Laplace wrote: ↑19/02/2025 10:54
Hakiz wrote: ↑19/02/2025 10:48
Laplace wrote: ↑19/02/2025 10:30
Pa, ako je sa dvije-tri godine dovoljno zreo da izabere religiju onda je i sa 15 dovoljno zreo i da odabere spol.
Mada, budimo realni, (skoro) niko od nas i ne bira religiju. Gdje se rodiš tu si i šuti.
Niko je ne izabere sa 2-3 godine.
A još jedan problem je taj da kada izabere religuju, pa se predomisli, puno lakše se vratiti na staro ili preorjentisati na nešta treće nego kada promijeni spol pa se predomisli. Ako se ne varam, poslije promjene spola nema više vraćanja na staro ili treća opcija.
Interesantno je da skoro nikako nema priče o ljudima koji su promijenili spol, a onda zaključili da su napravili grešku. Statistički je nemoguće da takvih nema. Šutnja o njima je još jedan dokaz o agresivnom nametanju narativa.
Već sam na drugoj temi detaljno naveo izvor iz kojih se da vidjeti koji su razlozi za promjenu spola. Navedeni su i primjeri djece kojima se fiziologija mijenja u dvanaestoj godini i tad mijenjaju spol, doduše tu ne treba operacija (https://naukagovori.ba/guevedoce-izvan- ... sti-spola/). Tu je fiziologija uradila svoje i nema tu "ups, ja se zeznuo" jer su promjene koje vode ka tome na nivou ćelija, nije neko nekoga nagovorio da bude danas djevojčica a sutra dječak.
A religiju niko ne izabere nego te naprosto gurnu u nju, bez pitanja. Kad sam predlagao da se niko religijski ne opredjeljuje do punoljetnosti, da se prije toga upozna sa svim glavnim religijama pa odluči tek onda kad bude zreo za odluke, ispalo je da sam protiv religije, protiv tradicije i protiv čega sve već ne.
U početnim fazama fetusa svi smo, pa, ženke. Onda se neki organi nekima spuste niže i vani i postanu testisi, drugima ostanu unutra i (p)ostanu jajnici. U tom trenutku je na nivou ćelija odlučeno ko je muško, ko žensko. Dok dođe do 12 godina, već su ćelije davno završile sa odlučivanjem i drugim procesima.
To sa linka kako vidim je samo rijetka prirodna pojava zakašnjelog procesa koji se trebao dogoditi prije poroda. Koji se odvija bez svjesne odluke osobe kojoj se događa. Nije odluka o transformaciji, dešava se "automatski", biološki, prirodno, bez intervencije "s vana", čovjeka. Izuzeci od pravila, mutacije itd uvijek postoje.
Tako da to nije pitanje trans osoba i odlučivanja da ako sam već rođen kao muško ili žensko sviđa li mi se to i hoću li ići na promjenu koju ću izvršiti intervencijom spolja jer se neće desiti "automatski", biološki, prirodnim procesom. Morat će se intervenisati agresivno i invazivno.
P. S.
Usput, ta pojava je još jedan argument za tvrdnju da se mladim, maloljetnim osobama ne smije dozvoliti promjena spola. Treba čekati kraj fizičkog formiranja, stabilizaciju.