Legenda o sedam brace

Rasprave o vjerskim temama.
tempora

#1 Legenda o sedam brace

Post by tempora »

Da li se negdje moze procitati, tj da li postoje zapisi o legendi sedam brace u Sarajevu?
Koliko vam je ova legenda poznata i na koji nacin ste se susretali sa njom?
latinalover

#2 Re: Legenda o sedam brace

Post by latinalover »

tempora wrote:Da li se negdje moze procitati, tj da li postoje zapisi o legendi sedam brace u Sarajevu?
Koliko vam je ova legenda poznata i na koji nacin ste se susretali sa njom?
meni je receno...ko fol neko ih lazno optuzio da su nesto ukrali....zatim im glave odsjekli....i onda oni onako bez glava uzeli te glave donijeli pred tu kucu....i pali....

bar sam ja tako cuo....
Kwaheri

Post by Kwaheri »

http://openbook.ba/hibernating/savic/muhamed.htm

JEDILER TEKIJA U SARAJEVU

»Sulejman paša Skopljak ozida turbe nad mezarima sedam nevino pogubljenih (oko 1697.g.) negdje 1815.g. i postavi čuvara turbeta. O prvim čuvarima ne zna se ništa, jedino se zna da je 1865.g. za čuvara turbeta postavljen Sejfulah Iblizović (Muhamedov djed) koji je predhodno završio studije u Istambulu i usavršavanje tesavufa u Brusi. Sejfulah Iblizović počne tu zikr činiti i za kratko vrijeme okupi oko sebe mnogo pristaša. Bio je dobar govornik i učenjak, a uz to i vaiz Careve džamije. Sagradio je semahanu koja je izgorila1878.g. Tako je nastala Jediler tekija uz Jediler turbe koja je postojala sve do 1937.g. kada je na tom mjestu podignuta zgrada Čokadži vakufa. Šejh Sejfulah Iblizović pripadao je halvetijskom redu i u Jediler tekiji obavljao je zikr po halvetijskim načelima.«
(Džemal Čehajić, Derviški redovi u Jugoslaviji, str. 44/45, Orijentalni institut Sarajevo 1986.g.)

»Derviški red halvetija bio je zastupljen i imao je svoje centre i u drugim mjestima Bosne i Hercegovine. Njegov istaknuti predstavnik Ebu Lejs-zade Iblizović šejh Sejfulah efendija (umro 1889.g. u donjoj Tuzli) bio je dobar govornik, pomalo pjesnik i obrazovani mistik. Njegovim posredovanjem otvorene su halvetijske tekije u Višegradu, Rudom, Bijeljini i donjoj Tuzli.«
(Džemal Čehajić, Derviški redovi u Jugoslaviji, str.96/97, Orijentalni institut Sarajevo 1986.g.)

Jediler turbe u narodu poznato kao Turbe sedam braće i Jediler tekija formirani su postepeno. U početku je to samo bila prostorija za čuvara Jediler turbeta. Tradicija kaže da je tu sahranjen neki šejh koji je došao sa sultanom Fatihom. Kasnije su tu sahranjena dva derviša osumnjičena i nevino pogubljena povodom krađe novca iz pašinih Saraja 1494.g., a zatim i četri kapetana koje je Mustafa paša Dalbatan dao pogubiti što nisu bili pravovremeno obavijestili za najezdu vojske Princa Eugena Savojskog na Sarajevo 1697.g. Tako je nastalo kako predanje kaže Turbe sedam braće. Godine 1815. ga ozidaše po naređenju Sulejman paše Skopljaka. Predhodno se nad mezarima počela viđati svjetlost (luca) pa je svijet grobove ogradio daskom i pokrio šimlom.

Najdalji poznati korijen Muhameda seže do pradjeda Salihage Iblizovića koji je 18?? bio član gradskog vijeća, međutim protiv svoje volje je uvučen u zavjeru protiv sultana, izgnan na Kipar gdje je i umro.

http://sarajevo18781918.blogger.ba/arhiva/2006/03/06
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

jeste li kad isli, zamislili zelju, te osluskivali sta cete prvo cuti od prolaznika na ulici :D Ja jesam :oops:
in33sa

Post by in33sa »

mamica 31 wrote:jeste li kad isli, zamislili zelju, te osluskivali sta cete prvo cuti od prolaznika na ulici :D Ja jesam :oops:
Dok sam zivio na Brdo dzamiji nije bilo dana a da ne prodjem pored sedam brace.

Taj obicaj zamisljanja zelje sam vise praktikovao u mladjim danima, danas mi je to smijesno. A i ne zivim vise tamo, pa...
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

Post by ladyblue18 »

meni stari pricao kako je to sedmero brace koji su umrli od neke duge bolesti i teske...i onda su kao tu pokopani...u dvoriste dzamije,a izgradjeno je onda sedam turbeta gdje su ljudi uvijek dolazili da mole za njihoe duse...
uvijek me zanimala ta legenda inace
tempora

Post by tempora »

zena wrote:http://openbook.ba/hibernating/savic/muhamed.htm

JEDILER TEKIJA U SARAJEVU

ťSulejman paša Skopljak ozida turbe nad mezarima sedam nevino pogubljenih (oko 1697.g.) negdje 1815.g. i postavi čuvara turbeta. O prvim čuvarima ne zna se ništa, jedino se zna da je 1865.g. za čuvara turbeta postavljen Sejfulah Iblizović (Muhamedov djed) koji je predhodno završio studije u Istambulu i usavršavanje tesavufa u Brusi. Sejfulah Iblizović počne tu zikr činiti i za kratko vrijeme okupi oko sebe mnogo pristaša. Bio je dobar govornik i učenjak, a uz to i vaiz Careve džamije. Sagradio je semahanu koja je izgorila1878.g. Tako je nastala Jediler tekija uz Jediler turbe koja je postojala sve do 1937.g. kada je na tom mjestu podignuta zgrada Čokadži vakufa. Šejh Sejfulah Iblizović pripadao je halvetijskom redu i u Jediler tekiji obavljao je zikr po halvetijskim načelima.Ť
(Džemal Čehajić, Derviški redovi u Jugoslaviji, str. 44/45, Orijentalni institut Sarajevo 1986.g.)

ťDerviški red halvetija bio je zastupljen i imao je svoje centre i u drugim mjestima Bosne i Hercegovine. Njegov istaknuti predstavnik Ebu Lejs-zade Iblizović šejh Sejfulah efendija (umro 1889.g. u donjoj Tuzli) bio je dobar govornik, pomalo pjesnik i obrazovani mistik. Njegovim posredovanjem otvorene su halvetijske tekije u Višegradu, Rudom, Bijeljini i donjoj Tuzli.Ť
(Džemal Čehajić, Derviški redovi u Jugoslaviji, str.96/97, Orijentalni institut Sarajevo 1986.g.)

Jediler turbe u narodu poznato kao Turbe sedam braće i Jediler tekija formirani su postepeno. U početku je to samo bila prostorija za čuvara Jediler turbeta. Tradicija kaže da je tu sahranjen neki šejh koji je došao sa sultanom Fatihom. Kasnije su tu sahranjena dva derviša osumnjičena i nevino pogubljena povodom krađe novca iz pašinih Saraja 1494.g., a zatim i četri kapetana koje je Mustafa paša Dalbatan dao pogubiti što nisu bili pravovremeno obavijestili za najezdu vojske Princa Eugena Savojskog na Sarajevo 1697.g. Tako je nastalo kako predanje kaže Turbe sedam braće. Godine 1815. ga ozidaše po naređenju Sulejman paše Skopljaka. Predhodno se nad mezarima počela viđati svjetlost (luca) pa je svijet grobove ogradio daskom i pokrio šimlom.

Najdalji poznati korijen Muhameda seže do pradjeda Salihage Iblizovića koji je 18?? bio član gradskog vijeća, međutim protiv svoje volje je uvučen u zavjeru protiv sultana, izgnan na Kipar gdje je i umro.

http://sarajevo18781918.blogger.ba/arhiva/2006/03/06
Hvala zeno! :) Ima li jos kakvih opsirnijih zapisa o ovom turbetu i ovoj legendi?
patrius

Post by patrius »

Mitovi i legende.Interesantnija od samih cuda jeste nasa sklonost da u njih povjerujemo...
tempora

Post by tempora »

patrius wrote:Mitovi i legende.Interesantnija od samih cuda jeste nasa sklonost da u njih povjerujemo...
Trenutno nije u kadru vjerovanje vec cista znatizelja nastanka ove legende.
Abu FEED el-Castro

Post by Abu FEED el-Castro »

patrius wrote:Mitovi i legende.Interesantnija od samih cuda jeste nasa sklonost da u njih povjerujemo...
Jes mi krivo sto se moram s tobom slozit :-) :D
StLouis

Post by StLouis »

tempora wrote:
Trenutno nije u kadru vjerovanje vec cista znatizelja nastanka ove legende.
Slazem se. :) znatizelja
encian

Post by encian »

ja da napomenem da je vjerovanje da nam mrtvi mogu pomoci pagansko i protivno islamu.

nisam ni ja znala odakle potice legenda, a zanimalo me. hvala na temi i dosadasnjim postovima!
Vingo

Post by Vingo »

encian wrote:ja da napomenem da je vjerovanje da nam mrtvi mogu pomoci pagansko i protivno islamu.

nisam ni ja znala odakle potice legenda, a zanimalo me. hvala na temi i dosadasnjim postovima!
Na diskusijama smo, ne na religiji, pa dozvoli malo paganizma (u koji je po ovoj izvali spada i hriscanstvo)
Nancy Drew

Post by Nancy Drew »

...
Last edited by Nancy Drew on 09/02/2009 12:36, edited 1 time in total.
MRAVOJED

Post by MRAVOJED »

jeben link :D
Nancy Drew

Post by Nancy Drew »

...
Last edited by Nancy Drew on 09/02/2009 12:35, edited 1 time in total.
Kona__

Post by Kona__ »

Nesto slicno vec postiranom textu, ali eto...nije na odmet za temporu. :D

Jedilerska tekija (Sedam braće)

Jedilerska tekija, nakšibendijskog reda, osnovana je 1879. godine od Sejfulaha Iblizovića. Ona se zapravo formirala postupno. U početku je bila samo prostorija za čuvara turbeta sedam braće koju je sa turbetom podigao Sulejman-paša Skopljak oko 1815. godine. Godine 1865. šejh Sejfulah Iblizović, kao rođeni Sarajlija, završivši nauke u Carigradu i usavršivši tesavvufske discipline u Brusi, došavši u svoje mjesto, preuzima dužnost čuvara turbeta, tu počinje sa zikrom i predavanjima, zahvaljujući čemu okuplja veliki broj pristalica. Godine 1894. Ibrahim efendija Herić, Travničanin, kao tadašnji nadzornik ovoga turbeta, pokraj njega podiže novu semahanu na groblju. Tako je konačno formirana Jedilerska tekija uz Jediler-turbe, koja je postojala sve do 1937.godine, kada je srušena i na tom prostoru podignuta stambena zgrada Čokadži vakufa. Međutim, potrebno je naglasiti i to da je šejh Sejfulah Iblizović pripadao halvetijskom redu i u Jediler-tekiji obavljao zikr po halvetijskim načelima. Nasuprot tomu, u popisu vjerskih islamskih objekata iz 1933. godine kaže se da Jediler tekija pripada nakšibendijskom redu i da je u to vrijeme aktivno djelovala, tako da se pretpostavlja da je Jedilerska tekija privremeno prešla od nakšibendijskog na halvetijski red u kasnom XIX vijeku.
Tradicija kaže da je tu sahranjen neki šejh koji je došao sa sultanom Fatihom. Kasnije su tu sahranjena dva derviša osumnjičena i nevino pogubljena povodom krađe novca iz pašinih Saraja 1494. godine, a zatim i četiri kapetana koje je Mustafa-paša Dalbatan dao pogubiti što nisu bili pravovremeno obavijestili za najezdu vojske Princa Eugena Savojskog na Sarajevo 1697. godine. Tako je nastalo kako predanje kaže Turbe sedam braće.
Kaiser

Post by Kaiser »

Kad se neko citira, red ga je potpisati :shock: :D
encian

Post by encian »

Vingo wrote:
encian wrote:ja da napomenem da je vjerovanje da nam mrtvi mogu pomoci pagansko i protivno islamu.

Na diskusijama smo, ne na religiji, pa dozvoli malo paganizma (u koji je po ovoj izvali spada i hriscanstvo)
ma samo vi :) . ja pomisih da ne skodi napomenut za sve koji ne znaju i mole se da im sedam brace ispune zelje, a muslimani su.

mozda hriscanstvo ne, ne znam o hriscanstvu toliko, ali svaka religija na odredjenom prostoru ima paganske elemente karakteristicne za predreligijski period toga prostora. ostali jednostavno.

izvinjavam se sto opet skretoh s teme.
Ontario_layde

Post by Ontario_layde »

Isla sam par puta i tempora zaista lijepo od tebe sto si pokrenula ovu temu,uvijek me je interesovalo sta je ustvari prava istina o tome.Ne znam ali svaki put kad odem proucim El Fatihu osjecam se nekako lijepo i ispunjeno...
_sa_

Post by _sa_ »

odem tamo cisto da namijenim na zdravlje i srecu pa usput svratim i u crkvu na bistriku da uplatim u onaj fond za sirotinju iz istog razloga.
ne zamisljam zelje tipa hocu ovo-ono, to mi nekako bezze..
girl

#22 Re: Legenda o sedam brace

Post by girl »

Pozdrav

Moze li mi neko objasniti gdje je tacno turbe sedam brace?

Hvala :)
sarayewo

#23 Re:

Post by sarayewo »

encian wrote:
Vingo wrote:

ma samo vi :) . ja pomisih da ne skodi napomenut za sve koji ne znaju i mole se da im sedam brace ispune zelje, a muslimani su.

mozda hriscanstvo ne, ne znam o hriscanstvu toliko, ali svaka religija na odredjenom prostoru ima paganske elemente karakteristicne za predreligijski period toga prostora. ostali jednostavno.

izvinjavam se sto opet skretoh s teme.
Samo da se rascisti nesto - nema tu nikakvih zelja. Tradicija je da kad se ide kod 7 brace, ubace pare, prouci se i krene dalje... onda cekas da cujes prvu stvar koju ce neko reci, i to povezas sa necim sto imas u svojoj glavi... Dakle ne trazis da ti se ispuni zelja, nego ides sa tebi znanom misli tamo.

Jos jedna stvar koju mnogi ne znaju - kad ubacis pare i proucis, onda treba otici OKOLO, dakle ne vratiti se istim putem... bas sam nedavno to jednom liku rekao, cekao mamu tamo i vidim on ubaci, prouci i krenu nazad... reko ne valja nazad prijatelju, obidji okolo, i lik se zahvali i ode okolo.
Apocalypto

#24 Re: Legenda o sedam brace

Post by Apocalypto »

[/quote]

Pred vratima smedje boje prouci fatihu, i kad budes kroz otvore ubacivala novac :-) , svakom od brace nazovi selam.
Vodi racuna da ides od smedjih vrata redom. Onda nastavi malo uzbrdo i skreni lijevo da se vratis na glavnu ulicu. :-) Ne valja se vracati istim putem kojim si dosla.
Pozdrav[/quote]

ogrni se krznom međeda i u desnoj ruci ponesi toljagu jer ovo je ipak kameno doba.
bliss

#25 Re: Legenda o sedam brace

Post by bliss »

Na engleskom doduse ali puno se moze procitati o ovom fenomenu.. Jako interesantno..

http://www.visitsarajevo.ba/sightseeing ... ska-tekija
Post Reply