LG (Google) Nexus 5

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

febo_acm

#76 Re: LG (Google) Nexus 5

Post by febo_acm »

Evo da ti odogovrim ovdje :D
U tom slucaju Nexus je pravi telefon za tebe i neces pogrijesiti sa njim. Mobitel je munja.

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk
agent_zero

#77 Re: LG (Google) Nexus 5

Post by agent_zero »

Pa razlika u veličini ti je milimetar i po.

Ja sam gledao G2, ali skuplji je bio za oko 70KM. Ali nemoj da te veličina zbuni, kad ih staviš jedan pored drugog, haman isti.

Meni se kod G2 jedino ne sviđa što su tasteri za paljenje i jačinu zvuka na poleđini. Ostalo je sve "top notch".
super_bayern

#78 Re: LG (Google) Nexus 5

Post by super_bayern »

Hvala obojici za trud. G2 mi vuče malo na dizajn od Samsunga, a od tog bježim još od prvog galaxy-ja; evo na šta mislim:

Image

Dizajn je presudio. Ovo dan, dva pa ću i ja po svoju novu igračku.

Imate li vi onaj osjećaj "jedvačekanja", VI KOJI MIJENJATE MOBITELE K'O ČARAPE, kada kupujete novi mobitel, ili je to nestalo sa već 10-im kupljenim mobitelom? :D (ne mislim samo na vas dvojicu febo i zero, već na one koji ne pate od sindroma "one in three years") :-D
rangoj

#79 Re: LG (Google) Nexus 5

Post by rangoj »

super_bayern wrote:Hvala obojici za trud. G2 mi vuče malo na dizajn od Samsunga, a od tog bježim još od prvog galaxy-ja; evo na šta mislim:

Image

Imate li vi onaj osjećaj "jedvačekanja", VI KOJI MIJENJATE MOBITELE K'O ČARAPE, kada kupujete novi mobitel, ili je to nestalo sa već 10-im kupljenim mobitelom? :D (ne mislim samo na vas dvojicu febo i zero, već na one koji ne pate od sindroma "one in three years") :-D
Nexus ima još jednu veliku prednost, pored očito update-a i rješavanja bugova, a to je HDR+. Nexus je trenutno jedini telefon koji ima pristup ovoj funkciji i to je nešto stvarno dobro.

HDR+ će u budućnosti, sa novim kamera API na Android L vjerovatno postati standard na novim uredjajima, ali do tada u njemu mogu uživati samo Nexus 5 korisnici. Na HDR+ ne postoji oni iskrzani artefakti koji se javljaju na svim mobilnim kamerama u uslovima lošeg osvjetljenja, i fantasticno barata atmosferom, bez obzira na situaciju. Android central kaže da HDR+ pravi bolje fotografije od Galaxy S5 u uslovima lošijeg osvjetljenja - oni su napravili test - poređenje!

Kod svake HDR+ fotografije kamera na nexusu 5 uzima oko 107MB sirovih podataka koji se odnose na boje, atmosferu i detalje i od toga pravi 3MB veliku fotografiju.
Maharadza

#80 Re: LG (Google) Nexus 5

Post by Maharadza »

super_bayern wrote:Hvala obojici za trud. G2 mi vuče malo na dizajn od Samsunga, a od tog bježim još od prvog galaxy-ja; evo na šta mislim:

Image

Kod mene vala nije ni "one in three years" ali nije ni da ih mijenjam ko čarape, negdje između rekao bih, inače najduže se "zadržao" ovaj posljednji - s3, 18 mjeseci (prije toga od android uređaja imao LG GT540, S1, S2) pa sam se sada "namirio" što bi se reklo na ovaj LG G2! Tražio sam moćan android telefon sa super ekranom i pristojnom kamerom - Elhamdulillah naletio na dobar deal za ovaj i sada sam miran, pa sigurno tamo negdje dok ne izađe G4, N6 ili sl. pošto trenutno po meni nije neki veliki "upgrade" sa G2 na npr. G3 ili čak S5, kako radi hardvera/softvera a pogotovu ne radi razlike u cijeni, koja je paprena i neopravdana! :mrgreen:
super_bayern

#81 Re: LG (Google) Nexus 5

Post by super_bayern »

Najveće mi je to pitanje bilo za šesticu, da li će je uopće biti i hoće li joj ekran biti iznad 5"? Sve iznad 5: hvala, prijatno.

Da sam siguran, da će biti ubrzo i da ima ikakvih leakova, sačekao bih, ali već sam se naoružao i sa folijama za ekran i bumperima i oklopima Spigen fazoni, ovo, ono...eto taki sam :-D

Mislim da mi valja ponuda od 590 i još nov Galaxy Mini za verziju od 32GB.
Quaresma

#82 Re: LG (Google) Nexus 5

Post by Quaresma »

ne mozes uzivati ako stalno mjenjas telefone, nije to to, bar je tako kod mene

ja mjenjam svako 2, dvije i pol godine, zavisi kako kad, kupujem telefon u telekomu jer sam pretplatnik tj korisnik sam toptim usluge, pa tako mi dodje taman kad treba produziti ugovor na dvije godine uzmem novi telefon

Nego o novom Nexusu, Google je rekao da ce nastaviti s Nexus brendom, a zna li se ko ce proizvoditi novi Nexus? ja bih rado jedan iz Sony tabora
Maharadza

#83 Re: LG (Google) Nexus 5

Post by Maharadza »

super_bayern wrote:Najveće mi je to pitanje bilo za šesticu, da li će je uopće biti i hoće li joj ekran biti iznad 5"? Sve iznad 5: hvala, prijatno.

Da sam siguran, da će biti ubrzo i da ima ikakvih leakova, sačekao bih, ali već sam se naoružao i sa folijama za ekran i bumperima i oklopima Spigen fazoni, ovo, ono...eto taki sam :-D

Za N5?! Ne znam, 16GB verzija je kod nas 590KM nova, ali da tih 16GB dodatnih vrijedi još ~120KM (koliko vrijedi taj galaxy mini) nisam baš siguran ali kako kome, ja bi radije uzeo 16GB verziju i ovo za cvaju (kao što i jesam za svoj G2 i radi bez greške zasad) i ušteđeni keš potrošio na dobre slušalice, zaštitu itd. Ali naravno ima onih kojima smeta ovo da "strši" iz telefona, mada meni samo treba kada snimam u 1080p klipove i za backup nekih stvari! :wink:
super_bayern

#84 Re: LG (Google) Nexus 5

Post by super_bayern »

Maharadza wrote:
super_bayern wrote:Najveće mi je to pitanje bilo za šesticu, da li će je uopće biti i hoće li joj ekran biti iznad 5"? Sve iznad 5: hvala, prijatno.

Za N5?! Ne znam, 16GB verzija je kod nas 590KM nova, ali da tih 16GB dodatnih vrijedi još ~120KM (koliko vrijedi taj galaxy mini) nisam baš siguran ali kako kome, ja bi radije uzeo 16GB verziju i ovo za cvaju i ušteđeni keš potrošio na dobre slušalice, zaštitu itd. Ali naravno ima onih kojima smeta ovo da "strši" iz telefona, mada meni samo treba kada snimam u 1080p klipove i za backup nekih stvari! :wink:
Imao sam tu sreću da dobijem taj Mini na nagradnoj igri, tako da ništa opet ne gubim, svejedno ću dati te pare, a da su ovih 16GB skupe - jesu.

@Quaresma Šute oko tog Silver programa, ima i tu naznaka nekih da bi to mogao biti "nasljednik" Nexus serije. OVO JE SVE REKLA KAZALA
rangoj

#85 Re: LG (Google) Nexus 5

Post by rangoj »

Naravno da će biti šestica, na nedavnoj google konferenciji novinari su dobili izjavu gdje je lik zadužen za Nexus liniju rekao da nema govora o ukidanju - "zašto bi ukidali liniju koja se odlično prodaje". Vjerovatno neće biti veći od 5", vec ce izaći kao i sedmica, Nexus 5 2014.

Uostalom, sve i da prodaja ide jedva, Nexus linija će uvijek ostati kao uredjaj za Android developere po kome će se praviti prve verzije aplikacija.

Podrška zajednice je NEVJEROVATNA, postoji toliko zvaničnih ali i nezvaničnih roomova, modula i dodataka da bi ti trebalo pola godine samo da ih sve isprobaš po jedan dan.
Maharadza

#86 Re: LG (Google) Nexus 5

Post by Maharadza »

rangoj wrote:

Naravno da će biti šestica, na nedavnoj google konferenciji novinari su dobili izjavu gdje je lik zadužen za Nexus liniju rekao da nema govora o ukidanju - "zašto bi ukidali liniju koja se odlično prodaje". Vjerovatno neće biti veći od 5", vec ce izaći kao i sedmica, Nexus 5 2014.

Uostalom, sve i da prodaja ide jedva, Nexus linija će uvijek ostati kao uredjaj za Android developere po kome će se praviti prve verzije aplikacija.

Podrška zajednice je NEVJEROVATNA, postoji toliko zvaničnih ali i nezvaničnih roomova, modula i dodataka da bi ti trebalo pola godine samo da ih sve isprobaš po jedan dan.
I to je jedan od razloga zašto nisam htio N5, jer da sam ga uzeo vjerovatno bi svakih par dana novi ROM instalirao i čačkao, ugl. uništio bi ga a i sebe! :mrgreen: Ovako G2 ima root i fertig, mada evo i za njega izašao onaj G3 ROM kao port pa bi se možda moglo i to nabaciti...vidjet ćemo! :mrgreen:
febo_acm

#87 Re: LG (Google) Nexus 5

Post by febo_acm »

Ima cm, pandroid, miui... :D

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk
agent_zero

#88 Re: LG (Google) Nexus 5

Post by agent_zero »

Koliko vam je zauzeće rama na 4.4.4? (tamo kad odete u settings/apps/running)
rangoj

#89 Re: LG (Google) Nexus 5

Post by rangoj »

agent_zero wrote:Koliko vam je zauzeće rama na 4.4.4? (tamo kad odete u settings/apps/running)
700mb do 1,2GB (u stanju mirovanja) - zavisno od toga šta radi, ako je uključen mobilni Net onda je uvijek oko 1gb jer google Play services mnogo aktivnije traže lokaciju u ovom slučaju. Zauzeće zavisi i od recent app, ako je puno zahtjevnih aplikacija uključeno u pozadini onda je puno memorije zauzeto. Zauzeće memorije nije nista strašno, Nexus fantasticno upravlja RAM memorijom, tako da o tome ne moraš razmišljati! Pusti Android da radi svoje i izbjegavaj Task kill aplikacije, one su potpuno nepotrebne na nexusu i KitKatu, proizvode više štete nego koristi.
rangoj

#90 Re: LG (Google) Nexus 5

Post by rangoj »

HDR+ u poređenju sa običnim snimkom, i na trećoj slici zumiran HDR+ i regularni snimak.

http://s7.directupload.net/images/140716/5scwjkm2.jpg
http://s1.directupload.net/images/140716/ogshrjr5.jpg

Zoomirano:
http://s7.directupload.net/images/140716/z88egkk7.jpg

Inače, HDR+ (Google camera na nexus 5) je jedna jedina Android aplikacija koja je u stanju da koristi API nove generacije koji će doći sa kamerama na Android L. Prilikom svakog snimanja uzima preko 107MB podataka i od njih pravi jednu fotografiju sa mnogo više detalja, kvalitetnijim bojama i osvjetljenjem.
Pidžn

#91 Re: LG (Google) Nexus 5

Post by Pidžn »

Pogrešna tema.
Maharadza

#92 Re: LG (Google) Nexus 5

Post by Maharadza »

Pidžn wrote:Pogrešna tema.
Kralju, nick ti je za 10! :lol: :thumbup:
super_bayern

#93 Re: LG (Google) Nexus 5

Post by super_bayern »

Ima li bujruma? :D

Image
agent_zero

#94 Re: LG (Google) Nexus 5

Post by agent_zero »

Ima li neki poseban program za nexus 5 koji služi transferu media formata sa telefona na PC i obratno?

Inače, u zadnje vrijeme sam dosta slikao i kamera je ok ali moram priznati da sam očekivao više.
rangoj

#95 Re: LG (Google) Nexus 5

Post by rangoj »

agent_zero wrote:Ima li neki poseban program za nexus 5 koji služi transferu media formata sa telefona na PC i obratno?

Inače, u zadnje vrijeme sam dosta slikao i kamera je ok ali moram priznati da sam očekivao više.
Evo ga: https://play.google.com/store/apps/deta ... v.wifisync

Podesis ga jednom i onda sljedeći put samo otvoris aplikaciju, klikneš na odabranu kombinaciju i aplikacija ti Sinhronizuje sve izmedju dva foldera, jedan na uredjaju a jedan na tvom PC-ju. Imaš kao opciju sinhronizaciju u jednom ili oba smjera, imaš praćene obrisanih fajlova, a za fotografije imaš čak opciju da ih na PC poreda po mjesecima, u foldere.

Ne treba ti nikakav PC software, samo ova aplikacija. Bukvalno je savršena. Da bi radila, moraš na PC podesiti ulaznu šifru, ili omogućiti ovakav tip konekcije ako ne koristiš user šifru za ulazak u PC.
Najjednostavnije je da aktiviraš šifru za svoj win user, ako je jer nemaš, i to je to. Otvori aplikaciju, pronađi PC i povezi se.

Sta ti smeta kod Nexus 5 kamere?!

Ja sam odusevljen sa HDR+, recimo kad sjedimo u kafani, nocu, uspijem društvo snimiti bez kamere i bez ikakvog šuma po fotografiji - njih zamolim da budu mirni tri sekunde i hdr+ uspješno iskoristi svjetlo od lampi, koje je stvarno oskudno. Sve me u početku zajebavali, mislili su da nije moguće snimati u takvim situacijama bez blica, sa mobitelom, - dok nisu vidjeli da je moguće!! :)
rangoj

#96 Re: LG (Google) Nexus 5

Post by rangoj »

Ja kad mnogo fotografisem, odmah da vrata, cim se nakacim na wifi otvorim syncme i pokrenem sinhronizaciju.

A za prebacivanje filmova i fajlova ima poseban folder na PC i telefonu koji sam nazvao transfer, prebacim fajl - film na primjer u taj folder, otvorim aplikaciju i pokrenem sync.

Ova aplikacija odbacuje mnogo brze nego klasicni sistem, koji je mnoge aplikacije, kada telefonu pristupiš preko ip adrese u exploreru, a sa aplikacijom otvoris vezu. Mislim na ono "ipadresa":" port" - ovo je mnogo brze!
scooby-doo

#97 Re: LG (Google) Nexus 5

Post by scooby-doo »

Slucajno mi se pojavila slika dok sam skroz nesto deseto htio uslikati.. Bio sam na nekom koncertu i tu su bila razlicita svjetla! Uglavnom moj nexus 5 je preko HDR+ uslikao graficki gledano perfektnu sliku u raznim bojama koju bih poredio sa win7 valovima.. Danima sebi razbijam glavu gdje da unovcim ovo slucajno cudo od slike?..
agent_zero

#98 Re: LG (Google) Nexus 5

Post by agent_zero »

rangoj wrote:
agent_zero wrote:Ima li neki poseban program za nexus 5 koji služi transferu media formata sa telefona na PC i obratno?

Podesis ga jednom i onda sljedeći put samo otvoris aplikaciju, klikneš na odabranu kombinaciju i aplikacija ti Sinhronizuje sve izmedju dva foldera, jedan na uredjaju a jedan na tvom PC-ju. Imaš kao opciju sinhronizaciju u jednom ili oba smjera, imaš praćene obrisanih fajlova, a za fotografije imaš čak opciju da ih na PC poreda po mjesecima, u foldere.

Ne treba ti nikakav PC software, samo ova aplikacija. Bukvalno je savršena. Da bi radila, moraš na PC podesiti ulaznu šifru, ili omogućiti ovakav tip konekcije ako ne koristiš user šifru za ulazak u PC.
Najjednostavnije je da aktiviraš šifru za svoj win user, ako je jer nemaš, i to je to. Otvori aplikaciju, pronađi PC i povezi se.

Ja sam odusevljen sa HDR+, recimo kad sjedimo u kafani, nocu, uspijem društvo snimiti bez kamere i bez ikakvog šuma po fotografiji - njih zamolim da budu mirni tri sekunde i hdr+ uspješno iskoristi svjetlo od lampi, koje je stvarno oskudno. Sve me u početku zajebavali, mislili su da nije moguće snimati u takvim situacijama bez blica, sa mobitelom, - dok nisu vidjeli da je moguće!! :)
Hvala za ovu aplikaciju i pojašnjenja oko iste :wink:

Što se tiče kamere, jednostavno sam očekivao više. Npr. dnevne fotografije se po kvaliteti ne razlikuju puno od htc-a kojeg sam imao prije nexusa 5. Malo zumiraš na kompu i odmah nestanu fini detalji i nastupa pikselizacija. Imam utisak da s3 i s4 prave dnevne fotografije s više detalja i manje pikselizacije prilkom zuma.

Noćnom slikama sam zadovljan, dosad najbolje noćne slike koje sam imao s nekim mobitelom. Ali od dnevnih sam očekivao mnogo više.
rangoj

#99 Re: LG (Google) Nexus 5

Post by rangoj »

agent_zero wrote:
rangoj wrote:

Hvala za ovu aplikaciju i pojašnjenja oko iste :wink:

Što se tiče kamere, jednostavno sam očekivao više. Npr. dnevne fotografije se po kvaliteti ne razlikuju puno od htc-a kojeg sam imao prije nexusa 5. Malo zumiraš na kompu i odmah nestanu fini detalji i nastupa pikselizacija. Imam utisak da s3 i s4 prave dnevne fotografije s više detalja i manje pikselizacije prilkom zuma.

Noćnom slikama sam zadovljan, dosad najbolje noćne slike koje sam imao s nekim mobitelom. Ali od dnevnih sam očekivao mnogo više.
Uvijek drži hdr+, kad god je moguće jer on je stvarno magija, preko dana da smanji spržene dijelove neba, koji su standardi na telefonima a noću, znaš i sam - prvi magiju.

S3 je sranje, ali S4 ima veću rezoluciju, pa zato dobijaš veći prostor za zoom.

Uradi ovo, uključi HDR+ nadji zahtjevnu dnevnu scenu, sa dosta kontrasta, i snimi fotografiju sa S4 pa onda sa HDR+, i onda ih uporedi.
Vidjećeš da velika rezolucija sa s4 ne znači puno jer kad zumiras sve je puno artefakta, čudno spojenih detalja i sl. a hdr+ takve stvari ispegla savrseno pa možeš vještački uvećavati sliku bez da primjetis te greške. Kad su u pitanju kontrasti i boje tu hdr+ odnosi ubjedljivu prednost, jer izbaci balansiranu fotografiju gdje ništa nije izgorilo niti izgleda kao u bajci - kao kod običnog HDR moda na drugim kamerama.
febo_acm

#100 Re: LG (Google) Nexus 5

Post by febo_acm »

Nexus uređaji nisu nikada bili poznati po dobroj kameri. Sa zadnjim modelom su napravili određeni iskorak, ali treba imati u vidu koliko košta u slobodnoj prodaji Nexus 5, a koliko reicmo S4 ili da ne pričam o S5. Istina je da su fotografije slikane u hdr+ stvarno odlične.
Post Reply