lexilium
Moderator: anex
-
adore
#126 Re: lexilium
Ja osim nesanice imam još jedan čudan problem ponekad (sve češće u zadnje vrijeme). U momentu prelaska u san se trznem i probudim, nekada traje satima iako budem jako pospan i umoran. Ima li neko slična iskustva?

- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#127 Re: lexilium
imaadore wrote:Ja osim nesanice imam još jedan čudan problem ponekad (sve češće u zadnje vrijeme). U momentu prelaska u san se trznem i probudim, nekada traje satima iako budem jako pospan i umoran. Ima li neko slična iskustva?![]()
to ja kazem-kao da me neko zovne
-
adore
#128 Re: lexilium
Javi ako skontaš ko zove u ta dobaplain vanilla wrote:imaadore wrote:Ja osim nesanice imam još jedan čudan problem ponekad (sve češće u zadnje vrijeme). U momentu prelaska u san se trznem i probudim, nekada traje satima iako budem jako pospan i umoran. Ima li neko slična iskustva?![]()
![]()
to ja kazem-kao da me neko zovne
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
#129 Re: lexilium
Amerikanci to zovu hypnic jerk. Ne bih da prevodim na naš. Evo ovdje ima više o tom stanju: http://en.wikipedia.org/wiki/Hypnic_jerkadore wrote:Ima li u medicini ime za ovo stanje?
- plain vanilla
#130 Re: lexilium
ne znam, ne guglam, jer ce mi onda otici i ovo malo sna sto imam
ja sam to laicki opisala da ne mogu uci u fazu dubokog sna..zaspim "plitko" i kad bih trebala utonuti u onaj duboki san, probudim se..i kraj spavanja..
samo znam da mi nije pomoglo dok sam se nervirala i pokusavala na silu zaspati..onda se jos vise unervozim..
ja sam to laicki opisala da ne mogu uci u fazu dubokog sna..zaspim "plitko" i kad bih trebala utonuti u onaj duboki san, probudim se..i kraj spavanja..
samo znam da mi nije pomoglo dok sam se nervirala i pokusavala na silu zaspati..onda se jos vise unervozim..
-
adore
#131 Re: lexilium
Ista situacija, katastrofa, uspjevao sam kontrolisati jedno vrijeme sa većom količinom alkohola ali dugoročno samo pogoršava situaciju.plain vanilla wrote:ne znam, ne guglam, jer ce mi onda otici i ovo malo sna sto imam
-
adore
#132 Re: lexilium
Hvala puno, to je to.Entropio wrote:Amerikanci to zovu hypnic jerk. Ne bih da prevodim na naš. Evo ovdje ima više o tom stanju: http://en.wikipedia.org/wiki/Hypnic_jerkadore wrote:Ima li u medicini ime za ovo stanje?
- plain vanilla
#133 Re: lexilium
e to sam ja htjela probati kad me zadnji put spopalo..stvarno sam bila smorena, a san nikako da dodje, ali nisam i sad spavam sasvim okadore wrote:
Ista situacija, katastrofa, uspjevao sam kontrolisati jedno vrijeme sa većom količinom alkohola ali dugoročno samo pogoršava situaciju.
sto je zanimljivo, kad mogu spavati, onda mogu i po danu malo, i navecer..sve stima
a kad nece, onda ni po danu ne mogu zaspati
jel nam to wiki rekla da smo jerk
-
adore
#134 Re: lexilium
jeste, medicina je potvrdilaplain vanilla wrote:e to sam ja htjela probati kad me zadnji put spopalo..stvarno sam bila smorena, a san nikako da dodje, ali nisam i sad spavam sasvim okadore wrote:
Ista situacija, katastrofa, uspjevao sam kontrolisati jedno vrijeme sa većom količinom alkohola ali dugoročno samo pogoršava situaciju.
sto je zanimljivo, kad mogu spavati, onda mogu i po danu malo, i navecer..sve stima
a kad nece, onda ni po danu ne mogu zaspati
jel nam to wiki rekla da smo jerk
Za početak, piše da trebamo uzimati više magnezija, željeza i kalcija a manje cigara, alkohola i kafe. Ja sam probao naopako, ne ide
- plain vanilla
#135 Re: lexilium
alkohol ne konzumiram gotovo nikako, s kafom ne pretjerujem, ali cigarete
e mogu probati ove vitamine, mada ja sumnjam da ce pomoci
- fatamorgana
#136 Re: lexilium
Probaj magnezijum hlorid, ima tema a može i melatonin, prirodni induktor sna.plain vanilla wrote:alkohol ne konzumiram gotovo nikako, s kafom ne pretjerujem, ali cigarete![]()
-
Spajz
#137 Re: lexilium
Imam druga koji je ucio citavu noc do pola 6 a imao ispit u 8...Popio jedan oko pola 6 i probudio se u 12

- cigara
#138 Re: lexilium
samo marica kao lijek, manje dozenihil_ wrote:Ko da coek spomenu maricu par putaadore wrote:Pošto kažeš da si imao teži oblik nesanice pretpostavljam da sada nemaš. Ako nije tajna. kako si se rješio nesanice, ja se već dugo vremena patim, ni Sanval od 10 mg mi ne pomaže. Je li samo trava ili?cigara wrote:Slobodno se drmaj lexiliumom, ja sam ga do prije koji mjesec pio svaki dan po 4-5 komada (od 3 miligrama)
znam jednom doktora (poznatija licnost, necu ime iznositi) koji drma 15ak dnevno i sve je regulara s njim
naravno ne govorim da se moras ubijati al ono, mozes koji uzeti bez ikakvog straha jer je lagan lijek a fino pomaze
Probaj i sanval, isto super lijek, meni npr nije bas pomogao jer sam imao tezi oblik nesanice al preporucujem probaj ga, samo je fazon cim popijes pravac krevet i pilana, ako ostanes hodati po kuci pola sata nakon uzimanja nece bas fercerati
a neko spomenu teretanu, izmorite se dobro pa cete spavat ko bubice
probao i teretanu i slicne nacine da se izmorim ali se desavalo to da lezim mrtav ko kreten molim Boga da zaspem... ono tijelo mrtvo psiha budna, nesto najgore
cak sam meditaciju probao
- madnessa
#139 Re: lexilium
cigara, molim te da imaš u vidu da ovo i čitaju i maloljetnici. to što si ti sebi utuvio u glavu da ti to pomaže ne znači da ima ikakvog uporišta da je to tako. da bi meditacija pomogla ikome moraš redovno praktikovati i dovesti se na nivo smirenosti i opuštanja. teretana će dati rezultate tek kad izbaciš sav stres iz sebe i prestaneš nagomilavati novi.
bojim se da si ti tražio "quick fix" iliti brzo rješenje i to si dobio u kontraproduktivnom načinu, tj. ne utičeš na probleme koji izazivaju nesanicu nego privremeno omogućiš sebi da zaspeš. i meni je sanval pomogao u tome, ali sam od prvog trena bila svjesna da to nije rješenje onog zbog čega ne mogu da spavam. cilj je bio da mogu zaspati bez ikakvog stimulansa i u tome sam uspjela.
redovan režim spavanja (ustajanje i lijeganje u isto vrijeme), rad na problemima i samoj sebi, meditacija, trčanje, bicikl, teretana, mirniji međuljudski odnosi, smanjivanje prevelike samokritičnosti itd mi je pomoglo da se riješim anksioznosti i podsvjesnog osjećaja beznađa. nije svaki dan uspješan, ali moraš shvatiti šta je ono što radiš i zbog čega ne spavaš pogrešno i kontraproduktivno i tek onda možeš pričati o nekim pravim efektima neke metode. problemi nisu nastali sami od sebe, pa tako neće ni nestati...
što se tiče stimulansa, prestala mi je potreba za njima, jer sam našla dodatnu motivaciju i sad za sad super funkcionišem.
bojim se da si ti tražio "quick fix" iliti brzo rješenje i to si dobio u kontraproduktivnom načinu, tj. ne utičeš na probleme koji izazivaju nesanicu nego privremeno omogućiš sebi da zaspeš. i meni je sanval pomogao u tome, ali sam od prvog trena bila svjesna da to nije rješenje onog zbog čega ne mogu da spavam. cilj je bio da mogu zaspati bez ikakvog stimulansa i u tome sam uspjela.
redovan režim spavanja (ustajanje i lijeganje u isto vrijeme), rad na problemima i samoj sebi, meditacija, trčanje, bicikl, teretana, mirniji međuljudski odnosi, smanjivanje prevelike samokritičnosti itd mi je pomoglo da se riješim anksioznosti i podsvjesnog osjećaja beznađa. nije svaki dan uspješan, ali moraš shvatiti šta je ono što radiš i zbog čega ne spavaš pogrešno i kontraproduktivno i tek onda možeš pričati o nekim pravim efektima neke metode. problemi nisu nastali sami od sebe, pa tako neće ni nestati...
što se tiče stimulansa, prestala mi je potreba za njima, jer sam našla dodatnu motivaciju i sad za sad super funkcionišem.
-
nihil_
#140 Re: lexilium
Cuj. Pa sta ako citaju malojetnici. To oni ko ne znaju nista.
Pazi nje i cenzure molim te, uredu je maloljetnicima pricati o trpanju hemijom kad god si malo nervozan il nes slicno al travu ne spominji.
E svasta...jamda cemo sad stavljati oznake na komentare, (roditeljska paznja, +15, +18)
Pazi nje i cenzure molim te, uredu je maloljetnicima pricati o trpanju hemijom kad god si malo nervozan il nes slicno al travu ne spominji.
E svasta...jamda cemo sad stavljati oznake na komentare, (roditeljska paznja, +15, +18)
- žulijan asanž
#141 Re: lexilium
ma ja sam kriv, trebo sam zapalit noć prije i ne postavljat ovu temu uopšte 
edit:
inače, zaboravio sam napomenuti da je test prošao dobro i da nisam iskoristio jockera leksa

edit:
inače, zaboravio sam napomenuti da je test prošao dobro i da nisam iskoristio jockera leksa
- cigara
#142 Re: lexilium
Nakon 6-7 godina lijecenja ne bih rekao da je "quick" rjesenje...maloljetnici? shalis se? oni znaju 10x vise od tebe oko toga, moj post nece nikog pokrenuti na pogresan put. Ako i pokrene iskreno...nije moja briga. Kad su u pitanju metode lijecenja ne brini za menemadnessa wrote:cigara, molim te da imaš u vidu da ovo i čitaju i maloljetnici. to što si ti sebi utuvio u glavu da ti to pomaže ne znači da ima ikakvog uporišta da je to tako. da bi meditacija pomogla ikome moraš redovno praktikovati i dovesti se na nivo smirenosti i opuštanja. teretana će dati rezultate tek kad izbaciš sav stres iz sebe i prestaneš nagomilavati novi.
- dzejkej
#143 Re: lexilium
plain vanilla wrote:ne znam, ne guglam, jer ce mi onda otici i ovo malo sna sto imam
joj ovo mene unisti.. skontala sam da je stres veliki okidac za ovo stanje ali fakat nekad nisam pod stresom, sve mi fino i lijepo i samo odjednom pocne.. ako legnem i u 12 sati (to je za mene relativno kasno) i kontam super sad cu zaspati, samo odjednom, isto kao da je nesto kliknulo i pocne.. i kad zaspem to je isprekidano..
ovo mi se opet desilo prosle sedmice i trajalo je dvije noci i dva dana (ni po danu ne mogu zaspati kad to krene) i prekinula sam to sa pola leksiliuma.. tako sam uradila dvije noci i evo sinoc bez bobe sam uspjela spavati.. bojim se da se ne naviknem i olako ne pocnem trositi tablete ali nadam se da cu drzati sve pod kontrolom.. koliko citam, nije leksilium toliko opasan
- ljubav_aha
#144 Re: lexilium
cigara,ovisnik si ,jednsotavna cinjenicacigara wrote:Nakon 6-7 godina lijecenja ne bih rekao da je "quick" rjesenje...maloljetnici? shalis se? oni znaju 10x vise od tebe oko toga, moj post nece nikog pokrenuti na pogresan put. Ako i pokrene iskreno...nije moja briga. Kad su u pitanju metode lijecenja ne brini za menemadnessa wrote:cigara, molim te da imaš u vidu da ovo i čitaju i maloljetnici. to što si ti sebi utuvio u glavu da ti to pomaže ne znači da ima ikakvog uporišta da je to tako. da bi meditacija pomogla ikome moraš redovno praktikovati i dovesti se na nivo smirenosti i opuštanja. teretana će dati rezultate tek kad izbaciš sav stres iz sebe i prestaneš nagomilavati novi.
-
andjelina.djoli
#145 Re: lexilium
HAHAHA genijalnoljubav_aha wrote:odlicna rodjendaska ideja za redovne korisnikeplain vanilla wrote:![]()
inace,tema je vise nego zalosna
-
Brus Lee
#146 Re: lexilium
Nisi koristio? A, ovdje umalo krv ne pade zbog lexiliumažulijan asanž wrote:ma ja sam kriv, trebo sam zapalit noć prije i ne postavljat ovu temu uopšte
edit:
inače, zaboravio sam napomenuti da je test prošao dobro i da nisam iskoristio jockera leksa![]()
![]()