Legalno i ilegalno oruzje

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
braca

#1 Legalno i ilegalno oruzje

Post by braca »

Pisuci u temi o policiji, sjetih se da prokomentarisem aktuelne zakone o licnom naoruzanju (pistolji i revolveri), sa ciljem da skrenem paznju na nevidjeni apsurd koji je svojstven samo.......hmmmmmm......to ne smijem napisati, ali sami zakljucite.

Legalno oruzje (pistolji i revolveri) u Kantonu Sarajevo, "Herceg-Bosni", RS - OK, to ide (izvinite sto pisem "Herceg-Bosna", ali lakse cete me skontati sta mislim)

Ilegano oruzje (pistolji i revolveri): - Kanton Sarajevo - do 3 godine zatvora
- "Herceg-Bosna" - prekrsaj, nije cak ni krivicna prijava
- Republika Srpska - prekrsaj, nije cak ni krivicna prijava

Legalna municija: - Kanton Sarajevo: 25 metaka godisnje uz tonu papirologije i odobrenja
- "Herceg Bosna": uz oruzni list, kupujes koliko god hoces
- Republika Srpska: ne znam

Pitanje: zasto je u Kantonu Sarajevo ilegalno oruzje krivicna prijava do 3 godine zatvora, a na drugim mjestima to nije? Zasto neki smiju imati ilegalno oruzje bez ozbiljnijeg straha od pravnih sankcija, a drugi ne smiju?

Da predupredim moguce komentare, ne propagiram ilegalno oruzje - to nikako - samo skrecem paznju na nelogicnosti koje pravo jako blinkaju. Zelio sam da napisem jos koji redak, ali bih svakako otisao u politiku, ali onaj ko ovo pazljivo cita i sa razumijevanjem, shvatiti ce sta sam zelio da kazem. Onaj ko ne shvata, jbga...sta ja mogu.
fatality

#2 Re: Legalno i ilegalno oruzje

Post by fatality »

ono sto mene interesuje je kako doci do "legalnog" oruzja, tj. jel svaki gradjanin ima pravo na takvo nesto ili moraju postojati specijalne okolnosti
black

#3 Re: Legalno i ilegalno oruzje

Post by black »

fatality wrote:ono sto mene interesuje je kako doci do "legalnog" oruzja, tj. jel svaki gradjanin ima pravo na takvo nesto ili moraju postojati specijalne okolnosti
odes u MUP i raspitas se, postoji procedura
braca

#4 Re: Legalno i ilegalno oruzje

Post by braca »

Osnovni uvjet je da nisi prekrsajno kaznjavan za narusavanje javnog reda i mira u zadnje dvije godine. Krivicno mozes biti kaznjavan za utaju poreza ili bilo sta drugo, vazno je da nemas prekrsajnu za javni red i mir.

Odes u policijsku upravu tvoje opstine, uzmes formulare i uplatnice (dobices upute u policiji sta platiti i kako, 100 KM za obuku i jos nesto sitno), izvadis potvrdu o nekaznjavanju (dobices instrukcije u policiji koje potvrde i gdje ih uzeti), zatim odes u FMUP na zdravstveni pregled za posjedovanje oruzja (50 KM), vratis se zatim u MUP sa popunjenim formularima, uplatom, uvjerenjem o nekaznjavanju i potvrdom o zdravstvenoj ispravnosti i cekas komisiju da ti odobre nabavku, odnosno dozvolu za nosenje i posjedovanje oruzja (jedna je dozvola za sve). Kada ti odobre i ako ti odobre, ides na kurs o vatrenom oruzju (preko puta bivse kasarne Marsal Tito) koji traje dva sata jedne sedmice i jos dva sata druge sedmice. Nakon toga dobijas papir da mozes kupiti oruzje. Kupujes oruzje i u roku od 8 dana od dana kupovine to prijavljujes nadleznoj PU. Nakon nekoliko dana dobijas dozvolu. Nakon toga, podnosis zahtjev za nabavku municije (Kanton sarajevo).

Eto. Imam li piche za ove informacije?
fatality

#5 Re: Legalno i ilegalno oruzje

Post by fatality »

braca wrote:Osnovni uvjet je da nisi prekrsajno kaznjavan za narusavanje javnog reda i mira u zadnje dvije godine. Krivicno mozes biti kaznjavan za utaju poreza ili bilo sta drugo, vazno je da nemas prekrsajnu za javni red i mir.

Odes u policijsku upravu tvoje opstine, uzmes formulare i uplatnice (dobices upute u policiji sta platiti i kako, 100 KM za obuku i jos nesto sitno), izvadis potvrdu o nekaznjavanju (dobices instrukcije u policiji koje potvrde i gdje ih uzeti), zatim odes u FMUP na zdravstveni pregled za posjedovanje oruzja (50 KM), vratis se zatim u MUP sa popunjenim formularima, uplatom, uvjerenjem o nekaznjavanju i potvrdom o zdravstvenoj ispravnosti i cekas komisiju da ti odobre nabavku, odnosno dozvolu za nosenje i posjedovanje oruzja (jedna je dozvola za sve). Kada ti odobre i ako ti odobre, ides na kurs o vatrenom oruzju (preko puta bivse kasarne Marsal Tito) koji traje dva sata jedne sedmice i jos dva sata druge sedmice. Nakon toga dobijas papir da mozes kupiti oruzje. Kupujes oruzje i u roku od 8 dana od dana kupovine to prijavljujes nadleznoj PU. Nakon nekoliko dana dobijas dozvolu. Nakon toga, podnosis zahtjev za nabavku municije (Kanton sarajevo).

Eto. Imam li piche za ove informacije?
nema sta, bas si "braca" :-D
no jos pitanje za municiju, jel svaki put kada nabavljas municiju moras prijaviti policiji ili samo prvi put ?

no sudeci po ovome :

Legalna municija: - Kanton Sarajevo: 25 metaka godisnje uz tonu papirologije i odobrenja

bit ce da cu svaki put nakon 25 komada moras pitat smijes li dopunit :(
Comrad

#6 Re: Legalno i ilegalno oruzje

Post by Comrad »

Pa sta si ti, serijski :D dosta 25.

Dobro nisani. :D
Better Man

#7 Re: Legalno i ilegalno oruzje

Post by Better Man »

Ja bih svakom covjeku na zemlji planeti zabranio da ima bilo kakvo oruzje ili bolje receno ja bih svo oruzje na svjetu koje postoji unistio. Dosta je bilo ubijanja neduznih ljudi.
braca

#8 Re: Legalno i ilegalno oruzje

Post by braca »

Ja bih svakom covjeku na svijetu dao oruzje da ima pravo da se brani, a oni koji ubijaju neduzne (govorim o civilnom zivotu), zna se gdje im je mjesto. :-)
innovision

#9 Re: Legalno i ilegalno oruzje

Post by innovision »

meni u mahali trecu kucu opljackali u par mjeseci ovim zadnjim iznjeli sve sto si imali :sad:
hocu li ja imati problema ako to se zavrsim jer sam mlad ?
i dajte mi stranice za oruzje da vidim koliko mi para treba.
Prolaznik

#10 Re: Legalno i ilegalno oruzje

Post by Prolaznik »

...
Last edited by Prolaznik on 11/05/2023 20:04, edited 1 time in total.
clav

#11 Re: Legalno i ilegalno oruzje

Post by clav »

ne boj se, ako zagusti, brzo se naoruzavaju siroke narodne mase. na kraju krajeva mozemo se i macetama genocidisati :oops:

a zbog cega je doslo do takve regulative u ks?
zato sto je nenormalno da ti gradom hoda budala/ludak/sociopata s metkom u cijevi, poteze pistolj kad hoce i radi cega hoce, a ti mu samo prekrsajnu prijavu napises, koju slobodno okacis macku o rep. da nije bilo te regulative, doslli bi mi do anarhije vrlo brzo. imamo tu regulativu pa je sigurnost klimava, a kamo li bez toga.
dottore

#12 Re: Legalno i ilegalno oruzje

Post by dottore »

clav wrote:ne boj se, ako zagusti, brzo se naoruzavaju siroke narodne mase. na kraju krajeva mozemo se i macetama genocidisati :oops:

zato sto je nenormalno da ti gradom hoda budala/ludak/sociopata s metkom u cijevi, poteze pistolj kad hoce i radi cega hoce, a ti mu samo prekrsajnu prijavu napises, koju slobodno okacis macku o rep. da nije bilo te regulative, doslli bi mi do anarhije vrlo brzo. imamo tu regulativu pa je sigurnost klimava, a kamo li bez toga.
sad je i onako standard pucat u koljena... niko vise ni ne puca iznad... :razz: :mrgreen:
braca

#13 Re: Legalno i ilegalno oruzje

Post by braca »

clav wrote:ne boj se, ako zagusti, brzo se naoruzavaju siroke narodne mase. na kraju krajeva mozemo se i macetama genocidisati :oops:

Ako je neko budala/ludak/sociopata, kako kazes, on ce LAKO naci ilegalno oruzje, staviti metak u cijev i raditi ono sta hoce, bez obzira sta mi ovdje pisali. No, ako on zna da i ja imam geveru, dooooobro ce promisiti da li ce ga trznuti.

No, da ti pravo kazem, nekako mi je bez veze da se u Republici Srpskoj naoruzavaju kako hoce, a u Sarajevu je za taj isti cin u istoj nam drzavi, kakva je-takva je, kazna do tri godine zatvora.

Ili daj da se svi naoruzavamo, ili zabraniti SVIMA da se (ilegalno) naoruzavaju. Ili i nama prekrsajnu za ilegalno oruzje, ili i njima do tri godine zatvora za ilegalno oruzje, samo da bude isto. Kontas sada?
innovision

#14 Re: Legalno i ilegalno oruzje

Post by innovision »

sto ne mogu ovih sto bi zabranili oruzje kako bi se onda branili od nekoga ko je fizicki jaci ili vise njih?
ima primjera raznik uzet cu 2 najpoznatija-Amerika -kokaju se izmedju sebe iako je naoruzanje legalno jako mali broj krivicni dijela se pocini sa njima
Kanada-naoruzaniji od Amerikanaca imaju jako jako mali broj takvih krivicnih djela.
Poslovica kaze ubija covjek a ne oruzje.

Sada npr kad me neko zaustavi na ulici pa mi "otme" nesto ili mi ukrade auto ja u tom slucaju ne bi povukao pistolj ali kad dodje do tvog praga pa te snima pa ti provali i jos kad je neko u kuci nedaj boze da mu nesto uradi..tu povlacim crtu MOJ DOM JE MOJ JEBENI DOM MOJA MEKA neces da vas je 10,kakva je to drzava da roknes lopova u svojoj kuci na djelu i tebe optuze :shock:

edit...
a to ko treba zabraniti oruzje kad bi neko moj nastradao ko onaj mali denis,vjeruj da bi ih ganjao godinama makar ih ciglom zatukao to bi mi bio zivotni cilj,ili neka debela kazna pa bi se onda koji rape smjestio ;-)
clav

#15 Re: Legalno i ilegalno oruzje

Post by clav »

braca wrote:

Ako je neko budala/ludak/sociopata, kako kazes, on ce LAKO naci ilegalno oruzje, staviti metak u cijev i raditi ono sta hoce, bez obzira sta mi ovdje pisali. No, ako on zna da i ja imam geveru, dooooobro ce promisiti da li ce ga trznuti.

No, da ti pravo kazem, nekako mi je bez veze da se u Republici Srpskoj naoruzavaju kako hoce, a u Sarajevu je za taj isti cin u istoj nam drzavi, kakva je-takva je, kazna do tri godine zatvora.

Ili daj da se svi naoruzavamo, ili zabraniti SVIMA da se (ilegalno) naoruzavaju. Ili i nama prekrsajnu za ilegalno oruzje, ili i njima do tri godine zatvora za ilegalno oruzje, samo da bude isto. Kontas sada?
ne znam sta je vama ljudi, jel gledate previse filmova ili igrate igrica u zadnje vrijeme?
naravno da ga moze naci, ali ako ga policija uhvati, ima osnova da odlezi 2-3 godine, pa mu nece pasti na pamet drugi put tek tako. popuni papirologiju, zadovolji birokratiju i vadi ga kad te napadnu(mada s takvim stavovima cisto sumnjam da bi zadovoljio testove i jedino bi ti Bog bio na pomoci u slucaju da ti stvarno zatreba)

u pc-u od toga nisu napravili krivicno djelo zbog javasluka, nesposobnosti i nerada politicara i nesvjesnosti biraca. tamosnjim biracima je mnogo bitnije zapisavanje teritorije od kvaliteta zivota, pa se zakonodavci ne moraju mnogo truditi oko donosenja zakona koji imaju smisla, ali ce to morati biti uskladjeno, u tome je svrha pristupanja EU.
braca

#16 Re: Legalno i ilegalno oruzje

Post by braca »

To innovision:

Svaka ti cast care na razmisljanju i na visokoj trezvenosti i samokontroli: i ja bih vjerovatno dao da mi uzmu auto, i pored toga sto bih, ako bih, recimo imao pistolj/revolver kod sebe (legalan ili nelegalan, potpuno svejedno) jer ne vrijedi taj moj auto - a nije bas najjeftiniji - da on mene rokne, ili da ja njega roknem i da odlezim desetak/petnaest godina. Malo bih se uskofrcio, ali ako vidim da je djavo odnio šalu, NE BIH trznuo piostolj, samo bih lagano dao kljuceve od auta. By the way, nikada ne nosim ovaj legalan pistolj sa sobom (ilegalan nemam), ne ide cak ni na izlet sa mnom, ide u streljanu, odnosno stoji kuci, za odbranu kuce i porodice. Obzirom da su poceli da upadaju u stanove bez straha, ne zelim da me iznenade nespremnog.

Znaci, da mi se pojavi na vratima gdje su mi djeca i zena: jarane, Rambo mi ne bi bio ravan kako bih ja "derao" bez milosti i bez pregovora, gluho bilo i ne dogodilo se.

To clav:

Ti izgleda i dalje ne kontas da se u RS ne radi o gresci nego o sasvim svjesnom stavu "Naoruzavajte se, sprem'te se i ne brinite se nista" !
innovision

#17 Re: Legalno i ilegalno oruzje

Post by innovision »

braca wrote:To innovision:

Svaka ti cast care na razmisljanju i na visokoj trezvenosti i samokontroli: i ja bih vjerovatno dao da mi uzmu auto, i pored toga sto bih, ako bih, recimo imao pistolj/revolver kod sebe (legalan ili nelegalan, potpuno svejedno) jer ne vrijedi taj moj auto - a nije bas najjeftiniji - da on mene rokne, ili da ja njega roknem i da odlezim desetak/petnaest godina. Malo bih se uskofrcio, ali ako vidim da je djavo odnio šalu, NE BIH trznuo piostolj, samo bih lagano dao kljuceve od auta. By the way, nikada ne nosim ovaj legalan pistolj sa sobom (ilegalan nemam), ne ide cak ni na izlet sa mnom, ide u streljanu, odnosno stoji kuci, za odbranu kuce i porodice. Obzirom da su poceli da upadaju u stanove bez straha, ne zelim da me iznenade nespremnog.

Znaci, da mi se pojavi na vratima gdje su mi djeca i zena: jarane, Rambo mi ne bi bio ravan kako bih ja "derao" bez milosti i bez pregovora, gluho bilo i ne dogodilo se.

To clav:

Ti izgleda i dalje ne kontas da se u RS ne radi o gresci nego o sasvim svjesnom stavu "Naoruzavajte se, sprem'te se i ne brinite se nista" !
hvala na podrsci daboga se ne dogodilo!!
slobodni armirach

#18 Re: Legalno i ilegalno oruzje

Post by slobodni armirach »

odoste u off, nije tema imati ili nemati oruzje,
Kako more biti HB i PC bosanski Texas, a u ostalim krajevima to nije slucaj i priejti zatvorska kazna.

NE VJERUJEM DA JE GRESKA U ZAKONU!
sandžokan

#19 Re: Legalno i ilegalno oruzje

Post by sandžokan »

dok "normalni" ljudi izbjegavaju oruzije budale se naoruzavaju...
Post Reply