Nesto malo za stariju raju, siguran sam da ima neko iz moje generacije ko ce znati neke od mojih dragih I manje dragih nastavnika I profesora.
OS “Miljenko Cvitkovic” (Musa Cazim Catic sada) u to vrijeme vrlo ugledna skola u
Sarajevu.
Moja razrednica Vera Nikolinovic, Srbijanka, pisala cirilicom, predavala matematiku I fiziku. Odlican nastavnik I pedagog, ostala mi je u lijepom sjecanju.
Nastvnik fizickog Ibro Krehic – kosarka mu je bila specijalnost, kondicioni trener KK “Bosna” kad su bili prvaci Evrope, poslije trener u Turskoj, jedno vrijeme bio pomocnik Ivkovica u reprezetaciji Jugoslavije. Vidio sam ga prije 5-6 godina na utakmici na Kosevu (igrali Vratnik I Vrbanjusa ), ispricali se momacki, ljudina.
Srednja Ekonomska skola – tu je bilo likova za film snimiti.
Prvi razred – geografija, prvi cas.
Ulazi profesor, povisok, celav, sa jakim crnogorskim naglaskom, Jaksa Drecun.
Podijeli nam papir I olovku I kaze napisite gdje I sta vam roditelji rade.
Nakon par mjeseci dolazi sa pokvarenom lampom I kaze jednoj mojoj jaranici da ponese kuci starom da to popravi jer je on elektricar.
Odnijela I stari popravio, nije imao izbora.
Profesor matematike Gligoric (mislim da se zvao Momcilo ali nisam siguran)
Rodom iz istocne Hercegovine, uvijek je imao nekih uzrecica I pjesmica koje je koristio u nastavi.
Izveo mog jaran na tablu I dao mu zadatak, ovaj se usrao, I ono malo sto je znao je zaboravio.
Kaze njemu Gligoric: Imam ja jednu pjesmicu za tebe – Pokis’o konjic frkce, zurno ide kroz selo.
Mi svi pod sto a mom jaranu kec k’o kuca.
Sadik Pasic – profesor fizickog, bavio se podvodnim ribolovom, ljudina, nekad bi me izvukao sa casa da igram lopte u sali ako bi mu falio igrac.
Drago Marilovic – istorija. Hramao na jednu nogu, stara sarajevska raja. Veliki tersonja ali dobar covjek.
Rahela Vucijak – knjigovodstvo. Ona je bila posebna prica.
Stanovala sprat iznad moje tetke na Otoci, nisam mogao nista uraditi da stari ne sazna isti dan. Maltretirala me momacki, ja njoj krv pio na slamku, nismo se mogli nikako.
U trecem razredu me obori na produznu, mislio sam da ce me oboriti na godinu, srecom izvukog se. Vidim je pred rat u gradu ceka tramvaj, prestrojim se u desnu traku I pravo u baru izmedju sina I plocnika. Besplatno tusiranje od glave do pete je dobila. Dva dana mi nije kez silazio sa usta od srece.
Nastavak slijedi kad se javi jos neko ko se sjeca ovih likova….