LIBIJA

Post Reply
sanaman

#2351 Re: LIBIJA

Post by sanaman »

Chmoljo wrote:
Spejs wrote:
Ova konstatacija ti je u najmanju ruku odvratna.

Kuba,Sjeverna Koreja pa i Libija su godinama pod teškim sankcijama i enbargom.

A sankcije sigurno nisu sami sebi nametnuli, ili jesu po tvom nekom izopačenom pogledu na svijet!??

Zamisli scenu da ja tebe zatvorim,tučem,izolujem,izgladnjavam...i onda ti dođem i počnem te zajebavati kako si bespomoćan,gladan,otrcan,siromašan...Ovako zvuči tvoj post.

I da, ako nisi znao u Libiji je bilo skoro 2 miliona stranih radnika koji su radili sve poslove umjesto lijenih Libijaca.
nije eNbargo, nego embargo. ne znam zašt se uvijek povlače paralele sa zemljama koje imaju skroz drugačiji background, od teme ovog topica :roll: mislim, znam, tako se lijepo zaokruži slika o crno-bijelom svijetu, ugnjetaču & ugnjetavanom, ali nema potrebe da se forsira to toliko.

S. Koreja se za razliku od Libije ne izgrađuje. stagniraju zarad ćejfa čovjeka sa kompleksom niskog rasta. Kuba je najviše žrtva svoje geografske lokacije.

u Libiji ne žive samo lijeni ljudi, ima njih i vrijednih, ali ne znaju kako. koliko je Gadafi ulagao u obrazovanje, to ne bih znao, al' i pored svega rečenog, da je ostao na vlasti do smrti, sigurno je da opet ne bi bilo predaje vlasti. jer sumnjam da bi od tolikih sinova, na vlast došao neki mlakonja.

samo želim da potcrtam svoj rezon glede ovog: želimo slobodu - *ebo materijalizam...

Šta će čovjeku sloboda kad je ne zna koristiti?

pitam 'nako iskreno, koliko stvarno vjerujete u izgradnju institucija države kod Libijaca? halo ba ljudi, ta je država nastala kao posljedica kolonijalizma. kada se uporedi Egipat i Libija, kao da uporedite S. i J. Koreju. kolektivna svijest svakog društva mora proći kroz određene faze da bi se došlo do nekog cilja, evoluiralo. mi smo (Bosanci) na daleo većem stupnju kolektivnog rezonovanja, pa opet...

revolucije su vodili visokoobrazovani ljudi, dosta idealista i nekoliko pragmatičara koji počiste idealiste kada se sve smiri. iza revolucije mora stajati kontekst. ja ga ovdje ne vidim... Egipat mi je bio jasan... ma i Libija mi je jasna. dojadio ljudima materijalizam.

borba protiv diktature... toliko uopštena, otrcana fraza. vjerujem da će ukinuti i plemenske diktatore...

btw, ne podržavam Gadafija, niti mi pada na pamet truniti o zavjerama i bjelosvjetskim kršćanskim ugnjetačima, al' isto tako, znam ko će ga najviše produvati kada se prašina slegne.
Poredjenje sa npr. S.Korejom jer se poduraju dvije stvari. Kult licnosti i davanje drzave u amanet sinu. Totalno je otislo od Libije na kraju.

Govorim realno, ko zeli da zivi i sistemu u kojem je ogranicen u svojim osnovnim ljudskim pravima, onako realno. Primjer smo mi i nepotizam, koji se provlaci ovih dana po medijima. Zasto onda pricamo o tome ko koga zaposljava, jel bitno da se postuju zakoni, procedure...cinjenica da raspravljamo i ne bojimo se da ce nas neko osuditi jer nekom rijecju nekog uvrijedili...sa mog stanovista se radi o tome. Zato ne mogu nikako to da podrzim niti te stvari da mijenjam za auta, kredite i sl.

P.S nikom sloboda nije pala sa neba i u svim drzvama postoje oni koji bi te slobode ukinuli...ali vecina pazi i cuva to sto ima.
sanaman

#2352 Re: LIBIJA

Post by sanaman »

buksna wrote:
Chmoljo wrote:
sanaman wrote: Naprosto sam zaprestan koliko ljudi mijenjau to opipljvio dobro TE MATERIJALNE VRIJEDNOSTI (stan, socijala, lova) u KOJE SE TRUHLI ZAPAD KUNE...za univerzalne vrijednosti koje se cak uce u skoli da je svaki covjek slobodan, ima pravo glasa..itd.
a ja sam naprosto zaprepašten kultivisanošću našeg puka, koji je napustio ovo naše materijalno blagostanje i diktaturu i otišao na zapad, samo da može glasati, i biti... slobodan... :oops:
:lol: :lol: :lol: :thumbup:
jel mislis na one sto su odrekli naseg drzavljanstva i sto mogu da glasaju i imaju vise prava i sloboda nego na ovim prostorima.
Spejs

#2353 Re: LIBIJA

Post by Spejs »

Hodidid wrote:
Spejs wrote:
-LIBERO- wrote:Boze sacuvaj :shock:

Pojedinci ovdje prizivaju i prizeljkuju neki hazaderski potez ludog pukovnika ,kojim bi pobio barem par desetina hiljada ljudi.
Halo BA,shvatate li vi sta pisete uopste?????

U krajnjem slucaju,sva ova sra*nja i ovolike zrtve pukovnik je mogao sasvim lagano i gospotski izbjeci. Zar je toliko tesko bilo organizovati parlamentarne izbore i uvesti nbarem neki najosnovniji oblik demokratije??
Al' jok,pukovnik je zelio sve u svojim rukama..ustava nisu imali nego se sve ravnalo po "Zelenoj knjigi".

Bas mi nije jasno kolika je zaludjenost naroda na ex yu prostorima i ideopoklonstvo raznim devijantnim vladarima,diktatorima i tiranima.

Nije ni cudo sto je ovakvo stanje na ovim prostorima.
Gadafi je prije dva mjeseca kao rješenje ponudio raspisivanje izbora, samo što su pobunjenici(čitaj zapad) to glatko odbili.[/quote]

A supervizija izbora? Jel bio spreman i na to? Ili bi izbore organizirao i sproveo on?

Da se razumijemo jasna je i meni dvolicnost svjetske politike naspram Bliskog istoka i igra duplih standarda kad su u pitanju zemlje treceg svijeta.
Ono sto mi nije jasno je da dobar broj ljudi koji ovdje pise smatra da Libiji treba jedan lider, vodja ili jednostavno mali bog na zemlji koji ce ih voditi za ruku kroz zivot jer su sami lijeni i nesposobni da se izbore za zivot vrijedan covjeka.

Forumas Sanaman ,kojeg by the way ne poznajem, napise lijepo da ljudi tamo hoce ljudske i gradjanske slobode ili hajmo reci jednostavno im je dokundisalo biti u sistemu gdje ni pustiti goluba ne mozes a da vodja ne zna. Na to mu se replicira da im je Gadafi zato podario materijalne vrijednosti kakve mnogi negdje drugdje mogu samo sanjati.
Jeste, podario im je ali ne iz svog dzepa nego dao im je dio onoga sto im po prirodi stvari i pripada jer libijska nafta nije Gadafijeva babovina nego pripada libijskom narodu.

Kad je bio tako plemenit, sirokogrud i fleksibilan sto za ovih 40 godina ne dozvoli demokratizaciju drustva, stvaranje institucionalnog okvira u kojem ce se kretati i on ali i ostali?
Eto sto ne izgradi bar armiju koja ce braniti i njega i zemlju od vanjskog uljeza? Jel zato sto se bojao da bi to stvorilo osnovu mozda za neki novi vojni puc gdje bi ga se svrgnulo na isti nacin na koji je on svrgnuo tog famoznog kralja Idrisa?

Libija nikad nije bila demokratsko drustvo i racunati da ce to postati u kratkom vremenskom roku je iluzorno ali pruzena je sansa da se napravi jedan pozitivan iskorak u tom smjeru. Sansa je proizasla iz krvi i rata ali sanse da bi se to desilo na neki drugi nacin su bile mikroskopske. Gadafi mozda nije bio zlocinac poput Sadama Huseina ali brate nije bio niti cist od grijeha. Zamjerio se mnogima a kako stvari stoje i dobrom dijelu vlastitog naroda. Da im je bilo bajno i krasno kako neki ovdje nastoje prikazati stvari, ne bi se dizali toliki na noge protiv njega niti bi neko uspio u tako kratkom vremenskom roku mobilizirati toliku masu ljudi protiv njega.

Znaci da krupne stvari nisu stimale u sistemu a sve se prikrivalo medijskom instrumentalizacijom i kroz izoliranost zemlje od svijeta.

Naravno da ce ici jako tesko i bice hiljadu problema ali svaki porodjaj je tezak i krvav, u mukama i suzama a plod/rezultat porodjaja u kom pravcu ici je do roditelja odnosno u ovom slucaju libijskog naroda.
Ja licno ne vjerujem u iracki sindrom. U svakom slucaju ne vjerujem u iracki sindrom onih razmjera koje smo tamo imali prilike vidjeti.

Najveci problem je kako indoktriniranu masu koja je decenijama ucila iz Zelene knjige nauciti da postoje i drugi oblici razmisljanja. Kad je Gadafi dosao na vlast 1969, Libija je imala 2 miliona stanovnika. Danas je ta brojka 6,5 miliona ljudi sto znaci da otprilike 65 % libijske populacije je ispod 40 god. starosti i da nemaju blage veze o necemu drugom osim o Gadafiju. Istovremeno to su generacije s kojima se da raditi.
Drug, izvini ali kad mi neko počne pričati o demokratiji i slobodama dođe mi da sebi gurnem prst u usta i ispovraćam se.

Demokratija je izuzetno opasna rabota! Znaš li ti da je sama definicija sotonizma između ostalog i to da čovjek bude Bog na zemlji. Znaš li ti da u Bosni gdje je je više nepismenih nego pismenih određuje u čije će ruke vlast pasti. Znaš li da ti demokratija na vlast može dovesti i Hitlera. Može te zapasti i Radončić :D .
Sama demokratija je po sebi antiprirodna i u svojoj samoj srži totalitarna.

Znaš li da se demokratijom u kombinaciji sa liberalizmom i slobodnim tržištem pokoravaju narodi i države bez ispaljenog metka. A sve preko leđa malog običnog čovjeka koji misli da ga neko za nešta pita samo zato što mu je data mogućnost da zaokruži neko ime. Iako u stvari on i ne bira ono što mu odgovara već ono što mu se ponudi.

Kakve to slobode običan Libijac nije imao? Šta mu je to uskraćeno a tebi i meni nije?

Ako kurvanje,pijančenje,pederisanje,drogiranje,degenerisanje....smatramo slobodom onda je Libijci nisu ni imali.

A sve ostalo su imali.

Za kraj nek ti bude jasno da demokratije na bliskom istoku i u Libiji nikad biti neće. Porediti Norvešku sa jednom Libijom je u najmanju ruku smješno. Različite kulture,različiti običaji,mentalitet,religija i duboki razdor među plemenima su samo neki od razloga.

Demokratija, onakva kakvu je ti i ostali zamišljate, će u Libiji i na čitavom bliskom istoku biti tek onda kada se promjeni svijest jednog čitavog podneblja. Do tada mogu skinuti stotine Gadafija,Assada,Sadama...
sanaman

#2354 Re: LIBIJA

Post by sanaman »

buksna wrote:
sanaman wrote:
jel mislis na one sto su odrekli naseg drzavljanstva i sto mogu da glasaju i imaju vise prava i sloboda nego na ovim prostorima.
nijemac dijasporaš da glasa? :lol: :lol: možda njih 10%, ostalima je mješalica svetinja, ti ne znaju za glasanje, ne brini :D oni bi se odrekli sebe, ne državljanstva, jebeš državljanstvo, još bosansko, koje god da prihvatiš bolje je... skoro svako :D
izbor je cudo..moze a ne nece :-)
Hodidid

#2355 Re: LIBIJA

Post by Hodidid »

Chmoljo wrote:
sanaman wrote: Naprosto sam zaprestan koliko ljudi mijenjau to opipljvio dobro TE MATERIJALNE VRIJEDNOSTI (stan, socijala, lova) u KOJE SE TRUHLI ZAPAD KUNE...za univerzalne vrijednosti koje se cak uce u skoli da je svaki covjek slobodan, ima pravo glasa..itd.
a ja sam naprosto zaprepašten kultivisanošću našeg puka, koji je napustio ovo naše materijalno blagostanje i diktaturu i otišao na zapad, samo da može glasati, i biti... slobodan... :oops:
Govori se o tome kako su libijci lijen naroda objektivno mi nista bolji nismo. Samo s kafe na kafu u gradu. Trazi posao a boga moli da ga ne nadje, takvih ima koliko hoces. Znam ljude koji bi fino platili da im neko obidje kuce dok su vani i da malo pokosi ispred kuce. Zimi da malo snijeg ociste. Ma jok, ne trza se niko. Ljepse je od starog cenera uzeti pa s curom na kapucino.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#2356 Re: LIBIJA

Post by -LIBERO- »

Oprosti,a alternativa demokratiji je autorkatija,drzava koja ostaje vjecno u nasljedju jedne porodice,diktatura,ideopoklonstvo???

Pa ako je tako,pored svih mogucih mana koje posjeduje demokratija ,ja sam IPAK za nju.
Last edited by -LIBERO- on 27/08/2011 00:40, edited 1 time in total.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#2357 Re: LIBIJA

Post by Chmoljo »

sanaman wrote: Poredjenje sa npr. S.Korejom jer se poduraju dvije stvari. Kult licnosti i davanje drzave u amanet sinu. Totalno je otislo od Libije na kraju.

Govorim realno, ko zeli da zivi i sistemu u kojem je ogranicen u svojim osnovnim ljudskim pravima, onako realno. Primjer smo mi i nepotizam, koji se provlaci ovih dana po medijima. Zasto onda pricamo o tome ko koga zaposljava, jel bitno da se postuju zakoni, procedure...cinjenica da raspravljamo i ne bojimo se da ce nas neko osuditi jer nekom rijecju nekog uvrijedili...sa mog stanovista se radi o tome. Zato ne mogu nikako to da podrzim niti te stvari da mijenjam za auta, kredite i sl.

P.S nikom sloboda nije pala sa neba i u svim drzvama postoje oni koji bi te slobode ukinuli...ali vecina pazi i cuva to sto ima.
onako realno, gledam onu humanu TV, na kantonalnoj, i pitam se koliko je onim ljudima do glasanja i ostalih sloboda :oops: oni, recimo, imaju najveću slobodu da umru od gladi. tako bi svima bilo najbolje.

kad budeš praznog stomaka, zaljepljenog za leđa pričao o tim slobodama, aferim. podržavam. i nije nikome sloboda pala sa neba... održava se... represivnim metodama... i ako je malo veća država, pa i malo više slobode, pa se mora i neka manja zemlja našamarati zarad tvoje slobode.

ti meni pričaš o ljudskim idealima, ja ti pričam o tome kada granate pođu padati među tebe i tvoje drugare, da ti se živo *ebe i za slobode i UN-ove i Ženevske konvencije. to je tako, realno. kad si gladan, nećeš prodati svoju slobodu kao nešti imaginarno, da bi jeo. kad si žedan, neće te napojiti slobodna rasprava.

moja poenta je, da su Libijci prerano ušli u sve ovo. izginuće ih masa, a nemaju agendu izuzev da skinu jednu budalu, koja je ionako ostarila. na kraju će, umjesto nekog umjerenog pritiska i pokušaja prelaznog perioda, dobiti žrtve, tenzije među plemenima, i gladnu djecu.

dao dragi Bog dasam u krivu.
sanaman

#2358 Re: LIBIJA

Post by sanaman »

Demokratija je izuzetno opasna rabota! Znaš li ti da je sama definicija sotonizma između ostalog i to da čovjek bude Bog na zemlji. Znaš li ti da u Bosni gdje je je više nepismenih nego pismenih određuje u čije će ruke vlast pasti. Znaš li da ti demokratija na vlast može dovesti i Hitlera. Može te zapasti i Radončić :D .
Sama demokratija je po sebi antiprirodna i u svojoj samoj srži totalitarna.

Znaš li da se demokratijom u kombinaciji sa liberalizmom i slobodnim tržištem pokoravaju narodi i države bez ispaljenog metka. A sve preko leđa malog običnog čovjeka koji misli da ga neko za nešta pita samo zato što mu je data mogućnost da zaokruži neko ime. Iako u stvari on i ne bira ono što mu odgovara već ono što mu se ponudi.

Kakve to slobode običan Libijac nije imao? Šta mu je to uskraćeno a tebi i meni nije?

Ako kurvanje,pijančenje,pederisanje,drogiranje,degenerisanje....smatramo slobodom onda je Libijci nisu ni imali.

A sve ostalo su imali.

Za kraj nek ti bude jasno da demokratije na bliskom istoku i u Libiji nikad biti neće. Porediti Norvešku sa jednom Libijom je u najmanju ruku smješno. Različite kulture,različiti običaji,mentalitet,religija i duboki razdor među plemenima su samo neki od razloga.

Demokratija, onakva kakvu je ti i ostali zamišljate, će u Libiji i na čitavom bliskom istoku biti tek onda kada se promjeni svijest jednog čitavog podneblja. Do tada mogu skinuti stotine Gadafija,Assada,Sadama...[/quote]

jesam ja dobro procitao?
Chmoljo

#2359 Re: LIBIJA

Post by Chmoljo »

sanaman wrote: jel mislis na one sto su odrekli naseg drzavljanstva i sto mogu da glasaju i imaju vise prava i sloboda nego na ovim prostorima.
da, sigurno su odabrali neke siromašnije zemlje, tipa Poljske, Rumunije ili Bugarske, gdje, eto, ima sloboda govora. nikako zemlje u kojima mogu zadovoljiti svoje materijalne prohtjeve... :zjev:
irvinx1

#2360 Re: LIBIJA

Post by irvinx1 »

Hodidid wrote:
Govori se o tome kako su libijci lijen naroda objektivno mi nista bolji nismo. Samo s kafe na kafu u gradu. Trazi posao a boga moli da ga ne nadje, takvih ima koliko hoces. Znam ljude koji bi fino platili da im neko obidje kuce dok su vani i da malo pokosi ispred kuce. Zimi da malo snijeg ociste. Ma jok, ne trza se niko. Ljepse je od starog cenera uzeti pa s curom na kapucino.
Ja znam ljude koji bi jedva cekali koju marku da zarade. Pa ako hoces mogu vas povezati...
Chmoljo

#2361 Re: LIBIJA

Post by Chmoljo »

Hodidid wrote:
Chmoljo wrote:
a gdje ja rekoh da je drugačije? čak, iako smo više kolektivno vezani uz državu, možeš misliti kako je tek dole?
Chmoljo

#2362 Re: LIBIJA

Post by Chmoljo »

-LIBERO- wrote:Oprosti,a alternativa demokratiji je autorkatija,drzava koja ostaje vjecno u nasljedju jedne porodice,diktatura,ideopoklonstvo???

Pa ako je tako,pored svih mogucih mana koje posjeduje demokratija ,ja sam IPAK za nju.
zašto mora biti alternativa? zašto ili, ili? a neka prelazna vlada? a neka parlamentarna monarhija? nešto... nešto... jok, gurni nomade u revoluciju, nek budu topovsko meso. bitna je demokratija.

jer, zaokružiti ime na glasačkom listiću svake četiri godine, pa ima li uzvišenijeg momenta... :roll:

Libijci sami od sebe neće ništa organizovati ni uraditi. tačka. razlog - nemaju INSTITUCIJA. u demokratskom društvu, one mijenjaju tog jednog čovjeka. oni ih nemaju. biće vakuum i zbog toga će debelo ispaštati.
sanaman

#2363 Re: LIBIJA

Post by sanaman »

Chmoljo wrote:
sanaman wrote: Poredjenje sa npr. S.Korejom jer se poduraju dvije stvari. Kult licnosti i davanje drzave u amanet sinu. Totalno je otislo od Libije na kraju.

onako realno, gledam onu humanu TV, na kantonalnoj, i pitam se koliko je onim ljudima do glasanja i ostalih sloboda :oops: oni, recimo, imaju najveću slobodu da umru od gladi. tako bi svima bilo najbolje.

kad budeš praznog stomaka, zaljepljenog za leđa pričao o tim slobodama, aferim. podržavam. i nije nikome sloboda pala sa neba... održava se... represivnim metodama... i ako je malo veća država, pa i malo više slobode, pa se mora i neka manja zemlja našamarati zarad tvoje slobode.

ti meni pričaš o ljudskim idealima, ja ti pričam o tome kada granate pođu padati među tebe i tvoje drugare, da ti se živo *ebe i za slobode i UN-ove i Ženevske konvencije. to je tako, realno. kad si gladan, nećeš prodati svoju slobodu kao nešti imaginarno, da bi jeo. kad si žedan, neće te napojiti slobodna rasprava.

moja poenta je, da su Libijci prerano ušli u sve ovo. izginuće ih masa, a nemaju agendu izuzev da skinu jednu budalu, koja je ionako ostarila. na kraju će, umjesto nekog umjerenog pritiska i pokušaja prelaznog perioda, dobiti žrtve, tenzije među plemenima, i gladnu djecu.

dao dragi Bog dasam u krivu.
tuzno i istinita svakodnevnica kod nas. Sjecas li se protesta i animacija da se nesto promijeni kod nas? Nece raja, ljenost ili sta...tuznoo, ali ta tema je toliko puta obradjena na forumu da nema potrebe ponavljati. Znamo svi da ima para u drzavi da bi svi mogli imati pristojan zivot u skladu sa nasim ekonomskim mogucnostima. Ali znam ja i znas ti da su ljudi krivi za ovo...a ne sistem. Finci i Sejdic nikad na papiru nebi dobili to sto su dobili u drugim sistemima.
Hodidid

#2364 Re: LIBIJA

Post by Hodidid »

@spejs: Zamisli ti ovog belaja. Dodje ti Radoncic na vlast vojnim pucem i ne mozes ga skinuti da si bog otac. I natakari ti se tako jedno 40-50 godina i saopci u 80 i nekoj putem svog medija Dnevnog Avaza da Bosnu i Hercegovinu ostavlja u amanet svojoj djeci.

To bi tek bio belaj. :D

A sto se tice kurvanja, pederluka i ostalog nemoj biti naivan pa misliti da ono sto ne vidis na ulici, da toga nema u drustvu. Nije pederluk izmislio dekadentni i truhli zapad.Njega su poznavali stari heleni. Doduse oni su utemeljitelji ideje o kombinaciji demos-a i kratos-a pa sad demokratija i pederluk ima tu nesto :D .
irvinx1

#2365 Re: LIBIJA

Post by irvinx1 »

Kurvanje i pederluk je na zapadu za sve, a kod ovih na istoku samo za odabrane :D
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#2366 Re: LIBIJA

Post by -LIBERO- »

Moj post je bio pitanje (odgovor) na spejs-ov upis.
A svi mi dobro znamo,da Gadafi nikada,ama bas nikada nebi samovoljno otisao sa vlasti....kakva prelazna demokratija i kakav plemenski parlament..na kraju bi se sve svelo na isto da bi glavni amin bio pukovnikov i njegove "drzavne" aparature.

Sloboda nije privilegija,koju eto po pisanjima neki narodi kao i ne zasluzuju jer nisu dorasli slobodi ( :-) ),Sloboda je PRAVO za svakog pojedinca kao individuu i za svaki narod kao kolektivitet.

Ne kazem da mozda i nece biti problema prilikom formiranja drzavnih struktura u Libiji,ali i za to je DIREKTNO kriv i odgovoran diktatorski rezim sa sizofrenim samozaljubljenim pukovnikom na celu.
sanaman

#2367 Re: LIBIJA

Post by sanaman »

Chmoljo wrote:
sanaman wrote: jel mislis na one sto su odrekli naseg drzavljanstva i sto mogu da glasaju i imaju vise prava i sloboda nego na ovim prostorima.
da, sigurno su odabrali neke siromašnije zemlje, tipa Poljske, Rumunije ili Bugarske, gdje, eto, ima sloboda govora. nikako zemlje u kojima mogu zadovoljiti svoje materijalne prohtjeve... :zjev:
kakav je sistem bio u ovim zemljama...poredimo sisteme i sta koji sistem pojedincu pruza. Nasi ljudi od 60-tih vec idu zapadne zemlje, koje su u tom periodu napredovale dok su navedene tri gusene od rezima.
Chmoljo

#2368 Re: LIBIJA

Post by Chmoljo »

sanaman wrote: tuzno i istinita svakodnevnica kod nas. Sjecas li se protesta i animacija da se nesto promijeni kod nas? Nece raja, ljenost ili sta...tuznoo, ali ta tema je toliko puta obradjena na forumu da nema potrebe ponavljati. Znamo svi da ima para u drzavi da bi svi mogli imati pristojan zivot u skladu sa nasim ekonomskim mogucnostima. Ali znam ja i znas ti da su ljudi krivi za ovo...a ne sistem. Finci i Sejdic nikad na papiru nebi dobili to sto su dobili u drugim sistemima.
al' o tome ja i trunim. možemo mi sada borbene pjevati, ali diktatura je u određenim momentima efikasnija daleko od demokratije. prelaz između tog dvoje zna biti gutav i neizvjestan (kao što znamo), i znamo da se u takvom stanju UVIJEK najbolje snalaze ljigavci i beskrupulozni megalomani. Libija sigurno neće biti izuzetak od toga.

i to je to.

opet kažem, nadam se da griješim, i da će to sve na bolje ispasti.
-LIBERO-
Čiča Gliša

#2369 Re: LIBIJA

Post by -LIBERO- »

irvinx1 wrote:Kurvanje i pederluk je na zapadu za sve, a kod ovih na istoku samo za odabrane :D
Upravo ,od Gadafija i njegovih sinova..do seika i princeva..svi ogu SVE,a obicna raja u pokorstvu i samozataji se treba pridrzavati nekih,kvazi,normi i morala.
Chmoljo

#2370 Re: LIBIJA

Post by Chmoljo »

-LIBERO- wrote:Moj post je bio pitanje (odgovor) na spejs-ov upis.
A svi mi dobro znamo,da Gadafi nikada,ama bas nikada nebi samovoljno otisao sa vlasti....kakva prelazna demokratija i kakav plemenski parlament..na kraju bi se sve svelo na isto da bi glavni amin bio pukovnikov i njegove "drzavne" aparature.

Sloboda nije privilegija,koju eto po pisanjima neki narodi kao i ne zasluzuju jer nisu dorasli slobodi ( :-) ),Sloboda je PRAVO za svakog pojedinca kao individuu i za svaki narod kao kolektivitet.

Ne kazem da mozda i nece biti problema prilikom formiranja drzavnih struktura u Libiji,ali i za to je DIREKTNO kriv i odgovoran diktatorski rezim sa sizofrenim samozaljubljenim pukovnikom na celu.
pa nažalost dosta naroda nije doraslo TAKVOJ slobodi. imaš ti raznih sloboda. nije jedina ona u kojoj možeš hraknuti na sve što hoćeš bez sankcija. :wink:

ako je neće znati iskoristiti... koji će mu klinac?
mladtrek

#2371 Re: LIBIJA

Post by mladtrek »

sanaman wrote:
Tesko je biti konkuent Siemensu...nego sta smo mi to pravili, mislim koja su to tehnicka dostignuca bila koja su mogla zadovoljiti zapad? Libiju i ostale zemlje nije bilo tesko zadovoljiti, jer se ipak radilo o nerazvijenim zemljama.

Sta, Yugo, Rudi Cajevec...sta? Pa ljudi nam iz vana donosili da vidimo sta je video-rekorder, jel to ima u domacoj izradi, halalite ako ima nisam znao.

Totalno smo otisli od teme. Niti je Juga tema, niti kako je bilo nit slicno.

Tema Gadafi, cinjenica da je bio 42 godine na vlasti i sinu htio dati drazvu u amanet. Eh, to meni nije normalno niti vrijedi nikavog, stana, para itd.

P.S. Posebno otovriti temu sta se treba placati a sta ne u zivotu. Ocigledno prevlada mentalitet da se nista ne treba placati. A znamo kako se odnosi prema tome sto svi placamo, propdne jer se ne odrzava, platice neko iz mase :-)
pa ti ne kontas izgleda o cemu se prica - po hiljaditi put - moja pozicija nije da kazem da je gadafi
dobar nego da je manje zlo od onog sto ih ceka kad njega smaknu (pogledaj irak i afganistan) - a po zdravom
razumu ako nemas izbora (a oni nemaju) onda izmedju dva zla biras manje zlo sto je u ovom slucaju Gadafi

- da tesko je biti konkurent simensu ako nemas poslova da radis i ako se ne usavrsavas u poslu
i razvijas - sto smo mi imali priliku u ovim zemljama i tako smo i dosli do iole
kakvog napretka a kad oni poklope i ove zemlje svojim firmama dole ces ici
ko hamal samo - kao sto sad ides na zapad - i neces imati priliku vise ni za kakav napredak

- PS - ako imas uslove da stanovnistu obezbjedis besplatno skolovanje i zdravstvo
pa hranu ako si u poziciji da nemas posla (a prije ili kasnije svakog moze neka nesreca , bolest itd
ne Daj Boze strefiti - eh to sve si dole imao a na zapadu nemas
to ne treba da se placa

@" A znamo kako se odnosi prema tome sto svi placamo, propdne jer se ne odrzava, platice neko iz mase "
bolje nego da kad te potrefi bolest ne daj Boze da ides kod batka - ili - da te ostave na ulici
da crknes ako nemas para - ko sto je na zapadu . a kolko god da zaradjujes kad ti zatrba
neka operacija - na zapadu si osudjen na smrt (djaba sto imaju tehnoloskih mogucnosti
da te izljece) - ako nemas para da otplatis stan - noga pa pod most zivi (a u Libiji nema beskucnika)

itd da se ne ponavljam

pa ljudi dragi jeste vi coravi - sta je nama dobra zapad donio - otkako se rat zavrsio -
a da ne spominjem - druge zemlje -

DA se ne kacite ponovo nije Gadafi moj ideal drzavnika
AL je manje zlo od ovih zlotvora u bijelim rukavicama (USA i ostala kompanija)
-LIBERO-
Čiča Gliša

#2372 Re: LIBIJA

Post by -LIBERO- »

Chmoljo wrote:
-LIBERO- wrote:Moj post je bio pitanje (odgovor) na spejs-ov upis.

pa nažalost dosta naroda nije doraslo TAKVOJ slobodi. imaš ti raznih sloboda. nije jedina ona u kojoj možeš hraknuti na sve što hoćeš bez sankcija. :wink:

ako je neće znati iskoristiti... koji će mu klinac?
Za sve treba napraviti prvi korak...jer sta je alternativa,ostati vjecno pod sapom porodice Gadafi i drzavnog aparata privilegiranih i podobnih??
sanaman

#2373 Re: LIBIJA

Post by sanaman »

Castro predao vlast bratu, A G.W.Bush stariji G.W.Bushu mlađem... Bill Clinton ženi (bar dio vlasti), Alija Bakiru, Franjo Tuđman - Miroslav Tuđman, jel treba još primjera?

Bili izbori, ljudi odabrali ako se ne varam....
Jel Alija ili 150.000 glasova uvelo Bakira u Predsjednistvo?
Nesto ne znam da Miroslav izabran za predsjendnika ili sam nesto propustio....mada sam ubijdjen da nisam.

mada sve ovo pada u vodu, jer su svi izbori namjesteni :-) taj argument uvijek pali :D
Chmoljo

#2374 Re: LIBIJA

Post by Chmoljo »

sanaman wrote:
kakav je sistem bio u ovim zemljama...poredimo sisteme i sta koji sistem pojedincu pruza. Nasi ljudi od 60-tih vec idu zapadne zemlje, koje su u tom periodu napredovale dok su navedene tri gusene od rezima.
pa ko im sada brani da idu u te iste zemlje? daj bolan, ljudi idu tamo gdje mogu za hljeba zaraditi, još ako je to neko mjesto gdje te ne handre u mozak, dobro i jeste. glasanje i ostale tekovine demokratije... sigurno nisu na vrhu razloga za selidbu u određenu zemlju...
Spejs

#2375 Re: LIBIJA

Post by Spejs »

-LIBERO- wrote:Oprosti,a alternativa demokratiji je autorkatija,drzava koja ostaje vjecno u nasljedju jedne porodice,diktatura,ideopoklonstvo???

Ja sam za vođu!

U svakom narodu postoji jedan pa i više takvih.

Njih ne treba birati. Oni se sami pojave. Narod ih iznjedri i slijedi.

Pored naših jadovana koji se svake 4 godine kao na pokretnoj traci mjenjaju ja sam spreman i samog Staljina da slijedim, pa ako treba i kanale da kopam ako me zapadne.
Post Reply