Lezaj zadnji tocak

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
dgL_

#1 Lezaj zadnji tocak

Post by dgL_ »

drustvo mjenjao sam konusni lezaj zadnji na dobosu... prije mjesec dana mi je fraer zamjenio lezaj i neki dan se procuje pocne da secuje ko kad kolutas drvo po betonu... helem odem kupim novi danas, covjek mi zamjeni ne dotegne ga previse da ga ne sjebe medjutim sad doso kuci pogledam tocak kad ono mali luft u njemu... koji q*ac da izvinite vise sa jednim obicnim lezajem ? Jel moguce da niko ziv ne zna zamjenit jebeni konusni lezaj ? Lijepo sam puko maloprije...

u cemu je kvaka ? Imam osjecaj koliko god se dotegne saraf koji drzi dobos i lezaj on nakon odredjenog broja kilometara "popusti" i dobije luft cak i ako se udari i osigura matica.... zaista vise nisam pametan... dodje mi da ostavim onako pa nek ide u pm sve !

Jel moze neko pomoci ako zna ? LP
frngla

#2 Re: Lezaj zadnji tocak

Post by frngla »

Kupi originalni ležaj.
dgL_

#3 Re: Lezaj zadnji tocak

Post by dgL_ »

frngla wrote:Kupi originalni ležaj.
lezaj je oridjidji... pise lijepo na kutiji da je zA moj auto i identican je postojecem...
frngla

#4 Re: Lezaj zadnji tocak

Post by frngla »

Da prevedem, kupi originalni OEM ležaj u ovlaštenom servisu, ne zamjenski identičan postojećem u Motorex, Školjiću, itd.
dgL_

#5 Re: Lezaj zadnji tocak

Post by dgL_ »

frngla wrote:Da prevedem, kupi originalni OEM ležaj u ovlaštenom servisu, ne zamjenski identičan postojećem u Motorex, Školjiću, itd.
lezaj je kupljen u japanautu, auto je japanac i orginal je proizveden u japanu...
citroen xm

#6 Re: Lezaj zadnji tocak

Post by citroen xm »

Previše idete u krajnost sa tim original/zamjenski. U ovom slučaju i da je zamjenski nema apsolutno nikakve veze. Čovjek po svemu sudeći ima problem sa majstorom/majstorima koji to nije/nisu.
mahalas505

#7 Re: Lezaj zadnji tocak

Post by mahalas505 »

citroen xm wrote:Previše idete u krajnost sa tim original/zamjenski. U ovom slučaju i da je zamjenski nema apsolutno nikakve veze. Čovjek po svemu sudeći ima problem sa majstorom/majstorima koji to nije/nisu.
Vala dobro zboris, svako malo naleti na neke "pijacarske" majstore :lol: .
frngla

#8 Re: Lezaj zadnji tocak

Post by frngla »

Pa nije radio generalku već mijenjao ležaj... Čuj problem s majstorima...
mahalas505

#9 Re: Lezaj zadnji tocak

Post by mahalas505 »

frngla wrote:Pa nije radio generalku već mijenjao ležaj... Čuj problem s majstorima...
Ma nisi upucen u neke detalje u vezi pokreteca ove teme :lol: .
Hemera

#10 Re: Lezaj zadnji tocak

Post by Hemera »

šaraf svakako labavi s vremenom,može biti da je kod tebe nešto još u pitanju
citroen xm

#11 Re: Lezaj zadnji tocak

Post by citroen xm »

frngla wrote:Pa nije radio generalku već mijenjao ležaj... Čuj problem s majstorima...
Čuj problem sa ležajem... Čovjek ga kupio u odgovarajućoj dimenziji i za japansko auto u prodavnici dijelova za japanska auta.
frngla

#12 Re: Lezaj zadnji tocak

Post by frngla »

Je l' vi zaista mislite da je isti ležaj u "Japanauto" prodavnici i u ovlaštenom servisu? Iako je jednak orignalnom, garantujem životom da nije ni približne kvalitete, pogotovo kod nas u BiH, jer za autodijelove nema apsolutno nikakve kontrole pri uvozu.

edit: Prvi put u životu čujem da jedan automehaničar ne zna zamijeniti ležaj, pogotovo zadnji.
citroen xm

#13 Re: Lezaj zadnji tocak

Post by citroen xm »

Ja sam za svoje auto kupio zadnji ležaj u običnoj prodavnici auto dijelova, daleko od servisa. Platio ga nešto smiješno. Majstor ga regularno zamjenio i evo više od godinu dana vozim a nema ni naznake da će ležaj da strada.
dgL_

#14 Re: Lezaj zadnji tocak

Post by dgL_ »

citroen xm wrote:Ja sam za svoje auto kupio zadnji ležaj u običnoj prodavnici auto dijelova, daleko od servisa. Platio ga nešto smiješno. Majstor ga regularno zamjenio i evo više od godinu dana vozim a nema ni naznake da će ležaj da strada.
ma on funkcionise oke, samo je dobio vrlo mali luft... pricao sam sa mehanicarom on kaze da vozuim nekovrijeme tako dok lezaj fino ne nalegne pa da naletim kod njega za 15ak dana da mi bogdu jos stegne maticu sto drzi i lezaj i dobos... luft se ne povecava, konstantno je isti, cak se i ne primeti pri manjim pomjerajiam tocka, vec kad ga malo jace zaljuljam...
frngla

#15 Re: Lezaj zadnji tocak

Post by frngla »

Taj luft koji imas ce ti unistiti lezaj. Ili majstor fakat ne zna, ili je jednostavno loš ležaj.
dgL_

#16 Re: Lezaj zadnji tocak

Post by dgL_ »

frngla wrote:Taj luft koji imas ce ti unistiti lezaj. Ili majstor fakat ne zna, ili je jednostavno loš ležaj.

a neki kazu da mora imati malo lufta... a bas to malo i ima... otici cu mu za 15ak dana da blago dotegne maticu mozda za 1/5 kruga, nevjerujem da treba vise...

kaze majstor sad kad bi ga dotego a on jos nije ulego kako treba samo bi ga sprzio za 200 kilometara... ccc
citroen xm

#17 Re: Lezaj zadnji tocak

Post by citroen xm »

Ja to prvi put čujem. Moj je jednom stavljen i ništa nije dotezano posle par dana.
dgL_

#18 Re: Lezaj zadnji tocak

Post by dgL_ »

citroen xm wrote:Ja to prvi put čujem. Moj je jednom stavljen i ništa nije dotezano posle par dana.
ma nezz sta bi ti reko... evo vozam 3-4 dana luft se ne povecava, tu je gdje je... znam samo da je par ljudi poslije dotezanja odmah nakon stavljanja lezaja isti sjebali...

i btw. 2 mehanicara su mi razlicita stavljali lezajeve... prvi nije imao luft i nakon mjesec dana poceo brujati i dobio luft... (pretpostavka da ga je malo pretegao ) a ovaj drugi nije dotezao previse... haj mu ga znaj...
Post Reply