LIBIJA

Post Reply
Erzsebet

#2676 Re: LIBIJA

Post by Erzsebet »

udrch wrote:
Erzsebet wrote:Teško je biti veće govno od politike Izraela, Amerike, Engleske i sličnih njima...
Naravno..samo što se u Libiji neće pitati isključivo oni kao što je to dosad bio slučaj sa Gadafijem..da će se pitati, hoće, ali koliko to će reći narod Libije..ako su glupi neka ih nastave guziti..imaju sve preduslove da žive ko begovi..
Neko ovaj rat mora platiti. Neko mora dati pare za 8.000 aviona koji su poletjeli i bombardovali Libiju. Neko mora vratiti kredit koji je MMF već pripremio za Tranzicijsko vijeće (iako Libija više vrijedi od cijelog MMF-a, oni im prodaju novac). Itakodalje...

A da ne pričam o tome ko će uzeti naftne kompanije i kako će sve to ići sa liberalizacijom tržišta, odnosno ulaskom evropskog i drugog kapitala... Mislim da im se vrlo loše piše...
sanaman

#2677 Re: LIBIJA

Post by sanaman »

neka mi neko objasni i razlozi:

1. u cijem vlasnistvu su naftne kompanije u:

S.Arabiji
Iranu
IraKu
Norveskoj
Rusiji
Venecueli
Mexiku

Postoji li neka USA ili zapadna kompanija koja uzima tu naftu a da je ne placa po trzisnoj cijeni i kada je plati na cijem racunu zavrsi taj novac?

Ovdje covjece ispade da USA upada u drzave, uzme sebi nafta polja ili da kazem zabrani pristup drzavi, prodaje tu naftu i nista ne daje toj drzavi...

Nevidjena pljacka :-)

P.S. Kome je Gadafi naftu prodavao? valjda je on smio prodavati kome je htio ipak je to njegovo :-)

Na kraju me ne zanimaju odgovori...kada vidim da ljudi podrzavaju covjeka koji je imao SVOJU DRZAVU ko granap...
mladtrek

#2678 Re: LIBIJA

Post by mladtrek »

sanaman wrote:neka mi neko objasni i razlozi:

S.Arabiji
Iranu
IraKu
Norveskoj
Rusiji
Venecueli
Mexiku

Postoji li neka USA ili zapadna kompanija koja uzima tu naftu a da je ne placa po trzisnoj cijeni i kada je plati na cijem racunu zavrsi taj novac?

Ovdje covjece ispade da USA upada u drzave, uzme sebi nafta polja ili da kazem zabrani pristup drzavi, prodaje tu naftu i nista ne daje toj drzavi...

P.S. Kome je Gadafi naftu prodavao? valjda je on smio prodavati kome je htio ipak je to njegovo :-)

Na kraju me ne zanimaju odgovori...kada vidim da ljudi podrzavaju covjeka koji je imao SVOJU DRZAVU ko granap...
mene zanima odgovor kakva je razlika izmedju njega i americkih korporacija i banaka koje
USA imaju kao granap anarodu otimaju i komad hljeba iz ruke - dok je Gadafi
narodu obezbjedio sve uslove za normalan zivot , skolovanje lijecenje .... a i puno vise
pisao sam dosta puta o tome da se ne ponavljam (ako je vec i drzao Libiju kao svoj granap
a nije tako al eto sad da ne duzimo)

evo ti za primjer (video na dnu) najnovija ideja sa liberalnog zapada
tj da ovi sto su sad nezaposleni ako se ovo pretvori u zakon
imace obavezu da mjesec dana rade za NISTA -
za jednu od velikih kompanija - da bi zadrzali
pravo na beneficije sa "biroa"

btw - kod Gadafija si mogao - zdrav prav bez da glumis ludilo
ili invaliditet ili da se osakatiš - doci na biro - mirne duse izjaviti
"ja ne zelim nista da radim citav zivot i zelim da me drzava izdrzava"
i niki problem - naravno dibijes minimum minimuma da prezivljavas
i zamisli jako malo bilo takvih u Libiji - zašto ? zato sto su beneficije za
one koji bilo sta rade bile monogo vece ;)
zonbirile

#2679 Re: LIBIJA

Post by zonbirile »

S.Arabiji
Iranu
IraKu
Norveskoj
Rusiji
Venecueli
Mexiku

-------------------------
moj Kolumbo,ne možemo pričati o višoj matematici,a ti ne znaš ni tablicu množenja.Nije forum fakultet uz cestu,gdje se za vreme odmora vozaća položi ispit,sve po zakonu i Bolonji.Joštužnije na mreži si,malo proguglaj. :-)
VerticalHairFactor

#2680 Re: LIBIJA

Post by VerticalHairFactor »

@nosara

Nigdje nisam rekao da podržavam imperijaliste ili korporativne bandite, mislim da sam se ogradio od njih u prethodnim postovima. No, zbog toga neću podržavati ni Gadafija, niti bilo kojeg drugog diktatora, kojem su oni bili u određenom momentu sponzori pa mu istekao rok trajanja ili je iskorišten poput .urtona i odbačen. Ti ljudi nisu protuteža groznim posljedicama liberalnog kapitalizma, oni su jedno od njegovih ružnih lica. Libijski narod nema ništa sa imperijalizmom, samo se želi iščupati iz ruku diktatora i ubice, i u tom smislu me ne čudi što koriste sve što mogu iskoristiti.
Naravno da je Zapad činjenica sa kojom moramo računati, šta predlažeš nasuprot toga? Ja sam za globalne promjene, ali niti jedan stari sistem nije rješenje - pa tako ni diktatura. Smatram da bi bilo mnogo krvavije i nemilosrdnije da je je Kina svjetski policajac, i mislim da Zapad ima kapacitet da se reformira u jednom širem kontekstu i da se odbaci taj autoritarni kapitalizam, stare klasne podjele i taj prokleti nacionalizam i fašizam. Ako se to ne desi, neka nam je svima Bog na pomoći, nikome neće valjati.
I sve to opet nema veze sa Libijcima, koji više neće posranu "treću teoriju", Zelenu knjigu i budaletinu koji otvoreno pljačka i ubija i misli da ga njegov narod "obožava".
Bosnolog

#2681 Re: LIBIJA

Post by Bosnolog »

VerticalHairFactor wrote:@nosara

Nigdje nisam rekao da podržavam imperijaliste ili korporativne bandite, mislim da sam se ogradio od njih u prethodnim postovima. No, zbog toga neću podržavati ni Gadafija, niti bilo kojeg drugog diktatora, kojem su oni bili u određenom momentu sponzori pa mu istekao rok trajanja ili je iskorišten poput .urtona i odbačen. Ti ljudi nisu protuteža groznim posljedicama liberalnog kapitalizma, oni su jedno od njegovih ružnih lica. Libijski narod nema ništa sa imperijalizmom, samo se želi iščupati iz ruku diktatora i ubice, i u tom smislu me ne čudi što koriste sve što mogu iskoristiti.
Naravno da je Zapad činjenica sa kojom moramo računati, šta predlažeš nasuprot toga? Ja sam za globalne promjene, ali niti jedan stari sistem nije rješenje - pa tako ni diktatura. Smatram da bi bilo mnogo krvavije i nemilosrdnije da je je Kina svjetski policajac, i mislim da Zapad ima kapacitet da se reformira u jednom širem kontekstu i da se odbaci taj autoritarni kapitalizam, stare klasne podjele i taj prokleti nacionalizam i fašizam. Ako se to ne desi, neka nam je svima Bog na pomoći, nikome neće valjati.
I sve to opet nema veze sa Libijcima, koji više neće posranu "treću teoriju", Zelenu knjigu i budaletinu koji otvoreno pljačka i ubija i misli da ga njegov narod "obožava".

+1 :thumbup:

Istog sam misljenja !
sanaman

#2682 Re: LIBIJA

Post by sanaman »

zonbirile wrote:

S.Arabiji
Iranu
IraKu
Norveskoj
Rusiji
Venecueli
Mexiku

-------------------------
moj Kolumbo,ne možemo pričati o višoj matematici,a ti ne znaš ni tablicu množenja.Nije forum fakultet uz cestu,gdje se za vreme odmora vozaća položi ispit,sve po zakonu i Bolonji.Joštužnije na mreži si,malo proguglaj. :-)

iako nisam htio da odgovorim, al eto..

S.Arabiji - Saudi Aramco, drzavna kompanija
Iranu - National Iranian Oil Company
IraKu - jos nema koncesija za sva polja
Norveskoj - StatoilHydro
Rusiji - Lukoil
Venecueli - Petróleos de Venezuela S.A.
Mexiku - PEMEX
Nigerija - Nigerian National Petroleum Corporation

Sve same firme u vlasnistvu zapadnih tajkuna, koja crpe naftu, prodaju u siromasnim zemljama, nikom na placaju poreze i sav novac odlazi na zapad...jel´de :-)
mladtrek

#2683 Re: LIBIJA

Post by mladtrek »

sanaman wrote:

Norveskoj - StatoilHydro
Rusiji - Lukoil
Mexiku - PEMEX

Sve same firme u vlasnistvu zapadnih tajkuna, koja crpe naftu, prodaju u siromasnim zemljama, nikom na placaju poreze i sav novac odlazi na zapad...jel´de :-)
vencuelu i rusiju i iran izbaci norveska je jos uvijek uz zapad pa nema potrbe
petljati se tamo
a situaciju preslikaj na takodje isti fol kao sto se kontrolise drzava

zvanicno su npr na vlasti karzai i maliki ..... al je jasno valjda i tebi da tamo
glavnu rijec vode ameri - pa jel ti treba osnove objasnjavat

kad poklopis jednu zemlju pod svoje poklopis sve ono sto je tebi bitno
u toj zemlji - da li ti je imalo neobicno sto je prva institucija nakon nacionalnog
vijeca koja je osnovana u Libiji - centralna banka Libije
a tad jos ni iz bengazija nisu mrdnuli

znaci kao i drzavnike te iste kompanije vode proamericki pijuni
a zemljama iz kojih nafta ide ostaje (uslovno receno) sića cisto da se moze
reci - mi fair and square placamo tu naftu - ne krademo je

eh sad kad si predskolsko obrazovanje prosao - mozes potraziti znanje na netu o
dubljim stvarima kako i sta svijet (a posebno tzv zapadna demokratija) fercera
sanaman

#2684 Re: LIBIJA

Post by sanaman »

mladtrek wrote:
sanaman wrote:

Norveskoj - StatoilHydro
Rusiji - Lukoil
Mexiku - PEMEX

vencuelu i rusiju i iran izbaci norveska je jos uvijek uz zapad pa nema potrbe
petljati se tamo
a situaciju preslikaj na takodje isti fol kao sto se kontrolise drzava

zvanicno su npr na vlasti karzai i maliki ..... al je jasno valjda i tebi da tamo
glavnu rijec vode ameri - pa jel ti treba osnove objasnjavat

kad poklopis jednu zemlju pod svoje poklopis sve ono sto je tebi bitno
u toj zemlji - da li ti je imalo neobicno sto je prva institucija nakon nacionalnog
vijeca koja je osnovana u Libiji - centralna banka Libije
a tad jos ni iz bengazija nisu mrdnuli

znaci kao i drzavnike te iste kompanije vode proamericki pijuni
a zemljama iz kojih nafta ide ostaje (uslovno receno) sića cisto da se moze
reci - mi fair and square placamo tu naftu - ne krademo je

eh sad kad si predskolsko obrazovanje prosao - mozes potraziti znanje na netu o
dubljim stvarima kako i sta svijet (a posebno tzv zapadna demokratija) fercera
:D sta reci, svi smo mi izgleda pijuni :D da mi se samo kako izvuci ... ovo je cini mi se gore nego matrix kako ljudi tumace svijet...al eto...valja vam se boriti protiv tog zla :lol:

P.S. znaci u iranu nisu pijuni, pa ni u norveskoj ali eto u libiji jesu :D ah glavno iargumenti su ivijek..prtiv muslimana, zato norvesku nisu napali, onda teorije zavjere, masoni ...nije lako, nije lako :D

Cinjenica je da u navednim drzvama glavne kompanije u drzavnom vlasnistvu...i drzave kontrolisu ko sta, kako i koliko...
mladtrek

#2685 Re: LIBIJA

Post by mladtrek »

sanaman wrote:
:D sta reci, svi smo mi izgleda pijuni :D da mi se samo kako izvuci ... ovo je cini mi se gore nego matrix kako ljudi tumace svijet...al eto...valja vam se boriti protiv tog zla :lol:

P.S. znaci u iranu nisu pijuni, pa ni u norveskoj ali eto u libiji jesu :D ah glavno iargumenti su ivijek..prtiv muslimana, zato norvesku nisu napali, onda teorije zavjere, masoni ...nije lako, nije lako :D

Cinjenica je da u navednim drzvama glavne kompanije u drzavnom vlasnistvu...i drzave kontrolisu ko sta, kako i koliko...
dobro
VerticalHairFactor

#2686 Re: LIBIJA

Smiješne su te teorije zavjere - ponavljam, zavjera ima otkako je ljudi na Zemlji, ali ovako naivno sve podvoditi pod zavjeru, čak i želju naroda da skinu tiranina sa vrata, koji je radio za Zapad btw., uistinu je neshvatljivo.
Osobno sam bio u ARAMCO-ovom HQ-u u Zahranu, koji je velik kao pola Sarajeva i izgleda vanzemaljski(sam HQ). ARAMCO je stvarno krenuo kao američka koncesija 1933. god. pod imenom CASOC, ali je vremenom otkupljivanjem i slično do 1988. god. u potpunosti prešao u ruke Saudijaca, i sada se zove Saudi ARAMCO. Mislim da vlada tu ima oko 30%, a ostalo je u rukama privatnika Saudijaca. To je najvrjednija privatna kompanija na svijetu i u rukama je Saudijaca velikom većinom - ako ostavimo mogućnost da ima stranih suvlasnika još. Da li ima lobiranja - DA. Ja sam lobirao za projekt kojeg smo mi htjeli raditi, grupa nas iz bivše Jugoslavije da ne bude zabune - i svi to rade, svako želi da radi sa ARAMCO-om.
Najveća zavjera u arapskom svijetu, u Zaljevu konkretno, nespremnost je njihovih naroda da urade ovo što su Libijci napravili. Privatnici su uspješno istisnuli Amere iz suvlasništva u ARAMCO-u da bi oni mazijali kajmak, ali .ebe se njima za koncept po kojem će KSA funkcionirat, oni ne bi ništa mijenjali, oni imaju suverenitet koji znači da mogu klati vlastiti narod samo zato što isti želi da se društvo više integriše i da ne bude više "bogomdanih" "velikih vođa, sluga dvaju svetih hramova, velikih ajatolaha" i sličnih pi... materina koje i njihova vjerska tradicija osuđuje i odbacuje.
I onda dođe neko i kaže to je zavjera sa Zapada. Ne, Zapad će sarađivati i pomagati lokalne moćnike, tirane i ubice, isto kao što će ih se odreći poput Gadafija, Mubaraka ili petog-desetog kad mu narod napokon "dohaka".
Prava promjena i poboljšanje će se desiti kada se ti narodi dolje spremno suoče sa svojim demonima i poraze ih. Za to imaju i historijskog i kulturno-društvenog kapaciteta, i to će se sigurno i desiti - ovo su samo počeci.
Zapadna politika se može okarakterisati licemjernom, na momente imperijalističkom i u suprotnosti sa javno proklamovanim "evropskim vrijednostima", ali o nekoj superzavjeri nema govora.
Naposljetku vascijeli Mediteran, pa i Amerika u širem kontekstu pripadnosti abrahamanskoj tradiciji, mentalitetom i kulturološki spada u jednu užu cjelinu sa svim spomenutim narodima i krajevima. Neprekidno međusobno klanje jednostavno nije ni opcija ni rješenje.
VerticalHairFactor

#2687 Re: LIBIJA

Je li ovo "SUVERENITET"? Je li ovo to?!!!! Može li iko ovo podržavati? Je li se ovako treba zemlja voditi?! Ponižavanjem i ubijanjem nametati volju, i govoriti ja sam suveren?!

Pogledajte do kraja. Ovaj jadnik im se obraća sa "sidi", moj gospodine (sejjid je gospodin, a kad se doda dugo i to je kao kad se obraćaš gospodaru). Ko je dao alevitu Esedu "suverenitet" nad njegovim narodom? Ko? Ove jadne sunije?! Oni su ga izabrali da bude superdoživotni superpredsjednik?!
Još uvijek u Siriji nema borbi, još uvijek ljudi samo protestuju, ali apsolutno mi neće biti čudo kada se neko suprotstavi ovom smeću.
Ko ima želudac neka pogleda i ovo, ali upozoravam da je odvratno. Ovo smeće od sirijskih alevitskih vojnika naziva poubijane "hinzir" (svinja), kelb (pas), itd. Niko Esedu nije dao "suverenitet" da čini ovo, nije on neki bogomdan "suveren".
Kako odvratan izgovor za ubijanje vlastitog naroda.

Ovako je počelo u Libiji, i Sirija je na putu da se ljudi dignu na oružanu pobunu, Turska je već oštro upozorila alevitskog diktatora i razmjestila snage na jug. Sirija će biti strašna, u Libiji je sve jasno.
Spejs

#2688 Re: LIBIJA

Post by Spejs »

VerticalHairFactor wrote:Kretenluke ne vrijedi objašnjavati - nasljeđe Riste Đoge, ne više. Da su ga uistinu podržavali ne bi jučer lagano pred kamerama Al Jazeere sjeli u džamiju pokraj Beni Velida i razgovarali o daljem toku libijske reintegracije, niti bi pukovnikovi kamioni zlata špartali Nigerijom, a još bi bilo borbi u Tripoliju.

I da bude jasno, moje simpatije su sa narodom Libije, Zapad je činjenica sa kojom i mi moramo računati, a tiranine, ubice i zločince tipa Gadafija, Miloševića, Mubaraka, Eseda, petog-desetog, i s njima korporativne špekulante i bandite ne želim komentirati, niti se svrstavati na njihovu stranu. Samo kreteni mogu zagovarati da svo bogatstvo bude koncentrirano u rukama jednog polupismenog zločinca i ubice, jer ima plaćenike koji će klati sve koji mu se ne povinuju, kao što samo kreteni i neznalice mogu zagovarati izolacionizam u bilo kojem trenutku društveno-političkih okolnosti. Što je bolji balans, to je i bolje stanje jednog naroda, niti jedna krajnost nikome sreće nije donijela.
Izrazi koje sam iskoristio jesu grubi, ali su jednostavno adekvatni.
Ti si toliko indoktriniran televizorom da i ne razmišljaš svojom glavom.

Jesi li ti uopše bacio pogled na one klipove gore? Stotine hiljada Libijaca u više gradova koji podržavaju Gadafija u borbi protiv plaćenika i bombardovanja su tebi propaganda ala Risto Đogo!?

Pa kako nazvati one koji su prvi dan bombardovali državnu libijsku televiziju? Šta su onda oni koji izvještavaju o protestima protiv Gadafija a protestanti u rukama drže indijske zastave?

Beni Valid grad kojeg zapadni mediji nazivaju jakim Gadafijevim uporištem je dobio ultimatum da će ako se ne preda mirno biti sravnjen sa zemljom. Po tvojim tv-istinama to tebi predstavlja mirnu predaju i obični razgovor naroda koji se jedva čeka osloboditi iz kandži Gadafija!?

Izrazi kojim bi ja opisao tvoje razmišljanje su i više nego grubi ali zbog opasnosti od bana ću se ipak suzdržati!
Nele9

#2689 Re: LIBIJA

Post by Nele9 »

VerticalHairFactor wrote:Je li ovo "SUVERENITET"? Je li ovo to?!!!! Može li iko ovo podržavati? Je li se ovako treba zemlja voditi?! Ponižavanjem i ubijanjem nametati volju, i govoriti ja sam suveren?!

Pogledajte do kraja. Ovaj jadnik im se obraća sa "sidi", moj gospodine (sejjid je gospodin, a kad se doda dugo i to je kao kad se obraćaš gospodaru). Ko je dao alevitu Esedu "suverenitet" nad njegovim narodom? Ko? Ove jadne sunije?! Oni su ga izabrali da bude superdoživotni superpredsjednik?!
Još uvijek u Siriji nema borbi, još uvijek ljudi samo protestuju, ali apsolutno mi neće biti čudo kada se neko suprotstavi ovom smeću.
Ko ima želudac neka pogleda i ovo, ali upozoravam da je odvratno. Ovo smeće od sirijskih alevitskih vojnika naziva poubijane "hinzir" (svinja), kelb (pas), itd. Niko Esedu nije dao "suverenitet" da čini ovo, nije on neki bogomdan "suveren".
Kako odvratan izgovor za ubijanje vlastitog naroda.

Ovako je počelo u Libiji, i Sirija je na putu da se ljudi dignu na oružanu pobunu, Turska je već oštro upozorila alevitskog diktatora i razmjestila snage na jug. Sirija će biti strašna, u Libiji je sve jasno.
"Arnab, arnab fi Golan, asad, asad fi Lubnan" ili na bosanskom "Zec, zec na Golanu, lav, lav u Libanu."

Ove stihove su krvničkoj porodici Asad ispjevali Libanci nakon sirijske intervencije. Prezime Asad znači lav i ovim su Libanci htjeli dati do znanja Asadovima šta misle o njihovoj ˝hrabroj˝ intervenciji (čitaj agresiji).
Molim Svevišnjeg Boga da narodu Sirije uskoro podari slobodu koju ovaj divni narod zaslužuje.

Libijskom narodu želim da dostojno žive u slobodi i izvuku maksimum iz medjunarodnih naftnih korporacija koje će neminovno nahrliti u ovu zemlju.
VerticalHairFactor

#2690 Re: LIBIJA

Spejs wrote:
VerticalHairFactor wrote:Kretenluke ne vrijedi objašnjavati - nasljeđe Riste Đoge, ne više. Da su ga uistinu podržavali ne bi jučer lagano pred kamerama Al Jazeere sjeli u džamiju pokraj Beni Velida i razgovarali o daljem toku libijske reintegracije, niti bi pukovnikovi kamioni zlata špartali Nigerijom, a još bi bilo borbi u Tripoliju.

I da bude jasno, moje simpatije su sa narodom Libije, Zapad je činjenica sa kojom i mi moramo računati, a tiranine, ubice i zločince tipa Gadafija, Miloševića, Mubaraka, Eseda, petog-desetog, i s njima korporativne špekulante i bandite ne želim komentirati, niti se svrstavati na njihovu stranu. Samo kreteni mogu zagovarati da svo bogatstvo bude koncentrirano u rukama jednog polupismenog zločinca i ubice, jer ima plaćenike koji će klati sve koji mu se ne povinuju, kao što samo kreteni i neznalice mogu zagovarati izolacionizam u bilo kojem trenutku društveno-političkih okolnosti. Što je bolji balans, to je i bolje stanje jednog naroda, niti jedna krajnost nikome sreće nije donijela.
Izrazi koje sam iskoristio jesu grubi, ali su jednostavno adekvatni.
Ti si toliko indoktriniran televizorom da i ne razmišljaš svojom glavom.

Jesi li ti uopše bacio pogled na one klipove gore? Stotine hiljada Libijaca u više gradova koji podržavaju Gadafija u borbi protiv plaćenika i bombardovanja su tebi propaganda ala Risto Đogo!?

Pa kako nazvati one koji su prvi dan bombardovali državnu libijsku televiziju? Šta su onda oni koji izvještavaju o protestima protiv Gadafija a protestanti u rukama drže indijske zastave?

Beni Valid grad kojeg zapadni mediji nazivaju jakim Gadafijevim uporištem je dobio ultimatum da će ako se ne preda mirno biti sravnjen sa zemljom. Po tvojim tv-istinama to tebi predstavlja mirnu predaju i obični razgovor naroda koji se jedva čeka osloboditi iz kandži Gadafija!?

Izrazi kojim bi ja opisao tvoje razmišljanje su i više nego grubi ali zbog opasnosti od bana ću se ipak suzdržati!
Tvoje mišljenje, i za razliku od onih koje braniš ja nemam problema sa različitim stavovima. Po arapskim zemljama sam proveo dobar dio svog života, gotovo četvrtinu da budem precizan. Dobro znam iz prve ruke šta su Libijci mislili o Gadafiju i osvjedočio sam se zločinačkoj prirodi njegovog tiranskog režima. Svoj stav o korporativnom i autoritarnom kapitalizmu, odnosno imperijalizmu sam i više nego objasnio.
Dokaz da govoriš neistinu jeste činjenica da nigdje nema tih njegovih pristalica - a frizirane snimke dostojne svakog tirana, i laži po kojima je Gadafi poznat ne vrijedi komentirati kako sam rekao. Misliš li da gradovi od preko milion stanovnika padaju tek tako lako, da ih brani makar trećina stanovništva. To nije tako, i mi to znamo u Sarajevu.
U Beni Velidu su starješine grada načelno dogovorili reintegraciju sa ostatkom Libije, ali je na povratku u grad na njih otvorena vatra. Niko nije poginuo, ali je dovoljno da se pregovori iskompliciraju. Gadafi ima još par grupa plaćenika i zločinačkih bandi neraskidivo vezanih za njega, ali vjerujem da će ih Libijci što neutralisati, što pohapsiti, a dio onih koji su po inerciji tu ostali će se predati i reintegrisati. O sravnjivanju sa zemljom samo vlažno možete maštati ti i pukovnik. Borbe, ako se dese, bit će ograničene prsa u prsa, ništa od "zahful-melajin" (pokreta i napada miliona) iz pukovnikovih najvrelijih sanja, koje i tebi izazivaju leptiriće u stomaku kako vidim.
Čak je i taj sa tvog avatara jutros apelirao na Bešara El-Eseda da ne ubija vlastiti narod, jer će se ponoviti Libija. Wannabe šijitski klerikalni kserks vidi da je vrag odnio šalu i da ni potoci krvi neće zaustaviti arapske narode da napokon svrgnu "superodabrane bogomdane supervođe i veliku braću", koji po zakonu suvereniteta trebaju suvereno da vladaju životima i smrti svojih naroda i u njihovo ime i """"dobrobit""""" sklapaju dealove sa omraženim i mračnim Zapadnim silama, vidi đav'la, koje kuju superzavjere tek onda kad ih odbace i skinu kao .urton što se skine - a do tada samo "superbraća" mogu odoliti iskušenjima "mračnih Zapadnih sila" čijim oružjem i ubijaju te "izdajničke štakore".
Priča za malu djecu.
Da si stavio Darijusa, Birunija, Rumija ili nekog od mnogobrojnih istinski vrijednih i velikih Iranaca, koji su zadužili ljudski rod, na mjesto avatara, pa da te uvažim, ali slugana klerikalnih moćnika, koji su btw. nalaušili i Homeinijevu unučad jer nisu dovoljno "islamic", ne ide...
Spejs

#2691 Re: LIBIJA

Post by Spejs »

Da si proveo dio svog djetinjstva u Libiji, već si rekao. Samo mi još nisi objasnio koji ćeš kurac tamo kad vlada tolika neimaština,tiranija i diktatura!? Koji kurac 2 miliona stranih radnika radi u Libiji kad je tamo toliko loše!?
Već si ponudio neku jadnu teoriju da to Gadafi namjerno radi kako bi što više kontrolisao i unazadio svoj narod ali u to je toliko plitko i neozbiljno razmišljanje da ne vrijedi ni komentarisati.

Govoriš o istini a tako perfindno lažeš da su oni snimci montirani. Ti i većina onih koje djele tvoje stavove, svoje mišljenje kreirate isključivo putem mainstrem medija pa vas toliko i ne smatram revelantnim da nekom govorite i popujete o "istinama" jer ste toliko indoktrinirani da vam se pamet pomutila.

Kao dokaz tvojih laži mogu ti ponuditi CNN-ov snimak protesta za kojeg ti tvrdiš da su montirani.
Nek ti se obrazi zacrvene od stida:

http://www.youtube.com/watch?v=D1z8OqRRqG8

Pleme iz Ben Valija je pristalo na dogovor samo zbog toga da izbjegnu razaranje i bombardovanje koje su pretrpili ostali gradovi. I to ne od strane pobunjenika nego od strane NATO pakta koji pacovima čisti put.

Od svoje površnosti i indoktriniranosti ne možeš da vidiš šta se u stvari krije iza svih ovih "revolucija i ustanaka".

Image

Vidiš ovog čiku? Zove se Abdelhakim Belhadj i on ti je vođa pobunjenika. To što se dotični u prošlosti borio za Al Kaidu i Bin Ladena a danas kao i Bin Laden radi za CIA i pacove je za vas indoktrinirane sasvim nebitno. I još od svog silnog neznanja imate obraza da nekom pričate o "istinama".

Isključi televizor i spasi se čovječe!
VerticalHairFactor

#2692 Re: LIBIJA

Na tvoju opasku da je blagostanje kad neko drugi radi u tvojoj državi u dealu sa jednim čovjekom, nemam potrebe odgovarati, Libijci su rekli šta o tome misle.
Abdul-Hakim Belhadž, vođa tripolitanskog krila pobunjenika, jeste čovjek sa bogatim borbenim iskustvom - evidentno se borio u afganistansko-sovjetskom ratu, ali nikad nije radio za to smeće iz El-Kaide. Naime, pukovnik ga je hapsio po nalogu CIA-e i MI6 preko Musa Kusaa, pa je naknadno pušten. Još koliko prekjučer sam na arapskoj Al Jazeeri gledao njegovu izjavu da on osobno vjeruje u civilnu, građansku državu, jer u islamu ne postoji "islamska država", nego muslimani koji se pridržavaju propisa svoje vjere, u koje on sebe ubraja. Ne znam zašto bi borba protiv Sovjeta na strani Afgana bila nužno loša stvar, kao što ne vidim zašto bi bilo koji oblik otpora prema zavojevaču bio loša stvar sve dok se partizani drže određenih kodeksa i imaju smislen cilj. Ideologija nastala nakon svršetka rata, a koja se kovala tokom rata kod dijela arapskih dobrovoljaca na temeljima haridžijskih ideja i redukcionističkog bukvalizma, jeste smeće. Nema dokaza da Belhadž baštini takva učenja.
Ne sumnjam da su Gadafijeve pristalice izlazili i davali mu podršku, neki svojevoljno, neki po inerciji a neki zato što su morali. Njihovu istinsku lojalnost smo trebali vidjeti na djelu, ali je izostala, zato što u većini slučajeva nije bila iskrena. Tripoli ne bi Tito osvojio da su njegovi stanovnici imali, makar trećina njih, bilo kakav oblik lojalnosti prema Gadafiju. Ti ili ne možeš ovo razumijeti, ili potreba da daješ podršku tiranima i ubicama prevazilazi potrebu za racionalnim i logičnim.
Nema zavjere u Libiji, rat je počeo zbog količine ubijanja koju je prakticirao tiranin Gadafi spram neistomišljenika. Sa druge strane, ekstremne ideje i pokreti se javljaju pod opresijom. Historija ljudskog roda nije zabilježila nijednu epizodu u kojoj su Palestinci bili skloni nasilju i ekstremizmu, sve dok ih evropski i ruski doseljenici nisu počeli ugnjetavati u novodobijenoj državi Izrael. Ista je stvar i sa omladinom u Libiji, pa i Belhadžom, koji je tražio oblik djelovanja dovoljno snažan da obori tiranina nakon stečenog borbenog iskustva - ponavljam niko ga, čak ni kad je hapšen, nije dovodio u vezu sa Kaidaškim smećem, nego je "mračni Zapad" štitio svog igrača Gadafija.... tada, naravno.
Ne znam gdje si ti mene čuo da se pozivam na CNN, ja mogu prihvatiti Al Jazeerau kao meritornu zato što njene novinare hapse svi, i ne ustežu se prikazati zločine svih bliskoistočnih i Zapadnih režima, i pored toga sigurno ima nedostataka u njihovom radu, ali nikako zlonamjernosti. El-Esed govori da slike koje oni prikazuju izazivaju smutnju, ali to diktatorsko smeće nikada nije pomislilo da zapravo njegovo ubijanje izaziva smutnju i patnje među većinskim sunijama koje ugnjetava, odnosno kakve će posljedice ubijanje većinskih sunija od strane šijitske alevitske manjine imati po budućnost odnosa u Siriji, i šta će sunije uraditi da ovo ubijanje napokon prestane.

Vojska uzvikuje Allah, Surijja, Beššar we b's! Bog, Sirija Bešar i niko drugi. To je vojska koja predstavlja Siriju? Tako su uzvikivali i Gadafijevi plaćenici.

Zbog ovakvih stvari je u Libiji počeo rat, zbog ovoga će početi i u Siriji. Vojska ne može biti vlasništvo jednog čovjeka, ona je naoružana porezima svih građana, a moć da ubijaš ti ne daje "suverenitet" u nekoj državi.
Amidza Efendija

#2693 Re: LIBIJA

Post by Amidza Efendija »

Gadafi: Stara majko ja ti odoh Libiju brani-ti.
simpozijum delirijum

#2694 Re: LIBIJA

Post by simpozijum delirijum »

hiljade komada raznoga naoruzanja i municije je nestalo iz vojnih skladista u haosom zahvacenoj Libiji, ukljucujuci i SAM -7 i slicne sisteme PVO ( rucni protuavionski lanseri sa raketama ) racuna se da je hiljade tih raketa i lansera netragom nestalo
NATO i USA vojni zvanicnici se sada hvataju za glavu , jer u pogresnim rukama ti raketni sistemi ce taj dio svijeta ( ili u Evropi ?) napraviti haos na nebu prvenstveno za civilni saobracaj te helikoptere
bas "lijepo" ! ..sada kada budem putovao slijedeci put avionom moram se kao i svi ostali pomoliti svim bogovima iako ateista da sletim sa ostalim putnicima u jednome komadu
dobar haos su napravili "oslobodioci" :run:
http://news.antiwar.com/2011/09/07/liby ... vanishing/
karanana

#2695 Re: LIBIJA- moguci razlozi bestijalnog uništavanja

Post by karanana »

znaci, hajmo lagano analizirati jedno po jedno. evo, prvo sto mi je iz tvojih statistika zapalo za oci je to da kazes da na svakog stanovnika dodju dva auta. to mi je zaista zvucalo nevjerovatno i malo procackah na brzinu i vidjeh da je kraljevina monaco broj jedan po ovome omjeru. oni na svakog stanovnika imaju oko 0,8 auta. znaci ni tamo nema svako auto a u libiji svako, ukljucujuci i djecu, ima po dva komada. onda nadjoh i libiju sa statistikom da na 1000 ljudi postoji 290 registrovanih auta.

mozda nebitan podatak i statistika, ali da malo krenemo analizirati ove podatke koji se non stop vrte internetom kako je tamo tekao med i mlijeko.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#2696 Re: LIBIJA- moguci razlozi bestijalnog uništavanja

Post by PipiDugaDevetka »

Luter wrote:Interesantno, ima li neko d apotvrdi?

Možda je bolje da i sada guramo glavu u pijesak i pričamo priče o još jednom diktatoru bio je to i Tito, Sadam, Mubarak, Gadafi, zar ne?

Evropska unija se suočava sa ogromnim finansijskim problemima a jedna po jedna evropska drzava proglašava bankrot. Zona evra je ozbiljno uzdrmana i u ogromnim problemima.

Amerika je sve svoje resurse potrošila 12 godina unapred jer duguju svom narodu i pojedinim državama u svetu 36.000 milijardi dolara.

Evropska unija i Amerika duguju Libijskoj državi za isporučenu naftu blizu 200 milijardi dolara. 2012 godine istuču koncesije velikih naftnih kompanija koje polažu pravo naLibisku naftu.

Gadafi je zatražio vraćenje duga ili će sklopiti međudržavne ugovore sa drugim zemljama i kompanijama.

Zbog toga je ovo neviđeno razaranje Libije. A da li je Libijski građanin imao razloga da se buni protiv režima Muamera el Gadafija, mislim da nije.

Ako gledamo standard Libijskog naroda i povlastice koje im pruža država imali su jako lep i lagodan život, živeli su kao mali bogovi. Libija ima 6,5miliona stanovnika a ima 14 miliona registrovanih automobila.

Ako neko hoće da studira u bilo kojoj državi u svetu on podnosi molbu i država mu obezbeđuje stan, hranu, automobil, besplatno školovanje i mesečnu stipendiju od 2300 dolara.

U Libiji se ne plaća voda, struja, gas,porez, krediti se daju bez kamata.

Ako u roku od pet godina ne možete da vratite kredit država ga otpisuje ili vraća za vas.

Svaki punoletni gradanin Libije kada napuni 18 godina dobija ključeve od stana.

Ako hoćete da kupite auto vi dajete 20,30 posto od cene ostalo dotira država. U Libiji za 10 dolara možete da kupite 85 litara benzina ili nafte.

U Libiji je hrana gotovo dzabe, 10kg hleba košta 0,15 dolara. U Libiji njihovi građani ne rade fizičke poslove, sve su stranci.

Zivio sam 10 godina u Libiji po raznim gradovima i nikada nisam video ni jednog prosjaka na ulici.

Libijci ne idu da rade po bijelom svetu jer za to nemaju potrebe.

U Libiji ni jedan građanin nije izbačen ili mu je oduzet stan ili auto zato što nije mogao da vrati kredit što nije rijedak slučaj po ovim takozvanim demokratskim zemljama koje su se okomile na Libiju.

Iskeno, žalim za Libijskim narodom jer će se pretvoriti u najamnu radnu snagu, raditi za 100 dolara i gde će im ove povlastice biti sve ukinute a o lagodnom životu kakav su živijeli moći će samo da sanjaju.
Niko od nas Bosanaca i Hercegovaca ne može ništa da učini za narod Libije. Pro-bh. poličarima su ''svezane'' ruke jer je u pitanju i sam opstanak BiH koji zavisi od USA faktora.
Jedino mogu neki hrabri novinari da ukažu, usprotive se,...i to je to.

Zapravo, nisam mogao naći video WHEN GADDAFFI GOES by :thumbup: ''Marić bin Mladen'' :thumbup: :bih: , urednik FTV PARALELA, ali i ovo je nešto.
karanana

#2697 Re: LIBIJA- moguci razlozi bestijalnog uništavanja

Post by karanana »

druga stvar iz koje se vidi kontradiktornost ovih internet podataka koje sam u zadnjih mjesec-dva vidio barem na 20 mjesta: nezaposlenost u libiji 30%. sad ce mnogi reci, naravno da je nezaposlenost tolika jer ljudi nece da rade, ne treba im lova kad im drzava sve daje i dovodi bosnjane, srbe, bangladeshane da rade za njih.
ali kako to onda da 1/3 libijaca zivi ispod linije siromastva? kontradiktorno zar ne, nece da rade jer imaju para ali od njih jedna trecina je sirotinja.
mrtva kokoš

#2698 Re: LIBIJA- moguci razlozi bestijalnog uništavanja

Post by mrtva kokoš »

meni je dovoljno da vidim te iste pobunjenike i conversicama, suljama, obuceni po najnovijoj modi da vidim o cemu je rijec. prevario ih neko da je tamo negdje na zapadu bolje i eto ga rat...
JThomas

#2699 Re: LIBIJA- moguci razlozi bestijalnog uništavanja

Post by JThomas »

glupo je pričati da je tekao med i mlijeko, govorimo o libiji, ne o norveškoj, možda za jednu malu oligarhiju da jeste...

al' budući da na svojoj koži vidimo kako u državama bez tradicije demokratije i sa uplivom stranih sila ide ta tranzicija - vrlo je moguće da će prosječnom čovjeku sad biti još gore i da će ih uzjahati za bijedne pare.
mladtrek

#2700 Re: LIBIJA

Post by mladtrek »

simpozijum delirijum wrote:hiljade komada raznoga naoruzanja i municije je nestalo iz vojnih skladista u haosom zahvacenoj Libiji, ukljucujuci i SAM -7 i slicne sisteme PVO ( rucni protuavionski lanseri sa raketama ) racuna se da je hiljade tih raketa i lansera netragom nestalo
NATO i USA vojni zvanicnici se sada hvataju za glavu , jer u pogresnim rukama ti raketni sistemi ce taj dio svijeta ( ili u Evropi ?) napraviti haos na nebu prvenstveno za civilni saobracaj te helikoptere
bas "lijepo" ! ..sada kada budem putovao slijedeci put avionom moram se kao i svi ostali pomoliti svim bogovima iako ateista da sletim sa ostalim putnicima u jednome komadu
dobar haos su napravili "oslobodioci" :run:
http://news.antiwar.com/2011/09/07/liby ... vanishing/
ma gdje ti je sudjeno tu ces i umrijet ne treba se oko toga sekirat ;)
znas onu "moze ti danas saksija (klavir :)) na glavu past" ;)

jest da ti ja ovo kao NEateista govorim al mislim da i kod ateista vazi princip
da ono na sto ne mozes uticati ne treba o tome ni glavu razbijati oliti " šta'š sad "
Post Reply