Vjerovatno je to neka taktika,ko fol sad ce primirje,dok ovi devastiraju Liban. Hezbollah je napravio gresku sto nije krenuo zesce na pocetku,ovako su im dali vremena da skontaju neke stvari,jer sa ovim izraelskim budalama nema pregovora,ne priznaju nista drugo,nego siluarman1 wrote: ↑26/09/2024 09:56Čim usa i saveznici ovako glasno kmeče za na vrat na nos primirje očito je procjena da će idf smetljari popušiti ako krenu.alijagoro wrote: ↑26/09/2024 01:42Ma ja to vise hipoteticki,mislim da izrael blefira sa kopnenom ofanzivom,ali haj ga znaj,cudna je to nacija.swanfilter wrote: ↑26/09/2024 01:21
Mnogo je toga nepoznatog. Vec po pitanju sukoba u Libanu. Nece Iran sa svog teritorija djelovati samo zbog Hezbolaha. Nego, kakva reakcija Iran bloka slijedi na IDF ulazak u Liban. Prije svega u ljudstvu. I moze li stvarno IDF sam izgurati.
Libanon
- alijagoro
#1576 Re: Libanon
-
ragib
- astala_vistala
#1579 Re: Libanon
Biće ovde jos iznenađenja sa svih strana, predugo su se pripremali sad je sahovski meč, ne treba zaboravit da je Iran ostao dužan za potez.
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#1581 Re: Libanon
Ne nasjedajte cionističkoj botini, sve više sumnjam i da piše iz BiH, a povremeno izgleda da pišu dvije osobe.
Možda je samo podjeljena ličnost, nisam doktor pa neću analizirati.
Pitao sam se zašto nisu do sad žešće udarili (Hezbe).
Nedavno sam pročitao analizu nekog usa penzionisanog generala da su cionisti (čitaj fašisti) upali u taktičku zamku koju bi im priprmio bilo koji usa general da je na mjestu Hezbi. Jednostavno na duge staze iscrpljuju im zalihe i sve više "smeća" prolazi izvikanu kupolu. Pomoć jenkija je finansijski ogromna ali su proizvodni kapaciteti jako ograničeni, a čak i ove rakete imaju rok trajanja pa niko nije pravio zalihe za "doomsday".
Masa presretnutog smeća ima glavu jedva jaču od kašikare i ako slučajnoprođe uglavnom ima samo psihološki efekat, osim ako nekom padne na glavu, a jedva da koštaju i par storina dolara (za tamošnje prilike ozbiljna suma). Ali svaka od njih priziva nekoliko hiljada skuplju raketu. Pa ko prije izdrži.
I da pobiju svo vodstvo Hezbi možda bi usporile privremeno operacije ali i to ima i drugu medalju. U nekoliko navrata genocidno-teroristički entitet je upotrebljavao i nedozvoljena sredstva i po obavještajnim podacima neke jedinice Hezbi su isto tako obezbjedile i "prljavi" arsenal. Svakako su etiketirani kao teroristi pa je nekom lokalnom komandantu ako padne glavni otvoren put i to da pošalje.
Nedavno sam pročitao analizu nekog usa penzionisanog generala da su cionisti (čitaj fašisti) upali u taktičku zamku koju bi im priprmio bilo koji usa general da je na mjestu Hezbi. Jednostavno na duge staze iscrpljuju im zalihe i sve više "smeća" prolazi izvikanu kupolu. Pomoć jenkija je finansijski ogromna ali su proizvodni kapaciteti jako ograničeni, a čak i ove rakete imaju rok trajanja pa niko nije pravio zalihe za "doomsday".
Masa presretnutog smeća ima glavu jedva jaču od kašikare i ako slučajnoprođe uglavnom ima samo psihološki efekat, osim ako nekom padne na glavu, a jedva da koštaju i par storina dolara (za tamošnje prilike ozbiljna suma). Ali svaka od njih priziva nekoliko hiljada skuplju raketu. Pa ko prije izdrži.
I da pobiju svo vodstvo Hezbi možda bi usporile privremeno operacije ali i to ima i drugu medalju. U nekoliko navrata genocidno-teroristički entitet je upotrebljavao i nedozvoljena sredstva i po obavještajnim podacima neke jedinice Hezbi su isto tako obezbjedile i "prljavi" arsenal. Svakako su etiketirani kao teroristi pa je nekom lokalnom komandantu ako padne glavni otvoren put i to da pošalje.
-
saimidin
#1583 Re: Libanon
Ne kontam koji je fazon sa svima koji predstavljaju hamas, hezbolah ili iran, ili sve skupa kao neku supersilu u odnosu na izrael/usa
Čan ni oni sami ne vjeruju u to, i nisu željeli ovaj nivo eskalacije jer znaju da će pretrpiti ogromne gubitke, što sada vidimo
Njihova jedina šansa je duga iscrpljujuća borba, ali kako to i izrael/usa znaju krenuli su drugim putem, te sada nije pitanje dal će preorati dijelove libana kao što su gazu, već da li će iran ostati čitav
Drugi problem za dugu iscrpljujuću borbu tipa afganistan, je što su i izraelci fanatici klasični keleronacisti, te su spremni za velike žrtve, a kako imaju svesrdnu pomoć desetljećima, tehnika im omogućava da žrtve nisu ni blizu nepodnošljivih, čak su minorne u odnosu na drugu stranu
Čan ni oni sami ne vjeruju u to, i nisu željeli ovaj nivo eskalacije jer znaju da će pretrpiti ogromne gubitke, što sada vidimo
Njihova jedina šansa je duga iscrpljujuća borba, ali kako to i izrael/usa znaju krenuli su drugim putem, te sada nije pitanje dal će preorati dijelove libana kao što su gazu, već da li će iran ostati čitav
Drugi problem za dugu iscrpljujuću borbu tipa afganistan, je što su i izraelci fanatici klasični keleronacisti, te su spremni za velike žrtve, a kako imaju svesrdnu pomoć desetljećima, tehnika im omogućava da žrtve nisu ni blizu nepodnošljivih, čak su minorne u odnosu na drugu stranu
- karanana
#1585 Re: Libanon
ne slazem se sa dijelom da su izraelci spremni na velike zrtve. oni cijene zivote svojih civila i vojnika plus veoma ih je malo u ukupnom broju tako da im je svaki zivot vazan. zato ce da koriste tehniku spaljene zemlje, sve ce da poravnaju i da probaju odsjeci glavu azdaji prije negoli moraju uci direktno prsa u prsa, i ko sto neko rece, kako su krenuli sa ovim targetiranim udarima i ubijanjima, mozda nece ni morati ulaziti.saimidin wrote: ↑26/09/2024 22:25 Ne kontam koji je fazon sa svima koji predstavljaju hamas, hezbolah ili iran, ili sve skupa kao neku supersilu u odnosu na izrael/usa
- tramvajtrojka
#1586 Re: Libanon
Kao sto kažeš skidaju im citavo rukovodstvo po upravnoj liniji al haj zanimljivo je kad padne dvije tri raketice u Izrael, moc masovne propagande je stvarno zanimljiva za pratiti ovdje posebno od strane profesionalaca koji su placeni za tokaranana wrote: ↑26/09/2024 22:40ne slazem se sa dijelom da su izraelci spremni na velike zrtve. oni cijene zivote svojih civila i vojnika plus veoma ih je malo u ukupnom broju tako da im je svaki zivot vazan. zato ce da koriste tehniku spaljene zemlje, sve ce da poravnaju i da probaju odsjeci glavu azdaji prije negoli moraju uci direktno prsa u prsa, i ko sto neko rece, kako su krenuli sa ovim targetiranim udarima i ubijanjima, mozda nece ni morati ulaziti.saimidin wrote: ↑26/09/2024 22:25 Ne kontam koji je fazon sa svima koji predstavljaju hamas, hezbolah ili iran, ili sve skupa kao neku supersilu u odnosu na izrael/usa
I ovo ismijavanje iron dome-a koji je sistem koji bi realno svaka drzava dala sve zivo u fazonu shut up and take my money je fkt neozbiljno jer nikome na svijetu nije uspjelo sto je njima sa davidovim kopljem i iron dome-om da imaju potpunu automatizaciju, da imaju detekciju putanje gdje ce projektil pasti ako pada na lokaciju koja nije naseljena i gdje nece biti zrtava sistem ga pusti, i sto je za njih presudno taj isti sistem salje upozorenja putem GSM mreže svim ljudima u blizini tako da je to jedan od razloga sto imaju malo civilnih žrtava i uz tacnost sistema od 95% stvorili su dobar stit od svake ozbiljnije hezbolahove prijetnje , al haj valja kaciti sa x-a da je iron dome ocaj od likova ciji sistemi lete u zrak po ukrajini kao kokice
Ovdje nece biti nikakve invazije da dodje cizma na teritoriju libana nego samo shock and wave tehnika
- Porodice Foht
#1587 Re: Libanon
Sta ba malo, jesi li citao onog visokog oficira Idf za Gazzu sta kaze: ozbiljni gubici a zvanicno priznaju 20-30%! Tri brigade izbacene iz stroja.karanana wrote: ↑26/09/2024 22:40ne slazem se sa dijelom da su izraelci spremni na velike zrtve. oni cijene zivote svojih civila i vojnika plus veoma ih je malo u ukupnom broju tako da im je svaki zivot vazan. zato ce da koriste tehniku spaljene zemlje, sve ce da poravnaju i da probaju odsjeci glavu azdaji prije negoli moraju uci direktno prsa u prsa, i ko sto neko rece, kako su krenuli sa ovim targetiranim udarima i ubijanjima, mozda nece ni morati ulaziti.saimidin wrote: ↑26/09/2024 22:25 Ne kontam koji je fazon sa svima koji predstavljaju hamas, hezbolah ili iran, ili sve skupa kao neku supersilu u odnosu na izrael/usa
-
Hendrix
#1588 Re: Libanon
Ideja nije moguca ni teoretski jer Izrael ima nuklearno naoruzanje. Nema tu ravnopravne borbe vise, ta prica je zavrsena.rocco_siffredi wrote: ↑26/09/2024 18:59Bio je i masakr Sovjeta, ali su ipak poboli zastavu na Bundestagu u sred Berlina.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑26/09/2024 18:43to bi bio masakr onda, ali muslimana, Izrael ima nadmoc prevelikurocco_siffredi wrote: ↑26/09/2024 18:31 Jedina šansa muslimana dole je da se skupi 50 miliona i krene pješke, nauružani na Jerusalem i završe priču sa Izraelom i Cionistima.
Pogine 40 miliona Arapa, ostali 700 miliona žive rahat. Još kao pobjednici kažu da su Cionisti izvršili Holokaust nad Arapima
Arapi su zajebali stvar krajem 70ih kada su mogli pobjediti Izrael da su bili malo slozniji ali ih je plemenski mentalitet i diktatorski rezim u vojsci na kraju i poklopio. A imali su naoruzanja vise nego Izrael, tada je rusko oruzje znacilo nesto.
- karanana
#1589 Re: Libanon
cekaj, nisi sarkastican? sta kaze taj oficir koji je broj njihovih poginulih u gazi (ne racunam 7.10)? tri brigade = 7-8 hiljada izbacenih iz stroja? moze link za taj interviju/tekst?Porodice Foht wrote: ↑26/09/2024 23:00Sta ba malo, jesi li citao onog visokog oficira Idf za Gazzu sta kaze: ozbiljni gubici a zvanicno priznaju 20-30%! Tri brigade izbacene iz stroja.karanana wrote: ↑26/09/2024 22:40ne slazem se sa dijelom da su izraelci spremni na velike zrtve. oni cijene zivote svojih civila i vojnika plus veoma ih je malo u ukupnom broju tako da im je svaki zivot vazan. zato ce da koriste tehniku spaljene zemlje, sve ce da poravnaju i da probaju odsjeci glavu azdaji prije negoli moraju uci direktno prsa u prsa, i ko sto neko rece, kako su krenuli sa ovim targetiranim udarima i ubijanjima, mozda nece ni morati ulaziti.saimidin wrote: ↑26/09/2024 22:25 Ne kontam koji je fazon sa svima koji predstavljaju hamas, hezbolah ili iran, ili sve skupa kao neku supersilu u odnosu na izrael/usa
-
sumirprimus
#1590 Re: Libanon
Tamir kosta od 20k do 100k$...
Njegova korisnist je dokazana vise puta. I ismijavati ga mogu samo oni koji se dive ovim nenavodjenim lupanjima po izraelskim livadama, sa pokojim ubodenim zrnom u moru dudova(ćoraka).
Njegova korisnist je dokazana vise puta. I ismijavati ga mogu samo oni koji se dive ovim nenavodjenim lupanjima po izraelskim livadama, sa pokojim ubodenim zrnom u moru dudova(ćoraka).
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#1591 Re: Libanon
Nisu ovdje svi botovi.arman1 wrote: ↑26/09/2024 22:19 Ne nasjedajte cionističkoj botini, sve više sumnjam i da piše iz BiH, a povremeno izgleda da pišu dvije osobe.
Jednostavno, treba shvatiti da postoji određen broj ljudi u bh. društvu koji dijele određen narativ ili su jednostavno veoma arabo- i islamofobni. Ali to ne znači da su botovi. Morate razumjeti, da digitalni prostori uvijek privuku određenu grupu ljudi koja nije reprezentativna za cijelo društvo, i da tu često čitamo mišljenja koja se po mnogo čemu razlikuju od mišljenja ogromne većine.
Razlog tome je da si ti ljudi u običnoj svakodnevnici ne oglašavaju o tim temama ili da koriste anomninost da podjele svoja inače veoma kontroverzna stajališta. Zato imamo toliko tih "alternativnih" glasova u digitalnoj sferi, i to nevezano za temu, ili specifično društvo.
Sjećam se da je jedan ovdašnji forumaš (nije Sumir), mislim da tome ima već dvije ili više godina, pisao hvalospjeve o izraelskim generalima, posebno o nekom sa ovih prostora. Naravno da tako nešto nećeš ćuti na razgovoru u nekoj kafani na Ilidži, jer je bh. društvo veoma senzibilno na patnje Palestinaca, ali će takvi stavovi biti prezastupljeni na forumu kao što je ovaj, jednostavno jer je ovdje i dosta ljudi koji se osjećaju ohrabrenim da dijele takve stavove.
To su fringe dijelovi društva, ali najčešće nisu botovi, a na mjestima gdje je anonimnost ćeš češće sretati tako nego u svakodnevnom životu.
- tramvajtrojka
#1592 Re: Libanon
Kakvi arapi da je yom kipurski rat potrajao jos mjesec dana ušli bi izraelci u KairoHendrix wrote: ↑26/09/2024 23:00Ideja nije moguca ni teoretski jer Izrael ima nuklearno naoruzanje. Nema tu ravnopravne borbe vise, ta prica je zavrsena.rocco_siffredi wrote: ↑26/09/2024 18:59Bio je i masakr Sovjeta, ali su ipak poboli zastavu na Bundestagu u sred Berlina.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑26/09/2024 18:43
to bi bio masakr onda, ali muslimana, Izrael ima nadmoc preveliku
Pogine 40 miliona Arapa, ostali 700 miliona žive rahat. Još kao pobjednici kažu da su Cionisti izvršili Holokaust nad Arapima
Arapi su zajebali stvar krajem 70ih kada su mogli pobjediti Izrael da su bili malo slozniji ali ih je plemenski mentalitet i diktatorski rezim u vojsci na kraju i poklopio. A imali su naoruzanja vise nego Izrael, tada je rusko oruzje znacilo nesto.
-
sumirprimus
#1593 Re: Libanon
Twacan broj poginulih idf vojnika od operacije u gazi je 346. Ukupan broj sa 07.10 je 715. Imenom i prezimenom, ne mogu lagat gubitke jer bi se znalo.
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#1594 Re: Libanon
Zato što arapski narodi imaju veoma malo iskustva u izgradnji nacije i države.
- karanana
#1595 Re: Libanon
mislim da je prvi komandant idf-a sa prostora bivse jugoslavije.
ja sam bio veoma emotivan kad je u pitanju genocid i aparthejd koji se tamo desava. ali s vremenom sam otupio, ne gledam vise na to kao na ubijanje moje brace ili sta vec. i dalje vidim nepravdu i dalje vidim genocid i aparthejd ali dosta svijeta je takvo. sada na ovo gledam vise u nekom vojnom/objektivnom svjetlu....to me vise zanima, ko ima vece sanse da pobjedi i ostvari ciljeve. to radim i na ukr temi pa me zovu rusom jer im se ne svidja kako vidim stanje iako navijam za ukr.
ja sam bio veoma emotivan kad je u pitanju genocid i aparthejd koji se tamo desava. ali s vremenom sam otupio, ne gledam vise na to kao na ubijanje moje brace ili sta vec. i dalje vidim nepravdu i dalje vidim genocid i aparthejd ali dosta svijeta je takvo. sada na ovo gledam vise u nekom vojnom/objektivnom svjetlu....to me vise zanima, ko ima vece sanse da pobjedi i ostvari ciljeve. to radim i na ukr temi pa me zovu rusom jer im se ne svidja kako vidim stanje iako navijam za ukr.
-
sumirprimus
#1596 Re: Libanon
Taj fringe o kom sehohari prica je nekadasnja bih. Zemlja svih naroda.
- karanana
#1597 Re: Libanon
tako nesto sam i ja cuo. ima smisla. znaci ako ovaj oficir kaze da je oficijelni broj umanjen 3-4 puta, znaci da ih je u gazi poginulo oko 1500. ne znam, sumnjam.sumirprimus wrote: ↑26/09/2024 23:10 Twacan broj poginulih idf vojnika od operacije u gazi je 346. Ukupan broj sa 07.10 je 715. Imenom i prezimenom, ne mogu lagat gubitke jer bi se znalo.
ali za njih su i ovo visoki gubici, zato kazem, cijene zivote svojih vojnika pa makar to znacilo ravnanje i genocid druge strane.
-
sumirprimus
#1598 Re: Libanon
David dado elazarkaranana wrote: ↑26/09/2024 23:15tako nesto sam i ja cuo. ima smisla. znaci ako ovaj oficir kaze da je oficijelni broj umanjen 3-4 puta, znaci da ih je u gazi poginulo oko 1500. ne znam, sumnjam.sumirprimus wrote: ↑26/09/2024 23:10 Twacan broj poginulih idf vojnika od operacije u gazi je 346. Ukupan broj sa 07.10 je 715. Imenom i prezimenom, ne mogu lagat gubitke jer bi se znalo.
Ime idf nacelnika staba.
-
Vjecita_zavrzlama
#1599 Re: Libanon
U citavoj ovoj krizi kod nas film o Zejnebi Hardagi ciji potomci su presli na judaizamsehohari wrote: ↑26/09/2024 23:08Nisu ovdje svi botovi.arman1 wrote: ↑26/09/2024 22:19 Ne nasjedajte cionističkoj botini, sve više sumnjam i da piše iz BiH, a povremeno izgleda da pišu dvije osobe.
Jednostavno, treba shvatiti da postoji određen broj ljudi u bh. društvu koji dijele određen narativ ili su jednostavno veoma arabo- i islamofobni. Ali to ne znači da su botovi. Morate razumjeti, da digitalni prostori uvijek privuku određenu grupu ljudi koja nije reprezentativna za cijelo društvo, i da tu često čitamo mišljenja koja se po mnogo čemu razlikuju od mišljenja ogromne većine.
Razlog tome je da si ti ljudi u običnoj svakodnevnici ne oglašavaju o tim temama ili da koriste anomninost da podjele svoja inače veoma kontroverzna stajališta. Zato imamo toliko tih "alternativnih" glasova u digitalnoj sferi, i to nevezano za temu, ili specifično društvo.
Sjećam se da je jedan ovdašnji forumaš (nije Sumir), mislim da tome ima već dvije ili više godina, pisao hvalospjeve o izraelskim generalima, posebno o nekom sa ovih prostora. Naravno da tako nešto nećeš ćuti na razgovoru u nekoj kafani na Ilidži, jer je bh. društvo veoma senzibilno na patnje Palestinaca, ali će takvi stavovi biti prezastupljeni na forumu kao što je ovaj, jednostavno jer je ovdje i dosta ljudi koji se osjećaju ohrabrenim da dijele takve stavove.
To su fringe dijelovi društva, ali najčešće nisu botovi, a na mjestima gdje je anonimnost ćeš češće sretati tako nego u svakodnevnom životu.
Bosnjaci su imali lijep odnos i sa zidovima
-
ragib
#1600 Re: Libanon
Jah ali kako god okrenes oni ako zele nanjeti veliku stetu hezbollahu ne mogu bez da udju u njihove tunele, koji su mnogo kompleksniji nego u gazi. Drugacije ne mogu vratiti svoje sranovnike na sjever. Ako uzmes u obzir da se nisu nesto proslavili protiv hamasa, ne vidim kako ce protiv hezbollahakaranana wrote: ↑26/09/2024 23:12 mislim da je prvi komandant idf-a sa prostora bivse jugoslavije.
Last edited by ragib on 26/09/2024 23:19, edited 1 time in total.