Legalni nacini naseljavanja u EU i Svicarskoj
- Ivo Lola
#1 Legalni nacini naseljavanja u EU i Svicarskoj
Kao sto sam naslov kaze... postoji li legalan nacin da se ode u neku od zemalja zapadne evrope ili svicarsku i dobije boravak i radna dozvola
recimo nedavno sam gledao na DW (deutsche wele) kako norvezani imaju problema jer njihovi ljudi nece da rade poslove koji zahtijevaju nocne smjene... i onda uvoze radnu snagu...
ima li takvih primjera jos
recimo nedavno sam gledao na DW (deutsche wele) kako norvezani imaju problema jer njihovi ljudi nece da rade poslove koji zahtijevaju nocne smjene... i onda uvoze radnu snagu...
-
lokalni_razdjevicar
#2 Re: Legalni nacini naseljavanja u EU i Svicarskoj
ti si 18827 sto to pita-Ivo Lola wrote:Kao sto sam naslov kaze... postoji li legalan nacin da se ode u neku od zemalja zapadne evrope ili svicarsku i dobije boravak i radna dozvola
- Zviz
- Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam
#3 Re: Legalni nacini naseljavanja u EU i Svicarskoj
Ljudi ne kontaju da je npr. u Norveskoj pa cak i Danskoj taka osljetljivost do vlastitog jezika, da ako ne znas jezik i ako si "pozeljan", jer hoces da radis tamo gdje ima manjka radne snage neces dobiti posao, jer ne znas jezik. Stisnic ce zube, pa cak i u bolnicima da izmedju 22 i 5 ujutru nema medicinskih sestara ili nekog drugog medicinskog osoblja, pa ce ako treba cak traziti od rodbine pacienata da noce s njima u bolnici, jer ti da bi radio moras moci da pjevusis na domacem jeziku itd.
U Norveskoj dobiti posao tj. te obicne poslove za strance pa nebitno bio ti Italijan ili Bosanac i Hercegovac gotovo probijanje zida sa glavom.
Jezik je broj jedan, a onda i sreca, sve ostalo tj. radno iskustvo i skolovanje igraju ulogu ali to ti je kako ko gleda nato pa cak i o kojem poslu je rijec.
U Norveskoj dobiti posao tj. te obicne poslove za strance pa nebitno bio ti Italijan ili Bosanac i Hercegovac gotovo probijanje zida sa glavom.
Jezik je broj jedan, a onda i sreca, sve ostalo tj. radno iskustvo i skolovanje igraju ulogu ali to ti je kako ko gleda nato pa cak i o kojem poslu je rijec.
- stakasa
#4 Re: Legalni nacini naseljavanja u EU i Svicarskoj
Ljudi nemojte ga slusat sta vam pise, laze sve od a do zZviz wrote:Ljudi ne kontaju da je npr. u Norveskoj pa cak i Danskoj taka osljetljivost do vlastitog jezika, da ako ne znas jezik i ako si "pozeljan", jer hoces da radis tamo gdje ima manjka radne snage neces dobiti posao, jer ne znas jezik. Stisnic ce zube, pa cak i u bolnicima da izmedju 22 i 5 ujutru nema medicinskih sestara ili nekog drugog medicinskog osoblja, pa ce ako treba cak traziti od rodbine pacienata da noce s njima u bolnici, jer ti da bi radio moras moci da pjevusis na domacem jeziku itd.
- Zviz
#5 Re: Legalni nacini naseljavanja u EU i Svicarskoj
Kad nema sta konkretno da kazes nego vec po 7-8 put pises isto na bilo koji komentar, te lupetas na pamet bilo sta i da napises, samtram da si visak na ovom forumu.stakasa wrote:Ljudi nemojte ga slusat sta vam pise, laze sve od a do zZviz wrote:Ljudi ne kontaju da je npr. u Norveskoj pa cak i Danskoj taka osjetljivost do vlastitog jezika, da ako ne znas jezik i ako si "pozeljan", jer hoces da radis tamo gdje ima manjka radne snage neces dobiti posao, jer ne znas jezik. Stisnic ce zube, pa cak i u bolnicima da izmedju 22 i 5 ujutru nema medicinskih sestara ili nekog drugog medicinskog osoblja, pa ce ako treba cak traziti od rodbine pacienata da noce s njima u bolnici, jer ti da bi radio moras moci da pjevusis na domacem jeziku itd.
- Matijevic_Vlado
- Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..
#6 Re: Legalni nacini naseljavanja u EU i Svicarskoj
slazem sestakasa wrote:Ljudi nemojte ga slusat sta vam pise, laze sve od a do zZviz wrote:Ljudi ne kontaju da je npr. u Norveskoj pa cak i Danskoj taka osljetljivost do vlastitog jezika, da ako ne znas jezik i ako si "pozeljan", jer hoces da radis tamo gdje ima manjka radne snage neces dobiti posao, jer ne znas jezik. Stisnic ce zube, pa cak i u bolnicima da izmedju 22 i 5 ujutru nema medicinskih sestara ili nekog drugog medicinskog osoblja, pa ce ako treba cak traziti od rodbine pacienata da noce s njima u bolnici, jer ti da bi radio moras moci da pjevusis na domacem jeziku itd.
- Matijevic_Vlado
- Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..
#7 Re: Legalni nacini naseljavanja u EU i Svicarskoj
ne bi ga ti Stakasa meni forumo po Danskoj
- Zviz
#8 Re: Legalni nacini naseljavanja u EU i Svicarskoj
Vlado mogao bi i ti koji dan na FERIE skupa s njim. Ako nemas sta ozbiljno da kazes onda gledaj svoja posla.Matijevic_Vlado wrote:ne bi ga ti Stakasa meni forumo po Danskoj
- stakasa
#9 Re: Legalni nacini naseljavanja u EU i Svicarskoj
Jedno je kad ga raja pale po ostalim temama a drugo kad razbija ljude koji se nalaze pred ozbiljnim odlukamaMatijevic_Vlado wrote:ne bi ga ti Stakasa meni forumo po Danskoj
-
Pochemuchka
#10 Re: Legalni nacini naseljavanja u EU i Svicarskoj
Hitno mi je pa ako moze neko odgovoriti.
Kakva je procedura za neke krace poslove po EU na 2, 3 ili malo vise mjeseci? Tipa konobarisanje u restoranu ili cuvanje djece (dosla sam u kontakt s par nasih ljudi iz dijaspore, preko oglasa).
Da li mi treba viza npr za rad u restoranu preko ljeta u Svici?
Kakva je procedura za neke krace poslove po EU na 2, 3 ili malo vise mjeseci? Tipa konobarisanje u restoranu ili cuvanje djece (dosla sam u kontakt s par nasih ljudi iz dijaspore, preko oglasa).
Da li mi treba viza npr za rad u restoranu preko ljeta u Svici?
- insomnia78
#11 Re: Legalni nacini naseljavanja u EU i Svicarskoj
Naravno da treba, ne mozes je dobiti
- muha_sa
#12 Re: Legalni nacini naseljavanja u EU i Svicarskoj
ovi mi ljudi nikako jasni nisuinsomnia78 wrote:Naravno da treba, ne mozes je dobiti
jedva cekaju nekog sa bosanskim pasošem da im daju radnu i boravišnu dozvolu---navalite ljudi, još malo pa nestalo.
-
Rizvan
#13 Re: Legalni nacini naseljavanja u EU i Svicarskoj
Ne može se ljude ni kriviti, trenutno se u ovom dijelu svijeta događaju ogromne migracije. Masa Bugara, Romuna, Grka, Albanca i Hrvata odlaze na zapad, samo smo mi zakinuti u tom pogledu.
- stakasa
#14 Re: Legalni nacini naseljavanja u EU i Svicarskoj
Ali ne mozes glavom kroz zid.Rizvan wrote:Ne može se ljude ni kriviti, trenutno se u ovom dijelu svijeta događaju ogromne migracije. Masa Bugara, Romuna, Grka, Albanca i Hrvata odlaze na zapad, samo smo mi zakinuti u tom pogledu.
- uglavnomja
#15 Re: Legalni nacini naseljavanja u EU i Svicarskoj
u norveskoj su poljski i arapski jezici koji se mogu naci na vecini javnih obavijesti po institucijama
ne laze zviz nista.
prije ce zaposliti kao pomocnika u veterinarskoj stanici klinca koji ima osnovnu skolu i voli zivotinje nego stranca sa vet. diplomom ...
imaju dovoljno azilanata koje treba skinuti sa drzavne sise za nk poslove.
a tu su vec spomenuti poljaci, pa nijemci, rumuni (mada se rumuni vecinom bave poslovima koji vode do drzavne brige o njima
) i jos masa drugih kojim ne treba viza.
60% poslova (to je zvanicna informacija, vjerovatno je i vise) se ne objavljuje javno po oglasima, ide se na preporuku, i to je im sasvim ok
ne laze zviz nista.
prije ce zaposliti kao pomocnika u veterinarskoj stanici klinca koji ima osnovnu skolu i voli zivotinje nego stranca sa vet. diplomom ...
imaju dovoljno azilanata koje treba skinuti sa drzavne sise za nk poslove.
a tu su vec spomenuti poljaci, pa nijemci, rumuni (mada se rumuni vecinom bave poslovima koji vode do drzavne brige o njima
60% poslova (to je zvanicna informacija, vjerovatno je i vise) se ne objavljuje javno po oglasima, ide se na preporuku, i to je im sasvim ok
- Zviz
#16 Re: Legalni nacini naseljavanja u EU i Svicarskoj
Dva jedina legalna nacina su posao, i udaja ako je ozbiljno misljeno. Sve ostalo inkl. fiktivni brakovi tj. na papiru smo skupa u relanosti samo radi fola je ilegala. U Danskoj poljaci po 5-6 ih zivi u stanu (odraslih) koji su namjenjei za 4 roclanu porodicu tata i mama + dvoje djece. Ja sam licno vidio u kakvoj stanu zive slovenci radnici u Danskoj! Imaju jednu dnevnu sobu i kuhinju u jednom. A njih devetoro u dvije sobe spavaju. Tako isto poljaci, romuni itd. nedavno je bila vijest romuni boravili u garazi.
A ni smjestaji u polu supljim kamp-prikolicama iz 70ih godina nisu nista stranso vise. Tako su neki poljaci boravili u nekim kamp-prikolicama bez vode i sl. odnos imali jednu pumpu u sred njive.
Da nepricam o satnicama... od 20kr, 50kr, a sretnici imaju 100kr a 100kr je nesto nize nego prosjecna socijala kad bi se radjelila na sat. Posto drzava nema minimalne satnice, ovi istocnjaci dodju ko dobre sluge, rade sute, i dzaba su skoro. Poljaci ginu na baustelama ko zecevi.
U danskoj radio za 20k satnicu da bi dosao kuci kao invalid. Zalostno i jezivo.

Da nepricam o satnicama... od 20kr, 50kr, a sretnici imaju 100kr a 100kr je nesto nize nego prosjecna socijala kad bi se radjelila na sat. Posto drzava nema minimalne satnice, ovi istocnjaci dodju ko dobre sluge, rade sute, i dzaba su skoro. Poljaci ginu na baustelama ko zecevi.
U danskoj radio za 20k satnicu da bi dosao kuci kao invalid. Zalostno i jezivo.