Legalizacija kanabisa u BiH
- studiorum_tuzlaensis
#951 Re: Legalizacija kanabisa u BiH
Ne znaci, ali poenta je promasena.
Ostavi marihuanu kao i svaku drugu biljku dostupnu za uzgoj za vlastite potrebe i to je to. Ko hoće kupiti lijek nek kupuje, ali nemoj zabranjivati proizvodnju za vlastite potrebe.
Ostavi marihuanu kao i svaku drugu biljku dostupnu za uzgoj za vlastite potrebe i to je to. Ko hoće kupiti lijek nek kupuje, ali nemoj zabranjivati proizvodnju za vlastite potrebe.
- studiorum_tuzlaensis
#952 Re: Legalizacija kanabisa u BiH
Industrija lijekova protiv raka, bolova i antidepresiva je najrazvijenija i najplodonosnija u farmaceutskom sektoru. Društvo na tramalima, bromazepamima, kemoterapiji i citostaticima je profitabilnije od društva na THC/CBD uljima.
THC ulje je mojoj majci spasilo život upravo od raka. Za mene je ono lijek i dok sam živ biće.
Drzava je mafija koja želi da oporezuje lijek koji raste iz zemlje i koji pripada čitavom čovječanstvu.
THC ulje je mojoj majci spasilo život upravo od raka. Za mene je ono lijek i dok sam živ biće.
Drzava je mafija koja želi da oporezuje lijek koji raste iz zemlje i koji pripada čitavom čovječanstvu.
-
Gustar
#953 Re: Legalizacija kanabisa u BiH
edukacija zatucane stranačke mrake koja sjedi po parlamentima je izlaz, edukacija primitivnog plemenskog klera takođe, pa u nas nijedan doktor ne smije javno da progovori da je marihuana lijek, ne zato što ne smije ili neće nego jer se boji stigmatizacije, osuđivanja itd.
Opet pišem zakon zabranjuje bilo kakve manipulacije sa marihuanom pa i u svrhe lječenja, dakle izlaz je legalizacija, prodavnice gdje legalno možeš kupit lijek na recept, za pare itd.
Ne vidim da iko vrši pritisak na stranke i političare i zauzima se za ljude kojima je ovo esencijalni lijek za razne vrste bolova i bolesti, sve dok je tako forum sigurno pomoći neće, u javnost sa zahtjevima itd, sami se neće sjetit jer ih nije briga.
Opet pišem zakon zabranjuje bilo kakve manipulacije sa marihuanom pa i u svrhe lječenja, dakle izlaz je legalizacija, prodavnice gdje legalno možeš kupit lijek na recept, za pare itd.
Ne vidim da iko vrši pritisak na stranke i političare i zauzima se za ljude kojima je ovo esencijalni lijek za razne vrste bolova i bolesti, sve dok je tako forum sigurno pomoći neće, u javnost sa zahtjevima itd, sami se neće sjetit jer ih nije briga.
-
DonieBrasco
#954 Re: Legalizacija kanabisa u BiH
Smijem se kladiti da je 95% ovih sto se zalazu za legalizaciju zapravao zatucana omladina koja zeli da legalno dođe to trave, da se mogu napusiti, uzivati, furati se pogresno. Naravno i ovi bezposlicari, dileri sto jedva cekaju da svoje stabljike iz podruma i skrivenih bunkera legalizuju. Tako je sve pocelo u SAD-u i pokazalo se tacnim da je jedina svrha profit a ta ljekovitost jako upitna, samo sto su oni mrtvi kapitalisti pa je drzava to nekako sredila da se moze oporezivati, da nije toga malo sutra bi oni to legalizovali.
A najgore je to sto ovi sto se zalazu nisu edukovani, nego se prave pametni i vide neke druge arsine u ovome, pa ne znaju da je potrebno imati ozbiljnu opremu i znanje prije svega da se kanabis/marihuana ucini legalnim i upotrebljivim u svrhe ljecenja, tacnije da se određeni elementi ili sastojci, otrovi, toksini umanje ili eliminisu iz proizvoda hemisjskim putem - farmacijom. To rade strucne osobe a ne Mujo koji je to uzgojio u svom podrumu i prskao Boga pitaj cime.
Zao mi je osoba koje zaista boluju pa bi im ovo pomoglo, mada upitno je koliko je to zaista ljekovito kako se prica. Jedna u niz farmaceutskih mafia.
A najgore je to sto ovi sto se zalazu nisu edukovani, nego se prave pametni i vide neke druge arsine u ovome, pa ne znaju da je potrebno imati ozbiljnu opremu i znanje prije svega da se kanabis/marihuana ucini legalnim i upotrebljivim u svrhe ljecenja, tacnije da se određeni elementi ili sastojci, otrovi, toksini umanje ili eliminisu iz proizvoda hemisjskim putem - farmacijom. To rade strucne osobe a ne Mujo koji je to uzgojio u svom podrumu i prskao Boga pitaj cime.
Zao mi je osoba koje zaista boluju pa bi im ovo pomoglo, mada upitno je koliko je to zaista ljekovito kako se prica. Jedna u niz farmaceutskih mafia.
- pustopoljina
#955 Re: Legalizacija kanabisa u BiH
Zato legalizacija i jest jedini nacin.
Nek' uzima ko hoce, nek' se hebu...a oni koji zele i vjeruju da ce im pomoci, ne kupuju macka u vreci i dobijaju to po razumnijoj cijeni.
Nek' uzima ko hoce, nek' se hebu...a oni koji zele i vjeruju da ce im pomoci, ne kupuju macka u vreci i dobijaju to po razumnijoj cijeni.
-
mali jomu
#956 Re: Legalizacija kanabisa u BiH
I ja sam za legalizaciju trave.... bolja je nego sva hemije koju ljudima uvaljuju, sve otrovase hemijom
- pustopoljina
#957 Re: Legalizacija kanabisa u BiH
Sve je to hemija.mali jomu wrote:I ja sam za legalizaciju trave.... bolja je nego sva hemije koju ljudima uvaljuju, sve otrovase hemijom
sve su to hibridi i povecani procenti. Ljudi danas puse 5x jacu travu, nego za Woodstocka.
-
mali jomu
#958 Re: Legalizacija kanabisa u BiH
pustopoljina wrote:Sve je to hemija.mali jomu wrote: I ja sam za legalizaciju trave.... bolja je nego sva hemije koju ljudima uvaljuju, sve otrovase hemijom
sve su to hibridi i povecani procenti. Ljudi danas puse 5x jacu travu, nego za Woodstocka.
Ma znam, ali je opet bolja od sve druge hemije, a i bila bi pod bilo kakvim, nazovimo to nekakvim regularnim nadzorom... ovako sve potrovase
-
Gustar
#959 Re: Legalizacija kanabisa u BiH
Damir Nikšić je jedini nešto pokrenuo, sve ostalo velika NULA.
https://avaz.ba/vijesti/bih/476813/sam- ... ih-bolesti
https://avaz.ba/vijesti/bih/476813/sam- ... ih-bolesti
- Russki
#960 Re: Legalizacija kanabisa u BiH
Prskana svim i svačim. Ne pamtim kad sam naišao na neku koja je prirodno uzgojena i neprskana.pustopoljina wrote:Sve je to hemija.mali jomu wrote:I ja sam za legalizaciju trave.... bolja je nego sva hemije koju ljudima uvaljuju, sve otrovase hemijom
- Dozer
#961 Re: Legalizacija kanabisa u BiH
Bez uvrede, ali ovdje si nalupetao strasne gluposti.DonieBrasco wrote:Smijem se kladiti da je 95% ovih sto se zalazu za legalizaciju zapravao zatucana omladina koja zeli da legalno dođe to trave, da se mogu napusiti, uzivati, furati se pogresno. Naravno i ovi bezposlicari, dileri sto jedva cekaju da svoje stabljike iz podruma i skrivenih bunkera legalizuju. Tako je sve pocelo u SAD-u i pokazalo se tacnim da je jedina svrha profit a ta ljekovitost jako upitna, samo sto su oni mrtvi kapitalisti pa je drzava to nekako sredila da se moze oporezivati, da nije toga malo sutra bi oni to legalizovali.
Ljudi, medju kojima sam i sam, pricaju o svojim pozitivnim iskustvima s tim, a ti ih/nas nazivas balavurdijom, narkomanima, Mujama koji uzgajaju u podrumu i prskaju ko zna cime... Btw, meni je skoro 50 godina jarane, i niti sta uzgajam, niti prodajem, niti imam ikakve zarade od toga. Kad mi je trebalo i treba, kupim preko jedinog kanala za koji znam, provjerenog, i platim skupo kao i bilo ko drugi. I ljude koji me pitaju uputim na isti taj kanal, i opet bez ikakve zarade, procenta ili bilo cega. Ne zanima me zarada na bilo cijoj i bilo kakvoj bolesti. A da nisam edukovan o ovome...tesko.
Druga stvar, marihuana se ne prska nicim osim vodom. Nije to paradajz ili paprika, pa da brze naraste i "sazrije"... Ako hoces kvalitetnu stabljiku, ona mora rasti prirodno, vremenski period koji joj treba (7 do 15 sedmica, zavisno od sorte), i bez ikakvih aditiva (osim djubriva, logicno), pesticida i sl.. Takodjer, ne treba ti nikakva ozbiljna oprema da sam sebi napravis ulje. Ko ti je to rekao, taj te debelo slagao. Ili to ti sam sa sobom kontas da je tako jer, zapravo, nemas pojma kako to ide...
Last edited by Dozer on 04/08/2019 23:03, edited 1 time in total.
- Dozer
#962 Re: Legalizacija kanabisa u BiH
Hibrid nije nuzno hemija, pogotovo ne kod biljaka. Ukrstanje srodnih sorti iste vrste je prilicno lagan posao, a najcesce se svodi na oprasivanje jedne sorte drugom. Naravno, moze se to raditi i laboratorijski, ali kod marihuane je to uglavnom nepotrebno jer je ona toliko prilagodljivia biljka da moze rasti maltene svugdje i u svakakvim uslovima.pustopoljina wrote:Sve je to hemija.mali jomu wrote:I ja sam za legalizaciju trave.... bolja je nego sva hemije koju ljudima uvaljuju, sve otrovase hemijom
Npr., jedna od najpotentnijih sorti, Bianca, dobila se ukrstanjem 3 druge potentne sorte - Afghan, White Widow i White Queen, tako da je ovo trenutno jedna od najpotentnijih sorti sto se tice THC-a (u punoj zrelosti i idealnim uslovima dobaci i do 30%, ali je najcesce oko 25-26%), pri cemu je cini 85% indica vrste, i samo 15% sative, i radi toga je najpozeljnija za proizvodnju THC ulja jer daje veoma jak koncetrat koji moze sadrzavati cak i do 96% THC-a, ali je najcesce 85 do 92%.
- pustopoljina
#963 Re: Legalizacija kanabisa u BiH
Znam to. Hibrid nije gmo.Dozer wrote:Hibrid nije nuzno hemija, pogotovo ne kod biljaka. Ukrstanje srodnih sorti iste vrste je prilicno lagan posao, a najcesce se svodi na oprasivanje jedne sorte drugom. Naravno, moze se to raditi i laboratorijski, ali kod marihuane je to uglavnom nepotrebno jer je ona toliko prilagodljivia biljka da moze rasti maltene svugdje i u svakakvim uslovima.pustopoljina wrote:Sve je to hemija.mali jomu wrote:I ja sam za legalizaciju trave.... bolja je nego sva hemije koju ljudima uvaljuju, sve otrovase hemijom
Npr., jedna od najpotentnijih sorti, Bianca, dobila se ukrstanjem 3 druge potentne sorte - Afghan, White Widow i White Queen, tako da je ovo trenutno jedna od najpotentnijih sorti sto se tice THC-a (u punoj zrelosti i idealnim uslovima dobaci i do 30%, ali je najcesce oko 25-26%), pri cemu je cini 85% indica vrste, i samo 15% sative, i radi toga je najpozeljnija za proizvodnju THC ulja jer daje veoma jak koncetrat koji moze sadrzavati cak i do 96% THC-a, ali je najcesce 85 do 92%.
Ali pod hemija sam mislila- bukvalno- hemija.
Imamo mi i opioidne receptore u tijelu, pa niko nece reci morfij je ok.
I (pisala sam ovo sigurno vec) 2kg celera lista da pojedes ili persuna, moze rezultirati pobacajem. Sve je hemija
I caj od kantariona je lagani antidepresiv...i tako to...
- Dozer
#964 Re: Legalizacija kanabisa u BiH
OK, s te strane da - sve jeste hemija. Na kraju krajeva, i THC ima svoj hemijski sastav. Ali, stvar kod THC-a je prilicno specificna. Razlikuje se cak i od CBD-a, a oboje poticu od marihuane.
Naime, razlikuju se u molekularnom sastavu i obliku. THC molekule imaju takav oblik da se savrseno uklapaju u receptore u nasem mozgu (slucajno...?), cime pobudjuju te receptore, tj. reaktiviraju ih. Jos nije najjasnije zasto i kako ih tacno reaktiviraju, ali tacno to rade.
To pobudjivanje nasih mozdanih receptora onda uzrokuje nasu "opijenost", a intenzitet te opijenosti zavisi od kolicine molekula THC-a spojenih na receptore naseg mozga.
Logicno, u svemu tome, u toj "opijenosti" i njenim manifestacijama, ulogu imaju i starost mozga (samim tim i tijela), kao i sveukupno psihofizicko stanje svakoga pojedinacno.
Radi ovoga razlicite sorte razlicitih kolicina THC-a - razlicito uticu na svakoga od nas u smislu sekundarnih manifestacija. Pocetne ili primarne su kod preko 95% ljudi uvijek iste (izostravanje sluha, refleksa, smijeh, jacanje apetita), dok je njihvo trajanje vec stvar nacina komzumiranja i konzumirane kolicine. Sekundarne manifestacije vec variraju od osobe do osobe, i dok neko satima nakon konzumiranja moze funkcionisati bolje u svakom smislu (i mentalnom i fizickom), neko bude "oboren" i moze jedino leci i zaspati. Neko, opet, moze imati i negativne manifestacije poput mucnine, povracanja, itd..
Medjutim, jedna stvar je kod svakoga identicna - veca kolicina (koncetrat) THC-a unesena u organizam oralno ili analno, resetuje nas imunosni sistem i tjera ga da pocne sam eliminisati nase mutirane celije koje uzrokuju razne bolesti i stanja. I ovo je vec potvrdjeno i dokazano na hiljadama ljudi, na kojima se pozitivni ucinci THC-a i te kako vide.
Interesantno je da pusenje marihuane nije pokazalo iste ucinke, sto moze znaciti da THC koji se unosi kroz pluca i putem dima uzrokovanog izgaranjem same biljke - nema ni pribliznu snagu i kolicinu kao onaj koji se nije zagrijavao i koji se u organizam unese u vecem koncetratu, kakav je THC ulje. Ovo ima i smisla, jer poznato je da pri pravljenju ulja temperatura kljucanja otapala prilikom kuhanja ne smije prelaziti 200 stepeni, inace THC pociinje izgarati, tj. gubiti svoja svojstva. A cigareta, kao i djoint, prilikom povlacenja dima proizvode i do 900 stepeni C...
Na medicini i farmaciji je da tacno definisu zasto se i kako to desava (ja mislim da znaju odavno, bar vecinu).
Naime, razlikuju se u molekularnom sastavu i obliku. THC molekule imaju takav oblik da se savrseno uklapaju u receptore u nasem mozgu (slucajno...?), cime pobudjuju te receptore, tj. reaktiviraju ih. Jos nije najjasnije zasto i kako ih tacno reaktiviraju, ali tacno to rade.
To pobudjivanje nasih mozdanih receptora onda uzrokuje nasu "opijenost", a intenzitet te opijenosti zavisi od kolicine molekula THC-a spojenih na receptore naseg mozga.
Logicno, u svemu tome, u toj "opijenosti" i njenim manifestacijama, ulogu imaju i starost mozga (samim tim i tijela), kao i sveukupno psihofizicko stanje svakoga pojedinacno.
Radi ovoga razlicite sorte razlicitih kolicina THC-a - razlicito uticu na svakoga od nas u smislu sekundarnih manifestacija. Pocetne ili primarne su kod preko 95% ljudi uvijek iste (izostravanje sluha, refleksa, smijeh, jacanje apetita), dok je njihvo trajanje vec stvar nacina komzumiranja i konzumirane kolicine. Sekundarne manifestacije vec variraju od osobe do osobe, i dok neko satima nakon konzumiranja moze funkcionisati bolje u svakom smislu (i mentalnom i fizickom), neko bude "oboren" i moze jedino leci i zaspati. Neko, opet, moze imati i negativne manifestacije poput mucnine, povracanja, itd..
Medjutim, jedna stvar je kod svakoga identicna - veca kolicina (koncetrat) THC-a unesena u organizam oralno ili analno, resetuje nas imunosni sistem i tjera ga da pocne sam eliminisati nase mutirane celije koje uzrokuju razne bolesti i stanja. I ovo je vec potvrdjeno i dokazano na hiljadama ljudi, na kojima se pozitivni ucinci THC-a i te kako vide.
Interesantno je da pusenje marihuane nije pokazalo iste ucinke, sto moze znaciti da THC koji se unosi kroz pluca i putem dima uzrokovanog izgaranjem same biljke - nema ni pribliznu snagu i kolicinu kao onaj koji se nije zagrijavao i koji se u organizam unese u vecem koncetratu, kakav je THC ulje. Ovo ima i smisla, jer poznato je da pri pravljenju ulja temperatura kljucanja otapala prilikom kuhanja ne smije prelaziti 200 stepeni, inace THC pociinje izgarati, tj. gubiti svoja svojstva. A cigareta, kao i djoint, prilikom povlacenja dima proizvode i do 900 stepeni C...
Na medicini i farmaciji je da tacno definisu zasto se i kako to desava (ja mislim da znaju odavno, bar vecinu).
Last edited by Dozer on 04/08/2019 23:42, edited 2 times in total.
-
paladinka
#965 Re: Legalizacija kanabisa u BiH
Pa jest , tako se za svaku biljku moze reci da ima kontraproduktivno djelovanje .
-
mali jomu
#966 Re: Legalizacija kanabisa u BiH
Na koji način kanabis liječi mnoge bolesti...

Ljekovita svojstva
Svjetska farmaceutska industrija godinama je pokušavala na sve načine spasiti svoje tržište teško stotine milijardi dolara zabranjujući legalizaciju upotrebe kanabisa u medicinske svrhe.
Mnoge države međutim odobrile su proizvodnju i korištenje u medicinske svrhe...
https://avaz.ba/kiosk/zanimljivosti/508 ... stranica=1
Ljekovita svojstva
Svjetska farmaceutska industrija godinama je pokušavala na sve načine spasiti svoje tržište teško stotine milijardi dolara zabranjujući legalizaciju upotrebe kanabisa u medicinske svrhe.
Mnoge države međutim odobrile su proizvodnju i korištenje u medicinske svrhe...
https://avaz.ba/kiosk/zanimljivosti/508 ... stranica=1
-
swanfilter
#967 Re: Legalizacija kanabisa u BiH
Ako vas brine procenat THCja, ima hasis ...
- Dozer
#968 Re: Legalizacija kanabisa u BiH
Samo jednu stvar svi treba da znaju, i zapamte - "medicinski kanabis", koji se u svemu ovome zagovara, jesu ekstrakti i proizvodi iz sorti koje su vecinski od sativa, a ne indica sorti marihuane, i koji su oslobodjeni THC-a.
Nazivajte me kako god hocete, teoreticarem zavjera, narkomanom, hasisarom, itd., ali, za svoje dobro i dobro svojih bliznjih u slucaju da vam/im ikada zatreba nesto od ovoga - naucite i shvatite terminoloske i sustinske razlike izmedju "medicinskog kanabisa" i "koristenja kanabisa u medicinske svrhe".
Ono sto farmaceutska mafija sada pokusava sirom svijeta, i za sta trose desetine miliona na lobiranje i potkupljivanje jer im je jasno da vise ne mogu zaustaviti "nadiranje" marihuane kao lijeka, jeste da se legalizuje upravo "medicinski kanabis", tj. proizvodi u kojima je kolicina THC-a svedena na zanemarivi minimum (procitati moj prethodni post, radi boljeg razumijevanja na koji nacin se THC (tetrahydrocanabidol-9) povezuje i djeluje u nasem tijelu), pri cemu istovremeno pokusavaju i to staviti pod svoju kontrolu, tj. zadrzati monopole nad proizvodnjom i prodajom.
Ko god misli da ce ovaj kanabis, tj. njegovi ekstrakti biti jeftiniji nego sada, i ako su legalizovani - grijesi.
Evo vam i dokaz, a svi ga mozete provjeriti - u Njemackoj vec par godina, kao i u USA i Kanadi, te u Ceskoj (u Holandiji puno duze), postoje proizvodjaci "medicinskog kanabisa" u vidu CBD ulja i paste s razlicitim procentima kanabidoida (CBD). Pogledajte cijene bocica ili sprica od 5 i 10ml. Mislim da cete bez vecih problema shvatiti da potentnije ulje ili pasta (s oko 50% CBD) kosta isto, a cesto i vise od THC ulja na crno.
Ali, osnovni problem je sto CBD ulja/paste pomazu kod nekih oboljenja (npr. Reumatski artritisi, neuralgije i sl.), ali ne pomazu kod najtezih oboljenja (karcinomi, uznapredovali MS, itd..). I ovo farmaceuti vrlo dobro znaju, ali racunaju na neznanje i needukovanost ogromne vecine ljudi o ovome, pa ce se onda na velika vrata svugdje legalizovati "upotreba medicinskog kanabisa" (sto se vrlo ciljano plasira u javnost preko medija koji o tome nemaju pojma, i ciljano se mijesa i brka s "upotrebom kanabisa u medicinske svrhe", sto podrazumijeva i THC).
Jeste, slazem se, i cinjenica je da je vrlo tesko naci kvalitetno i potentno THC ulje. Medjutim, cak i polovicno potentno ulje (sto je ulje s koncentratom THC-a od 40-50%), daje rezultate kod najtezih oboljenja.
Zapitajte se - da li je nekome ko boluje od karcinoma bolje dati 500-600 KM za 5ml CBD paste 50%, ili isto toliko za THC ulje 50%+, i tako izgubiti dragocjeno vrijeme?
Poznajem ljude, nazalost, koji mi nisu vjerovali kada sam im ovo pokusavao objasniti, pa su onda nabavljali "5ml ulja od marihuane" po 50-100 EUR na crno. Odmah sam im govorio da to ne moze biti THC, nego samo CBD ulje (jer je CBD ulje na crno skoro duplo jeftinije od THC ulja). Uvijek kazu - hajde sad, kad sam vec uzeo ovo, da probamo. I prodju 2-3 mjeseca tako, bez ikakvih pomaka na bolje u bilo kojem smislu... I pacijent umre...
Naravno, i nazalost, ali ljudi se na pokusaj lijecenja ovim odlucuju, po pravilu, uvijek na kraju i kada im zvanicna medicina vise ne moze pomoci. Prodju sve moguce cikluse HT, zracenja, operacije (ako su moguce)...i tek kada vide da to nije dalo rezultate, ili cak da se stanje nakon svega ovoga cak i pogorsalo s novim metastazama, tek tada traze i pokusavaju s ovim.
Nazalost, kanabis nije nikakav carobni stapic, i kao i svaki lijek, ako se pocne uzimati u ranijoj fazi bolesti, bolje ce i djelovati.
Nazivajte me kako god hocete, teoreticarem zavjera, narkomanom, hasisarom, itd., ali, za svoje dobro i dobro svojih bliznjih u slucaju da vam/im ikada zatreba nesto od ovoga - naucite i shvatite terminoloske i sustinske razlike izmedju "medicinskog kanabisa" i "koristenja kanabisa u medicinske svrhe".
Ono sto farmaceutska mafija sada pokusava sirom svijeta, i za sta trose desetine miliona na lobiranje i potkupljivanje jer im je jasno da vise ne mogu zaustaviti "nadiranje" marihuane kao lijeka, jeste da se legalizuje upravo "medicinski kanabis", tj. proizvodi u kojima je kolicina THC-a svedena na zanemarivi minimum (procitati moj prethodni post, radi boljeg razumijevanja na koji nacin se THC (tetrahydrocanabidol-9) povezuje i djeluje u nasem tijelu), pri cemu istovremeno pokusavaju i to staviti pod svoju kontrolu, tj. zadrzati monopole nad proizvodnjom i prodajom.
Ko god misli da ce ovaj kanabis, tj. njegovi ekstrakti biti jeftiniji nego sada, i ako su legalizovani - grijesi.
Evo vam i dokaz, a svi ga mozete provjeriti - u Njemackoj vec par godina, kao i u USA i Kanadi, te u Ceskoj (u Holandiji puno duze), postoje proizvodjaci "medicinskog kanabisa" u vidu CBD ulja i paste s razlicitim procentima kanabidoida (CBD). Pogledajte cijene bocica ili sprica od 5 i 10ml. Mislim da cete bez vecih problema shvatiti da potentnije ulje ili pasta (s oko 50% CBD) kosta isto, a cesto i vise od THC ulja na crno.
Ali, osnovni problem je sto CBD ulja/paste pomazu kod nekih oboljenja (npr. Reumatski artritisi, neuralgije i sl.), ali ne pomazu kod najtezih oboljenja (karcinomi, uznapredovali MS, itd..). I ovo farmaceuti vrlo dobro znaju, ali racunaju na neznanje i needukovanost ogromne vecine ljudi o ovome, pa ce se onda na velika vrata svugdje legalizovati "upotreba medicinskog kanabisa" (sto se vrlo ciljano plasira u javnost preko medija koji o tome nemaju pojma, i ciljano se mijesa i brka s "upotrebom kanabisa u medicinske svrhe", sto podrazumijeva i THC).
Jeste, slazem se, i cinjenica je da je vrlo tesko naci kvalitetno i potentno THC ulje. Medjutim, cak i polovicno potentno ulje (sto je ulje s koncentratom THC-a od 40-50%), daje rezultate kod najtezih oboljenja.
Zapitajte se - da li je nekome ko boluje od karcinoma bolje dati 500-600 KM za 5ml CBD paste 50%, ili isto toliko za THC ulje 50%+, i tako izgubiti dragocjeno vrijeme?
Poznajem ljude, nazalost, koji mi nisu vjerovali kada sam im ovo pokusavao objasniti, pa su onda nabavljali "5ml ulja od marihuane" po 50-100 EUR na crno. Odmah sam im govorio da to ne moze biti THC, nego samo CBD ulje (jer je CBD ulje na crno skoro duplo jeftinije od THC ulja). Uvijek kazu - hajde sad, kad sam vec uzeo ovo, da probamo. I prodju 2-3 mjeseca tako, bez ikakvih pomaka na bolje u bilo kojem smislu... I pacijent umre...
Naravno, i nazalost, ali ljudi se na pokusaj lijecenja ovim odlucuju, po pravilu, uvijek na kraju i kada im zvanicna medicina vise ne moze pomoci. Prodju sve moguce cikluse HT, zracenja, operacije (ako su moguce)...i tek kada vide da to nije dalo rezultate, ili cak da se stanje nakon svega ovoga cak i pogorsalo s novim metastazama, tek tada traze i pokusavaju s ovim.
Nazalost, kanabis nije nikakav carobni stapic, i kao i svaki lijek, ako se pocne uzimati u ranijoj fazi bolesti, bolje ce i djelovati.
- studiorum_tuzlaensis
#969 Re: Legalizacija kanabisa u BiH
Naravno da je razlika između THC i CBD ulja.
Rick Simpson THC ulje je oni što je mojoj majci spasilo zivot. Nabavljao sam ga ilegalno u EU po paprenim cijenama.
CBD ulja se koriste kao analgetsko sredstvo kao sedativ.
Industrija lijekova je odmah iza nafte, legalizovace sinteticku marihuanu, a biljku će pokusati drzati nelegalnom sto duže. Ali neće uspjeti.
Rick Simpson THC ulje je oni što je mojoj majci spasilo zivot. Nabavljao sam ga ilegalno u EU po paprenim cijenama.
CBD ulja se koriste kao analgetsko sredstvo kao sedativ.
Industrija lijekova je odmah iza nafte, legalizovace sinteticku marihuanu, a biljku će pokusati drzati nelegalnom sto duže. Ali neće uspjeti.
- Sanjarko
#970 Re: Legalizacija kanabisa u BiH
Ima sve cesca izreka medzu narodom a ide ovako: Pojeo bi i govno samo da se izlijecim.
Apsolutno podrzavam legalizaciju medicinskog kanabisa kao i proizvoda od istog i koristenje istoga u medicinske svrhe. Cak sam i ja se htjeo s tim lijeciti. Ne pusenjem kako kazu dzointova i trave nego sa proizvodima od kanabisa i to narocito s jednim proizvodom od toga. Cak i koku bi legalizirao u medicinske svrhe ako ista ima lijekovita svojstva. Pa i opijum je legaliziran u medicinske svrhe i koristimo ga u lijekovima i kao narkozu.
Apsolutno podrzavam legalizaciju medicinskog kanabisa kao i proizvoda od istog i koristenje istoga u medicinske svrhe. Cak sam i ja se htjeo s tim lijeciti. Ne pusenjem kako kazu dzointova i trave nego sa proizvodima od kanabisa i to narocito s jednim proizvodom od toga. Cak i koku bi legalizirao u medicinske svrhe ako ista ima lijekovita svojstva. Pa i opijum je legaliziran u medicinske svrhe i koristimo ga u lijekovima i kao narkozu.
-
swanfilter
#971 Re: Legalizacija kanabisa u BiH
Pusenje dzointova je preventiva ...
- Dozer
#972 Re: Legalizacija kanabisa u BiH
Nije. Nazalost, ali nije.
Ali, moze posluziti kao odlican lakmus za ono sta i kako funkcionise i djeluje na nas THC. Pusenje, i ta kolicina THC-a koja se unese na taj nacin, samo su blaga verzija onog sta radi jaki koncentrat u vidu ulja. Samo su inicjalne manifestacije, ili simptomi, isti. Sve ostalno nakon 15 minuta vise nema dodirnih tacaka, osim apetita.
Pusenjem trave, i to neke od najjacih sorti, postizu se razni efekti i benefiti - od dizanja raspolozenja, preko poboljsanja apetita, pa do jacanja kreativnosti i funkcionalnosti osobe u kompletu. Negativni ucinak jeste - dim u plucima. Dim u plucima je dim u plucima, i nema veze od cega potice, jer uvijek radi isto - zatvara bronhije i steti plucima. To je, cinjenicno, manje stete nego sto pravi duhanski dim, ali ipak steti.
Kod THC ulja nema stetnih dejstava. Postoje neke negativne inicijalne nus pojave u fazi privikavanja orgnizma na THC, od kojih dvije mogu biti blago problematicne kod nekih ljudi, ali THC nema nikakvih stetnih djelovanja po nas organizam i zdravlje.
Ali, moze posluziti kao odlican lakmus za ono sta i kako funkcionise i djeluje na nas THC. Pusenje, i ta kolicina THC-a koja se unese na taj nacin, samo su blaga verzija onog sta radi jaki koncentrat u vidu ulja. Samo su inicjalne manifestacije, ili simptomi, isti. Sve ostalno nakon 15 minuta vise nema dodirnih tacaka, osim apetita.
Pusenjem trave, i to neke od najjacih sorti, postizu se razni efekti i benefiti - od dizanja raspolozenja, preko poboljsanja apetita, pa do jacanja kreativnosti i funkcionalnosti osobe u kompletu. Negativni ucinak jeste - dim u plucima. Dim u plucima je dim u plucima, i nema veze od cega potice, jer uvijek radi isto - zatvara bronhije i steti plucima. To je, cinjenicno, manje stete nego sto pravi duhanski dim, ali ipak steti.
Kod THC ulja nema stetnih dejstava. Postoje neke negativne inicijalne nus pojave u fazi privikavanja orgnizma na THC, od kojih dvije mogu biti blago problematicne kod nekih ljudi, ali THC nema nikakvih stetnih djelovanja po nas organizam i zdravlje.
-
swanfilter
#973 Re: Legalizacija kanabisa u BiH
Mah, malo se sprdao sa dzointovima ...
Ali, zar nije dokazano da pusenje trave pozitivno djeluje
bas na bronhije? To sam jednom, negdje procitao. Naravno, bez duhana ...
Ja sam presao na hasis i moram reci, mnogo sam bolji. Posebno sabah buđenje, sto mi je i najvaznije. Isto tako, ne desava se da mi naleti nesanica, pa kao da sam pet grama spida povukao, san na oci ne dolazi ....
Ja sam presao na hasis i moram reci, mnogo sam bolji. Posebno sabah buđenje, sto mi je i najvaznije. Isto tako, ne desava se da mi naleti nesanica, pa kao da sam pet grama spida povukao, san na oci ne dolazi ....
Last edited by swanfilter on 10/08/2019 17:37, edited 1 time in total.
-
mali jomu
#974 Re: Legalizacija kanabisa u BiH
Drzite se trave i ovih medicinskih trava cuda....
sve drugo je zajeb
sve drugo je zajeb
- Dozer
#975 Re: Legalizacija kanabisa u BiH
Ti bas preCera...swanfilter wrote:Mah, malo se sprdao sa dzointovima ...
Pusenje trave pozitivno djeluje na razne nacine, i to sam i rekao. Problem je dim kao dim, jer svaki dim, bez obzira od cega je, zatvara i zagusuje pluca i bronhije.
Nemam pojma posto je trava na nasem "trzistu", ne konzumiram je, ali - ako vec zelite da se "odvaljujete", vjerujte mi na rijec da je daleko bolje i zdravije da to radite s THC uljem, nego s "duvanjem".
Evo i kako:
Uzmite samo jednu dozu od 5ml (250-300E), a onda u to umocite vrh cackalice samo 1mm. Bukvalno.
To obrisite na kaziprst, pa onda kaziprst obrisite na desni ispod jezika.
Pocetak djelovanja THC-a na ovaj nacin je sporiji od onog duvanjem (jer pusenjem THC iz pluca ide direktno u mozak, pa se prve manifestacije desavau vec nakon 15-ak min., dok je ovdje za to potrebno oko 1 - 1,5h)), ali s ovom kolicinom cete imati iste efekte, mozda cak i bolje nego s duvanjem, a trajace isto kao i oni nakon jointa.
Ovo je tzv. rekreativna kolicina/doza, pri cemu nema dima u plucima, a samim tim ni potencijalnih rizika, a ova kolicina od 5ml ce vam sigurno trajati 2-3 mjeseca pri ovakvim dozama, mozda i duze.
Saberite, pomnozite, podijelite i skontajte, ako vec duvate, koliko potrosite za 3 mjeseca na travu. Ako je to tu negdje, onda je ovo sigurno daleko bolja varijanta. Efekti isti, rizik nikakav, a istovremeno imate jacanje imuniteta i stvarnu preventivu protiv raznoraznih bolesti.
Ali, sve preko navedene doze (pa ma koliko vam se ovo cini malo), imacete jace efekte, a najnepozeljniji je onaj sto ce vas vrlo brzo oboriti. Dakle, sto jaca doza, to brze "padate", tako da se ne zanosite da cete se "bolje odvaliti" ako uzmete vise od spomenutog milimetra vrha cackalice.
Naravno, sto cesce konzumirate, to vam je i tolerancija na THC veca (isto kao i s travom), ali, ako je to npr. svaki treci ili cetvrti dan, onda ce i potrajati dok ta tolerancija bude zahtijevala jacu dozu.