SDP je osudio gluposti ovih NVO zvaničnim saopštenjemThe 51st State wrote:Jos jedna od inicijativa zbog kojih ce SDP popusiti okotobarske izbore...
Liberalizacija viznog režima - juli ili januar?
- ultima_palabra
#76 Re: Liberalizacija viznog režima - juli ili januar?
-
The 51st State
#77 Re: Liberalizacija viznog režima - juli ili januar?
nisam upratio, ako jesu logican potez. inace, jasno je, da postojeca percepcija u siroj javnosti je ta, da su te raznorazne NVO-e usko povezane sa SDP-om.ultima_palabra wrote:SDP je osudio gluposti ovih NVO zvaničnim saopštenjemThe 51st State wrote:Jos jedna od inicijativa zbog kojih ce SDP popusiti okotobarske izbore...
-
elSaik
#78 Re: Liberalizacija viznog režima - juli ili januar?
Ovaj SDP ili neki drugi?ins wrote:Ne ukidanje viza na ovakav nacin bi postigao upravo suprotan efekat - rocket boost onima koji kampanju vode na osjacajima ugrozenosti "svog" naroda, i na teoriji zavjere! A to su SDA, SNSD, SBiH,...
Naravno, ovdje se vidi da SDP zapravo ni po cemu nije drugaciji - preko mrtvog naroda, pardon gradjana, do fotelje i vlasti
Toliko od mene
GRAĐANI SE NE SMIJU KAŽNJAVATI ZBOG NERADA VLASTI
SDP izražava svoje neslaganje sa nastojanjima dijela nevladinog sektora da se liberalizacija viznog režima odgodi do oktobra ove godine, odnosno nakon opštih izbora.
http://sdp.ba/Default.aspx?categoryId=5 ... ntId=12441
- ultima_palabra
#79 Re: Liberalizacija viznog režima - juli ili januar?
Postojeća precepcija prosječnog čitača ABA3A, lakše je za skontatThe 51st State wrote:nisam upratio, ako jesu logican potez. inace, jasno je, da postojeca percepcija u siroj javnosti je ta, da su te raznorazne NVO-e usko povezane sa SDP-om.ultima_palabra wrote:SDP je osudio gluposti ovih NVO zvaničnim saopštenjemThe 51st State wrote:Jos jedna od inicijativa zbog kojih ce SDP popusiti okotobarske izbore...
BTW, saopštenje SDP-a je odlično, kratko i jezgrovito
-
elSaik
#80 Re: Liberalizacija viznog režima - juli ili januar?
Samo što je problem što slabo ko čita njihova saopštenja, nego se, kao većina ovdje, po automatizmu donose zaključci.
- bingov buraz
#81 Re: Liberalizacija viznog režima - juli ili januar?
Odlican potez.elSaik wrote:
Ovaj SDP ili neki drugi?![]()
GRAĐANI SE NE SMIJU KAŽNJAVATI ZBOG NERADA VLASTI
SDP izražava svoje neslaganje sa nastojanjima dijela nevladinog sektora da se liberalizacija viznog režima odgodi do oktobra ove godine, odnosno nakon opštih izbora.
http://sdp.ba/Default.aspx?categoryId=5 ... ntId=12441
- Fajcak
#82 Re: Liberalizacija viznog režima - juli ili januar?
pa dobro NVO-ovci logički zaključuju ..al onaj,ionako ,to nama plaho ne znači,a nit će narod,bilo koji,da boduje stranke prema ukidanju šengena ili ne..sda će na skupovima da pušta "ja sin sam tvoj",snsd će vodati baju maloga kninđu,hdz malo tomsona odvrne i svi sretni i zadovoljni,tj.svi konstitutivni narodi...ultima_palabra wrote:Svi manje više redovno pratimo ovu tematiku. Dakle, otprilike se može reći da je BiH ispunila uslove za bijeli Šengen. Eh sada, političari optužuju neke NVO da lobiraju da se liberalizacija desi tek naredne godine, kako ista ne bi poslužila vladajućoj oligarhiji kao predizborni adut. Naš dragi Jay Z Kulenović je čak u današnjim novinama priznao da je to istinaTakođer je bila priča da i neke zemlje EU imaju takav stav.
Kakvo je vaše mišljenje? Mislite li da vlast sa bijelim Šengenom stvarno dobiva adut? U situaciji kada je dosta ljudi ispod granice siromaštva, mislim da to neće igrati veliku ulogu na izborima.
S druge strane, moguće je vidjeti scenario u kojem odgađanje liberalizacije dovodi do daljeg zaoštravanja situacije u zemlji, što može ići na ruku još retrogradnijim snagama od postojeće vlasti.
-
Area_51
#83 Re: Liberalizacija viznog režima - juli ili januar?
Meni se cini da je nevladin sektor povezan sa onim Fadilom Serom iz Nase stranke i malo mi to smrdi na taj ogranak. No, nije vazno, ali evo da jos jednom kazemo, pa nek bude pas ko slaze, da ce vladajuci peterac SDA-SBiH-SNSD-HDZ-HDZ1990 u toku kampanje govorit kaku su oni donijeli vize, a vidimo da to bas i nije tacno.
- muha_sa
#84 Re: Liberalizacija viznog režima - juli ili januar?
jasta su vec oni donjeli vizeArea_51 wrote:Meni se cini da je nevladin sektor povezan sa onim Fadilom Serom iz Nase stranke i malo mi to smrdi na taj ogranak. No, nije vazno, ali evo da jos jednom kazemo, pa nek bude pas ko slaze, da ce vladajuci peterac SDA-SBiH-SNSD-HDZ-HDZ1990 u toku kampanje govorit kaku su oni donijeli vize, a vidimo da to bas i nije tacno.
- and
#85 Re: Liberalizacija viznog režima - juli ili januar?
nije njihovo da ukidaju vize,to će raditi europljani.muha_sa wrote:jasta su vec oni donjeli vizeArea_51 wrote:Meni se cini da je nevladin sektor povezan sa onim Fadilom Serom iz Nase stranke i malo mi to smrdi na taj ogranak. No, nije vazno, ali evo da jos jednom kazemo, pa nek bude pas ko slaze, da ce vladajuci peterac SDA-SBiH-SNSD-HDZ-HDZ1990 u toku kampanje govorit kaku su oni donijeli vize, a vidimo da to bas i nije tacno.al njihovom zaslugom garant nece bit ukinute
oni treba da građanima omoguće da imaju koji euro u džepu,pa kad se ukinu vize da ljudi mogu putovati.da ljudi džaba ne ukidaju vize.time se oni mogu hvaliti u predizbornim kampanjama.
- muha_sa
#86 Re: Liberalizacija viznog režima - juli ili januar?
naravno
samo sto njih nije briga za gradjane iliti narod
ala hume rabi svako sebi grabi 
samo sto njih nije briga za gradjane iliti narod
- Fajcak
#87 Re: Liberalizacija viznog režima - juli ili januar?
pa ja..nijesmo mi unesrećeni u nedostatku nekakvog papira šengena,neg u nedostatku onoga šuškavoga..and wrote:
nije njihovo da ukidaju vize,to će raditi europljani.
oni treba da građanima omoguće da imaju koji euro u džepu,pa kad se ukinu vize da ljudi mogu putovati.da ljudi džaba ne ukidaju vize.time se oni mogu hvaliti u predizbornim kampanjama.
- and
#88 Re: Liberalizacija viznog režima - juli ili januar?
haj što grabi,al to ima obraza se sa berluskonijem poreditimuha_sa wrote:naravno![]()
samo sto njih nije briga za gradjane iliti narodala hume rabi svako sebi grabi
- black
#89 Re: Liberalizacija viznog režima - juli ili januar?
Vizna liberalizacija za BiH i Albaniju tek u oktobru?
http://www.sarajevo-x.com/bih/politika/clanak/100301083
http://www.sarajevo-x.com/bih/politika/clanak/100301083
- tuzlak58
#90 Re: Liberalizacija viznog režima - juli ili januar?
Evo upravi citam da najvjerovatnije nema nista od ukidanja viza za BiH i Albaniju zbog najezde Srba i Makedonaca koji traze politicki azil u Belgiji. Nije mi jasno zasto bi opet, i po ko zna koji put, mi bili kaznjavani zbog Srba i ostalih. To mi zaista ne ide u glavu. Ako ovo zaista bude ovako, definitivno treba traziti rjesenja van EU. Dakle, tjeraju nas da se okreneko ka istoku, mada je Europa i nasa koliko i njihova. Zaista, pored svega sto nam se dogadja samo bi trebalo jos da nadju neki razlog i onemoguce nam definitivno slobodu kretanja. Prvo nas ubijaju ko' pse sa zabranom mogucnosti samoodbrane, pa nas okrivljuju sto smo se nekako branili, te nas tjeraju da se izvinjavamo zbog toga. Sad nas hapse kako je kome cejf i opet se ne smijemo buniti i evo jos nas definitivno zatvaraju u tor. Jedina nam je sansa da skupimo novac te da nadjemo neke sposobne advokate (naravno, strance) koji ce nas zastupati i stititi nasa osnovna ljudska prava. Mislim da smo dovedeni u situaciju "ili ,ili". Na zalost nemamo sposobnih ljudi koji se mogu nositi sa ovom situacjom.
- respo
#91 Re: Liberalizacija viznog režima - juli ili januar?
juli ili januar koje godine?
- ratata
#92 Re: Liberalizacija viznog režima - juli ili januar?
sta ce raji bezvizni rezim, zamisli sleti u London ili neki drugi grad, privremeno ga zadrze i onda najnormalnije deportuju po tajnoj potjernici tamo gdje ga traze 
- kiky
#93 Re: Liberalizacija viznog režima - juli ili januar?
jebo viznu liberalizaciju ...
jebo eu ...

jebo eu ...
-
IzetNP
#94 Re: Liberalizacija viznog režima - juli ili januar?
Zašto toliko mržnje jarane?tuzlak58 wrote:Evo upravi citam da najvjerovatnije nema nista od ukidanja viza za BiH i Albaniju zbog najezde Srba i Makedonaca koji traze politicki azil u Belgiji. Nije mi jasno zasto bi opet, i po ko zna koji put, mi bili kaznjavani zbog Srba i ostalih. To mi zaista ne ide u glavu. Ako ovo zaista bude ovako, definitivno treba traziti rjesenja van EU. Dakle, tjeraju nas da se okreneko ka istoku, mada je Europa i nasa koliko i njihova. Zaista, pored svega sto nam se dogadja samo bi trebalo jos da nadju neki razlog i onemoguce nam definitivno slobodu kretanja. Prvo nas ubijaju ko' pse sa zabranom mogucnosti samoodbrane, pa nas okrivljuju sto smo se nekako branili, te nas tjeraju da se izvinjavamo zbog toga. Sad nas hapse kako je kome cejf i opet se ne smijemo buniti i evo jos nas definitivno zatvaraju u tor. Jedina nam je sansa da skupimo novac te da nadjemo neke sposobne advokate (naravno, strance) koji ce nas zastupati i stititi nasa osnovna ljudska prava. Mislim da smo dovedeni u situaciju "ili ,ili". Na zalost nemamo sposobnih ljudi koji se mogu nositi sa ovom situacjom.
Ne radi se o Makedoncima i Srbima već o Albancima sa juga Srbije i Makedonije.
"Prema Halimijevim rečima, za sada niko nema precizne podatke o tome koliko je Albanaca iz preševske i bujanovačke opštine otišlo put zemalja EU, ali prema grubim procenama reč je o 5 000 do 10 000 ljudi.
Iz belgijske ambasade je saopšteno da je samo tokom februara više od 300 građana Srbije, uglavnom Albanaca iz Preševa i Bujanovca, zatražilo azil, a da je broj zahteha znatno veći u martu. "
Izvor b92.
- tuzlak58
#95 Re: Liberalizacija viznog režima - juli ili januar?
Nema tu nikakve mržnje, dapaće mi to osjećamo na svojim leđima, a zar ovo nisu građani Srbije i Makedonije (albanske nacionalnosti) ?? kakve veze mi iz Bosne imamo sa tim problemom ?? treba li nas kazniti zbog ovog problema?IzetNP wrote:Zašto toliko mržnje jarane?tuzlak58 wrote:Evo upravi citam da najvjerovatnije nema nista od ukidanja viza za BiH i Albaniju zbog najezde Srba i Makedonaca koji traze politicki azil u Belgiji. Nije mi jasno zasto bi opet, i po ko zna koji put, mi bili kaznjavani zbog Srba i ostalih. To mi zaista ne ide u glavu. Ako ovo zaista bude ovako, definitivno treba traziti rjesenja van EU. Dakle, tjeraju nas da se okreneko ka istoku, mada je Europa i nasa koliko i njihova. Zaista, pored svega sto nam se dogadja samo bi trebalo jos da nadju neki razlog i onemoguce nam definitivno slobodu kretanja. Prvo nas ubijaju ko' pse sa zabranom mogucnosti samoodbrane, pa nas okrivljuju sto smo se nekako branili, te nas tjeraju da se izvinjavamo zbog toga. Sad nas hapse kako je kome cejf i opet se ne smijemo buniti i evo jos nas definitivno zatvaraju u tor. Jedina nam je sansa da skupimo novac te da nadjemo neke sposobne advokate (naravno, strance) koji ce nas zastupati i stititi nasa osnovna ljudska prava. Mislim da smo dovedeni u situaciju "ili ,ili". Na zalost nemamo sposobnih ljudi koji se mogu nositi sa ovom situacjom.
Ne radi se o Makedoncima i Srbima već o Albancima sa juga Srbije i Makedonije.
"Prema Halimijevim rečima, za sada niko nema precizne podatke o tome koliko je Albanaca iz preševske i bujanovačke opštine otišlo put zemalja EU, ali prema grubim procenama reč je o 5 000 do 10 000 ljudi.
Iz belgijske ambasade je saopšteno da je samo tokom februara više od 300 građana Srbije, uglavnom Albanaca iz Preševa i Bujanovca, zatražilo azil, a da je broj zahteha znatno veći u martu. "
Izvor b92.
-
samo malo
#96 Re: Liberalizacija viznog režima - juli ili januar?
Po onom sto sam sad cuo na Hayatu (ne mora biti istina, ali oni tako tvrde) ukidanje viza ce biti obicno prazno slovo na papiru, ako se i desi.
Naime, i dalje neces moci mrdnuti iz drzave ako nemas povratnu kartu + odredjenu sumu novca potrebnu za boravak u drzavi u koju ides ovisno o borju dana (lupam, 100 eura za jedan dan) + potrebnu dokumentaciju kojom dokazujes da ides na lijecenje ili u posjetu obitelji = granicna policija na granicama EU drzava ima potpuno pravo da te sutira nazad u Bosnu ako na licu mjesta ocijene da namjeravas ostati u zlatnokasikastoj EU.
Dakle, ako nam i ukinu vize, jedina promjena ce biti ta da te vise nece sikanirati sluzbenici stranih ambasada vec njihovi policijski djelatnici na licu mjesta.
Ukratko receno, onaj ko nece imati debeo razlog sto ide u EU drzave, nece moci ni prismrditi.
Elem, isto sranje, drugo pakovanje.
Naime, i dalje neces moci mrdnuti iz drzave ako nemas povratnu kartu + odredjenu sumu novca potrebnu za boravak u drzavi u koju ides ovisno o borju dana (lupam, 100 eura za jedan dan) + potrebnu dokumentaciju kojom dokazujes da ides na lijecenje ili u posjetu obitelji = granicna policija na granicama EU drzava ima potpuno pravo da te sutira nazad u Bosnu ako na licu mjesta ocijene da namjeravas ostati u zlatnokasikastoj EU.
Dakle, ako nam i ukinu vize, jedina promjena ce biti ta da te vise nece sikanirati sluzbenici stranih ambasada vec njihovi policijski djelatnici na licu mjesta.
Ukratko receno, onaj ko nece imati debeo razlog sto ide u EU drzave, nece moci ni prismrditi.
Elem, isto sranje, drugo pakovanje.
-
FaceOff
#97 Re: Liberalizacija viznog režima - juli ili januar?
Policija ima pravo i sada pregledati koliko novca imas kod sebe i da li je to dovoljno za boravak u Eu i vratiti te nazad, bez obzira sto imas vizu. To je normalna procedura.
Naravno da nece svakog pregledati i od svakog zahtjevati da mu pokaze koliko love imas, ali ako si im sumnjiv imaj potpuno pravo da te pregledaju i vrate nzad, bez obzira trebala viza ili ne.
Pitajte Srbijance ili Crnogorce kako stvari funkcionisu, sasvim normalno...dodjes na granicu pokazes pasos i dovidjenja.
Naravno da nece svakog pregledati i od svakog zahtjevati da mu pokaze koliko love imas, ali ako si im sumnjiv imaj potpuno pravo da te pregledaju i vrate nzad, bez obzira trebala viza ili ne.
Pitajte Srbijance ili Crnogorce kako stvari funkcionisu, sasvim normalno...dodjes na granicu pokazes pasos i dovidjenja.
- kiky
#98 Re: Liberalizacija viznog režima - juli ili januar?
bosni neče ukinuti vize još za dugo ...
mada nevidim razloga zašto, al tako nam je ...
i ne moraju ...
al mi je čudno da bosna ne uvodi vize za građane eu ...
isto tako je i sa carinama ...
eu je prvo obezbjedila da nema carina za njihove proizvode i time uništava domaču proizvodnju ...
zar nije logično da prvo postanemo član eu pa onda da ukinemo carine ...
( mi ionako nemamo šta plaho izvest u eu ) ...

mada nevidim razloga zašto, al tako nam je ...
i ne moraju ...
al mi je čudno da bosna ne uvodi vize za građane eu ...
isto tako je i sa carinama ...
eu je prvo obezbjedila da nema carina za njihove proizvode i time uništava domaču proizvodnju ...
zar nije logično da prvo postanemo član eu pa onda da ukinemo carine ...
( mi ionako nemamo šta plaho izvest u eu ) ...
-
xyz101
#99 Re: Liberalizacija viznog režima - juli ili januar?
evo kladim se da ce bih bez problema dobiti bezvizni rezim u(oko) jula mjeseca.
-
samo malo
#100 Re: Liberalizacija viznog režima - juli ili januar?
Znam, i to ne samo prilikom ulaska u EU zemlje vec i u Hrvatsku, oni (Hrvati) taj zakon imaju od 2004. i desilo mi se iste godine da me zenska na granici (policajka) vodi u onu kucicu i provjerava koliko novaca imam kod sebe, kartice ne priznaju.FaceOff wrote:Policija ima pravo i sada pregledati koliko novca imas kod sebe i da li je to dovoljno za boravak u Eu i vratiti te nazad, bez obzira sto imas vizu. To je normalna procedura.
Po Hayatu, svaki slovenacki policajac ce te moci vratiti sa granice ako mu se digne ona stvar, i nakon ukidanja viza.
Ne znam koliko je to hayatovska politika potenciranja paranoje medju gradjanima, a koliko istina.