Letonci protiv Eura

Post Reply
User avatar
valterbranisarajevo
Posts: 6780
Joined: 19/01/2003 00:00
Location: Titovo šeher Sarajevo
Contact:

#1 Letonci protiv Eura

Post by valterbranisarajevo » 29/03/2007 21:38

Letonci protiv evra

Oko dve trećine žitelja Letonije izjasnilo se u anekti časopisa "Ekonomičeskala gazeta", protiv uvođenja zajedničke evropske valute - evra

Snažan otpor uvođenju evra postoji i u susednoj Litvaniji, jer se tamo 62 odsto anketiranih izjasnilo protiv zajedničke valute 13 članica Evropske unije (EU). Građani većine država koje su 1. maja 2004. i 1. januara ove godine postale članice EU iskazuju, kako navode poznavaoci prilika, snažno protivljenje uvođenju evra i istiskivanju iz prometa nacionalnih valuta.

Jedini izuzetak je Slovenija, koja je ranije ispunila sve stroge uslove Evropske centralne banke (ECB) za ulazak u "evrolend" i od početka ove godine zamenila vlastitu valutu, tolar, zajedničkim evrom. Uvođenje evra u Sloveniji usledilo je tek posle ispunjenja prethodnih uslova, pre svega u pogledu visine inflacije i stanja budžetskih rashoda.

Sve druge novoprimljene članice EU, uključujući i dve najsvežije - Ruminiju i Bugarsku - uglavnom su daleko od ispunjenja uslova za ulazak u zonu evra.

Litvanska vlada je zahtevala da se zemlja priključi zoni evra kad i Slovenija, ali ECB nije dala saglanost, uz obrazloženje da je litvanska inflacija previsoka, a i da neki drugi važni ekonomski pokazatelji nisu na poželjnom nivou.

Prema oceni nekih finansijskih stručnjaka, Litvanija može, najranije, ući u "evro klub" tek za dve do tri godine, a Češka, Poljska, Slovačka i Mađarska još kasnije.

Osnovni uslov koji je ECB "propisala" za ulazak novih članica EU u Zonu evra je godišnja inflacija ispod tri odsto i budžetski deficit koji ne sme da pređe troprocentni nivo.

B 92


Ljubavnica
Posts: 10
Joined: 29/03/2007 01:40

#2

Post by Ljubavnica » 30/03/2007 07:40

Nisi mogao dosadniju temu postirati,

evo nesto zanimljivije

http://sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=35581

Post Reply