Legitimnost/Komsic/HDZ

Locked
svakako_lud

#151 Re: Legitimnost/Komsic/HDZ

Post by svakako_lud »

ultima_palabra wrote:
svakako_lud wrote:Jbt izgleda da su Komšić i SDP uspjeli da napokon ujedine sve nacionaliste na sve tri strane plus i neke luzerske stranke sa ovih izbora kojma je jedina satisfakcija ostala da pljuju i da glume nekakve demokrate i borce za "ugrožene narode".
Pa drug, vidi se fino kakav je scenarij bio u pitanju. Homogenizacija Srba i Hrvata trebala je rezultirati homogenizacijom Bošnjaka... Fahro je pjenio o ugroženosti i palestinizaciji (zna se šta znači alegorija na Palestinu - uzmi komadić države dok nisi izgubio sve - nemoj se zajebat ko Arafat) i potrebi da Bošnjaci imaju "svoje". Sve je to aminovao Cerić sa svojih dvora (ni Avaz ni Cerić dosad nikad nisu izgubili izbore). Sve je bilo spremno za formiranje Bošnjakistana - trojica "biznismena" bi se bratski dogovorila nakon izbora.

Ono na šta nisu računali je SDP - briljantni strateg Zlatko Lagumdžija i čovjek iz naroda Željko Komšić :D Oni su dobili ogroman broj glasova na potpuno suprotnoj politici i zajebali ovaj plan. Vidjećeš da im to velikosrbi i njihovi kamenjarski prirepci nikad neće oprostiti... pa već im je pjena izbila na usta, pokušavaće SDP prikazati desničarima i vehabijama :D To su već potezi očajnika, nijedan glasač SDP, a Boga mi ni međunarodna zajednica neće na to nasjesti ;-)
Neka ih, kriminalno nacionalistički savezi su nas jednom doveli do rata ali nadati se da narod više nije glup kao što je bio prije 20ak godina.
Što se tiče strategije Zlatko im je ovaj put svima očitao lekciju takvu da bi mogla ući u knjige :thumbup:
nosara

#152 Re: Legitimnost/Komsic/HDZ

Post by nosara »

udrch wrote: De mi svega ti Nosara reci jesu se stvarno učile ilahije i kaside na predizbornom skupu SDP-a u Kalesiji???
Nema Seln-a, pitao bih njega, to je njegov kraj, ali vjerovatno i ti znaš..
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :mrgreen: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
A glavno je bilo kad ona glupača od voditeljice pita onoga tuđmanovca a šta su ilahije i kaside?
Ko fol, ne zna, ali je time željela da pojača optužbu onog majmuna..
Ja pratim HRT često i mogu reći da ona zaista mrzi ovu našu zemlju i narod..kad su teme o Bosni uvijek dovede neke likove niđe veze..nije to samo zbog one skorašnje budalaštinje o Bosancima na moru, ona je generalno fašistički raspoložena..
Ma veze nemam... U Sarajevu nisu, barem ja nisam cuo... A ako i jesu, neka su... :D I nisam ti ja u SDP-u, niti sam njihov agitator, samo vjerni navijac jos od dana SKJ... :wink:
ultima_palabra

#153 Re: Legitimnost/Komsic/HDZ

Post by ultima_palabra »

bicebolje wrote:
ultima_palabra wrote:Ne znam, ali meni bosanski front izgleda jači nego ikada...
Čini ti se. Tzv. bosanski front nije jak ni istitucionalno ni vojno da svoje zamisli sprovede u djelo. Prerano je za smijanje u facu Hrvatima i prevljenjem mutavim poput Lidije sinoć. Miloševićev SPS je imao i jedno i drugo pa opet nije dugoročno uspio da Albancima na Kosovu nametne svog predstavnika (zaboravio sam i kako se zvao). Ne poredim SDP i SPS ali jedan je pokušao od Albanaca da pravi Srbijance a drugi od Hrvata i Srba Bosance. To ne može proći na način koji je već propao u budućnosti. Ni Tito nije uspio stvoriti Jugoslovene. SDPu i pristalicama bi bilo daleko pametnije da rade na ekonomiji i smiruju političke strasti koje će se svakako u narednom periodu dizati. Izborni zakon je loš i treba ga mjenjati umjesto govoriti da su Hrvati glasali za Komšića i kao argument stavljati 4 glasa iz Hrvatinića Gornjeg iza 7 gora i planina. To je cinizam i bezobrazluk koji će se kad tad obiti o glavu.
Pa ko kome bilo šta nameće? :-) Jel možda SDP naseljava te imaginarne Bosance u Zapadnu Hercegovinu. Ljudi su kandidovali svog najboljeg kandidata za Predsjedništvo, a sve po važećem Izbornom zakonu. Ja koliko znam SDP stoji na platformi ZAVNOBIH-a koji govori o tri konstitutivna naroda... a ako se neko osjeća Bosancem to mu nećeš zabraniti ni ti, ni Dodik ni Čović ;-)

SDP je i temeljio kampanju na smirivanju strasti i ekonomskim politikama, nije govorio o 100% BiH. A koliko znam, bili su i najzainteresovaniji da se mijenja izborni zakon na temelju presude Sejdić-Finci, SNSD i HDZ su bili među strankama koje su to pitanje odložili u ladicu nakon izbora...
:mrgreen:
Dozer

#154 Re: Legitimnost/Komsic/HDZ

Post by Dozer »

Ljudi moji..."koljete" se ni oko cega.
Poodavno sam rekao i predvidio da ce doci do ovoga do cega je upravo doslo. I tome nije uzrok izbor Komsica za clana predsjednistva ispred BH Hrvata. U zabludi ste i nasjedate na unaprijed pripremljenu pricu i scenarij u kome je Komsic taj neki krivac, dok je pozadina svega puno kompleksnija od toga.

Nije Covicu (a ni Dodicku i SNSD-u) problem Komsic i njegov izbor, nego je problem sto je umjesto dvodecenijskih federalnih nacionalistickih partnera HDZ-a, u vidu SDA, na vlast sada (i konacno) dosla jedna nenacionalisticka partija, u vidu SDP-a. E, u tome lezi najveci problem za nacionalisticke stranke poput HDZ-a i SNSD-a. Sada se moze ocekivati jos vece isplivavanje prljavog nacionalistickog vesa, a da ne govorimo o tome da bi se mogle pokrenuti i mnoge druge stvari koje SDP podugo zagovara (npr: zakon o nelegalno stecenoj imovini; procesuiranja upravo ovih nacionalistickih majmuna, i to po raznoraznim krivicnim prijavama koje su do sada jedni drugima (SDA<>HDZ<>SNSD) cuvali po ladicama i cekali zastare, itd.).

Ogromne pare su sada u igri, tacnije - poneki bi mogli ostati bez ogromne love "zaradjene" i pokrivane na bazi etnickih prica i famoznih "vitalnih nacionalnih interesa", a ni resetke nisu tako daleke. Jedan primjer je, recimo, neplaceni porez "Premier" kladionica u iznosu od oko 40 miliona KM, a znamo da je centrala "Premier-a" u Hercegovini i pod Bevandinom paskom ;)
Da ne pricamo o tome da i Dodickova prica o ukidanju Drzavnog suda BiH i vracanje nekih nadleznosti sa drzavnog na entitetski nivo sada imaju neuporedivo manje sansi za "prolaz", nego u slucaju da je SDA pobijedila.

Zato se sada i Dodick i Covic zdruzenim snagama upiru kako bi na neki nacin povalili SDP i pokusali izmajmunisati sto brze vanredne parlamentarne izbore. Medjutim, moje predvidjanje u takvom slucaju je da bi tek tada popusili i HDZ i (malo manje) SNSD, jer bi vjerovatno jos vise apstinenata izaslo na izbore izrevoltirano svime i dali bi glas Komsicu i SDP-u. Da ne govorimo da bi kontrola izbornih mjesta vjerovatno bila rigoroznija, a mozda cak i pod stranom supervizijom (sto bi SDP svakako trebao traziti), i da bi manipulacije glasovima bile neuporedivo manje nego sto su sada defitivno bile. Do sada sam bio u pravu sa predvidjanjima, i za rezultate izbora i za neke stranke pojedinacno, a vidjecemo kako ce biti s ovim...

A za ove koji se pozivaju na Ustav, i pri tome tvrde da je Komsic "nelegitiman" clan predsjednistva ispred BH Hrvata, mozda da prvo procitate Ustav...? Pustite se Coviceve, Ljubiceve i Dodickove price o "duhu" Daytona, jer cak ni po "duhu" Daytona ne znaci da se clanovi predsjednistva moraju birati iskljucivo iz redova stranaka koje imaju etnicki predznak ili profil, tipa HDZ, SDA, SNSD, SDS i sl.

Ono sto bih ja licno predlozio SDP-u, a ukoliko zaista dodje do vanrednih parlamentarnih izbora, jeste da obavezno kandiduju i Srpskog clana predsjednistva. Sve sto treba da urade jeste da jos sutra nekog potencijalnog kadidata, a imaju ih, prijave na neku adresu u RS. I da se onda lijepo posopamo kako bog zapovijeda :-D

Pri tome - sve je po Ustavu 100%.
Last edited by Dozer on 08/10/2010 10:46, edited 3 times in total.
udrch

#155 Re: Legitimnost/Komsic/HDZ

Post by udrch »

nosara wrote:
udrch wrote: De mi svega ti Nosara reci jesu se stvarno učile ilahije i kaside na predizbornom skupu SDP-a u Kalesiji???
A glavno je bilo kad ona glupača od voditeljice pita onoga tuđmanovca a šta su ilahije i kaside?
Ja pratim HRT često i mogu reći da ona zaista mrzi ovu našu zemlju i narod..kad su teme o Bosni uvijek dovede neke likove niđe veze..nije to samo zbog one skorašnje budalaštinje o Bosancima na moru, ona je generalno fašistički raspoložena..
Ma veze nemam... U Sarajevu nisu, barem ja nisam cuo... A ako i jesu, neka su... :D I nisam ti ja u SDP-u, niti sam njihov agitator, samo vjerni navijac jos od dana SKJ... :wink:
Ja se nisam odavno ismijao kao sinoć..većih gluposti u životu se nisam naslušao..ekipa šovinista za 10..mislim da se čitava Hrvatska sinoć smijala na baljezgarije prisutnih..
Lično sam smatrao da je HRT najprofesionalniji medij na ovim YU prostorima, a sinošnja emisija je napravljena po uzoru na emisije koje pravi ona plava glupača sa PTPC-a..
nosara

#156 Re: Legitimnost/Komsic/HDZ

Post by nosara »

udrch wrote:
nosara wrote:
Ja se nisam odavno ismijao kao sinoć..većih gluposti u životu se nisam naslušao..ekipa šovinista za 10..mislim da se čitava Hrvatska sinoć smijala na baljezgarije prisutnih..
Lično sam smatrao da je HRT najprofesionalniji medij na ovim YU prostorima, a sinošnja emisija je napravljena po uzoru na emisije koje pravi ona plava glupača sa PTPC-a..
Nisam vidio, a i bolje je sto nisam ... Mrzim onu dijanu culjak, nervira me neprikrivena nadmenost koju ispoljava u svakoj prilici... a ona bagra je u panici, a zasto, pokazace vrijeme...

Jos cu progutat koaliciju... :lol:
svakako_lud

#157 Re: Legitimnost/Komsic/HDZ

Post by svakako_lud »

Neštp mi pade na pamet, mogla bi ova iznenadna pojačana ugroženost biti uzrokovana strahom od zakona o oduzimanju nelegalno stečene imovine.... Mogao bi HDZ i njegovi čelnici lako na prosjačkom štapu ako zaista dođe do toga....
MrMaliJoe

#158 Re: Legitimnost/Komsic/HDZ

Post by MrMaliJoe »

svakako_lud wrote:Neštp mi pade na pamet, mogla bi ova iznenadna pojačana ugroženost biti uzrokovana strahom od zakona o oduzimanju nelegalno stečene imovine.... Mogao bi HDZ i njegovi čelnici lako na prosjačkom štapu ako zaista dođe do toga....
Sve mu diraj samo mu ne diraj u privatizaciju Eroneta...hehehehe...toliko o borcu za svoj narod!

Dozer

#159 Re: Legitimnost/Komsic/HDZ

Post by Dozer »

Vrijedi kopirati :)
Četvrtak | 07.10.2010., Transkript prve sjednice predsjednistva BiH

IZETBEGOVIĆ: Ako smo svi na broju,ja bih da otvorim prvo zasjedanje Predsjedništva BiH.
NEBOJŠA RADMANOVIĆ: Čekaj, čekaj, nismo još svi na okupu.
ŽELJKO KOMŠIĆ: Kako nismo? Pa sva trojica smo tu.
RADMANOVIĆ: Jesmo trojica, al' fali Hrvat.
KOMŠIĆ: Joj, dobra ti je ta! Sad ću da se upišam od smijeha.
RADMANOVIĆ: A šta, nije? Da nisi ti možda Hrvat?
KOMŠIĆ: Ja sam socijaldemokrat.
IZETBEGOVIĆ: Ja se izvinjavam, nisam Vas odmah prepozn'o. Piši, mala: "Sjednici prisustvuje predstavnik socijaldemokratskog naroda u Bosni i Hercegovini".
RADMANOVIĆ: Jest, jest. Doselili socijaldemokrati u Bosnu u 10. vijeku. Pa pred Turcima pobjegli u Hrvatsku.
IZETBEGOVIĆ: Nije prije Turaka ovdje bilo ničega. Socijaldemokrati su nastali pokrštavanjem muslimana.
KOMŠIĆ: A šta se ti, Bakire, javljaš? Ti si izabran kao predstavnik porodice Izetbegović.
RADMANOVIĆ: Bakire, ja se izvinjavam, al' ova mu je dobra.
KOMŠIĆ: Bogati, je l' se vi Izetbegovići rotirate po abecedi? Alija, pa Bakir. Ko je sljedeći, ima l' neki Caco kod vas u familiji?
RADMANOVIĆ: Po arapskoj abecedi sad ide Selma. Il' Sebija, ja sad ne znam...
IZETBEGOVIĆ: Jako smiješno. A koga ti predstavljaš, bogati? Kako ti se stranka zove?
RADMANOVIĆ: SNSD.
IZETBEGOVIĆ: Pa đe su ti tu Srbi?
RADMANOVIĆ: Kako đe, tu... dva su S u nazivu, mora da...
IZETBEGOVIĆ: Ne mora! Savez nezavisnih socijaldemokrata, tako ti se zove stranka. Ničeg srpskog tu nema.
RADMANOVIĆ: Nemoguće, mora biti nešto... Srpski savez, savez nezavisnih Srba, nije moguće da su dva S, a niđe Srba...
KOMŠIĆ: Bogami jest, dobro veli Bakir. Jebiga, Nebojša, i ti ispao socijaldemokrat. Sad imamo većinu u Predsjedništvu.
IZETBEGOVIĆ: Ha-ha, dobra ti je ta.
KOMŠIĆ: Javio se Bošnjo! Kako se tebi stranka zove? Đe ti je u SDA išta bošnjačko i muslimansko?
IZETBEGOVIĆ: Kako đe, šta pričaš...?
KOMŠIĆ: Hajde provjeri.
IZETBEGOVIĆ: Vidi, stvarno. Čekaj malo... S... D... A... kako ovo, nema ni M, ni B? Ljudi, ovo je sad dosta nezgodno. Nit' u nazivu Nebojšine stranke Srba, nit u nazivu Željkove Hrvata, nit' u nazivu moje Bošnjaka. Šta ćemo sad, ovo je ustavna kriza!
KOMŠIĆ: Ja sam socijaldemokrat i kao takav predlažem premijera. Eto šta ćemo sad.
RADMANOVIĆ: Otkad to?
KOMŠIĆ: Otkad smo osvojili najviše glasova i najviše poslaničkih mjesta, eto otkad.
RADMANOVIĆ: Koliko znam, premijera biramo po nacionalnom ključu. Sad je na redu Hrvat, a mi Hrvata nemamo.
KOMŠIĆ: Kako nemamo, a šta sam ja?!
IZETBEGOVIĆ: E, jebiga, Željko, dogovori se šta si.
KOMŠIĆ: Socijaldemokrat hrvatske vjere. Pardon, nacionalnosti. Znači, Hrvat socijaldemokratske nacionalnosti. Socijaldemokratske vjeroispovijesti, ja se izvinjavam. Ne, socijalhrvatske. Jebiga sad, šta ja ono dođem?
IZETBEGOVIĆ: Ne dođeš. Nije te niko ni zvao.
RADMANOVIĆ: Po toj logici sam onda i ja socijaldemokrat. Svi smo socijaldemokrati, u pi@ku materinu!
IZETBEGOVIĆ: Ja nisam.
RADMANOVIĆ: Onda za mandatara predlažem Špirića. I on je socijaldemokrat.
KOMŠIĆ: On je nezavisni socijaldemokrat. To znači Srbin.
RADMANOVIĆ: A šta si ti, zavisni socijaldemokrat?
IZETBEGOVIĆ: Zavisi. Hahaha, je l' mi dobra ova?
RADMANOVIĆ: A koga onda ti, Željko, predlažeš?
KOMŠIĆ: Lagumdžiju.
RADMANOVIĆ: Ali on nije Hrvat!
IZETBEGOVIĆ: Jebiga, ako je Komšić Hrvat, onda bogami može i Lagumdžija.
RADMANOVIĆ: To sad govoriš jer je Lagumdžija Bošnjak.
IZETBEGOVIĆ: Lagumdžija Bošnjak?! Prvi put čujem.
RADMANOVIĆ: Ne može, ljudi, mora Hrvat. Zna se red.
KOMŠIĆ: Čuj, u Bosni red. Redovi su u Bosni samo za vizu.
IZETBEGOVIĆ: Ako sam ja sad ovo dobro shvatio, Bošnjak i Srbin se u Predsjedništvu polomiše da Hrvat bude premijer, a jedini u Predsjedništvu protiv toga - Hrvat! Ovo je ustavna kriza!
RADMANOVIĆ: Dobro govori Bakir. Imate li vi socijaldemokrati nekog Srbina?
IZETBEGOVIĆ: Što sad Srbin?
RADMANOVIĆ: A što bi Hrvat?
IZETBEGOVIĆ: Joooj, Lagumdžija je socijaldemokrat, lijepo ti je Željko objasnio.
RADMANOVIĆ: Vi bi sad crnog đavola, samo da nije Hrvat. Ovo je antisrpska zavjera!
KOMŠIĆ: A ko bi onda trebao biti premijer, Srbin?
RADMANOVIĆ: Ne, nego bilo ko, ali pod uvjetom da je Hrvat. Makar i Srbin.
IZETBEGOVIĆ: Jebiga sad, ispada onda da i Hrvat može.
RADMANOVIĆ: Može, kako ne razumiješ, samo ako je Hrvat.
IZETBEGOVIĆ: Po toj logici može i Borjana Krišto.
RADMANOVIĆ: Odlična ideja. Molim da se zapiše da se nisam ja sjetio.
IZETBEGOVIĆ: Ali ona je žensko, pobogu Nebojša!
RADMANOVIĆ: Jest, ali hrvatsko žensko. I nije onaj, kako se zove, socijaldemokrat. Plus je sad moderno da se ima premijerka. Da i mi u Bosni pratimo malo svjetske trendove.
IZETBEGOVIĆ: Može onda i moja sestra. Imam dvije. I obje ženske.
RADMANOVIĆ: Može, al' ne mora. Mora bit Hrvatica.
IZETBEGOVIĆ: Shvatam sad, ovdje se opet stvara antibošnjački front! Opet Hrvati i Srbi protiv muslimana!
KOMŠIĆ: Čekaj, čekaj, stani, kakva, bolan, Borjana Krišto?! Ona je izgubila na izborima!
RADMANOVIĆ: Otkad se to u Bosni gledaju rezultati izbora, ti k'o da si s Marsa pao?!
KOMŠIĆ: Dobro sad, i ti me za svaku hvataš!
RADMANOVIĆ: Ako sam ja dobro shvatio, stvari stoje ovako: srpski predstavnik u Predsjedništvu predlaže Hrvaticu, a Hrvat ne želi. Hrvatski predstavnik u Predsjedništvu predlaže Bošnjaka, ali Bošnjak ne želi.
IZETBEGOVIĆ: Kažem ti ja, ustavna kriza.
RADMANOVIĆ: Preostaje, znači, još samo da Bakir predloži nekog Srbina, pa da vidimo je l' ja ne želim.
IZETBEGOVIĆ: Meni je to fer ponuda.
KOMŠIĆ: Bakire, bolan, zajebava te.
IZETBEGOVIĆ: Što? Možda se čovjek stvarno složi, pa da riješimo ovu ustavnu krizu.
KOMŠIĆ: Normalno da hoće ako predložiš Srbina, što si tako glup?
IZETBEGOVIĆ: A što bih ja predložio Srbina, Alaha ti?
KOMŠIĆ: De mu, Nebojša, objasni.
RADMANOVIĆ: Dobro, šta ćemo? Evo ja nisam pametan.
IZETBEGOVIĆ: Znate kako kažu: ako ne može demokratski, onda pošteno.
KOMŠIĆ: Znači, bacamo grah?
RADMANOVIĆ: Nemojte, ljudi, grijeh je da se hrana baca!
udrch

#160 Re: Legitimnost/Komsic/HDZ

Post by udrch »

Koalicija mora proći Nosara, mora..nema šansi da se smije propustiti ove četiri godine nekoj drugoj koaliciji..
svakako_lud

#161 Re: Legitimnost/Komsic/HDZ

Post by svakako_lud »

MrMaliJoe wrote:
svakako_lud wrote:Neštp mi pade na pamet, mogla bi ova iznenadna pojačana ugroženost biti uzrokovana strahom od zakona o oduzimanju nelegalno stečene imovine.... Mogao bi HDZ i njegovi čelnici lako na prosjačkom štapu ako zaista dođe do toga....
Sve mu diraj samo mu ne diraj u privatizaciju Eroneta...hehehehe...toliko o borcu za svoj narod!

Nije ni Alumininij za odbaciti :D
Bourne

#162 Re: Legitimnost/Komsic/HDZ

Post by Bourne »

Ako Željko kao Hrvat (ni)je legitiman predstavnik Hrvatskog naroda u BiH jer je iz SDP-a-bih...po tom principu onda bi se trebalo postaviti pitanje da li je i Ivo Josipovic LEGITIMNI predsjednik Hrvatske jer je i on Hrvat iz SDP-a-hr :-) :-) :-)
MrMaliJoe

#163 Re: Legitimnost/Komsic/HDZ

Post by MrMaliJoe »

IZBORI 2010 - KOMENTAR FRA PETRA JELEČA: Borjana Krišto bila bi drugi srpski član predsjedništva!
Četvrtak | 07.10.2010.

Ako ima išta dobro u reizboru Željka Komšića, to je svakako činjenica što na njegovo mjesto nije zasjela Borjana Krišto, žena na daljinski upravljač Dragana Čovića i „snaga kojoj ne vjerujem“... Komentar na netom završene izbore i postizborne političke kalkulacije donosi fra Petar Jeleč

Piše: fra Petar JELEČ

Hrvati složno za svoju propast

Što se tiče hrvatskog naroda, on ustrajno i dosljedno nastavlja birati svoje najveće upropastitelje i poklanjati povjerenje čovjeku i stranci koji su najodgovorniji za ono što se Hrvatima događalo svih ovih godina i što će im se i u budućnosti događati. Već sam jednom rekao kako je naš narod politički zapušten i kako je njime vrlo lako manipulirati, što su pokazali i zadnji izbori, nakon kojih će Hrvati imati sve manje moralnog prava žaliti se na političare koje su izabrali i na situaciju u kojoj se nalaze. HDZ BiH je vodio svoju uobičajenu prljavu kampanju razbacujući se velikim svotama novca, lažnim obećanjima, blateći protivnike udbaškim metodama, potkupljujući na mnogim mjestima i same glasače, a iza sebe je kao glavnu udarnu snagu imao Večernji list i Crkvu, točnije mnoge lokalne bh franjevce i dijecezanske svećenike koji su bili u prvim redovima na predizbornim skupovima ove stranke, što još samo jednom potvrđuje tezu o velikoj odgovornosti Katoličke crkve i njezinih službenika za ovo što se događa Hrvatima u BiH. Malo je koje svetište i crkva zadnjih mjeseci ostalo pošteđeno navale visokih izaslanstava HDZ-a BiH na čelu s Borjanom Krištom i Draganom Čovićem, osim naravno onih u kojima nema većeg broja glasača i povratnika. Web stranica HDZ-a BiH vrvila je fotografijama svećenika uslikanih pored Čovića i Borjane Krišto tijekom njihove predizborne kampanje, a političke manipulacije nije ostalo pošteđeno ni nedavno ređenje pomoćnog banjolučkog biskupa. „Prvi u Hrvata“ je o Borjani Krišto govorio kao o ženi „koja je prije svega vjernica katolkinja i koja sve radi u okviru božanskih i ljudskih zakona“, vjerojatno kao što je i on sam kao „revni katolik i vjernik“ dosada radio udesetorostručujući u samo par godina svoje već ogromno materijalno bogatstvo, zgrnuto po svoj prilici „u okviru svih božanskih i ljudskih zakona“. HDZ BiH i lokalno svećenstvo su po ne znam koji puta bili u otvorenom dealu zbog čega nažalost nije protestirao nitko iz Katoličke crkve.

Dragan Čović ponovno slavodobitno najavljuje formiranje trećeg entiteta, na što još mogu nasjesti samo naivni glasači kojih među Hrvatima očito ima popriličan broj. U intervjuu Glasu Srpske Čović nije mogao odoljeti a da odmah ne krene s pohvalama Miloradu Dodiku i RS-u, suosjećajući s njime što Bošnjaci navodno nisu umalo izabrali i srpskog člana predsjedništva BiH. Otvoreno je ponovio svoju poznatu rečenicu kako Hrvati u formiranju trećeg entiteta neće postavljati pitanje integriteta teritorija RS-a, koju uvažava kao realnu činjenicu. Izdaja Hrvata i vlastite domovine BiH je, kako je to dobro primijetio Ivan Šarčević, glavna konstanta politike HDZ-a BiH svih ovih dvadeset godina vlasti. Čović sve probleme Hrvata u BiH lukavo i lažno svodi na problem reizbora Željka Komšića. To pitanje i mogućnost takvog izbora se svakako treba što prije riješiti u sljedećim ustavnim promjenama, ali je od njega za Hrvate kudikamo važnije pitanje sveobuhvatne reorganizacije države, pitanje statusa Bosanske Posavine, rješavanje kriminala i pljačke koja se uvelike događa na teritoriju (stvarnog trećeg entiteta) gdje već toliko godina vlada „stožerna stranka“, pitanje urušavanja političke kulture, ljudskih i moralnih vrednota u politici, društvu i ekonomiji, u zdravstvu, školstvu, medijima i na ostalim područjima života. Dragan Čović i njegov HDZ su razbili svaku mogućnost zajedničkog nastupa i dogovora hrvatskih stranaka i on se kudikamo bolje slaže s Miloradom Dodikom nego s bilo kojim drugim hrvatskim političarom.

Ako se kojim slučajem ovih dana ne dogodi nekakvo čudo s glasačkim listićima koji trebaju doći iz inozemstva, za potpredsjednika RS-a iz „reda hrvatskog naroda“ srpskim glasovima će biti izabran „Dodikov Hrvat“ Emil Vlajki, snažni i otvoreni podržavatelj velikosrpske politike i branitelj lika i djela Slobodana Miloševića. Dragan Čović o tomu naravno nije prozborio ni riječi, jer ne smije remetiti idilu s Dodikom, nego svu svoju razbijačku energiju usmjerava na Federaciju i na Bošnjake. Na tu nedosljednost konstantno ukazujem – s jedne strane se samo govorio o problemu Komšić, a s druge strane se potpuno šuti o kudikamo većemu problemu biranja tzv. hrvatskih kadrova u RS-u koji su mahom izabrani voljom M. Dodika i srpske politike. Šuti se o činjenici da vlasti RS-a rade neviđene opstrukcije onome malome broju povratnika u RS-u, što nisu htjele obnoviti nijednu kuću od Doboja do Bosankog Broda premda su ih porušile na tisuće. Sve se to događa zato što za Čovića i HDZ bosanski Hrvati u RS-u, Posavini i Krajini ne predstavljaju apsolutno ništa što je potvrdio i ovim svojim zadnjim intervjuom Glasu Srpske. Umjesto brige za Hrvate na čitavom teritoriju BIH, Čović sve svoje snage usmjeruje isključivo na antagoniziranje Hrvata i Bošnjaka i sekundiranje velikosrpskoj politici, na isti način kao što je to radio jedan od njegovih prethodnika - Mate Boban.

Umjesto brige za Hrvate na čitavom teritoriju BIH, Čović sve svoje snage usmjeruje isključivo na antagoniziranje Hrvata i Bošnjaka i sekundiranje velikosrpskoj politici, na isti način kao što je to radio jedan od njegovih prethodnika - Mate Boban.
Dozer

#164 Re: Legitimnost/Komsic/HDZ

Post by Dozer »

Svaka cast Jelecu. Hirurski precizna dijagnoza.
Sada ce, vjerovatno, Covic, Dodick & Co. i njega proglasiti "nevazecim" i "nelegitimnim" Hrvatom, a mozda cak i nelegitmnim katolikom...iako je covjek "fra".
Ali, svasta je ovdje moguce, pa i to. Moze biti i da se pozale direktno i licno Papi, jer, zaboga, jedan "fra" se drznuo da iznese svoje vidjenje (i to 100% tacno i istinito), BH Hrvata by HDZ u Bosni...c,c,c :roll:
Palavra

#165 Re: Legitimnost/Komsic/HDZ

Post by Palavra »

Bosnjaci napravili prevaru. Ko je to iso po Bosni i saputao Bosnjacima "ti ces glasati za Komsica, a ti za Ivanica".
ravno

#166 Re: Legitimnost/Komsic/HDZ

Post by ravno »

Dobro se sjećam iz djetinjstva kada su Albanci sa Kosova dolazili u "pečalbu", između ostalog i u BiH, nudeći usluge pilanja i cijepanja drva i sličnih poslova i od toga hranili porodice na Kosovu. Bili su građani šestog reda i mi sami smo s visine gledali na njih. Nažalost.
Porediti njih sa položajem Hrvata u BiH može samo ćirilićni Čović. Najveći tajkuni BiH su iz reda hrvatskog naroda, a iskreno, cijede tržište (u koje ne ulažu ništa) na kojemu bi im pozavidili i neki EU kapitalisti. Sva ZH bulumenta može ključ u bravu ako ostane bez tržišta od "istočnog" Mostara sjeverno. To su Lijani davno shvatili, pa su prvi krenuli sa "halal" mesom i piletinom. A i na državnom nivou im nije baš tako loše - u Mostaru ima BIH institucija u kojima je uposleno 45-50% Hrvata (u skladu sa popisom 91.),nije teško provjeriti, a inače u svima stoje najbolje (Mostar). Čujem da im i u Sarajevu na ide loše u upravi. Poklopili su finansijski sektor - Bevanda, Vrankić-"nacionalni koordinator IPA pristupnih fondova) i još dosta toga. Moramo što više iznositi ovakve stvari, svakako argumentirano...
Palavra

#167 Re: Legitimnost/Komsic/HDZ

Post by Palavra »

E pa kad je to tako, zasto se onda ne odgovori ekonomskim bojkotom robe i usluga i prodavnica koji pripadaju zapadno hercegovackim klanovima. Pa ekonomske sankcije i bojkot su najbolje i jedino isplativno sredstvo pomocu kojeg se neposlusni dovode u red. Pa evo imamo priliku cuti sta kaze Americka administracija sta ce se desiti Bosni ukoliko se ubrzo ne pokrene priblizavanje Nato-u i EU-u. To su sankcije.
Dakle dragi moji nemojmo trositi slova na kompjuteru, vec treba osmisliti akciju bojkota robe i firmi iz zapadne hercegovine. Kad bi se Bosnjaci i oni koji vole drzavu BiH dozvali i uveli sankcije razbijacima Bosne, sve bi krenulo puno bolje. Ovako nam Dodik prodaje gorivo a radi o glavi. :bih:
Željezničar

#168 Re: Legitimnost/Komsic/HDZ

Post by Željezničar »

Polako, imamo tu par stvari. Prvo Hercegovina nije prihvatila Željka, a bogami ni on nju. Hercegovce su izdžali 50 godina pod komunizmom, pa ne vjerujem da će ih bilo kakva represija natjerati da počnu drugačije razmišljati. Pitanje za razmišljenje je kako SDP, nedvojbeni pobjednik izbora, misli napraviti stranku više otvorenu prema Hercegovini i RS-u? Željko se ne mora osjećati Hrvatom, ali bi se trebao diplomatskije ponašati. Zadnjih par postova mi malo mirišu na nacionalizam, a mislim da SDP-u u ovom trenutku najmanje treba neko bahaćenje, nego upravo strpljiv, dugotrajan rad, sa ciljem stvaranje multinacionalne partije i multiregionalne ako baš hoćete. U svakom slučaju glasači su se počeli racionalnije ponašati i biće interesantan daljni razvoj situacije.
Dozer

#169 Re: Legitimnost/Komsic/HDZ

Post by Dozer »

Hm... a hajde da postavimo stvar na drugi nacin: zasto se SDP i Zeljko uopste moraju na bilo koji nacin odredjivati i otvarati prema Hercegovini ili RS-u? Zar i jedno i drugo nisu sastavni dijelovi ove drzave?
Odredjivanje na nekakav poseban nacin prema ovim regionima BiH nije nista drugo nego - budalastina. Po cemu to Hercegovina ili RS treba da imaju bilo kakav poseban tretman u okviru BiH u odnosu na, recimo, Krajinu? Ili Podrinje?

Ocito je da mnogi u BiH jednostavno nisu u stanju ni u svojim glavama prekinuti sa vrsenjem podjela na bilo koji nacin, a najcesce etnicki, sto je razumljivo nakon 20 godina etnicarskog divljanja i ispiranja nasih mozgova.
E pa, bas zato sto SDP prica o drzavi kao cjelini, a ne drzavi u smislu entickih torova podijeljenih na federalne dijelove za Hrvate i Bosnjake, i RS za Srbe, sada i jeste veliki problem upravo za one koji dolaze iz Hrvatskog, odnosno Srpkog etnicarskog miljea.

Zasto je toliko nemoguce da prostor cijele drzave bude jednak za sve i svakoga, a svako pojedinacno neka se izjasnjava i bude ono sto hoce? Ko to kome uopste i danas brani da se izjasni onako kako hoce i zeli, i to po bilo kom osnovu?!
Niko nikome, naravno. Osim, mozda, da se to na neki nacin brani onima koji se ne trpaju u postojece "konstitutivne" etnicke torove i za sebe jednostavno kazu da su - Bosanci.

Dajte ljudi...pa nisu u ovoj zemlji ugrozeni ni Srbi, ni Bosnjaci, a ni Hrvati. To su najobicnije ublehe. Ovdje su jedino ugrozeni normalni i nacionalimom nezadojeni ljudi koji cak ni posao ne mogu naci jer im se sposobnost i strucnost mjere iskljucivo kroz prizmu etnicke pripadnosti. Idiotluk samo takav...
Last edited by Dozer on 08/10/2010 16:16, edited 1 time in total.
kiky

#170 Re: Legitimnost/Komsic/HDZ

Post by kiky »

Dozer wrote:Vrijedi kopirati :)
Četvrtak | 07.10.2010., Transkript prve sjednice predsjednistva BiH

IZETBEGOVIĆ: Ako smo svi na broju,ja bih da otvorim prvo zasjedanje Predsjedništva BiH.
NEBOJŠA RADMANOVIĆ: Čekaj, čekaj, nismo još svi na okupu.
ŽELJKO KOMŠIĆ: Kako nismo? Pa sva trojica smo tu.
RADMANOVIĆ: Jesmo trojica, al' fali Hrvat.
KOMŠIĆ: Joj, dobra ti je ta! Sad ću da se upišam od smijeha.
RADMANOVIĆ: A šta, nije? Da nisi ti možda Hrvat?
KOMŠIĆ: Ja sam socijaldemokrat.
IZETBEGOVIĆ: Ja se izvinjavam, nisam Vas odmah prepozn'o. Piši, mala: "Sjednici prisustvuje predstavnik socijaldemokratskog naroda u Bosni i Hercegovini".
RADMANOVIĆ: Jest, jest. Doselili socijaldemokrati u Bosnu u 10. vijeku. Pa pred Turcima pobjegli u Hrvatsku.
IZETBEGOVIĆ: Nije prije Turaka ovdje bilo ničega. Socijaldemokrati su nastali pokrštavanjem muslimana.
KOMŠIĆ: A šta se ti, Bakire, javljaš? Ti si izabran kao predstavnik porodice Izetbegović.
RADMANOVIĆ: Bakire, ja se izvinjavam, al' ova mu je dobra.
KOMŠIĆ: Bogati, je l' se vi Izetbegovići rotirate po abecedi? Alija, pa Bakir. Ko je sljedeći, ima l' neki Caco kod vas u familiji?
RADMANOVIĆ: Po arapskoj abecedi sad ide Selma. Il' Sebija, ja sad ne znam...
IZETBEGOVIĆ: Jako smiješno. A koga ti predstavljaš, bogati? Kako ti se stranka zove?
RADMANOVIĆ: SNSD.
IZETBEGOVIĆ: Pa đe su ti tu Srbi?
RADMANOVIĆ: Kako đe, tu... dva su S u nazivu, mora da...
IZETBEGOVIĆ: Ne mora! Savez nezavisnih socijaldemokrata, tako ti se zove stranka. Ničeg srpskog tu nema.
RADMANOVIĆ: Nemoguće, mora biti nešto... Srpski savez, savez nezavisnih Srba, nije moguće da su dva S, a niđe Srba...
KOMŠIĆ: Bogami jest, dobro veli Bakir. Jebiga, Nebojša, i ti ispao socijaldemokrat. Sad imamo većinu u Predsjedništvu.
IZETBEGOVIĆ: Ha-ha, dobra ti je ta.
KOMŠIĆ: Javio se Bošnjo! Kako se tebi stranka zove? Đe ti je u SDA išta bošnjačko i muslimansko?
IZETBEGOVIĆ: Kako đe, šta pričaš...?
KOMŠIĆ: Hajde provjeri.
IZETBEGOVIĆ: Vidi, stvarno. Čekaj malo... S... D... A... kako ovo, nema ni M, ni B? Ljudi, ovo je sad dosta nezgodno. Nit' u nazivu Nebojšine stranke Srba, nit u nazivu Željkove Hrvata, nit' u nazivu moje Bošnjaka. Šta ćemo sad, ovo je ustavna kriza!
KOMŠIĆ: Ja sam socijaldemokrat i kao takav predlažem premijera. Eto šta ćemo sad.
RADMANOVIĆ: Otkad to?
KOMŠIĆ: Otkad smo osvojili najviše glasova i najviše poslaničkih mjesta, eto otkad.
RADMANOVIĆ: Koliko znam, premijera biramo po nacionalnom ključu. Sad je na redu Hrvat, a mi Hrvata nemamo.
KOMŠIĆ: Kako nemamo, a šta sam ja?!
IZETBEGOVIĆ: E, jebiga, Željko, dogovori se šta si.
KOMŠIĆ: Socijaldemokrat hrvatske vjere. Pardon, nacionalnosti. Znači, Hrvat socijaldemokratske nacionalnosti. Socijaldemokratske vjeroispovijesti, ja se izvinjavam. Ne, socijalhrvatske. Jebiga sad, šta ja ono dođem?
IZETBEGOVIĆ: Ne dođeš. Nije te niko ni zvao.
RADMANOVIĆ: Po toj logici sam onda i ja socijaldemokrat. Svi smo socijaldemokrati, u pi@ku materinu!
IZETBEGOVIĆ: Ja nisam.
RADMANOVIĆ: Onda za mandatara predlažem Špirića. I on je socijaldemokrat.
KOMŠIĆ: On je nezavisni socijaldemokrat. To znači Srbin.
RADMANOVIĆ: A šta si ti, zavisni socijaldemokrat?
IZETBEGOVIĆ: Zavisi. Hahaha, je l' mi dobra ova?
RADMANOVIĆ: A koga onda ti, Željko, predlažeš?
KOMŠIĆ: Lagumdžiju.
RADMANOVIĆ: Ali on nije Hrvat!
IZETBEGOVIĆ: Jebiga, ako je Komšić Hrvat, onda bogami može i Lagumdžija.
RADMANOVIĆ: To sad govoriš jer je Lagumdžija Bošnjak.
IZETBEGOVIĆ: Lagumdžija Bošnjak?! Prvi put čujem.
RADMANOVIĆ: Ne može, ljudi, mora Hrvat. Zna se red.
KOMŠIĆ: Čuj, u Bosni red. Redovi su u Bosni samo za vizu.
IZETBEGOVIĆ: Ako sam ja sad ovo dobro shvatio, Bošnjak i Srbin se u Predsjedništvu polomiše da Hrvat bude premijer, a jedini u Predsjedništvu protiv toga - Hrvat! Ovo je ustavna kriza!
RADMANOVIĆ: Dobro govori Bakir. Imate li vi socijaldemokrati nekog Srbina?
IZETBEGOVIĆ: Što sad Srbin?
RADMANOVIĆ: A što bi Hrvat?
IZETBEGOVIĆ: Joooj, Lagumdžija je socijaldemokrat, lijepo ti je Željko objasnio.
RADMANOVIĆ: Vi bi sad crnog đavola, samo da nije Hrvat. Ovo je antisrpska zavjera!
KOMŠIĆ: A ko bi onda trebao biti premijer, Srbin?
RADMANOVIĆ: Ne, nego bilo ko, ali pod uvjetom da je Hrvat. Makar i Srbin.
IZETBEGOVIĆ: Jebiga sad, ispada onda da i Hrvat može.
RADMANOVIĆ: Može, kako ne razumiješ, samo ako je Hrvat.
IZETBEGOVIĆ: Po toj logici može i Borjana Krišto.
RADMANOVIĆ: Odlična ideja. Molim da se zapiše da se nisam ja sjetio.
IZETBEGOVIĆ: Ali ona je žensko, pobogu Nebojša!
RADMANOVIĆ: Jest, ali hrvatsko žensko. I nije onaj, kako se zove, socijaldemokrat. Plus je sad moderno da se ima premijerka. Da i mi u Bosni pratimo malo svjetske trendove.
IZETBEGOVIĆ: Može onda i moja sestra. Imam dvije. I obje ženske.
RADMANOVIĆ: Može, al' ne mora. Mora bit Hrvatica.
IZETBEGOVIĆ: Shvatam sad, ovdje se opet stvara antibošnjački front! Opet Hrvati i Srbi protiv muslimana!
KOMŠIĆ: Čekaj, čekaj, stani, kakva, bolan, Borjana Krišto?! Ona je izgubila na izborima!
RADMANOVIĆ: Otkad se to u Bosni gledaju rezultati izbora, ti k'o da si s Marsa pao?!
KOMŠIĆ: Dobro sad, i ti me za svaku hvataš!
RADMANOVIĆ: Ako sam ja dobro shvatio, stvari stoje ovako: srpski predstavnik u Predsjedništvu predlaže Hrvaticu, a Hrvat ne želi. Hrvatski predstavnik u Predsjedništvu predlaže Bošnjaka, ali Bošnjak ne želi.
IZETBEGOVIĆ: Kažem ti ja, ustavna kriza.
RADMANOVIĆ: Preostaje, znači, još samo da Bakir predloži nekog Srbina, pa da vidimo je l' ja ne želim.
IZETBEGOVIĆ: Meni je to fer ponuda.
KOMŠIĆ: Bakire, bolan, zajebava te.
IZETBEGOVIĆ: Što? Možda se čovjek stvarno složi, pa da riješimo ovu ustavnu krizu.
KOMŠIĆ: Normalno da hoće ako predložiš Srbina, što si tako glup?
IZETBEGOVIĆ: A što bih ja predložio Srbina, Alaha ti?
KOMŠIĆ: De mu, Nebojša, objasni.
RADMANOVIĆ: Dobro, šta ćemo? Evo ja nisam pametan.
IZETBEGOVIĆ: Znate kako kažu: ako ne može demokratski, onda pošteno.
KOMŠIĆ: Znači, bacamo grah?
RADMANOVIĆ: Nemojte, ljudi, grijeh je da se hrana baca!
:lol: :thumbup:
kiky

#171 Re: Legitimnost/Komsic/HDZ

Post by kiky »

Dozer wrote:Hm... a hajde da postavimo stvar na drugi nacin: zasto se SDP i Zeljko uopste moraju na bilo koji nacin odredjivati i otvarati prema Hercegovini ili RS-u? Zar i jedno i drugo nisu sastavni dijelovi ove drzave?
Odredjivanje na nekakav poseban nacin prema ovim regionima BiH nije nista drugo nego - budalastina. Po cemu to Hercegovina ili RS treba da imaju bilo kakav poseban tretman u okviru BiH u odnosu na, recimo, Krajinu? Ili Podrinje?

Ocito je da mnogi u BiH jednostavno nisu u stanju ni u svojim glavama prekinuti sa vrsenjem podjela na bilo koji nacin, a najcesce etnicki, sto je razumljivo nakon 20 godina etnicarskog divljanja i ispiranja nasih mozgova.
E pa, bas zato sto SDP prica o drzavi kao cjelini, a ne drzavi u smislu entickih torova podijeljenih na federalne dijelove za Hrvate i Bosnjake, i RS za Srbe, sada i jeste veliki problem upravo za one koji dolaze iz Hrvatskog, odnosno Srpkog etnicarskog miljea.

Zasto je toliko nemoguce da prostor cijele drzave bude jednak za sve i svakoga, a svako pojedinacno neka se izjasnjava i bude ono sto hoce? Ko to kome uopste i danas brani da se izjasni onako kako hoce i zeli, i to po bilo kom osnovu?!
Niko nikome, naravno. Osim, mozda, da se to na neki nacin brani onima koji se ne trpaju u postojece "konstitutivne" etnicke torove i za sebe jednostavno kazu da su - Bosanci.

Dajte ljudi...pa nisu u ovoj zemlji ugrozeni ni Srbi, ni Bosnjaci, a ni Hrvati. To su najobicnije ublehe. Ovdje su jedino ugrozeni normalni i nacionalimom nezadojeni ljudi koji cak ni posao ne mogu naci jer im se sposobnost i strucnost mjere iskljucivo kroz prizmu etnicke pripadnosti. Idiotluk samo takav...
:thumbup:
Control panel

#172 Re: Legitimnost/Komsic/HDZ

Post by Control panel »

Palavra wrote:Bosnjaci napravili prevaru. Ko je to iso po Bosni i saputao Bosnjacima "ti ces glasati za Komsica, a ti za Ivanica".
koliko ima tih bosnjaka u bih jedno 4-5 miliona. :lol:
kiky

#173 Re: Legitimnost/Komsic/HDZ

Post by kiky »

pslije ovih postova od dozera nema porebe više stavljat niakakv komentar na teme o "rvatstvu" i "rvatima" ...
sve kratko, jasno i slikovito objašnjeno ...
šta god u bosni bilo napravljeno hdz-u, čoviću i njegovim dupeljupcima po forumima se neće svidjet ...
ti ljudi, jednostavno, mrze bosnu i sve što ima veze s bosnom i zato nema više smisla raspravljat snjima ...
:D
Dozer

#174 Re: Legitimnost/Komsic/HDZ

Post by Dozer »

oplakah... :lol: :lol: :lol: :lol:

Image

Image

Image

Image

Image
naiskrenije

#175 Re: Legitimnost/Komsic/HDZ

Post by naiskrenije »

Dozer wrote:Hm... a hajde da postavimo stvar na drugi nacin: zasto se SDP i Zeljko uopste moraju na bilo koji nacin odredjivati i otvarati prema Hercegovini ili RS-u? Zar i jedno i drugo nisu sastavni dijelovi ove drzave?

A šta fali građanskom modelu u tri nezavisna entiteta ?
Locked