad Bani Walidom
Pristalice bivšeg libijskog lidera Muamera Gadafija preuzele su kontrolu nad gradom Bani Walidom nakon sukoba sa policijom lojalnom novoj vladi tokom kojih su ubijena četiri, a ranjeno 20 lica.

http://www.sarajevo-x.com/svijet/globus ... /120123139

Tuzna i nesretna zemlja. Kao i druge kuda prodje on.

simpozijum delirijum

#4422 Re: LIBIJA

Post by simpozijum delirijum »

quasar wrote:Gadafijeve pristalice preuzele kontrolu nad Bani Walidom
Pristalice bivšeg libijskog lidera Muamera Gadafija preuzele su kontrolu nad gradom Bani Walidom nakon sukoba sa policijom lojalnom novoj vladi tokom kojih su ubijena četiri, a ranjeno 20 lica.

http://www.sarajevo-x.com/svijet/globus ... /120123139

Tuzna i nesretna zemlja. Kao i druge kuda prodje on.

tuzno i tacno
nezavisne humanitarne organizacije potvrdjuju sumnje u ratne zlocine NATO i USA u zracnim ( ali i kopnenim napadima komandosima ) na Libiju
masovne egzekucije civila i zarobljenika
unistavanje civilnih objekata
i jos mnogo toga , gdje imperijalisti prodju ? tu vise niti trava ne raste
izgleda da je pocela sada prava revolucija u Libiji , ovaj put protiv agresora sa zapada i njihovih placenika , neka im je sa srecom ! :thumbup:
spreca

#4423 Re: LIBIJA

Post by spreca »

Optimus Prime wrote:Koliko je meni poznato u Libiji je gradjanski rat bio u punom jeku, davno prije nego sto su Amerikanci odlucili da se stave na stranu pobunjenika.
Amerika je bila inicijalna kapsula za "gradjanski rat" u Libiji.....Sta je uradila u Iraqu i u kakvom stanju je ostavila IraQ?....Iraq ce jos dugo da krvari kao i Libija....jer je to u americkom imperijalistickom interesu.....posle raspada SSSR amerika je krenula u svoje imperijalisticke pohode.....pa imaju oni Kubu,Venecuelu i nevidim da tamo izvoze "demokratiju"....bar tamo im je blize ...imali bi manje troskova a i pomogli bi komsiluku...nesto im logika nije jaca strana....
skaut_83

#4424 Re: LIBIJA

Post by skaut_83 »

Ovo ni blizu nije gotova prica ili su ovo ipak posljednji trzaji starog rezima...???

Interesantno kako su bosanci potrcali nazad u libiju i prvi smo koji su nastavili sa radnim aktivnostima'??? Zar smo toliko hrabri :D
quasar

#4425 Re: LIBIJA

Post by quasar »

skaut_83 wrote:Ovo ni blizu nije gotova prica ili su ovo ipak posljednji trzaji starog rezima...???

Interesantno kako su bosanci potrcali nazad u libiju i prvi smo koji su nastavili sa radnim aktivnostima'??? Zar smo toliko hrabri :D
Nevolja i nas natjerala.
Post Reply