Ovo je pošteno pitanje.KIseljak12 wrote: Slazem se s tobom da je drogiranje glupost. To sto konzumiram marihuanu znaju rijetki ljudi koji me poznaju, te ne radim to radi toga da bih bio faca nego jer mi je ceif. Ti imas svoje zivotne odabire poput sporta, zdrave ishrane i nabrijanih treba. I meni je sve to super, te postujem tvoj odabir. Medjutim, zasto u ovom slucaju drzava zakonski namece odredjeni zivotni odabir ako ne smetam drugima?
Mislim da su to zaostatci iz socijalizma, odnosno komunizma.
U to vrijeme svaka droga tog tipa je bila povezivana sa buntovnim idealima tipa James Dean, i od sistema se doživljavala kao prijetnja koja mlade ljude odvlači u struje protiv sistema.
Mladi ljudi to isto doživljavaju kao bunt slobode.
Inače interesantno pitanje šta je zapravo sloboda?
Iz mog prethodnog posta može se zaključiti neizrečeno - drogu treba legalizirati na istim temeljima kao u Holandiji.
Zašto?
Zbog slobode izbora.
Legalizacijom će droge postati manje interesantne. Prestat će biti simbol bunta protiv sistema i života.
Past će im cijena, a od prodaje korist će imati država, smanjuje se stopa kriminaliteta i sukoba među kriminalnim grupama.
Bit će bolja edukacija o istim.
U Holandiji je procenat ovisnika o teškim drogama minimaliziran, što je dobro za svakoga.
Gospoda zapale joint nakon poslovnog sastanka.
Neće biti ovih kilavaca od 40 kila kostiju sa pištoljem za pasom koji ti razbiju šajbu od 500 KM da prodaju CD za 20 KM.