Lektire.org - sistematsko zaglupljivanje

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
konyan

Post by konyan »

Govori vjerovatno o tome da je kupus vlažan od rose pa izgleda rumeno kada je u zoru izložen prvim zrakama sunca koje dolaze iz smjera Japana.
:lol: :lol: :lol: :lol: Ima li dalje. :lol: :lol:
prleitihi

Post by prleitihi »

InfraRedRidinghood wrote:
prleitihi wrote:ovo je cirkus..nenadjebiv!

robi k. je mala maca za njega.. :D:D:D
BLASFEMIJAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA :shock: :shock: :shock: :shock: :D :D :D
nije.. :oops: ..tita mi.. :D:D
prleitihi

Post by prleitihi »

svijet fakat nije pravedan..ovo je čisti petak.. :oops: :D
prleitihi

Post by prleitihi »

InfraRedRidinghood wrote:zato bih sam sebe mogao pitati jesam li ja Sergej, ili je li on ja?
:thumbup:

sergej..sergej...

................barbarez.. :oops:
Shoshana

Post by Shoshana »

Ma, na ovo bi mu i Djuras dao dvicu za glupost :D

Samo sto meni ovo stvarno nije smijesno :(
prleitihi

Post by prleitihi »

ali si zato doktor za paranoju.. :oops: :D :D :D
encian

Post by encian »

ma katastrofa i sramota. od moje prijateljice brat tako je prosao sve i jednu lektiru u osnovnoj i srednjoj. cak je i mami bilo zao sto on mora da se muci sa citanjem tolikih knjiga, pa prije nego su dobili internet kod kuce, ona mu je na poslu to trazila. a jos su mi debilniji od njega ti nastavnici i profesori koji to ne mogu skontat.

sjecam se moje profe iz gimnazije kad smo radili emu bovaru. dosla i svakom redu rekla da opise odnos gospodje bovari sa jednim ljubavnikom. sljedeci cas dosla i zaredala po papirima govoreci nam ko je dokle procitao.... nikad vise nije nije pokusao da je prevari....
konyan

Post by konyan »

Kovi bih poklonio konja da se uči voziti i Zvonku ovcu da se uči brijati
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Infra.. sta je ovo :lol: odakle ovo :lol: ..

:D Uh.. :D
Vingo

Post by Vingo »

Ima li ovdje iko (...patriota neki...) spreman da zarad buducnosti zemlje hakuje onu stranicu? :oops:
Leonid Breznjev

Post by Leonid Breznjev »

[quote="InfraRedRidinghood"]Najjače svih vremena!

ZADAĆNICA FILIPA GAŠPARA (08.11.2001)

Ova pjesma je također u četri reda ali je mnogo razumljivija od Jesenjinove. Iz toga se može zaključiti da je Haris Ðinović bolji pjesnik od Jesenjina.

HAHAHAHAHAHAHA! E oca mi ovo jos nisam vidio!!
:D :D
van Basten

Post by van Basten »

:lol: :lol: :lol: :-) :-) genijalno, al fakat... odavno se nisam ovako ismijao na sabahu... moraću otići na tu lektiru.org da malo detaljnije prosurfam. A odakle vadite ove zadaćnice?
Edit

Post by Edit »

ZADAÆNICA FILIPA GA©PARA (08.11.2001)

Gdje Leje se kupusa zbi¹e
I zora ih rumenom vodom zali
Zeleno vime si¹e
Materi kleniæ mali

“Moj do¾ivljaj poezije Sergeja Jesenjina”

Vrlo je te¹ko objasniti pjesmu poput ove. No to ipak nije problem samo ove pjesme nego opæenito svih pjesama Sergeja Jesenjina. Buduæi da sam veæ napisao ovu pjesmu na poèetku, lako je zakljuæiti da æu se u ovoj zadaæi usredotoèiti upravo na nju.

Prvo æu napisati pone¹to o svojim razlozima zbog kojih sam odabrao ovu pjesmu. Sve je poèelo kad sam danas do¹ao u ¹kolu i saznao da pi¹emo ¹kolsku zadaæu iz Hrvatskog. To mi je probudilo sjeæanja na pro¹li sat Hrvatskog kada je profesorica najavila pisanje, ali ja sam oèigledno zaboravio. No dobro. Neposredno prije Hrvatskog imali smo sat filozofije na kojem mi je moj prijatelj i suradnik Josip dvornik rekao da ima nekakvu knjigu od Jesenjina. Ta vijest me je iznimno obradovala zbog toga ¹to sam u toj knjizi prepoznao materijal za svoje novo djelo iliti ovu zadaænicu. No dobro. Moram priznati da sam prelistao cijelu knjigu koja je puna Jesenjinovih pjesama. U poèetku sam planirao odabrati pjesmu sluèajnim otvaranjem knjige ali bih uvijek otvorio neku dugaèku pjesmu, pa sam naposljetku odustao od te metode “Sluèajnog odabira”. Tada sam krenuo u potragu prema naslovu. Pokazalo se da ima desetak pjesama sa vrlo zanimljivim naslovima ali i velik broj onih bez naslova. Prvo moram napomenuti da su ove sa zanimljivim naslovom sve dugaèke pa sam bio prisiljen odustati i od toga. Preostalo mi je jedino da obradim pjesmu bez naslova. Izbor je pao na ovu koja se nalazi iznad naslova ove zadaæe. Za¹to? Iskreno reèeno glavni (i jedini) razlog je njezina du¾ina. Zauzima samo èetri reda u knjizi, pa tako i u mojoj bilje¾nici. Pjesma je vrlo nerazumljiva za mladog mladiæa poput mene. No unatoè tome ja æu poku¹ati opisati svoj do¾ivljaj ove pjesme. Kao prvo, ova pjesma govori o nekakvom kupusu i to je ustvari jedino ¹to ja razumijem u njoj. Sada æu poku¹ati obraditi svaki stih zasebno.Tako æu mo¾da uspjeti shvatiti znaèenje cijele pjesme u ukupnosti. Prvi stih: Gdje leje se kupusa zbi¹e. ©to reæi o ovom stihu? Kao prvo, ne znam ¹ta su leje. To me podsjeæa na rijeè aleje, ¹to su ustvari nekakve ulice, pa onda pretpostavljam da su to ustvari redovi kupusa. Veæ sam ne¹to postigao; preveo sam prvi stih. Gdje redovi kupusa se zbi¹e. Sada je krajnje vrijeme da prijeðem na drugi stih koji glasi: I zora ih rumenom vodom zali. Moram priznati da mi je ovaj stih razumljiv. Govori vjerovatno o tome da je kupus vla¾an od rose pa izgleda rumeno kada je u zoru izlo¾en prvim zrakama sunca koje dolaze iz smjera Japana. Jo¹ jedan stih je rije¹en ali èinjenica je da stvari sada postaju gadne zbog toga ¹to su preostala dva stiha stvarno ru¾na. Treæi stih: Zeleno vime si¹e. ©ta bi sad to trebalo znaèiti? Vime imaju krave, koze, ovce…, ali kakve to veze ima sa kupusom. Jo¹ pi¹e i da je to vime zeleno, ¹to je apsolutno nemoguæe. Recimo da sam sada gotov sa ovim stihom, ali kao da i nisam zbog toga ¹to sam do¾ivio potpuni debakl u poku¹aju obja¹njavanja ovog stiha. Nisam ba¹ optimist u sluèaju prevoðenja iduæeg stiha ali barem æu poku¹ati, zato da ne ispadne da nisam hrabar. Èetvrti, a samim tim i zadnji stih glasi: Materi kleniæ mali. Svaka normalna osoba æe bez veæih problema zakljuèiti da je ovaj stih abnormalan i deformiran i da ga ne mo¾e nitko prevesti. Vrijeme je da ne¹to napi¹em ne¹to o ovoj pjesmi u njezinoj cjelokupnoj obuhvatnosti. Ova pjesma je dosta nerazumljiva. ©to je uzrok? U knjizi pi¹e da je ovu pjesmu preveo neki Golob. On je ovu pjesmu tako dobro preveo da ja imam osjeæaj da bi ju mnogo bolje razumio na Ruskom jeziku. To je pomalo ¾alosno. (*) ®alosno je i to ¹to sam veæ malo previ¹e napisao o Jesenjinu pa se nisam uspio osvrnuti na probleme u svijetu, i u Bjelovaru, u zadnje vrijeme. ©to bi Jesenjin rekao da vidi ¹to se sada dogaða? Bombe padaju na sve strane, Antrax na svakom koraku. No to su ustvari manje va¾ne stvari za èovjekov opstanak. Va¾no je to ¹to se Ðordan vratio na parket. No to ima i svojih negativnih strana. Opet æe vrtoglavo porasti prodaja Ð-ordanovih tenisica (ovako je rastavio rijeè Ðordan, op.a.). Svi znaju za¹to je to lo¹e. Postoji i dobra strana napada na Afganistan. Tamo je donedavno glavna grana proizvodnje bila proizvodnja droge. Sad se talibani ne mogu koncentrirati na to. U Bjelovaru se u zadnje vrijeme gradi obilaznica. Svi ljudi imaju barem jedan bubreg, a ako ne onda nisu ljudi. Kada su bubrezi bolesni onda se ide na dijalizu. Gadno je kad ni to ne ide. U pro¹lu srijedu su u ROCK KLUBU svirali narodnjaci – srpski. Ja sam malo bio tamo i nije mi se svidjelo. Bila je ¾iva muzika. Pjevaè je izgledao ko Haris Ðinoviæ samo ¹to nije bio inteligentan poput njega. Sada æu navesti pjesmu Harisa Ðinoviæa:

Ostarit æu, neæu znati
Dal’ æe¹ zamnom
Zaplakati
Ko ja za tobom

Ova pjesma je takoðer u èetri reda ali je mnogo razumljivija od Jesenjinove. Iz toga se mo¾e zakljuèiti da je Haris Ðinoviæ bolji pjesnik od Jesenjina.

U samom zavr¹etku moram istaknuti moj krajnji dojam o Jesenjinu, ovoj pjesmi i cjelokupnom njegovom opusu. Pjesme bi odlièno zvuèale kada bi bile uglazbljene uz harmoniku. Da je Jesenjin jo¹ ¾iv mogao bi pjevati u duetu sa D¾inoviæem. Kladim se da bi to bio svjetski hit. No ¹alu na stranu (*). Jesenjin je jedan od najveèih pjesnika svih vremena, ako ne i najveæi, i to nitko ne mo¾e osporiti, a kamoli ja. Ja sam svjestan da ova moja zadaæa ba¹ i nije uspjela ali zato sam oznaèio zvjezdicama(*) koji djelovi ustvari i nisu njen sastavni dio. Ti djelovi su umetnuti zbog mojeg osobnog zadovoljstva. To æu sada objasniti. Ja doma imam sve svoje zadaænice i uvijek kad sam tu¾an proèitam ih, te sam odmah bolje raspolo¾en. Molim vas da mi ne date 1.

OCJENA: NEDOVOLJAN (1)
:lol: :roll:

Ko ovome dade jedan, ruka mu se osusila....
mala-i

Post by mala-i »

moj kolega s faxa je iz bjelovara odakle je i dečko koji je ovo napisao. kaže da se radilo o super duhovitom razredu u cjelini.

a ovo im je govorila profesorica hrvatskog:

"Pa ovo što vi radite i pišete nije normalno. Ta vaša djela su monstruozna, nevjerovatna. Kad ja to čitam, pomišljam da li se vi meni rugate kad pišete ovakve gluposti i nebuloze... Morbidna i monstruozna razmišljanja... Nevjerovatno..."
- Dubravka Veseli, prof. hrvatskog jezika
Saian

Post by Saian »

InfraRedRidinghood wrote:
van Basten wrote::lol: :lol: :lol: :-) :-) genijalno, al fakat... odavno se nisam ovako ismijao na sabahu... moraću otići na tu lektiru.org da malo detaljnije prosurfam. A odakle vadite ove zadaćnice?

Ovo su starije zajebancije, nisu sa lektira.org nego iz moje arhive budalaština :lol: :lol: :lol: :lol: Evo, mala-i je sve rekla. :)
infric aj mi shikni to na pp :D :D :D molim te

P.S. kad cemo cloveka :D :D :D ;)
konyan

Post by konyan »

Infra, jeste da je malo mimo teme, ali koga briga. :lol: Samo sibaj :D

Prekvalitetno je. :D
kub lajkan

#41 Re: Lektire.org - sistematsko zaglupljivanje

Post by kub lajkan »

konyan wrote:Naletio sam na ovom podforumu na link: http://www.lektire.org

Otvorim link da vidim o cemu se radi. Obradujem se mnostvu elektronskih knjiga. Kliknem na link za zip file knjige Kroz pustinju i prasumu.
Ono sto sam dobio je word dokument od jedne strane na kojem je popisano: biljeska o piscu, mjesto radnje, vrijeme radnje, itd.. Svi se sjecamo lektire..
Ako ti je do lektira probaj na http://www.lektirabih.com.ba/
flora.sa

Post by flora.sa »

Infra, zadacnice su ti beton :D :D
Sejla

Post by Sejla »

Filip Gašpar je genijalan... :D

Ne sjećam se kada sam se više ismijala. :D :D :D
Četvrti, a samim tim i zadnji stih glasi: Materi klenić mali. Svaka normalna osoba će bez većih problema zaključiti da je ovaj stih abnormalan i deformiran i da ga ne može nitko prevesti. Vrijeme je da nešto napišem nešto o ovoj pjesmi u njezinoj cjelokupnoj obuhvatnosti. Ova pjesma je dosta nerazumljiva. Što je uzrok? U knjizi piše da je ovu pjesmu preveo neki Golob. On je ovu pjesmu tako dobro preveo da ja imam osjećaj da bi ju mnogo bolje razumio na Ruskom jeziku
:lol: :lol: :lol:
aNTropocentrio

Post by aNTropocentrio »

Tuga i žalost.
HAL9000

Post by HAL9000 »

Sejla wrote:Filip Gašpar je genijalan... :D

Ne sjećam se kada sam se više ismijala. :D :D :D
Četvrti, a samim tim i zadnji stih glasi: Materi klenić mali. Svaka normalna osoba će bez većih problema zaključiti da je ovaj stih abnormalan i deformiran i da ga ne može nitko prevesti. Vrijeme je da nešto napišem nešto o ovoj pjesmi u njezinoj cjelokupnoj obuhvatnosti. Ova pjesma je dosta nerazumljiva. Što je uzrok? U knjizi piše da je ovu pjesmu preveo neki Golob. On je ovu pjesmu tako dobro preveo da ja imam osjećaj da bi ju mnogo bolje razumio na Ruskom jeziku
:lol: :lol: :lol:
Filip je fakat kralj. Image
konyan

Post by konyan »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Kako ovo iskopa... :D
tranquil

Post by tranquil »

mrak wrote:Pazi ovo, iz recenzije Zivotinjske Farme:
Danas je utvrđeno da životinje ne mogu "govoriti" niti razumno razmišljati već da slijede svoj instinkt. No to možda i nije istina, već možda postoji neki poseban način međusobnog komuniciranja među životinjama, za koje čovjek ne zna. Jedan od načina je prikazan i u ovoj knjizi. Knjiga me potakla na razmišljanje o tome kako čovjek jako puno utječe na život okoline, u ovom slučaju životinja, kako čovjek životinjama može biti primjer ponašanja.
Ukoliko su tačne pretpostavke da:

1. Postoji "drugi svijet"

2. George Orwell se nalazi u paklu (što je vrlo moguće, ako je pod 1. tačno, taj heretik je 100% tamo)

onda možemo sa sigurnošću pretpostaviti i sljedeće:

3. vječne muke za ovu osobu uključuju stalno i iznova čitanje ove recenzije

Usput, hvala na "iskopavanju" ove teme, popravila mi je jutro, nisam bio član u vrijeme kada je bila aktuelna :)
Ergot

Post by Ergot »

I onda im pisi seminarske za dvajes marki:

http://www.market.ba/oglas/64681
eldžo

#49 Re:

Post by eldžo »

zenny wrote:ima li neko lektiru "tvrdjava"? ne mogu da je nadjem nigdje....

:D
Imaš ovdje :

http://www.lektira.me

:mrgreen:
Karabaja

#50 Re: Lektire.org - sistematsko zaglupljivanje

Post by Karabaja »

ma hajde ne serite, mene su takve stranice u srednjoj spasile :D
nije da mrzim da čitam, ali mrzim da čitam ono što mi se nametne :)
Post Reply