Letrox

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

saby_sa

#26 Re: Letrox

Post by saby_sa »

LaCici wrote:Letrox ima vise nuspojava nego pozitivnih efekata. Od njega se vise deblja, vise opada kosa, veci je umor. Ja sam se preporodila od kako ga ne koristim, smrsala sam 7 kg za 5 mjeseci i vratila mi se energija.
pila sam i ja letrox i hormoni su se vratili na normalne intervale...ali naravno udebljala sam se puno imala sam 72 kile a kako ih ne pijem-letrox spala sam na 58 kg
Stilicka

#27 Re: Letrox

Post by Stilicka »

A i ja pijem Letrox, :sad: gdje ste vi nasli Euthyrox, jer cula sam da je on djelotvorni, nisam ga nigdje mogla nac, pitam u apoteka imate li euthyrox,apotekarka me blijedo gleda, i kaze kako ste rekla, ili nemamo taj moze Letrox :twisted: ..
LaCici

#28 Re: Letrox

Post by LaCici »

U privatnim apotekama imas, ja ga kupujem u Tari kod malog Bosmala, 15 KM. Imas ga i u apoteci u sklopu Mercatora na Socijalnom.
Stilicka

#29 Re: Letrox

Post by Stilicka »

Lacici hvala ti :kiss: , taman sam bilzu socijalnog, to je ona apoteka mala, kad se ulazi u garazu mercatora
LaCici

#30 Re: Letrox

Post by LaCici »

Jeste to je ta. Nema na cemu :wink: Samo ja ne bih na svoju ruku mijenjala lijek. Ipak je bolje da se posavjetujes prvo sa doktorom.
Stilicka

#31 Re: Letrox

Post by Stilicka »

:shock: 15 KM meni su moji uzimali Letrox na recept ili kupovali 6 ili 8 KM .

Zar je toliko skup euthyrox koliko dodje tabletica
LaCici

#32 Re: Letrox

Post by LaCici »

Euthyrox se ne dobija na recept zato je skuplji, ali je i skuplji zato sto je bolji. :-D Letrox je smece od lijeka, u Kanadi je povucen sa trzista zbog neucinkovitosti. I Letrox je jedini lijek za hipotireozu koji moze na recept zato ga masovno doktori i propisuju.
LaCici

#33 Re: Letrox

Post by LaCici »

Dodje 100 tableta od 75 mg.
Stilicka

#34 Re: Letrox

Post by Stilicka »

A cula sam to da je Letrox neucinkovit, citala sam to negdje na internetu, meni su taj prokleti lijek dali na pedijatriji jezero dok sam lezala, a ttek mi je 17 godina, pa se borim sa tim hormonskim problemima.Uglavnom nasli su sta su uzroci i idem na kontrole, i tako, borim se nekako :-D
LaCici

#35 Re: Letrox

Post by LaCici »

Ne znam koji te doktor vodi ali poslusaj me otidji kod dr Zelije Velije, ona je najbolja. Naravno ako mozes priustiti ona radi i privatno, zaista sve pohvale za nju prije svega sto djeluje kao psiholog pa onda endokrinolog. Meni kad je vidjela terapiju koja mi je propisana nije mogla da vjeruje. Od kako idem kod nje puno bolje se osjecam jer mi je promijenila lijek i prilagodila dozu. I ona mi je rekla da Letrox ima vise nuspojava nego pozitivnog. Nema ko je ne hvali.
Pacificgirl

#36 Re: Letrox

Post by Pacificgirl »

LaCici wrote:Dodje 100 tableta od 75 mg.
Najjeftiniji je u onoj apoteci na Čobaniji, odmah kod džamije, na uglu, tu ga plaćam 9 KM. :-D
Stilicka

#37 Re: Letrox

Post by Stilicka »

kupila sam euthyrox, 5,80 KM, 50 TABLETA OD 50 mg, valjda ce djelovat bolje nego letrox :D
LaCici

#38 Re: Letrox

Post by LaCici »

Nisi trebala samoinicijativno promijeniti terapiju.
mirnisan

#39 Re: Letrox

Post by mirnisan »

LaCici wrote:Nisi trebala samoinicijativno promijeniti terapiju.
nije promjenila terapiju,samo lijek.mm je prepisan euthyroh,al se placa pa nam je dr dala recept za letrox. 8) tada mu je cijene bila oko 28 KM. :?
Stilicka

#40 Re: Letrox

Post by Stilicka »

Da, to je isti lijek, al ne mogu cekat, kontrolu tek za 3 mjeseca, tad ko ziv ko mrtav sa letroxom, nije mi jasno samo, sastav je isti kao i u letroxa i euthyroxa, tj. ista supstanca Levotiryoxin-T4, zasto je onda letrox ne ucinkovit. :-) :D
Stilicka

#41 Re: Letrox

Post by Stilicka »

Da ne otvaram novu , temu , jel ko ima visak estrogena, ja ga imam 887 mi je bio kad sam vadila nalaze, a inace estrogen vuce za sobom vodu, i debljas se u nogama, tipicno zenski tip debljine, jel ko ima kakve simptome, jos, i kako ga smanjit :D nervira me sve ovo, fuj hormoni :(
mirnisan

#42 Re: Letrox

Post by mirnisan »

Stilicka wrote:Da, to je isti lijek, al ne mogu cekat, kontrolu tek za 3 mjeseca, tad ko ziv ko mrtav sa letroxom, nije mi jasno samo, sastav je isti kao i u letroxa i euthyroxa, tj. ista supstanca Levotiryoxin-T4, zasto je onda letrox ne ucinkovit. :-) :D
tesko je to nekad reci.imam visok pritisak i jedino sto mi odgovara je lacipil. od ostalih lijekova kasljem ,dobijem jedan grozni suhi kasalj. tako i ovaj lijek nekom je bolji jedan,nekom drugi.mislim da nisi pogrijesila sto si presla na euthyrox, a ti ces poslije nekog perioda uzimanja ocjeniti da li ti odgovara.
euthyrox je kvalitetniji to je rekla dr kad je mm bio na pregledu. znam da ide u hrvatskoj na recept.
LaCici

#43 Re: Letrox

Post by LaCici »

Samo ne ocekuj odmah nakon 7 dana poboljsanje, ja sam se pocela osjecati bolje tek nakon nekih mjeseci i po.
mina m.

#44 Re: Letrox

Post by mina m. »

Nova sam na Forumu, operisala sam prije sest mjeseci stitnu zlijezdu / odstranjena / i terapija mi je Letrox 100 mg trajno, naravno, i proslog mjeseca nije bilo u apoteci Letroxa pa su mi dali Eutyrox 100mg; sada ponovo pijem Letrox i nije mi jasno o kojoj razlici izmedju ova dva lijeka pricate kada su i jedan i drugi njemacki i potpuno isti sastav-levotiroksin, samo naravno drugi proizvodjaci su u pitanju...Ja doduse nisam osjetila nikakvu razliku, e sad, da li zaista postoji razlika ,ali u cemu kad je sve isto,stvarno ne znam,ali znam da mi je piti dok me ima :lol: :lol: pozdrav
LaCici

#45 Re: Letrox

Post by LaCici »

Ima razlike u nekim sastojcima. Letrox zbog toga ima vise negativnih efekata tipa opadanje kose, znojenje, premorenost...Neucinkovit je upravo zbog odredjenih supstanci. Tako je meni dr objasnila, jer sam ga ja pila dugo i nije mi pomagao, nalaz mi je bio sve gori i gori. Na Euthyroxu sam vec nekoliko mjeseci i evo zadnji nalaz mi je savrsen, TSH 2,8, nikad bolji nalaz bio, sve u granicama normale. Zato ja preporucujem taj lijek, jer sam na Letroxu bila 4 godine i nikakvih pozitivnih rezultata nisam imala, a E pijem samo nekoliko mjeseci i nalaz super.
mina m.

#46 Re: Letrox

Post by mina m. »

Nalazi TSH-0.056 i -F4-186, katastrofa, pijem Letrox 100 mcg koji mi je prepisao hirurg nakon operacije i mogu vam reci da sam se u pocetku bas dobro osjecala, mogla sam da 'letim'-nigdje zamora, oslabila sam 12 kg sto je najbolje u cijeloj ovoj prici jer sam muke mucila sa kilazom :sad: medjutim zadnje vrijeme ja se umaram, kosa mi opada,suha koza, aritmije i kad sam sada bila kod endokrinologa on mi kaze-ja svojim pacijentima dajem Euthyrox tako da sam i ja presla na njega-jedan dan od 100mcg drugi dan od 75mcg i tako naizmjenicno pa kontrola za tri mjeseca.Sve bi bilo dobro, medjutim meni se izgleda vratio apetit, samo bih nesto jela, pa se plasim da se ne vratim na staru kilazu-e, tu bi mi bio kraj :x
hanady

#47 Re: Letrox

Post by hanady »

Čovjek se baš zbuni kad ovo čita! Meni je doktorica rekla da Letrox i Euthyrox imaju ista svojstva, da je samo drugi proizvođač. A sad ispade obrnuto kod vas. Ako je to nadomjesni hormon, ne vidim razliku???
MrsJ

#48 Re: Letrox

Post by MrsJ »

I meni je doktorica rekla da je Letrox losiji. Isti je lijek, sa istim djelovanjem ali im je malo drugaciji sastav, pa zato Letrox ima vise nuspojava.
hanady

#49 Re: Letrox

Post by hanady »

A mogu li pitati koje doktorice su vam to rekle i jos nesto...da li je iko počeo mršati nakon uzimanja terapije?
Narya

#50 Re: Letrox

Post by Narya »

@ hanady

meni je za letrox rekla doktorica zelija velija
nuspojave nije spominjala već mi je rekla da se letrox lošije apsorbuje u organizmu.

letrox sam uzimala na preporuku doktorice kučukalić koja mi je dijagnosticirala hipotireozu 2007. godine.
nisam imala nikada previše visok tsh, najviši mi je bio tada 2007. kada mi je hipotireoza otkrivena i bio je oko 7.
sa letroxom je spao na 3-3,3, ali ja se ni tada nisam osjećala dobro.

u ovom periodu od 2007. do 2010. mršala sam i debljala se (smršam pet kila, udebljam se tri, smršam sedam kila, udebljam se deset i sve tako), ali generalno sam se osjećala umorno i iscrpljeno većinu vremena bez obzira na to što sam uzimala terapiju redovno.

onda sam 2010. otišla kod dr. zelije. pošto sam tada bila na vrhuncu debljine predložila mi je da uradim i ogt test (test sa glukozom kojim se dijagnosticira inzulinska rezistencija). pokazalo se da moja debljina, iscrpljenost i ostalo uzrokovane inzulinskom rezistencijom, a rezistencija je uzrokovana hipotireozom. uz euthyrox sam dobila i aglikem tablete i preporuku za redukciju koncentrovanih šećera u ishrani. nakon kratkog vremena tsh mi je spao na 2-2,2, počela sam da mršam i osjećala sam se kao da mi je neko upalio svjetlo nakon dugog mraka. u novembru 2010. imala sam 88kg, u isto vrijeme 2011. 14 kilograma manje.

hipotireoza može da uzrokuje inzulinsku rezistenciju tako da se dešava da ljudi ne mršaju iako su hormoni ok. kod mene je to bio slučaj, pa ja svima koji imaju hipotireozu i jako su se udebljali preporučujem da urade ovaj test. može biti da kod nekoga i nije slučaj kao kod mene, ali šta ako jeste, a ne zna.
Post Reply