LEGALIZACIJA POLIGAMIJE APSOLUTNO NEPRIHVATLJIVA

BigusDickus

Post by BigusDickus »

Fair Life wrote:
BigusDickus wrote:Zakon nema blage veze sa serijatom i ne znam sto se kace za to. Prvo bi trebalo procitati nesto, pa onda iznositi zakljucke, a ne po onoj "...ma pusti, to je sve od anam njih...oni bi da nas...itd. itd."
Serijat oznacava temeljni zakon islama, koji regulira cjelokupnost odnosa izmedu boga i ljudi. Kao islamsko uredenje zivota serijat regulira prava i obaveze te odreduje privatni i javni zivot.

"Onda se zenite sa onim zenama koje su vam dopustene, sa po dvije, sa po tri i sa po cetiri. A ako strahujete da necete pravedni biti, onda samo sa jednom..." __(Kur'an 4:3)
Ovo je samo jedan djelic, a ne islamsko bracno pravo u potpunosti. Jesi li znao da po serijatu, musliman ne moze ozeniti drugu zenu, ako se prva s tim ne slaze? Bezvezna i zlonamjerna je ta paralela sa serijatom. Otprilike kao ono kovanje mitova o ugrozenosti zene muslimanke.

A kakve veze ima sto je predlagac zakona musliman (bar po imenu :roll: ne mora znaciti da zivi kao musliman)? I stranka koja kategoricno odbija taj zakon vazi za nekakvu muslimansku stranku.
nikita

Post by nikita »

i ti sebi dodjes kao primjer tolerancije?
pa sto se ne osvrnu na moje argumente,umjesto na moju salu?
jadna ta tolerancija koju ti reprezentiras.
Vidjoh par postavljenih pitanja bez odgovora...i jedan pokusaj shuka :D
nebi

Post by nebi »

nikita wrote:
i ti sebi dodjes kao primjer tolerancije?
pa sto se ne osvrnu na moje argumente,umjesto na moju salu?
jadna ta tolerancija koju ti reprezentiras.
Vidjoh par postavljenih pitanja bez odgovora...i jedan pokusaj shuka :D
sad ozbiljno:ipak tebe svrbi za vise muzeva.
debela

Post by debela »

nevjerovatno ali istinito da i na forumu imamo zagovarace ovog zakona i to redom mlade ljude. predlazem vam da nam na licnom primjeru demonstrirate taj nacin zivota uz vladavinu srece i harmonije. mozda vam se posreci pa prevedete jos zednih.
Fair Life

Post by Fair Life »

Iza svakog rata zene su suficitarne...

Potrebno je to izregulisati. Poslanik se sjetio kako to da se izvede... da bi svaka dobila supruznika, a ne da ostane kako se to kod nas u narodu kaze "stara cura" ili usidjelica.

More bit bidne... dovoljan jedan horoz na jato kokosaka.
Last edited by Fair Life on 11/02/2005 10:41, edited 1 time in total.
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

Bezvezna i zlonamjerna je ta paralela sa serijatom
Zlonamjeran nisam, moj krscansko judeisticki odgoj mi to ne dozvoljava. A ja ti opet postavljam par pitanja:

Navedi mi zemlje u kojoj je dozvoljeno ( na papiru, dakle ne neke hipi ili mormonske zajednice ) da muskarac ima vise zena.

Navedi sada zemlje u kojoj je dozvoljeno zakonom, na papiru, da zena ima vise muskaraca.
bug

Post by bug »

horns&drums wrote:
BigusDickus wrote:Zakon nema blage veze sa serijatom i ne znam sto se kace za to. Prvo bi trebalo procitati nesto, pa onda iznositi zakljucke, a ne po onoj "...ma pusti, to je sve od anam njih...oni bi da nas...itd. itd."
Kako bolan nema blage veze sa serijatom?

Navedi mi zemlje u kojoj je dozvoljeno ( na papiru, dakle ne neke hipi ili mormonske zajednice ) da muskarac ima vise zena.

Navedi sada zemlje u kojoj je dozvoljeno zakonom, na papiru, da zena ima vise muskaraca.
.
NEMA NEMA NEMA NEMA!!!!!
ljudi bolan, ne pricajte o stvarima o kojima ne znate!!
Meyra

Post by Meyra »

Unaprijed, da kazem, da sam mislila da se radi o stamparskoj greski kad sam procitala zahtjev o legliziranju poligamije u Bosni.
Bas u Bosni koja se gusi u svim mogucim problemima treba da pocne PROMJENA VJEKOVNE EVROPSKE KULTURE !!!

Jos jednom da istaknem, da sam naravno protiv iz spomenutih razloga....

Medjutim istovremeno imamo i pitanje o legaliziranju prostitucije u Bosni, na ovom Forumu.

Kad se ova dva pitanja povezu onda nije tako lako doci do demokratskog i ljudskog odgovara.

Da li jedna velika grupa zena treba da daje "zenske usluge" a da ostaje bez ikakvih socijalnih prava?

Zar nije prostitucija, poligamija u praksi ?

Koliko zena uziva penziju , kucu, ugled od muza a on je godinama trazio
razumijevanje , ljubav i ostalo kod DRUGE!

Ja mislim da se je pomenuti politicar , kao predsjednik Komisije za ljudska prava ovim rukovodio ali je paradoksalno da nije shvatio da bi to znacilo MIJENJATI SVIJET!!!!!!

Meyra
nikita

Post by nikita »

Deba cuj zagovarache :shock:
Zivi i pusti druge da zive, zasto je to toliko komplikovano.
To nije tvoj ili moj izbor, ali neciji mozda jeste.
horns&drums

Post by horns&drums »

Nikada i ne pricam, ja sam samo postavio pitanje vidite li slicnost. Serijat, tj. islamsko bracno pravo, kao i Kuraan uopce sam procitao.

Za sve koji me ne zele skontati, tj. one koji misle da napadam islam ili bilo koju drugu religiju u krivu su. Ljudi, diskutujemo o necemu jako slicnom, nisam rekao istom.

Odgovori na moja pitanja i dalje su nevidljivi. Kada se odgovori, onda cu nastaviti diskusiju
bug

Post by bug »

horns&drums wrote: Navedi sada zemlje u kojoj je dozvoljeno zakonom, na papiru, da zena ima vise muskaraca.
ljubavi ovo u islamu nije dozvoljeno
horns&drums

Post by horns&drums »

Ni u islamu, ni bilo gdje drugo. Nisam htio aludirati bezargumentovano na islam. Ali u "pametnoj" Bosni se to predlozilo, jasno i glasno.

Jos nesto, do sada, poligamija je zakonom zabranjena. Kazna je do godine zatvora
kub lajkan

Post by kub lajkan »

BigusDickus wrote:
Fair Life wrote:
Serijat oznacava temeljni zakon islama, koji regulira cjelokupnost odnosa izmedu boga i ljudi. Kao islamsko uredenje zivota serijat regulira prava i obaveze te odreduje privatni i javni zivot.

"Onda se zenite sa onim zenama koje su vam dopustene, sa po dvije, sa po tri i sa po cetiri. A ako strahujete da necete pravedni biti, onda samo sa jednom..." __(Kur'an 4:3)
Ovo je samo jedan djelic, a ne islamsko bracno pravo u potpunosti. Jesi li znao da po serijatu, musliman ne moze ozeniti drugu zenu, ako se prva s tim ne slaze? Bezvezna i zlonamjerna je ta paralela sa serijatom.

Pa i po ovom zakonu bi sigurno mogao zeniti drugu zenu ako se prva slaze sa tim. Dakle, sve vise slicnosti sa serijatskim...
nikita

Post by nikita »

Jos nesto, do sada, poligamija je zakonom zabranjena. Kazna je do godine zatvora
Pa onda se nasim ulicama seta go kriminalac :D
A sve se prebija preko ledja jadnih lopova :D
kub lajkan

Post by kub lajkan »

bug wrote:
horns&drums wrote:
Kako bolan nema blage veze sa serijatom?

.
NEMA NEMA NEMA NEMA!!!!!
ljudi bolan, ne pricajte o stvarima o kojima ne znate!!

Nije dovoljno reci NEMA i gotovo. De malo na neuke prenesi svog znanja...
Last edited by kub lajkan on 11/02/2005 11:18, edited 1 time in total.
in&san

Post by in&san »

nikita wrote:
Pa onda se nasim ulicama seta go kriminalac :D
A sve se prebija preko ledja jadnih lopova :D

mogu ti reci nikita da su ovdje takvi najglasniji :lol:
Meyra

Post by Meyra »

Svaka zena zeli:

1. da ima muza koji je voli
2. sa kojim je sexualno zadovoljna
3. koji je bogat
4. koji je jako inteligentan i uspjesan
5. koji je jako osjecajan i potpuno je razumije
6. koji je jako zgodan
7. i prije svega zeli da oni nikad jedan za drugoga ne saznaju!!!!

hi, hi, hi, hi, hi,

Meyra

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Fair Life

Post by Fair Life »

Od svih revolucija... seksualna. Vazda kasnimo... pedesetak godina.
wels

Post by wels »

Zakon u kojem bi zena imala pravo na vise brakova ,a gdje bi muskarcu bilo zabranjeno sklapanje vise istih, bi bio pun pogodak.
Na taj nacin bi bili stvoreni preduslovi otvaranju istinskog povratka zakonima prirode u kojima se "muzjaci" bore za "zenjku" sto je osnov i preduslov covjecijeg opstanka i produzetka vrste.

Jedino je covjek bice koje je narusilo taj, jedan od osnovnih postulata u prirodnim procesima i odnosima.

Na taj nacin bi citavom svijetu "otvorili oci" ukazujuci na velike zablude koji je svijetsko drustvo u cjelini cinilo tokom svog razvoja kroz istoriju,narusavajuci i udaljavajuci se i na taj nacin od praiskonskih i sasvim normalnih prirodnih i odnosa.
xx-yy

Post by xx-yy »

Meyra wrote:
Zar nije prostitucija, poligamija u praksi ?

Meyra
Jeste i to u širokim razmjerama :( ali pobogu to moramo legalizovati kako bi se uklopili u moderne tokove življenja :(
combe

#46 Re: LEGALIZACIJA POLIGAMIJE APSOLUTNO NEPRIHVATLJIVA

Post by combe »

bajricf wrote:"Legalizacija poligamije apsolutno neprihvatljiva"

SDA
Sarajevo, 10.2.2005. - Stranka demokratske akcije /SDA/ saopštila je danas da je inicijativa poslanika u Predstavničkom domu Federacije BiH Mirsada Hasanića o legalizaciji poligamije apsolutno neprihvatljiva, te da se ova stranka ograđuje od nje.
SDA smatra da brak sa više osoba nije u skladu sa tradicijom i načinom života u BiH, kao evropskoj državi.

Hasanić je podnio amandman na prijedlog federalnog porodičnog zakona prema kome jedna osoba može imati dva ili više građanskih brakova u isto vrijeme, bez obaveze da raskida jedan kako bi stupila u drugi.

"Tako bi bili ozakonjeni slučajevi koje već imamo na ovim prostorima" - izjavio je on, dodajući da danas ima slučajeva da jedna osoba ima više žena, ali da prema važećem zakonodavstvu samo jedna može biti vjenčana.

On je naveo da njegov prijedlog podrazumijeva bračne partnere suprotnog pola i saglasnost partnera za sklapanje ovakvih brakova.

Hasanić je poslanik Stranke demokratske akcije i predsjednik Komisije za zaštitu osnovnih ljudskih prava u Zastupničkom domu FBiH.
Prijedlog je prihvatljiv ali pod uslovom da taj zakon vazi samo za istospolne , pa nek gospodin izvoli .
combe

Post by combe »

Fair Life wrote:Od svih revolucija... seksualna. Vazda kasnimo... pedesetak godina.
:lol:
combe

Post by combe »

horns&drums wrote:Ni u islamu, ni bilo gdje drugo. Nisam htio aludirati bezargumentovano na islam. Ali u "pametnoj" Bosni se to predlozilo, jasno i glasno.

... i to je predlozio narodni poslanik koji je i predsjednik kluba za zastitu ljudskih prava .
Ostojic je dobio dosljednu zamjenu . :(
horns&drums

Post by horns&drums »

Poslanik kojeg narod nije izabrao jer nije izasao na izbore u dovoljnom broju. Poslanik koji nema podrsku cak ni ljudi iz vlastite stranke, a kamo li gradjana. Poslanik koji se savrseno uklapa u danasnji politicki kolorit
Tasa

Post by Tasa »

ne znam je li neko vec spomenuo,ali....kakve bi traume prozivljavala djeca u takvim zajednicama?
I je li kcerka moje zene od drugog muza u istoj kuci meni tabu?
ili moja njemu?
gospodo,sta serete kad postoje xxx-rated sites,tamo imate vase
fantazije po flat-rates.
:lol: :lol: :lol: Ja sam evo "sokirana" (nisam, samo sam cekala kad ce se nasi genijalci sjetiti da ovo predloze) pa se od soka samo smijem. Nebi, svaka cast. Uopste necu objasnjavati da sam za jednog partnera citav zivot, da je to sustina civilizacije od koje mi izgleda trkom bjezimo (ili ona bjezi od nas), ali sam opet sebi cestitala na odlicnom predvidjanju buducnosti 8-)
Post Reply