Legende sarajevskih skola - profesori i nastavnici

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Urban B.

#76 Re: Legende sarajevskih skola - profesori i nastavnici

Post by Urban B. »

chengaba wrote:
Urban B. wrote: zaboravili smo Dragu informaticara,njemu smo jednom zamjenili sve tipke na tastaturi a on onako strucan pomislio da smo virus ubacili i sve nas kod direktorice poslao :D
Ma on je ruski završio šta li, veze sa informatikom nije imao...

Šesss, čovjeeeče. :D

A i Melkićka i Petra su ozbiljno bolesne. Za Petru sam čuo da je bolje, dok za Melku ne znam.
Kod Drage smo svi sa zadovoljstvom isli na cas jer smo mu se toliko smijali da nije bilo potrebe bjezati :D
Za Petru sam isto tako cuo al za Melku nista ne znam.

@Durga
Mi smo kod pedagogice isli svako tromjesecje zbog vladanja i po citav dan se zadrzimo kod nje da ne idemo na casove,njene price su bile vrhunske i na kraju je shvatila sta radimo i postala raja sa nama,svako malo mi kod pedagogice isli na razgovor :D
esoes

#77 Re: Legende sarajevskih skola - profesori i nastavnici

Post by esoes »

PapakizSarajeva wrote:Ne znam od koga da pocnem sa pisanjem, ali uvijek su nekako strah i trepet bili nastavnici/profesori matematike i fizike ...

Nastup Muhameda Begica je otprilike izgledao nekako ovako :

" .... Hajd' ti sokole sivi meni kazi ..." Ti nesto vrdas, mrdas sa odgovorom, a njegova sljedeca recenica je " ... ma ovo je k'o da te pitam koja rijeka tece ispod Savskog mosta ...", ti nastavis vrdat', mrdat', a on ce na to " ... sokole sivi, ti k'o kisa oko Kragujevca ...". Ovo boldirano nije nikako moglo da se izbjegne, u bilo kojoj konverzaciji sa njim ... Sjecam se da smo ga zbog toga i zvali "soko sivi" ... Ali nas je naucio matematiku, dao osnove za cijelu daljnje skolovanje ...

Znam da je imao simpatiju, jednu nastavnicu - kolegicu iz iste skole. Necu je imenovati, da ne ofiram ni nju ni njega ... To je bila nekako javna tajna u skoli...

a Secko - Secibovic ( fizika ) je imao obicaj da "fizicki" kaznjava ucenike, sto za neznanje, sto za nedisciplinu ... Ili ti je klempa, ili povlacenje za sulufe ... Ne zna se sta je bilo gore ( mislim da je zimi gore bilo kad ti spuca klempu) ...

Obojice se ipak rado sjecam ... Zahvaljujuci njihovim osnovama sam zavrsio tehnicki fakultet.

zaboravio si glavno kod Begica:
stisni saku i udari se :)
i nema muljanja, moras se udariti "propisno" :)

a Rizvic je medju prvima parkirao u dvoriste skole golfa :)

A Secibovic uvijek uredan, u plavom mantilu, ispeglan i zakopcan....
hrusta

#78 Re: Legende sarajevskih skola - profesori i nastavnici

Post by hrusta »

romanovero wrote:OS Slobodan Vukovic-nastavnik geografije Muntaz(ne mogu se sjetit prezimena),ziva legenda :)

znam ga i me ni je predavo, dijelio 5 non stop, pita te blesavo pitanje i 5, pito mene ko je urednik YUTEL-a ja reko Goran Milic, legla 5, hahahha.

bila ona profesorica fizike Toholjka i meni jednom spucala keca sto nisam piso cirilicom (vazda forsirala cirilicu, jbm joj mtr), i dosla moja mama kod nje i njoj slozila pricu eto treba cirilica jednom mjesecno itd, seljanka, i onda se ispostavilo da joj je muz bio nakav vojvoda ili tako nesto dole na dobrinji.

bila ona Jela matematiku predavala, jo jes me namucila vala, pa dopunska iz matematike, ma frka prava.

Meni je najbolji bio onaj Fahro, predavo muzicko, pa kad ufati svirati onaj njegov klavir, a mene vazda slao da mo donesem kafu iz kantine, haj "Hrustanovicu done si mi jednu kafu i reci kuharici da je za Fahru, zna ona kakvu ja volim....." hahahaha.

a sjecam se kad je tenkovska granata pogodila treci sprat, uletila u muski/zenski wc ona strana prema Buca Potoku, sto nam je bilo drago, i nas nekoliko otisli na uvidjaj i vadili gelere iz zidova, alsi nam je bilo krivo sto nije uletila gdje se matematika predavala kod Jele
MAN-lion's coach

#79 Re: Legende sarajevskih skola - profesori i nastavnici

Post by MAN-lion's coach »

maxell_sarajevo wrote: Ima gore jos Kemo historicar, Nasuf Bosnjak, Faruk i ona glavna i odgovorna za sva pitanja u i oko skole Nafa :D
Kemo pegla...

Ja ću reć moj razrednik Lagumdžija Haris,pa profesorica Šaza Krilić,ma svi su mi bili dragi,jedino ona Hemiju i Materijale što smo pisali jedno 100 stranica Emina,prof.fizike Elida,Fehim Hasanbegović itd.jedino nije valjala matematičarka Ozr..............
mahalik

#80 Re: Legende sarajevskih skola - profesori i nastavnici

Post by mahalik »

kokuz_sa wrote:elektrotehnicka
Zlata Petrovic..tetorisala 1 i 2 razred uvijek..imao srecu tj nesrecu da mi je razredna XD
nisai mogao u trenerci doci kod nje..pred ucionicom se moras izut i papuce obuc koje poneses od kuce :-)
onda bilo u SPORTu prije nekad izbor za najprofesora..redovno je ona pobjedjivala..moras na casu doc sa spotrom i isjec kupon i popuniti i dat joj XD

Vrcko-lik legenda prvi put dodjes kod njega na cas i ide od klupe do klupe pita kako se ko zove(znaci u 3 razderu lik dobije jedno 5 odjeljenja)
iduci cas dodjes lik svima imena zna..al fakat ni jedno ne pogrijesi

Slobodanka mislim da je prezime TOSIC-bila neka kosarkasica prije osvojila neku medalju za ex YUGU ta je stroga bila :x :x al svaki cas je bio minjak i to ona klasa tzv dopic..

profa prakse zvali smo ga MUTE,jednom smo mu u kabinetu prakse ljepilom zalijepili sve instrumente stolice racunar njega XD
na kraju skolovanja pitami ga mi da nam kaze ocjene koje je zakljucio(zadnji dan skole) kad lik ustade otvori vrata od ucionice u jednoj ruci drzi dnevnik a drugom se uhvati za k.. i kaze "ku*ac cu vam rec sta ste dobili" i pobjeze u zbornicu XD

onda smo imali SLINU..lik predavao odbranu ovako nekako predmet ili je civilna zastita
znaci po cijeli cas lik prstima kopa nos..
a ko sjedne u prvu klupu slino mu uzme olovku procacka sebi usi i onako smolavu je vrati :D

al Ibrahim Pasic je legenda elektrotehnicke bio..radi njega zavrsili u novinama(avaz,oslobodjenje) zavrsili u MUPu na ispitivanju
jer je od nas onako dobio potpise na jednu dvolisnicu da vidi ko je na casu..a onda je nju iskoristio da kaze novinarima da smo se potpisali da nam ostali profesori traze pare da na pustaju na testovima :-) :-)
cak nam je lik rekao da kad bude matursko i on dodje moramo svi da navijamo "ibro ibro XD"

zamjenik direktora
Fahrudin Alihodzic i njegov predmet IDT
kaze lik nama tj uci nas sta je CRNA KUTIJA
udje kaze u ET skolu 1000 studenata izadje 650
sta je crna kutija?
tacan odgovor IDT
kod njega ko dobije vide od 2+ taj isto da je zavrsio cijelu skolu
Ta zlata koliko ja znam ima jedna koja predaje u 1 i 2 to je Zlata Šiljak predaje fiziku i vrh je
Fahrudin Alihodžić je sada direktor
Ibbrahim Pašić i dalje predaje historiju i to bilo +15 ili -15 prozor je morao biti otvoren
Slobodanka Žagovec treba da ide u penziju al žena za svoje godine je beton
i da Ferdana Tankosić koja predaje u 3i 4 razredu odlična
na kraju
profesor soirta Daguda najjači lik u onoj školi
Sahbaz12

#81 Re: Legende sarajevskih skola - profesori i nastavnici

Post by Sahbaz12 »

normala 8-)

jednom tako sa jaranom, dosla leila taj dan, picnuta u fullu... pricamo o njoj kad iza nas druga profesorica bosanskog(tuta)....samo nas pogleda :D :run: :mrgreen: :mrgreen:

pocesto je ona znala izlazit na tablu da pise nesto.... :dance: :mrgreen: :mrgreen:

a ti si generacija, koja??
Sve znam... :D Ja sam generacija 2005/2009
Bountiful

#82 Re: Legende sarajevskih skola - profesori i nastavnici

Post by Bountiful »

Filter wrote: znam :-) svi smo ga razvlacili kao zvaku :(
http://sarajevo.co.ba/sjecanje-seid-strik/

:(

ne znam koja si ti generacija, jel ti biologiju predavala Melita Vucetic? Ja imam traume od nje :roll: nije ni cudo sto biologiju nikad nisam zavoljela
Neelix

#83 Re: Legende sarajevskih skola - profesori i nastavnici

Post by Neelix »

jel ima neko da je isao u OS Grbavica 2...imal gdje Josipa Jukica (tehnicko predavao), najbolji nastavnik u mojoj skolskoj karijeri :D
Neelix

#84 Re: Legende sarajevskih skola - profesori i nastavnici

Post by Neelix »

slavkoimamodilera wrote:2. gimnazija... Zakir Hamzić... legenda... ljudina... hljeb od čovjeka... ne mogu navesti dovoljno superlativa za tog čovjeka... :thumbup:
zakir :thumbup: :thumbup: imal dje Dike "tup tup mrtav covjek" :D
Neelix

#85 Re: Legende sarajevskih skola - profesori i nastavnici

Post by Neelix »

davorf wrote:
slavkoimamodilera wrote:2. gimnazija... Zakir Hamzić... legenda... ljudina... hljeb od čovjeka... ne mogu navesti dovoljno superlativa za tog čovjeka... :thumbup:
Bio mi razrednik...legenda...a iz II gimnazije jos...Aida (informatika), Jesenka (geografija) i Samir (sociologija) :thumbup:
potpis, jos bih dodao Srmena (likovno) :D
Neelix

#86 Re: Legende sarajevskih skola - profesori i nastavnici

Post by Neelix »

davorf wrote:
Ma daj...Nevena Sheric...mi je baba zvali...zena senilna bila totalno :roll: A ne znam na koju prof Latinskog mislis...meni je predavala Amira...a bila je jos jedna...sto je i francuski predavala
debela velida maslo?

ona je umrla... :roll:

ni dan danas mi nije jasno kako sam prosao 4 god francuskog, a ni dvije recenice ne znam sklopit :D

kontrolni kod nje 4. razred. :D dvije grupe, dala nam je dva teksta na nasem da prevedemo na francuski...toliko sam znao franc. da sam dobio papiric od pogresne grupe i hladno ga prepisao :lol:
1946
Location: Sreća i ljubav, ponos i nada, ime mog kluba ime mog grada

#87 Re: Legende sarajevskih skola - profesori i nastavnici

Post by 1946 »

Hahahahaha što Neelix nabija postove :lol:
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#88 Re: Legende sarajevskih skola - profesori i nastavnici

Post by ladyblue18 »

Neelix wrote: zakir :thumbup: :thumbup: imal dje Dike "tup tup mrtav covjek" :D
:-) uvijek ga se sjetim kad prodjem pored skole, on i njegov sistem rada kada te istjera ujutru u 8 da trcis oko skole (parka), a onaj svijet koji prolazi te gleda cudno ili se smije. :twisted: :lol:

Za ono malo casova koje smo mi djevojke znale imati sa Zakirom mogu reci da je covjek zaista legenda, uz Srmena. :D

Pokusavam da se sjetim kako se zvala profesorica latinskog, ali ne ide mi. :roll: Moguce da je bila Dinka :?
Ona i fr. predaje.

Jesenka mi nije predavala, ali mi se uvijek cinila kao super profesor, ja sam Razino dijete bila, tako da je Raza za mene :thumbup: :D
Zhara, jest legenda, ali zavisi kako se uzme. :-)
Samka :thumbup:
Sto se tice ostalih profesora, nemam nesto posebno koga spomenuti, mozda Smaju sa svojim budalesanjima, i Emiru zena se uvijek trudila da nas nesto nauci sto jest jest. :-)
Neelix

#89 Re: Legende sarajevskih skola - profesori i nastavnici

Post by Neelix »

1946 wrote:Hahahahaha što Neelix nabija postove :lol:
ma kako citam temu otpocetka, odgovaram na pojedine postove :D

Samka, engleski, kad vec spomenu :thumbup:

kod nje je bio fazon da nikad nije insistirala na miru i tisini dok predaje, mi smo hodali po razredu, pricali... njeno je bilo da zavrsi sa lekcijom, a to sto nismo slusali vidjelo se na pismenim i ispitivanju...sreca pa mi je engl isao :D

a Djuro? :D ilitiga Senad Alic :D

usao lik u razred prvi put i rekao "nemojte me zvat Djuro" :lol: nije tesko pogodit kako smo ga zvali do kraja skolovanja :lol:
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#90 Re: Legende sarajevskih skola - profesori i nastavnici

Post by ladyblue18 »

Neelix wrote: a Djuro? :D ilitiga Senad Alic :D

usao lik u razred prvi put i rekao "nemojte me zvat Djuro" :lol: nije tesko pogodit kako smo ga zvali do kraja skolovanja :lol:
:lol: :lol: :lol: podsjeti me

Prije mozda 2,3 mjeseca, nedjelja prijepodne ja nesto po kuci cistila, upaljena televizija, cujem ja poznat glas, pridjem da vidim ko je, kad OBN onaj talk show shto vodi ona plava, kad tamo Senad i brat mu :lol: tema valjda bila o blizancima :lol: malo je reci da sam se ismijala :lol: :lol: :lol:
A onda prije nekoliko sedmica sam ga isto vidjela na tv-u bila je neka anketa po gradu pa su i njega nesta pitali. :-)

On mi je isto bio drag. :D
Ma.Le.Na

#91 Re: Legende sarajevskih skola - profesori i nastavnici

Post by Ma.Le.Na »

eki i lady Druga :D
Neelix

#92 Re: Legende sarajevskih skola - profesori i nastavnici

Post by Neelix »

cini mi se da sam ovo pricao negdje na forumu vec,

helem :D

slager sezone, tako nekako se zvalo, ono takmicenje za naseg predstavnika za eurosong kad je hari m.h. pobijedio pa diskvalifikovan....

ko ce ga znat zasto, drug iz razreda snimao to na VHS

donosi nam sutradan kasetu da nam nesto pokaze :D helem, odemo kod samke u kabinet, ona imala video, i pustimo snimak u njenom prisustvu...prije pocetka festivala neka anketa ispred skenderije, ono u stilu sta ocekujete bla bla, i prica novinar sa nekom curom, a u pozadini stoji Djuro i cese kitu, al bas krvnicki :lol: gore dole, nikako da stane, koliko je cura davala izjavu, toliko se on cesao :lol:

poslije smo i njemu pokazali, mijenjao je boje kao semafor, i rekao da ga mozemo ucjenjivati :lol:
dottore

#93 Re: Legende sarajevskih skola - profesori i nastavnici

Post by dottore »

trenutno na ETF.u.... Batalovic M.

i zna se ko je glavni :mrgreen:
drag_gost

#94 Re: Legende sarajevskih skola - profesori i nastavnici

Post by drag_gost »

Je li iko zavrsio V gimnaziju , ovu poslijeratnu? :D :D
nellington

#95 Re: Legende sarajevskih skola - profesori i nastavnici

Post by nellington »

dottore wrote:trenutno na ETF.u.... Batalovic M.

Najjači izbor, bukvalno :thumbup:
metar_drva

#96 Re: Legende sarajevskih skola - profesori i nastavnici

Post by metar_drva »

Urban B. wrote:
Durga wrote:I ona cistacica na drugom spratu,tacno osjetim miris cevapa i luka i na kilometar :D
:lol: :lol: :lol: mene su mjesec dana ganjale jer su moje cizme ostavljale crni trag na kako oni kazu "parketu",cak mi je i stari morao doci u skolu zbog toga :D
zaboravili smo Dragu informaticara,njemu smo jednom zamjenili sve tipke na tastaturi a on onako strucan pomislio da smo virus ubacili i sve nas kod direktorice poslao :D
pa nije ti to baš za pohvalu, geače :D
s_bjelava

#97 Re: Legende sarajevskih skola - profesori i nastavnici

Post by s_bjelava »

Nesto malo za stariju raju, siguran sam da ima neko iz moje generacije ko ce znati neke od mojih dragih I manje dragih nastavnika I profesora.

OS “Miljenko Cvitkovic” (Musa Cazim Catic sada) u to vrijeme vrlo ugledna skola u
Sarajevu.
Moja razrednica Vera Nikolinovic, Srbijanka, pisala cirilicom, predavala matematiku I fiziku. Odlican nastavnik I pedagog, ostala mi je u lijepom sjecanju.
Nastvnik fizickog Ibro Krehic – kosarka mu je bila specijalnost, kondicioni trener KK “Bosna” kad su bili prvaci Evrope, poslije trener u Turskoj, jedno vrijeme bio pomocnik Ivkovica u reprezetaciji Jugoslavije. Vidio sam ga prije 5-6 godina na utakmici na Kosevu (igrali Vratnik I Vrbanjusa ), ispricali se momacki, ljudina. :thumbup:

Srednja Ekonomska skola – tu je bilo likova za film snimiti.
Prvi razred – geografija, prvi cas.
Ulazi profesor, povisok, celav, sa jakim crnogorskim naglaskom, Jaksa Drecun. :x
Podijeli nam papir I olovku I kaze napisite gdje I sta vam roditelji rade.
Nakon par mjeseci dolazi sa pokvarenom lampom I kaze jednoj mojoj jaranici da ponese kuci starom da to popravi jer je on elektricar.
Odnijela I stari popravio, nije imao izbora.
Profesor matematike Gligoric (mislim da se zvao Momcilo ali nisam siguran)
Rodom iz istocne Hercegovine, uvijek je imao nekih uzrecica I pjesmica koje je koristio u nastavi.
Izveo mog jaran na tablu I dao mu zadatak, ovaj se usrao, I ono malo sto je znao je zaboravio.
Kaze njemu Gligoric: Imam ja jednu pjesmicu za tebe – Pokis’o konjic frkce, zurno ide kroz selo.
Mi svi pod sto a mom jaranu kec k’o kuca. :-)

Sadik Pasic – profesor fizickog, bavio se podvodnim ribolovom, ljudina, nekad bi me izvukao sa casa da igram lopte u sali ako bi mu falio igrac. :thumbup:

Drago Marilovic – istorija. Hramao na jednu nogu, stara sarajevska raja. Veliki tersonja ali dobar covjek. :thumbup:

Rahela Vucijak – knjigovodstvo. Ona je bila posebna prica. :x
Stanovala sprat iznad moje tetke na Otoci, nisam mogao nista uraditi da stari ne sazna isti dan. Maltretirala me momacki, ja njoj krv pio na slamku, nismo se mogli nikako.
U trecem razredu me obori na produznu, mislio sam da ce me oboriti na godinu, srecom izvukog se. Vidim je pred rat u gradu ceka tramvaj, prestrojim se u desnu traku I pravo u baru izmedju sina I plocnika. Besplatno tusiranje od glave do pete je dobila. Dva dana mi nije kez silazio sa usta od srece. :D

Nastavak slijedi kad se javi jos neko ko se sjeca ovih likova….
dottore

#98 Re: Legende sarajevskih skola - profesori i nastavnici

Post by dottore »

nellington wrote:
dottore wrote:trenutno na ETF.u.... Batalovic M.

Najjači izbor, bukvalno :thumbup:
prico nama pricu o svom jaranu sa prava, i sad ovo ono dosao mu jaran na ispit i prof. mu rekao na nije zadovoljio... Ma ko si ti da kazes ko je polozio, a ko nije. A zato ovdje na ETF.u rezultat PI/2 a ti dobio PI/4, ma ti si PAO PAO... :lol: :lol:

ili standardna uzrecica: pa ne studirate vi poljoprivredu...da se zna, ja nemam nista protiv poljoprivrede...al vi ste inženjeri... :mrgreen: :mrgreen:

razliĆito od 0 :mrgreen:

i t d...
Sahbaz12

#99 Re: Legende sarajevskih skola - profesori i nastavnici

Post by Sahbaz12 »

prico nama pricu o svom jaranu sa prava, i sad ovo ono dosao mu jaran na ispit i prof. mu rekao na nije zadovoljio... Ma ko si ti da kazes ko je polozio, a ko nije. A zato ovdje na ETF.u rezultat PI/2 a ti dobio PI/4, ma ti si PAO PAO... :lol: :lol:

ili standardna uzrecica: pa ne studirate vi poljoprivredu...da se zna, ja nemam nista protiv poljoprivrede...al vi ste inženjeri... :mrgreen: :mrgreen:

razliĆito od 0 :mrgreen:

i t d...
1 formalno! 8-)
ja.neron

#100 Re: Legende sarajevskih skola - profesori i nastavnici

Post by ja.neron »

Dragan Milošević fizičko SŠMZ :thumbup:
Gagarin ne mogu sad da mu se sjetim imena dobio nadimak jer se školovao u Rusiji na istom fax-u sa Yurijem Gagarinom :D
Post Reply