E, ovo je bilo jako...sumirprimus wrote:e bas si mi se argumentovano nagovorio, kako rece,crno na bijelo,korporacijsko,tradicijski,boli te i tako dalje...
snaga argumenta,nema dalje,a mene pitas kolko imam godina!
pukovnik je mrtav,revolucija se nastavlja na jarinju,pa bujrum...
LIBIJA
- nosara
#3301 Re: LIBIJA
-
sumirprimus
#3302 Re: LIBIJA
vidim i ti kontrarevolucionarno,snagom argumenta,osporis nema govoranosara wrote:E, ovo je bilo jako...sumirprimus wrote:e bas si mi se argumentovano nagovorio, kako rece,crno na bijelo,korporacijsko,tradicijski,boli te i tako dalje...
- nosara
#3303 Re: LIBIJA
Ma samo "flat rate"... I kanala... Sisa... Guza... DemonkraCija...sumirprimus wrote:nato im je velikodusno pomogao,nije tajna da ga cekaju zbog mnogih grijeha,lokerbia,berlina,londona,ire, decenijama na zicer...
ali pjesadija je ginula i ulazila u gradove,prije nego sto su i bili pjesadija ginuli su..i zato im se mora odat priznanje...
pricate tu nesto u korist gadafija,a kontra ovih drugih,a sto je najzalosnije velika vecina vas je prezivila ovdje rat, i valjda se vrlooo dobro sjeca,kako je to krenut u tenama i bez oruzja na tenkove,il ste zaboravili???
taj isti nato je i ovde 95,presjeko stvar,ko i na kosovu 99 a tamo nema nafte sta jetmao...
moze gdje moze,ne moze svugdje,ja bi volio da isto tako padne i asad, i neđad, i saudijci, i kimjong il,i busu da se sudi, i putin da potone,al utopijo zemljo mila daleko li si...daj sta das...
Interesantno je da london ne smije na iru radi ire, ali smije na Gadafija radi ire...
- fidoremilienko
#3305 Re: LIBIJA
Ček, pa zar nije i kod nas demokraCija? I nama je NATO donijeo tu demokratiju!Bosnolog wrote: Prvo porediti nasu zemlju sa Amerikom i demokratijom,vladavinu prava jedne mafijaske i nakardno etnoaparthejdski neuredene drzave kakva je nasa gdje glavni tuzilac Barasin priznaje da je bio u vezi sa glavni mafijasem i svercerom oruzja,kojeg kao dio nagodbe za priznanje mafiijaskih aferima ponovo stave da ga narod placa kao glavnog sudiju suda u sumskom blentitetu,sto samo govori da je kod nas mafijaska drzava u kojoj su sudije najveci mafijasi jer ne sude mafijasima vec s njima skupa rade,.....
Vidim mnogo hvališ kapitalistički sistem, odnosno bogaćenje bogatih a siromašenje siromašnih.Mnogi od vas bi izgleda rade imali Ruje ili Kineze umjesto Amerike kao super silu,eh jadan li je taj svijeta ako se to desi......Ili se jos zali za propalim utopijama Komunizma i Titoizma,.....za stanje u nasem drustvu je kriv narod i niko drugi,....Stranci samo gledaju svoj interes,.....![]()
Sa ovim se mogu složiti.Arapski diktaori su prodali svoje drzave i narode,da nemaju Nafte jos bi jahali Kamile i bili pod satorima,....Imaju naftu ali ne i pamet jer ne silaze sa mindera,pa od bijesa cak seru u zlatne WC solje .Zapad im crpi Naftu,preraduje svojom tehnologijom,daje lovu diktarorima a oni ne pitaju narod gdje da je drze i sto da rade sa njom vec ga ulazu u zapadne Banke koje ih obrcu i prave profit pa cak i oni avioni sto ih bomobarduju su dijelom finansiran i njihovom lovom.![]()
Gadafi je samo jedan u nizu debila koji za 40 godina nije uradio nista da Arapi imaju svoju uniju poput EU-a i parlamentom,jedinstvenu valutu,voni savez po uzoru na NATO i obavezu zajednicke odbrane itd.Nemamju nista od autoindustije pa nadalje,Sve sto su Gadafi,Sadam i drugi diktatori i kraljevi gradili,gradiili su im stranci,
Ti znaš.Pitas li se gdje su im instituti,univerziteti,a imaju crno zlato koje pokrece privredu cijelog covjecanstva,......
Evo ti tvojin dikatori i kraljevska gamad dok djeca u Somaliji umiru od gladi izedi,....za princeve se prave auto po posebnoj narudzbi,.....
Na Zapadu sve cvjeta. Svi siti, jelte?
Pa zar nisi ti za demokraCiju?Samo da znasa da oni ne prave nista od ovog,oni rezervni tocak ne zanju postaviti jer imaju tako jake skole i univerzitete,.....Djeca im se skoluju na tom istom zapadu po kojem kakite,.Trebaju im sve uzeti i ponovo ih kolonijalizirati da budu robovi i kmetovi u vlastitim zemljama,Aprasko debiliski diktarosko kraljevski uhljupi su najveci neprijetelji svojih drzava i naroda,....
Nije ba, to je teorija zavjere!Pet,sest miliona Izraelaca handri nekoliko stotia miliona Arapa jos od 1948,Sve ratove koje zapad vodi protiv njih zadnjih 100 godina se napadajau iz nekih od arapskih zemlja,ili se isti podrzavaju....sve receno,....
Nekima od vas je tesko otvoriti oci jer ste ocito ograniceni da shvatitie da bi neko drustvo imalo napretka mora postojati ,Dmokratija,vladavina prava,jako skolstvo,instituti,oganizacija i ekonomija,....da bi sve to imali potreni su edukovani,radni i odgovorni gradani,....
Ma ko te pita!Neka zemlje su primamljive za obavljanje poslova i biznisa a neke ne.U Americi otvoris firmu isti dan a negdje treba mjesecima,globalizacija i korporacije su najvece zlo jer je profit istih ugrozio interese obicnih na tom istom zapadu zato sto su im dozvolili da posluju u Kini i Indiji gde je cijen rada 10% od onih na zapada u a profit utrostrucen bez ikakvih penala i dodatnih poreza kuci gdje su registrovane ,pa tako korporacije prave profite a domaci radnici ostaju bez posla i zato ce se desiti veliki lomovi ali to je neka druga tema,......
- fidoremilienko
#3306 Re: LIBIJA
Nema nafte, ali ima čiste vode, šume... Čuj, možda i ima nafte, eno "stručnjaci" iz shella potvrdilisumirprimus wrote: taj isti nato je i ovde 95,presjeko stvar,ko i na kosovu 99 a tamo nema nafte sta jetmao...
moze gdje moze,ne moze svugdje,ja bi volio da isto tako padne i asad, i neđad, i saudijci, i kimjong il,i busu da se sudi, i putin da potone,al utopijo zemljo mila daleko li si...daj sta das...
- fidoremilienko
#3307 Re: LIBIJA
sumirprimus wrote:e bas si mi se argumentovano nagovorio, kako rece,crno na bijelo,korporacijsko,tradicijski,boli te i tako dalje...
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#3308 Re: LIBIJA
Naravno. Kuba najbolji primjer. Nema ni demokracije jedno od boljih sistema školstva. Prosječan Kubanac govori 2 strana jezika, nepismenost gotovo da ne postoji itd. Onako nešto kao Ameri po obrazoavnjuZa vrijeme bivšeg režima, naši su ljudi bili jedni od najpriznatijih i najškolovanijih ljudi u svijetu. Tako da ti teza "demokratija kao preduslov jakog školstva i ekonomije..." ne stoji!
- Sasvim_Obican
#3309 Re: LIBIJA
Gadafi je otišao sa vlasti baš kako je na nju i došao - krvoprolićem vlastitog naroda, revolucijom i zakulisnim igrama zapada. Ko bi gori, sad je doli..
-
sumirprimus
#3310 Re: LIBIJA
pa morasfidoremilienko wrote:sumirprimus wrote:e bas si mi se argumentovano nagovorio, kako rece,crno na bijelo,korporacijsko,tradicijski,boli te i tako dalje...
pukovnik je mrtav,revolucija se nastavlja na jarinju,pa bujrum...![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
i sta vele libijci?ok stoji da jedan dio ce sad tvrdit da je bio oduvijek protiv gadafija,ko i nasi oni sekretari iz ambasade,ko reis..ali velika vecina se digla protiv njega...velika vecina nije htjela ratovat za njega,sto ako im je bilo sve tako sjajno.
ja ne tvrdim da ce sad med i mlijeko teci,ali brate mili,nije im bilo dobro ni za nejgovog vremena,vecini,njih,po njihovim rijecima.nacin na koji je vodio drzavu sa svojom klikom,je sve samo ne ocinski...
da li corava koka ponekadi iubode pokoje zrno,pa naravno,ali pitanje sta da je sve ove decenije sve novce ulago u libiju gdje bi im kraj bio???
za koliko stotina milijardi ih je zakinuo???
e sad,on je gotov,kraj price,ende,sta ce libijci odlucit,hoce li krenut putem plemenskih sukoba,razdora,destrukcije,ili putem izgradnje i obnove drustva na njima je..sigurno ce oko sebe imat mnogo lesinara,imali su ih uvijek...
sad bar su bez gadafija,jedan problem manje,a ti slobodno izvrci ocima kolko hoŠ..
-
sumirprimus
#3311 Re: LIBIJA
zato svi bjeze na kubu umjesto u ameriku...KatarinaKosaca wrote:Naravno. Kuba najbolji primjer. Nema ni demokracije jedno od boljih sistema školstva. Prosječan Kubanac govori 2 strana jezika, nepismenost gotovo da ne postoji itd. Onako nešto kao Ameri po obrazoavnjuZa vrijeme bivšeg režima, naši su ljudi bili jedni od najpriznatijih i najškolovanijih ljudi u svijetu. Tako da ti teza "demokratija kao preduslov jakog školstva i ekonomije..." ne stoji!![]()
- fidoremilienko
#3312 Re: LIBIJA
TI si glas libijskog naroda, bolje znaš šta vele libijci!? Velika većina, oj majko draga!sumirprimus wrote: i sta vele libijci?ok stoji da jedan dio ce sad tvrdit da je bio oduvijek protiv gadafija,ko i nasi oni sekretari iz ambasade,ko reis..ali velika vecina se digla protiv njega...velika vecina nije htjela ratovat za njega,sto ako im je bilo sve tako sjajno.
Opet većina? Masa tih ljudi su bili u "vakumu", jer nisu znali kome da se priklone. Onda kad su vidjeli da ne mogu protiv vazdušnih udara, normalno da su se priklonili pobunjenicima, bolje živa glava...ja ne tvrdim da ce sad med i mlijeko teci,ali brate mili,nije im bilo dobro ni za nejgovog vremena,vecini,njih,po njihovim rijecima.nacin na koji je vodio drzavu sa svojom klikom,je sve samo ne ocinski...
Za koliko stotina milijardi će tek sada biti zakinuti?da li corava koka ponekadi iubode pokoje zrno,pa naravno,ali pitanje sta da je sve ove decenije sve novce ulago u libiju gdje bi im kraj bio???
za koliko stotina milijardi ih je zakinuo???
Da, rekoh ja "suživot i demokratija". Sad će zavladati period blagostanja, sreće i mira. I tako sve do sudnjeg danae sad,on je gotov,kraj price,ende,sta ce libijci odlucit,hoce li krenut putem plemenskih sukoba,razdora,destrukcije,ili putem izgradnje i obnove drustva na njima je..sigurno ce oko sebe imat mnogo lesinara,imali su ih uvijek...
sad bar su bez gadafija,jedan problem manje,a ti slobodno izvrci ocima kolko hoŠ..
- fidoremilienko
#3313 Re: LIBIJA
Jest. Bila bi Amerika ono što je danas da nisu otimali, od dana kada su postali!? Kako da ne? Doduše, u zadnje vrijeme im ne ide dobro. Zamisli, protesti u AmeriKi!?sumirprimus wrote: zato svi bjeze na kubu umjesto u ameriku...
- Libyano
#3314 Re: LIBIJA
Jesi li siguran u ovoSasvim_Obican wrote:Gadafi je otišao sa vlasti baš kako je na nju i došao - krvoprolićem vlastitog naroda, revolucijom i zakulisnim igrama zapada. Ko bi gori, sad je doli..
-
sumirprimus
#3315 Re: LIBIJA
gadafija je srusila njegova lunaticka ideologija,koja se morala kad tad urusit.
rezim koji pociva na javnim vjesanjima,teroru,despotizmu,ne moze daleko dogurat...
zaboravljas,da su se libijci sami digli i ginuli mjesec dana prije nego sto se nato umijesao...
tako da,kralj je mrtav,zivio kralj,samo nije vise u libiji
zavrsio je mučki ko cuko,na ulici u kanalizaciji,krvavih gaća...
tako ne postupaju djeca sa svojim babom...
za koliko ce stotina biti zakinuti sada? pa ako ne krenu putem terorizma,KAO SATO JE ON,vjerovatno puno manje,nije bas isplativ poso finansirat teroristicke grupe,uvjerio se i on u to ali prekasno
ista vecina ko i kod nas,koja nije znala kome da se prikloni na pocetku rata jeli???pa smo cekali kraj rata pa da vidimo na koju stranu,jeah right!!!
ali tebe to ne interesuje,ti znas da je pukovnik bio dobar cojk,i zagino nezasluzeno zarad interesa kapitalista i zlih sila!!!yeah right!!!
rezim koji pociva na javnim vjesanjima,teroru,despotizmu,ne moze daleko dogurat...
zaboravljas,da su se libijci sami digli i ginuli mjesec dana prije nego sto se nato umijesao...
tako da,kralj je mrtav,zivio kralj,samo nije vise u libiji
zavrsio je mučki ko cuko,na ulici u kanalizaciji,krvavih gaća...
tako ne postupaju djeca sa svojim babom...
za koliko ce stotina biti zakinuti sada? pa ako ne krenu putem terorizma,KAO SATO JE ON,vjerovatno puno manje,nije bas isplativ poso finansirat teroristicke grupe,uvjerio se i on u to ali prekasno
ista vecina ko i kod nas,koja nije znala kome da se prikloni na pocetku rata jeli???pa smo cekali kraj rata pa da vidimo na koju stranu,jeah right!!!
ali tebe to ne interesuje,ti znas da je pukovnik bio dobar cojk,i zagino nezasluzeno zarad interesa kapitalista i zlih sila!!!yeah right!!!
-
sumirprimus
#3316 Re: LIBIJA
vojni udar,sigurno nije isto sto i fer i demokratski nacin biranja vlast,putem glasanja!!!Libyano wrote:Jesi li siguran u ovoSasvim_Obican wrote:Gadafi je otišao sa vlasti baš kako je na nju i došao - krvoprolićem vlastitog naroda, revolucijom i zakulisnim igrama zapada. Ko bi gori, sad je doli..
- Optimus Prime
#3317 Re: LIBIJA
Zasto Kubanci riskiraju zivote da bi preplivali do Floride?KatarinaKosaca wrote:Naravno. Kuba najbolji primjer. Nema ni demokracije jedno od boljih sistema školstva. Prosječan Kubanac govori 2 strana jezika, nepismenost gotovo da ne postoji itd. Onako nešto kao Ameri po obrazoavnjuZa vrijeme bivšeg režima, naši su ljudi bili jedni od najpriznatijih i najškolovanijih ljudi u svijetu. Tako da ti teza "demokratija kao preduslov jakog školstva i ekonomije..." ne stoji!![]()
Istina je da imaju nesto bolju zdravstvenu zastitu i da su obrazovaniji od ostatka Juzne Amerike,ali sve to kosta. I taj novac im fali na drugoj strani. Zivotni standard im je vise nego mizeran.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#3318 Re: LIBIJA
jesu odvratni s ovim gadafi je molio
šta bi sarkozi u istom slučaju radio
BLJUV
šta bi sarkozi u istom slučaju radio
BLJUV
-
vratnik
#3319 Re: LIBIJA
Siguran sam da je vec napisano, ali nije zgoreg ponoviti: ove slike uhapsenog / ubijenog* Gadafija, pokretne i nepokretne koje se postavljaju na portal su bolesne. Pa ljudi, nije valjda da smo toliko oguglali?!?
(prije nego sta sad krene drvlje i kamenje: ma ni hitlerove ne bih ovako volio da vidim)
(prije nego sta sad krene drvlje i kamenje: ma ni hitlerove ne bih ovako volio da vidim)
-
sumirprimus
#3320 Re: LIBIJA
naravno da smo oguglali,radimo mi i gore stvari,recimo glasamo za takve!!!vratnik wrote:Siguran sam da je vec napisano, ali nije zgoreg ponoviti: ove slike uhapsenog / ubijenog* Gadafija, pokretne i nepokretne koje se postavljaju na portal su bolesne. Pa ljudi, nije valjda da smo toliko oguglali?!?
![]()
- yellow cat
#3321 Re: LIBIJA
meni je isto ovo previše.. svaki portal koji otvorim, prvo se ukaže njegova krvava glava.. baš je gnusno.vratnik wrote:Siguran sam da je vec napisano, ali nije zgoreg ponoviti: ove slike uhapsenog / ubijenog* Gadafija, pokretne i nepokretne koje se postavljaju na portal su bolesne. Pa ljudi, nije valjda da smo toliko oguglali?!?
![]()
- ultima_palabra
#3322 Re: LIBIJA
Već viđeno sa Čaušeskuom, Sadamom i mnogim drugima...vratnik wrote:Siguran sam da je vec napisano, ali nije zgoreg ponoviti: ove slike uhapsenog / ubijenog* Gadafija, pokretne i nepokretne koje se postavljaju na portal su bolesne. Pa ljudi, nije valjda da smo toliko oguglali?!?
![]()
- Libyano
#3323 Re: LIBIJA
Tesko je govoriti je li bio dobar ili ne. Ipak u Libiji znaju samo za njegovu vladavinu i nema se s cim uporediti.
Mislim da cemo morati sacekati da vidimo novu vlast kako ce funkcionisati.
Samo gledajuci koliko je nama demokratija dobra donijela, mislim da im nece biti ljepse. Jedino ce dobiti neke slobode govora, koje do sada nisu imali, dok ce neka prava koja su imali za vrijeme Gadafija sigurno izgubiti.
Libija nije dozvoljavala uticaj drugih zemalja i tu opet mislim da ce biti donji, jer ce biti dosta stranog uticaja u politickom i ekonomskom zivotu. Kao zemlja sigurno ce biti slabijeg suvereniteta, koliko god da bude naizgled jaka.
Mislim da cemo morati sacekati da vidimo novu vlast kako ce funkcionisati.
Samo gledajuci koliko je nama demokratija dobra donijela, mislim da im nece biti ljepse. Jedino ce dobiti neke slobode govora, koje do sada nisu imali, dok ce neka prava koja su imali za vrijeme Gadafija sigurno izgubiti.
Libija nije dozvoljavala uticaj drugih zemalja i tu opet mislim da ce biti donji, jer ce biti dosta stranog uticaja u politickom i ekonomskom zivotu. Kao zemlja sigurno ce biti slabijeg suvereniteta, koliko god da bude naizgled jaka.
- Comrad
#3324 Re: LIBIJA
Ma na ovakve prizore se moramo naviknuti. To nam je donijela tehnologija.
Al meni taj dole narod nikako nije jasan, trebali su nauciti na primjeru ostalih (pa i nas) da im 'prijatelji' sa zapada nista dobro nece donijet, a sve dobro ce odnijeti. Znaci 40 godina se tu skrivaju likovi koji ce sad izaci iz jazbina, gladni, zedni da pokupe kajmak. Ok, kupio ga je Gadafi, al jbt meni je draze sto je onaj jedan Tito zivio ko beg, nego sad kad gledam ove govnare, ministre, poslanike, bogove ima ih mali milion i svi zive ko begovi, a sta narod dobija. Nista.
Nisam zivio u tom dobu, ali nisam ni morao. Kad cujem od starijih ljudi da su mogli otic na more 15 dana, pa na zimovanje 15 dana, radili neke normala poslove, kao i cijeli svijet, ne treba mi nista vise. Kad ce danas bosnjo iz neke srednje klase sebi priustiti ovakav odmor. Nikad.
Zao mi je tih dole ljudi, ali mi je malo krivo sto se ponasaju ko da im ovaj covjek nije nista dao, a dao je puno ako se pogledaju ostali gospodari u tim dole zemljama. No ajd...
Al meni taj dole narod nikako nije jasan, trebali su nauciti na primjeru ostalih (pa i nas) da im 'prijatelji' sa zapada nista dobro nece donijet, a sve dobro ce odnijeti. Znaci 40 godina se tu skrivaju likovi koji ce sad izaci iz jazbina, gladni, zedni da pokupe kajmak. Ok, kupio ga je Gadafi, al jbt meni je draze sto je onaj jedan Tito zivio ko beg, nego sad kad gledam ove govnare, ministre, poslanike, bogove ima ih mali milion i svi zive ko begovi, a sta narod dobija. Nista.
Nisam zivio u tom dobu, ali nisam ni morao. Kad cujem od starijih ljudi da su mogli otic na more 15 dana, pa na zimovanje 15 dana, radili neke normala poslove, kao i cijeli svijet, ne treba mi nista vise. Kad ce danas bosnjo iz neke srednje klase sebi priustiti ovakav odmor. Nikad.
Zao mi je tih dole ljudi, ali mi je malo krivo sto se ponasaju ko da im ovaj covjek nije nista dao, a dao je puno ako se pogledaju ostali gospodari u tim dole zemljama. No ajd...
- amrica
#3325 Re: LIBIJA
ultima_palabra wrote:Već viđeno sa Čaušeskuom, Sadamom i mnogim drugima...vratnik wrote:Siguran sam da je vec napisano, ali nije zgoreg ponoviti: ove slike uhapsenog / ubijenog* Gadafija, pokretne i nepokretne koje se postavljaju na portal su bolesne. Pa ljudi, nije valjda da smo toliko oguglali?!?
![]()
Meni nekako nije isto, Causesku je strijeljan, Sadamm objesen... a ovaj je krvav, ranjen, razvlacen kao zivotinja...
A kad vidim slike Sirta podsjecaju na Aerodromsko naselje, na Vukovar, na Santicevu u Mostaru