Evo kod nas se uspostavila demokratija, ja sada placam studiranje a da sam studiro prije 25 godina ne bih placo, vjerovatno bi dobio stipendiju. Eno u Iraku se uspostavila demokratija, kakav rejting imaju njihove naftne kompanije?Optimus Prime wrote:Mogu li ja?Johnny_x wrote: a sto nisi odgovorio na moje drugo pitanje
Pitanje je u biti djetinjasto.
Naravno da je bolja demokratija. TI ides od pogresne cinjenice da je Gadafi zasluzan za petrodolare, a u biti je on samo glupan koji je imao srecu da dodje na celo jedne naftom bogate zemlje. Dakle sa Gadafijem ili bez njega Libija ima odredjeni potencijal od nekih 2 miliona barela dnevno, koje zavisno od cijene na svjetskom trzistu u drzavni budzet godisnje donose nekih 30-60 milijardi dolara. Od ovog novca se izmedju ostalog finansiraju svi socijalni programi. Problem kod dikatura je taj da dikatator obicno nikom ne polaze racune za trosenje tog novca.
Dakle ako se uspostavi demokratija, sanse su velike da ce stipendije biti cak i vece. Matematicka racunica je jednostavna. Dakle imas konstanstan priliv petrodolara. U diktaturama jedan ogroman dio zavrsi u mracnim kanalima, drugi dio u formi socijalnih programa i investicija. U demokratiji manje vise sve zavrsi u formi socijalnih programa i investicija, posto je trosenje buzdetskog novca transparentnije.
LIBIJA
-
Johnny_x
#2226 Re: LIBIJA
- Bosnolog
#2227 Re: LIBIJA
Gadafi je treba uvesti visestranacje u svojoj zemlji i zakazati parlamentarne izbore,cime bi sebe odveo u historiju reformista i mnogi grijesi proslosti bi mu se oprstili i amnestirali.....Johnny_x wrote:Bosnolog procitaj ovo i reci hoce li im demokratija promjeniti na bolje ako vec moze bolje od ovog
Dugovi njegovoj zemlji su akumulirani losim menadzmentom u potrazivanju isporucene Nafte,...
Mogao je traziti da se ti dugovi izmire investicionim projektima drzava duznica,....
Vrijeme dugova je najvjerovatnije gomilano dok je Libija bila pod UN sankcijama,...
Libija je velika zemlja sa nesto vise od 6 miliona stanovnika preplavljena crnim zlatom..
Libija je jedna od najbogatijih zemlja naftom na africkom kontinentu,stoga je trebalo ocekivati da imaju standard bolji od Norvezana..Zasigurno Libijksi narod ceka bolja i svijetlija buducnost nakon rusenja bolesnog i vjecnog diktatora Gadafija ako vlada bude radila za Libiju i libijski narod koji ce da bira i smjenjuje iste na izborima ako sa njom ne bude zadovoljna.Ovo se ne svida Rusima i drugim progadafijevcima,bolje ce biti Libijcima uz Ameriku i Evropu nego uz Ruse i Kineze,ili cetnicku Srbiju koja place za svojim izvorim koji ode sa Gadafijem,....
Nova vlas ce sigurno bolje i transparetnije voditi i vladati Libijom od diktatora Gadafija koji nije nikoga pitao cetrdeset godina njegove strahovlade,...
Bilo je u Srbiji i Libijaca koji su protiv diktatora Gadafija.
BiH je podrzala rezoluciju UN o upotrebi NATO snaga za pomoc pobunjenicima da svrgnu bolesnog diktatorskog manijaka,..
Seselj je na istoj strani s tobom kao i drugim istomisljenicima kada se radi o Gadafiju,.....Pricelessssss http://www.youtube.com/watch?v=zhS3ETU0 ... re=related
- Optimus Prime
#2228 Re: LIBIJA
Ti imas stvarno vrlo naivnu predstavu o vodjenju drzave.Johnny_x wrote: Evo kod nas se uspostavila demokratija, ja sada placam studiranje a da sam studiro prije 25 godina ne bih placo, vjerovatno bi dobio stipendiju. Eno u Iraku se uspostavila demokratija, kakav rejting imaju njihove naftne kompanije?
Danasnji standard u BiH je nizi od onog u SR BiH ne zbog demokratije, nego iskljucivo zbog posljedica rata i ekonomske tranzicije.
Sto se tice Iraka, ove godine ocekuju rekordne prihode od nafte. Nekih 80 milijardi dolara. A nadevno su podjelili koncesije i cilj im je da udvostruce proizvodnju nafte do 2020. Ekonomski gledano Irak se oporavlja.
- mladtrek
#2229 Re: LIBIJA
jel to ima nekih koji jos vjeruju u demokratiju? smijesnoJohnny_x wrote:Evo kod nas se uspostavila demokratija, ja sada placam studiranje a da sam studiro prije 25 godina ne bih placo, vjerovatno bi dobio stipendiju. Eno u Iraku se uspostavila demokratija, kakav rejting imaju njihove naftne kompanije?Optimus Prime wrote:Mogu li ja?Johnny_x wrote: a sto nisi odgovorio na moje drugo pitanje
Pitanje je u biti djetinjasto.
Naravno da je bolja demokratija. TI ides od pogresne cinjenice da je Gadafi zasluzan za petrodolare, a u biti je on samo glupan koji je imao srecu da dodje na celo jedne naftom bogate zemlje. Dakle sa Gadafijem ili bez njega Libija ima odredjeni potencijal od nekih 2 miliona barela dnevno, koje zavisno od cijene na svjetskom trzistu u drzavni budzet godisnje donose nekih 30-60 milijardi dolara. Od ovog novca se izmedju ostalog finansiraju svi socijalni programi. Problem kod dikatura je taj da dikatator obicno nikom ne polaze racune za trosenje tog novca.
Dakle ako se uspostavi demokratija, sanse su velike da ce stipendije biti cak i vece. Matematicka racunica je jednostavna. Dakle imas konstanstan priliv petrodolara. U diktaturama jedan ogroman dio zavrsi u mracnim kanalima, drugi dio u formi socijalnih programa i investicija. U demokratiji manje vise sve zavrsi u formi socijalnih programa i investicija, posto je trosenje buzdetskog novca transparentnije.
smijes reci i pricati sta hoces al gdje god dodjes novcanik ponesi sa sobom
treba operacija - zovi batka skupljajte pare - treba stan digni kredit
hoces na fax - zahlen jarane - djaba sto si pametan -
ono malo stipendija sto drzava i podjeli - pola ode sinovima onih na
vlasti kojima je to za benzina da ne trose na to babine pare
(mogu se i imena podastrjeti ako treba
s par njih sam se druzio i dan danas se druzim
i da isto ovo sam im u facu rekao "kako te nije Boga strah stipendiju
nekom uzimat" al...)
itd
.........
diktatura "recimo Gadafijeva" koju poznajem
jer sam zivio dole
seri protiv gadafija - ides u zatvor - ok
ali hoces studirat samo papire predas i upisan
dodjes u bolnicu niko te za pare ne pita (cak te ni za licnu ne pitaju
mozes bit iz tunguzije sve je free) treba operacija u Švici nik'i problem
pakuj kofere i sutra ides - treba stan - ima drzava izgradila - bujrum useli se
otplacuj od plate na kolko hoces godina BEZ kamata - izgubiš posao
recimo - svo otplacivanje staje dok ne nadjes ponovo a zivi u stanu
ko u svom na svom ....
...........................
deder' ovi prodemokrate bacite na vagu pa recite za sta bi se odlucili
bas me interesuje
Last edited by mladtrek on 25/08/2011 02:10, edited 1 time in total.
- anthraxQ
- Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi
#2230 Re: LIBIJA
Mi nikad nećemo izaći iz tranzicije. Zbog uhljupluka ljudi koji nas vode i većine koja glasa za njih. To nam je prosto u krvi. Previše smo mi neobrazovani, neotesani, sirovi, dječije zli. Nema nama nigdje, kada ja sa prozora vidim kako neko piša na susjednu zgradu, kako psi ujedaju prolaznike, kako se studentice !ebu za ocjene, kako nam za Bajram dolaze folkerske dive ... a svako nam kriv.Optimus Prime wrote:Ti imas stvarno vrlo naivnu predstavu o vodjenju drzave.Johnny_x wrote: Evo kod nas se uspostavila demokratija, ja sada placam studiranje a da sam studiro prije 25 godina ne bih placo, vjerovatno bi dobio stipendiju. Eno u Iraku se uspostavila demokratija, kakav rejting imaju njihove naftne kompanije?
Danasnji standard u BiH je nizi od onog u SR BiH ne zbog demokratije, nego iskljucivo zbog posljedica rata i ekonomske tranzicije.
- Warhead
#2231 Re: LIBIJA
LOL!Optimus Prime wrote:Sto se tice Iraka, ove godine ocekuju rekordne prihode od nafte. Nekih 80 milijardi dolara. A nadevno su podjelili koncesije i cilj im je da udvostruce proizvodnju nafte do 2020. Ekonomski gledano Irak se oporavlja.
- anthraxQ
- Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi
#2232 Re: LIBIJA
da, ali ovim dušebrižnicima je važno što ti libijci nisu mogli reći šta žele ili glasati na izborima.mladtrek wrote:
jer sam zivio dole
ko u svom na svom ....
bas me interesuje
!ebo ti slobodu kad ništa s njom ne možeš - da kažeš nešto - niko te ne sluša.
jel kod nas demokratija?
- ladyada
#2233 Re: LIBIJA
Optimus Prime wrote:Ti imas stvarno vrlo naivnu predstavu o vodjenju drzave.Johnny_x wrote: Evo kod nas se uspostavila demokratija, ja sada placam studiranje a da sam studiro prije 25 godina ne bih placo, vjerovatno bi dobio stipendiju. Eno u Iraku se uspostavila demokratija, kakav rejting imaju njihove naftne kompanije?
Sto se tice Iraka, ove godine ocekuju rekordne prihode od nafte. Nekih 80 milijardi dolara. A nadevno su podjelili koncesije i cilj im je da udvostruce proizvodnju nafte do 2020. Ekonomski gledano Irak se oporavlja.
-
Johnny_x
#2234 Re: LIBIJA
Pogledajte Zeitgeist, ne morate sve pratiti samo onu pricu ekonomskog ubojice, pa cete vidjeti sta demokratija radi koju uvode ameri i NATO.
- anthraxQ
#2235 Re: LIBIJA
Koliko se sjećam gadafijeva vojska je bila stigla do centra Bengazija. tako brzo. a toliko se diglo ljudi protiv njega.
baš me zanima šta bi SAD uradile da se Texas odluči otcijepiti nasilno - poslali bi UN sigurno ahaaaaa....
baš me zanima šta bi SAD uradile da se Texas odluči otcijepiti nasilno - poslali bi UN sigurno ahaaaaa....
- Optimus Prime
#2236 Re: LIBIJA
Jesi li ti procitao sta sam ja napisao?mladtrek wrote:
jel to ima nekih koji jos vjeruju u demokratiju? smijesno
smijes reci i pricati sta hoces al gdje god dodjes novcanik ponesi sa sobom
treba operacija - zovi batka skupljajte pare - treba stan digni kredit
hoces na fax - zahlen jarane - djaba sto si pametan -
ono malo stipendija sto drzava i podjeli - pola ode sinovima onih na
vlasti kojima je to za benzina da ne trose na to babine pare
(mogu se i imena podastrjeti ako treba
s par njih sam se druzio i dan danas se druzim
i da isto ovo sam im u facu rekao "kako te nije Boga strah stipendiju
nekom uzimat" al...)
itd
.........
jer sam zivio dole
ko u svom na svom ....
bas me interesuje
Vrlo jednostavno opisano, da i osnovci mogu razumjeti. Ako si procitao a nisi shvatio onda stvarno nema smisla da se raspravljam.
Evo jos jednom.
Zamisli, ti si maloljetni bogatas koji je nasljedio novac, a ja sam tvoj skrbnik. Banka mi daje 20.000 maraka mjesecno za tvoje troskove. Ja umjesto da tebi dam svih 20.000, pronevjerim mjesecno nekih 16000 i ti dobijes samo 4000. U biti nije ti lose, imas za dobar stan, vozis audja a3, odes na ljetovanje u Makarsku itd.
A da te ja nisam zajebo, imao bi vilu sa bazenom, vozio A8 plus SLK--cabriolet, ljetovao na Maledivima i Aspenu.
Kad bi zivio u demokratiji imao bi pravo da zamjenis skrbnika ako imas osjecaj da te akteuelni zajebaje, ali posto zivis u diktaturi radis ono sto ti ja kazem. A upravo sam odlucio da ti smanjim dzeparac na 3000 KM
Pojednostavljeno, to bi ti bilo to.
Last edited by Optimus Prime on 25/08/2011 02:46, edited 2 times in total.
- Optimus Prime
#2237 Re: LIBIJA
Rat nas je ekonomski gledano bacio nekih 20 godina unazad, a ovo recesija neke 3 godine. Dakle za nekih 7 do 8 godina.ladyada wrote:Optimus Prime wrote:Ti imas stvarno vrlo naivnu predstavu o vodjenju drzave.Johnny_x wrote: Evo kod nas se uspostavila demokratija, ja sada placam studiranje a da sam studiro prije 25 godina ne bih placo, vjerovatno bi dobio stipendiju. Eno u Iraku se uspostavila demokratija, kakav rejting imaju njihove naftne kompanije?
Sto se tice Iraka, ove godine ocekuju rekordne prihode od nafte. Nekih 80 milijardi dolara. A nadevno su podjelili koncesije i cilj im je da udvostruce proizvodnju nafte do 2020. Ekonomski gledano Irak se oporavlja.kad cemo prestat kukat na rat koji je bio prije 20 godina .........
- Optimus Prime
#2238 Re: LIBIJA
http://iraqdailytimes.com/iraqi-bank-o ... ic-growth/Warhead wrote:LOL!Optimus Prime wrote:Sto se tice Iraka, ove godine ocekuju rekordne prihode od nafte. Nekih 80 milijardi dolara. A nadevno su podjelili koncesije i cilj im je da udvostruce proizvodnju nafte do 2020. Ekonomski gledano Irak se oporavlja.
http://money.cnn.com/2010/01/12/news/in ... /index.htm
http://www.marketwatch.com/story/iraq-m ... 2011-06-22
Jeli jos smijesno??
-
simpozijum delirijum
#2239 Re: LIBIJA
sve je to fino i dobroOptimus Prime wrote:http://iraqdailytimes.com/iraqi-bank-o ... ic-growth/Warhead wrote:LOL!Optimus Prime wrote:Sto se tice Iraka, ove godine ocekuju rekordne prihode od nafte. Nekih 80 milijardi dolara. A nadevno su podjelili koncesije i cilj im je da udvostruce proizvodnju nafte do 2020. Ekonomski gledano Irak se oporavlja.
Jeli jos smijesno??
ali gdje te pare zavrse ?
zasto se onda jos rokaju medjusobno i
zasto li je jos 2 miliona Irackih izbjeglica rasuto po komsiluku kada ubiru tolike milijarde ?
znamo odgovor gdje lova zavrsava,.. sigurno ne u rukama obicnih Iracana
Bagdad i dalje ima redukcije struje i vode
- Bosnolog
#2240 Re: LIBIJA
Kod nas govore da su bili kuhari kada s njima udes u razgovor o ratu i njohovom ucescu u zlocinacko genocidnoj Dabicevoj armadiPobunjenici tvrde da su zarobili i petoricu Srba
Libijski pobunjenik Ahmed Mehdi rekao je da su pobunjeničke snage u blizini Tripolija zarobile i petoricu Srba, preneo je AFP
Libija
"Uhapsili smo petoricu Srba koji su nam rekli da su građevinski radnici, ali mi smatramo da bi oni mogli da budu progadafijevi snajperisti", rekao je on.
"Oni su na bezbednom, unutar međunarodnog aerodroma", rekao je Mehdi, preneo je AFP.
Mehdi je izjavu dao u trenucima kada pobunjenici pokušavaju da obezbede put koji vodi od prestonice do međunarodnog aerodroma, koji je pod njihovom kontrolom, ali se nalazi pod žestokom vatrom Gadafijevih snaga.
On je rekao i da novinari ne mogu videti zarobljenike dok "istraga ne bude završena" i dodao da pobunjenici proveravaju sa kompanijom za koju su muškarci rekli da rade da li su oni njeni radnici.
"Uhapsili smo brojne afričke borce kada smo došli ovde, trebalo nam je tri sata da dođemo", rekao je on i dodao da aerodrom nije oštećen, ali da postoje problemi na putu koji vodi do njega.
"Na aerodromu smo četiri dana", rekao je Mehdi, a u blizini tog mesta padaju rakete tipa "Grad" i uzdiže se dim iz pogođenih vozila, javila je francuska agencija.
Izlazak iz Tripolija je nesiguran i nepredvidiv, pobunjenici na kontrolnim punktovima upućuju kuda treba da se ide ili upozoravaju na snajpere i rakete, preneo je Frans pres.
Međunarodni aerodrom u Tripoliju nalazi se tridesetak kilometara južno od centra prestonice. http://www.pressonline.rs/sr/vesti/vest ... +Srba.html
-
Johnny_x
#2241 Re: LIBIJA
Ili na ono nece biti vise nasilja nad narodom Iraka kada je Sadam svrgnutbuksna wrote:Optimus Prime wrote:...
Dakle ako se uspostavi demokratija, sanse su velike da ce stipendije biti cak i vece. Matematicka racunica je jednostavna. Dakle imas konstanstan priliv petrodolara. U diktaturama jedan ogroman dio zavrsi u mracnim kanalima, drugi dio u formi socijalnih programa i investicija. U demokratiji manje vise sve zavrsi u formi socijalnih programa i investicija, posto je trosenje buzdetskog novca transparentnije....
![]()
![]()
živi bili pa vidjeli, vrijeme je pred nama
![]()
![]()
ovo me podsjeća na one alijine zlatne kašike![]()
- mladtrek
#2242 Re: LIBIJA
hoces da kazes ko u Americi - kad ih jedan predsjednik zezneOptimus Prime wrote: Jesi li ti procitao sta sam ja napisao?
Vrlo jednostavno opisano, da i osnovci mogu razumjeti. Ako si procitao a nisi shvatio onda stvarno nema smisla da se raspravljam.
Evo jos jednom.
Zamisli, ti si maloljetni bogatas koji je nasljedio novac, a ja sam tvoj skrbnik. Banka mi daje 20.000 maraka mjesecno za tvoje troskove. Ja umjesto da tebi dam svih 20.000, pronevjerim mjesecno nekih 16000 i ti dobijes samo 4000. U biti nije ti lose, imas za dobar stan, vozis audja a3, odes na ljetovanje u Makarsku itd.
A da te ja nisam zajebo, imao bi vilu sa bazenom, vozio A8 plus SLK--cabriolet, ljetovao na Maledivima i Aspenu.
Kad bi zivio u demokratiji imao bi pravo da zamjenis skrbnika ako imas osjecaj da te akteuelni zajebaje, ali posto zivis u diktaturi radis ono sto ti ja kazem. A upravo sam odlucio da ti smanjim dzeparac na 3000 KM. I ne mozes nista da uradis protiv toga jer sam od dijela onih ukradenih 16000 KM angazovao 3 gorile koje ce te namlatit ako pisnes.
Pojednostavljeno, to bi ti bilo to.
oni na izbore i izaberu drugog - pa im ovaj bude dobar
i ostavi sve zakone onog drugog - pa ih jos i pogorsa za obican narod
a bankarima nako za oko kuce da narodnih 700 biliona dolara nek im se nadje
a tebi ne da ne dadne ni tvojih 3000 ili 4000 hiljade (od recimo istih 20000)
nego ti dodje i kucu ti uzme i ne da ti ne dadne sator nego ti ga proda
po diskontnim cjenama jer je dobar
de ba malo se probudi
- mladtrek
#2243 Re: LIBIJA
jest meni jer su ti izvori istiOptimus Prime wrote:http://iraqdailytimes.com/iraqi-bank-o ... ic-growth/Warhead wrote:LOL!Optimus Prime wrote:Sto se tice Iraka, ove godine ocekuju rekordne prihode od nafte. Nekih 80 milijardi dolara. A nadevno su podjelili koncesije i cilj im je da udvostruce proizvodnju nafte do 2020. Ekonomski gledano Irak se oporavlja.
Jeli jos smijesno??
koji su tvrdili da u iraku ima wmd a ono gle cuda nema
i isti izvori koji sada 5 puta javljaju da je gadafijev sin ubijen
pa on cudom vaskrsne
jel sad tebi smijesno
a o tome gdje idu te pare ako su info i tacne
to je tek tema za nadugo i nasiroko
sta se izgradilo tolko grandiozno u iraku otkad
su ameri na vlasti ?
-
KENJAC
#2244 Re: LIBIJA
Joj neko je otvorio temu o Americi pa ja pobjegoh od tamo da nebi sta zalajo da me ne uhapse a ti ovdje provociras.anthraxQ wrote:Koliko se sjećam gadafijeva vojska je bila stigla do centra Bengazija. tako brzo. a toliko se diglo ljudi protiv njega.
Cuj sta bi Amerika, pa sve po zakonu... ha 'ebo ga ti! Nego sta ce bit poslje gadafija ???? Neznam ali znam da ljenjeg naroda u zivotu nisam vidio. To je toliko lijeno da ce bukvalno pokrepat od gladi. Bog im je dao naftu, a sad ce im i to demokrate (a i republikanci
- irvinx1
#2245 Re: LIBIJA
Ja ljudova ocam...
Tema je Libija, a oni o USA. USA je najljepsa zemlja na svijetu. Naravno, primitivni Balkanci o USA sude samo na osnovu nekih ratova, a zaboravljaju razlicitosti u svakome pogledu (priroda, kulture, narodi) koje i cine tu drzavu tako divnom.
Tema je Libija, a oni o USA. USA je najljepsa zemlja na svijetu. Naravno, primitivni Balkanci o USA sude samo na osnovu nekih ratova, a zaboravljaju razlicitosti u svakome pogledu (priroda, kulture, narodi) koje i cine tu drzavu tako divnom.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#2246 Re: LIBIJA
usa parazitira na ekonomiji ostatka svijeta
- Erzsebet
#2247 Re: LIBIJA
Bosnolože, pošto si mi rekao da sam dokazani štovatelj Miloševića, evo ti jedna kletva.. Da Bog da te NATO demokratizovao.
- irvinx1
#2250 Re: LIBIJA
"Gadafijevi ljudi tulumare uz žene, alkohol i drogu"
Otkriva kako je više od 30 posto ljudi kojima je zapovijedao prešlo na stranu pobunjenika te opisuje kakav je bio život u Gadafijevom kompleksu: "Život kod njega i u vojnim skloništima bio je tako nerealan, puno se tulumarilo, dolazilo je mnogo žena, bilo je alkohola i droge. Jedan od njegovih rođaka jednom prilikom odveo me u njegovu vilu gdje su mi ponudili što god želim. Čuo sam priče da su ubijali ljude iz zabave i tjerali ih da igraju ruski rulet dok bi se drugi kladili, kao u filmovima".
Otkriva kako je više od 30 posto ljudi kojima je zapovijedao prešlo na stranu pobunjenika te opisuje kakav je bio život u Gadafijevom kompleksu: "Život kod njega i u vojnim skloništima bio je tako nerealan, puno se tulumarilo, dolazilo je mnogo žena, bilo je alkohola i droge. Jedan od njegovih rođaka jednom prilikom odveo me u njegovu vilu gdje su mi ponudili što god želim. Čuo sam priče da su ubijali ljude iz zabave i tjerali ih da igraju ruski rulet dok bi se drugi kladili, kao u filmovima".