Ahmmed wrote:
Allahumme inni euzu bike minel-hemmi wel-huzni....
Allahu moj, utječem ti se od potištenosti i tuge.....
Lejletul Regaib
- bijela
#26 Re: Lejletul Regaib
- BHF_Manijak
#27 Re: Lejletul Regaib
Pa zar nije veceras Lejletul regaib, pise tako u takvimu?!
- ExNihilo
-
ira.m
#29 Re: Lejletul Regaib
BHF_Manijak wrote:Pa zar nije veceras Lejletul regaib, pise tako u takvimu?!
ja imam mali takvim...isto pise da je veceras...
- ExNihilo
#30 Re: Lejletul Regaib
Vječito problemi s datumima...ne zna čovjek više kad je bajram, kad je ramazan..
- BHF_Manijak
#31 Re: Lejletul Regaib
Ma hanuma me iznervira veli veceras je( po tom malom takvimu) a ja velim nije, znaju reko moji sax-ovci kad je!ira.m wrote:BHF_Manijak wrote:Pa zar nije veceras Lejletul regaib, pise tako u takvimu?!
ja imam mali takvim...isto pise da je veceras...
-
Bicgatepc02
- sekiracija
#33 Re: Lejletul Regaib
Da su neki noci provodili u ibadetu,neki se nikad nebi ni rodiliAhmmed wrote:Jedna od četiri velike mubarek , blagoslovljene noći u islamu....Noć u kojoj je, po predanju, začet posljednji Božiji poslanik Muhammed a.s.Nazivaju je još i noć želja....
U svakom slučaju,lijepo je provesti ovu noć u ibadetu.
Lejletul regaib mubarek olsun, ili kandil mubarek olsun!
- zrno_pijeska
#34 Re: Lejletul Regaib
Lejletul-regaib pada uoči prvog petka u mjesecu redžebu i vezuje se za dan ”kad je hazreti Amina osjetila da je zanijela Muhammeda, a.s.” O ovoj noći postoje razne izmišljene predaje. Islamska ulema je odbacila obilježavanje ove noći kao i sve izmišljene namaze tim povodom.
Imam En-Nevevi kaže: ”Ulema donosi argumente da je namaz regaib mekruh i novotarija, Allah kaznio onoga ko ga je uspostavio. Predstavlja novotariju koja je negativna i nanosi štetu vjeri. Mnogi islamski učenjaci su pisali o tome.” (”Bošnjački običaji u svjetlu sunneta”, str.368)
Sličan pristup ovoj noći i posebnim ibadetima u njoj dao je i šejh Jusuf El-Karadavi u knjizi ”Savremene fetve”, naglasivši da je obilježavanje ove noći bid’at, ali da je mjesec redžeb poseban mjesec i da je lijepo u njemu postiti i pojačati svoje ibadete kako bi se vjernik u redžebu i ša’banu što potpunije pripremio za blagoslovljeni mjesec ramazan.
Autor: Admir Iković
Akos.ba
Imam En-Nevevi kaže: ”Ulema donosi argumente da je namaz regaib mekruh i novotarija, Allah kaznio onoga ko ga je uspostavio. Predstavlja novotariju koja je negativna i nanosi štetu vjeri. Mnogi islamski učenjaci su pisali o tome.” (”Bošnjački običaji u svjetlu sunneta”, str.368)
Sličan pristup ovoj noći i posebnim ibadetima u njoj dao je i šejh Jusuf El-Karadavi u knjizi ”Savremene fetve”, naglasivši da je obilježavanje ove noći bid’at, ali da je mjesec redžeb poseban mjesec i da je lijepo u njemu postiti i pojačati svoje ibadete kako bi se vjernik u redžebu i ša’banu što potpunije pripremio za blagoslovljeni mjesec ramazan.
Autor: Admir Iković
Akos.ba
-
Sirom_ah