Mjesanac wrote:Mjesanac wrote:Sasvim_Obican wrote:
Zašto je u Iraku dan dolaska NATO-a Dan oslobođenja ?!
Da skratim - zato što ih je taj NATO oslobodio ludaka koji je napao svaku zemlju u susjedstvu - od Irana do Kuvajta. Zato što je mrcvario i ubijao čitava sela testiranjem nervnih otrova. Zato što je otvorao konc - logore za kurde, intelektualce i druge politički nepodobne ljude. Zato što je čitave regije sravnio sa zemljom i uništio svaku šansu Iraku da u dogledno vrijeme bude normalna država.
Zato mi nemojte samo Irak spominjati kao zemlju u kojoj su "zli imperijalistički Amerikanci" sve uništili.
Molim te da mi samo kazes koji su ti izvori tih informacija? Kako znas da je bas tako bilo?
Čekaj malo, ti mene pitaš kako ja znam da se dogodio osmogodišnji Iračko-iranski rat i Invazija na Kuvajt ?! Ako me pitaš šta je izvor tvrdnje o nervnim otrovima, moj odgovor je - izvor je presuda Međunarodnog suda pravde koji je to djelo okrarakterisao kao genocid hemijskim oružjem i to po prvi put na teritoriju vlastite zemlje. U tim djelima ubijeno je 50.000 ljudi, a sa zemljom su sravnjeni Goktapa, Wara, Balisan, Hiran, Šeik Wasan, Bileh i mnogi drugi gradovi pretežno naseljeni Kurdima.
Da ne za chatavamo ovu temu nevezanim stvarima - Američka intervencija u Iraku je otjerala jednog ludaka sa vlasti i narod Iraka taj dan slavi. To nisam rekao ja, to su činjenice.
Što se Libije tiče - sačekajmo da se raziđu oblaci dima, pa ćemo vidjeti s kakvim oblikom vlasti će Libijci sada imati posla.
Ne pitam za ratove, to se ne moze izmisliti. Za ovo drugo kazes presuda Medjunarodnog suda pravde. A za koga on radi, znas li to? Ti ne shvatas snagu zapada na celu sa USA, stotinu godina propagande, koju su toliko usavrsili da im vjerujes danas 100 posto, i za to nametnuto ti misljenje spreman si se posvadjati sa nekim. Bucni malo glavom, povezi neke stvari i izgradi svoje sopstveno misljenje.
Shvati jedno, ne zelim da kazem je li Sadam valjao ili nije, samo zelim da kazem da se Americi ne moze i ne smije vjerovati.[/quote]
Svima koju pricaju protiv US i NATO intervencija ,bih preporucio da odu u Kabul iili Bagdad,sjednu sa ljudima,naruce caj i prospu ovu antiamericku pricu,naravno prije toga trebaju dobre sadake udijeliti da bi zivu glavu izvukli sa tog mjesta pred razljucenim ljudima. Vecina nije bila u tim zemljama,nego podpadaju pod uticaj propagande,islamisticke i ljevicarske. No vecina je bila ili zna kako je na Kosovu. Svi znamo da su Kosovari fanaticno proamericki raspolozeni ( sto ne mjenja slucaj da je prije par mjeseci Albanac sa Kosova ubio par americkih vojnika u Frankfurtu ) ,bas takav isti odnos prema USA imaju i ljudi Afghanistana i Iraka a vjerovatno i Libije. Jedina zemlja koja ne voli ljude koji su im spasili zivote i dali drzavu su Bosanci,barem ovako forumaski i uz kafu,dok je sluzbeno sasvim druga stvar.
Kakva je nasa sluzbena politika prema USA i NATO okupatorima,koji su dosli okupirati ovu zemlju 1996
Sa obzirom na zucljivost stavova forumasa ,pomislili bi da su Ameri prosli u Bosni kao u Vijetnamu
No,nasuprot,ovdje su bili kao na odmoru,bez jednog,jedinoga incidenta a Bosna ne da ih je prihvatila ,nego se pridruzila NATO-u i zapadu,pa sada salje svoju vojsku u okupaciju.
Kada su Ameri 1996 zatrazili da iranski obavjestajci odu,rastjerali smo bracu dok si rekao odmah i do danas smo se uvukli zapadu i US toliko da nam samo nozni prsti vire iz njihovoga supka.
Bosna ( osim Yu republika ) najvecu trgovinsku razmjenu ,ekonomsku i politicku saradnju ima sa Njemackom,Italijom i EU opcenito. Tako Bosna saradjuje vojno,ekonomski,politicki sa Zapadom a sta ocekujemo od Libije
Bosanski ljevicari ocekuju da Libija brani svjetsku revoluciju,da Libijci ginu na barikadama sa crvenim barjakom u zraku,dok bosanski ljevicari ,sjede ispijaju kafe i ne smiju dici glas ni na lokalnog hodzu sto uvodi serijat na mala ( najmanja vrata )
Dok bosanski islamski extremisti ocekuju da libijska omladina gine sa tekbirom na usnama,protiv cjafiskoga zapada,dok sama uredno popunjava aplikacije za boravak u zapadnim zemljama i aplikacije za rad u raznim firmama po americkim bazama.
Ee pa nece moci,losa racunica. Libijci nisu toliko glupi,da ih vase drukanje moze poremetiti. Znaju oni sta hoce. Hoce svoju zemlju,sa zapadnim slobodama,sa ljudskim pravima. Sa kontrolom trosenja drzavnih resursa a toga imaju. Hoce bolji zivot i da se nesto pitaju i odlucuju u tom zivotu i da uzivaju u njemu.
Moguce je da ce biti problema i nesuglasica u Libiji u prelaznom periodu ali cini mi se da ce Libija brzo stati na noge i postati jedna normalna i sretna,skoro pa evropska zemlja. U svakom slucaju,ja im zelim sve najbolje.