Legalizacija kanabisa u BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
sizifinho

#401 Re: Legalizacija kanabisa u BiH

Post by sizifinho »

Deleter wrote:...
procitaj ponovo druze, jer ocito si pozurio da me "naruzis" u cast svog alterega, a nisi fino procitao

kaze tekst moj:
Thc u slucaju zloupotrebe i hronicnog pretjerivanja - ce uzrokovati ovisnost, porast tolerancije, ali nece nuzno uzrokovati smrt.
a ti kazes :
daj mi primjer jednog umrlog.od thc
iako sam ja rekao da nece thc uzrokovar smrt

ko je tu lud, ja sigurno nisamm
hali gali halid

#402 Re: Legalizacija kanabisa u BiH

Post by hali gali halid »

Evo jedna za KB9
Last edited by hali gali halid on 02/12/2015 11:58, edited 1 time in total.
Deleter

#403 Re: Legalizacija kanabisa u BiH

Post by Deleter »

Nikoga ja ne glorifikujem nego samo govorim cinjenice koje svi ovde vide a rijetko se logiram na forum. Jadno je sto ti mislis da niko nece pogledati tvoje linkove.
sizifinho wrote:Farmakologija, Humphrey P. Rang, Poglavlje: 4, Nervni Sistem, Zavisnost od lijekova i drugih supstanci i njihova zloupotreba, str 609 - Tolerancija i zavisnost prema kanabisu (2005)
10 godina.

U drugoj koja je sesto izdanje i u kojoj nigdje ne stoji da je dio o kojem ti pricas unaprijedjen novim medicinskim saznanjima nego samo detaljima o drogama i kolicinama, sto znaci da je sve prepisano iz prethodnih izdanja starih izdanja koja se vuku od 1988 i dokaz tvojih lazi i neznanja. Ocigledno ti nisi ni procitao sta sve tu pise ili ne razumijes engleski dobro. Meni nije bilo mrsko.
Dozeru javi mi se da ti proslijedim link na ovu knjigu jer ces ti u njoj sigurno pronaci puno vise detalja i bolje to razumjeti i objasniti od mene.

Evo samo dvije tri recenice odatle.
Cannabinol CB2-receptors are found in the immune system among other peripheral organs.
Adverse effects of marijuana, some of which are controversial, include the following:
a. Long-term effects similar to those of cigarette smoking, including periodontal disease.
b. Exacerbation of preexisting paranoia or psychosis.
c. “Amotivational syndrome” that may be more related to user’s personality type.
d. Impairment of short-term memory and disturbances of the immune, reproductive, and thermoregulatory systems.

Mozes li nam svima pokazati gdje ovdje pise bilo sta o ovisnosti od thca?

Ovo ti je zaista strasno
Cigarete su jako ovisne, znaju to najbolje ljudi koji su probali prestati pusiti. Ali ovisnost o njima nece uzrokovati smrt.
Thc u slucaju zloupotrebe i hronicnog pretjerivanja - ce uzrokovati ovisnost, porast tolerancije, ali nece nuzno uzrokovati smrt.
Alkohol - ista prica.
Jos jednom te pozivam da nam svima das dokaze o jednom jedinom umrlom od thca za koji kazes da ovisnik ne mora nuzno uzrokovati smrt sto znaci da je moze uzrokovati. Za milione umrlih od cigara i alkohola znamo svi.
broj dva

#404 Re: Legalizacija kanabisa u BiH

Post by broj dva »

Drinski wrote:Stoga i tvrdim, da cemo imati, uskoro i pokrete koji ce traziti legalizaciju istospolnih brakova, pedofilije etc.
----
U cemu je slicnost izmedju pedofilije i istodpolni brakova kad ih vec spominjes u istom kontekstu ??
sumirprimus

#405 Re: Legalizacija kanabisa u BiH

Post by sumirprimus »

gej je okej... :)
a peder ga danas dodje ko karakterna osobina...
sizifinho

#406 Re: Legalizacija kanabisa u BiH

Post by sizifinho »

@Kiseljak
naravno da dodje do oporavka nakon prestanka konzumacije, reproduktivni sistem je brzoregenerirajuci sistem.

@Deleter
samo zato sto je literatura stara deset godina, ne znaci da je zastarjela, ne lupetaj.
Takodjer, ocito je da ne znas koristiti board review knjige.

Tacka sest te knjige tog.poglavlja kaze:
"...for whom a mild form of pshycological and physical dependence has been notes"
i ova recenica samo stavlja tacku na cinjenicu da u ekscesu thc uzrokuje ovisnost, kao sto sam ranije vec rekao. Ne da je smrtonosna. To "nuzno" ne znaci da moze uzrokovati smrt, vec znaci da smrt nije iskljucena.
Ne mora umrijet od thc-a, moze umrijeti od aneurizme koja rupturira nakon hipertenzije - i sta ces onda?
Nuzno - je nuzan pojam. Dzaba ga izvlacis iz konteksta.

Sad jos vise sumnjam da ste ti i Dozer ista persona... isti stil pisanja

normalno da je glorifikacija, moze se lahko.vidjeti, svaki post ga maksimalno hvalis

opet kazem, razumijem tvoju ogorcenost, i naravno da nisi objektivan.
Last edited by sizifinho on 02/12/2015 11:40, edited 1 time in total.
sumirprimus

#407 Re: Legalizacija kanabisa u BiH

Post by sumirprimus »

meni samo nije jasno kakva hipertenzija u koristenju thc ulja?
KIseljak12

#408 Re: Legalizacija kanabisa u BiH

Post by KIseljak12 »

sizifinho wrote:@Kiseljak
naravno da dodje do oporavka nakon prestanka konzumacije, reproduktivni sistem je brzoregenerirajuci sistem.

@Deleter
samo zato sto je literatura stara deset godina, ne znaci da je zastarjela, ne lupetaj.

"...for whom a mild form of pshycological and physical dependence has been notes"
i ova recenica samo stavlja tacku na cinjenicu da u ekscesu thc uzrokuje ovisnost, kao sto sam ranije vec rekao. Ne da je smrtonosna. To "nuzno" ne znaci da moze uzrokovati smrt, vec znaci da smrt nije iskljucena.
Ne mora umrijet od thc-a, moze umrijeti od aneurizme koja rupturira nakon hipertenzije - i sta ces onda?

Da nije iskljucena i da moze uzrokovati, u cemu je razlika? S logicko-jezickog aspekta je rijec "nuzno" ovdje pogresno upotrebljena. Mislim da bi prikladnije bilo "...ovisnost, porast tolerancije nece neposredno (direktno) uzrokovati smrt [kao npr trovanje etanolom/metanolom]."
KIseljak12

#409 Re: Legalizacija kanabisa u BiH

Post by KIseljak12 »

sumirprimus wrote:meni samo nije jasno kakva hipertenzija u koristenju thc ulja?
http://medicalmarijuana.com/medical-mar ... -Pressure-

Koliko mi je poznato, kanabis snizava pritisak. Sto se tice otkucaja srca povecava kod naivnih (onih koji nisu imali ranije zabiljezeno koristenje) korisnika, dok dolazi do tolerancije na taj efekat kod "povratnika": http://www.idmu.co.uk/canncardio.htm
Deleter

#410 Re: Legalizacija kanabisa u BiH

Post by Deleter »

sizifinho wrote:@Kiseljak

@Deleter

Sumnjaj i dalje. Ja sumnjam da ce njemu whois pokazati ovakav rezultat a stil pisanja nam je ocito identican pogotovo sto sam ja prilicno oslabio s nasom gramma :lol:
My IP address country: ip address flag United States
My IP address state: Arizona
:lol: :lol:
6. Tolerance is difficult to demonstrate in man except among long-term high-dose users, for whom a mild form of psychological and physical dependence has been noted.
Jeste rekao si ti da je ovo samo kod takvih ali opet nam moras pojasniti kako je ovo isto s onim sto se tice alkohola i cigara? I da nam ponudis bar jednu informaciju o ovisnicima od thca u bilo kojoj zemlji ili broju umrlih od thca bilo gdje.
Samo da znas da se u engleskom jeziku ne koristi dependence za ovisnike nego addicting. Odo radit. Vozdra.
sizifinho

#411 Re: Legalizacija kanabisa u BiH

Post by sizifinho »

@ kiseljak hvala na ispravci, upotrijebio sam pogresno termin "nuzno".

@deleter
objasnio sam sve vec jednom
ponovit cu ovako, ukratko
ovisnost nije iste magnitude, ali je istog tipa.
Postoji fizicka ovisnost koja se javlja kod cigareta i alkohola. Znaci isti tip, ali ne iste magnitude - nece osoba pasti u epi napad, niti ce prestat disat sto je slucaj kod teskog alkoholizma.
Sto sam i objasnio - alkohol se unosi u litrama, brze se org navikava i tolerancija brze raste, dok je thc skkoro nee moguce upotrijebiti u istoj mjeri, zbog potentnosti.

Kanabis uzrokuje hipertenziju i ortostatsku hipotenziju, sto znaci dok lezis i sjedis visok pritisak, a ako naglo ustanes moze doci i do gubitka svijesti zbog naglog pada pritiska.
Tako govorim sve vrijeme, tako pise u knjigama i clancima.

evo primjer (1998 godina, nije zastarjelo, medicina tako ne funkcionise, sto je jednom dokazano ostaje dokazano)
Last edited by sizifinho on 02/12/2015 12:02, edited 1 time in total.
sumirprimus

#412 Re: Legalizacija kanabisa u BiH

Post by sumirprimus »

KIseljak12 wrote:
sumirprimus wrote:meni samo nije jasno kakva hipertenzija u koristenju thc ulja?

Koliko mi je poznato, kanabis snizava pritisak. Sto se tice otkucaja srca povecava kod naivnih (onih koji nisu imali ranije zabiljezeno koristenje) korisnika, dok dolazi do tolerancije na taj efekat kod "povratnika": http://www.idmu.co.uk/canncardio.htm
znaci hipertenzija je povisen tlak ne?
kako onda thc ulje dovodi do povisenog krvnog tlaka?nema sansi...
prije ce bit da ga umrtvi skorz...
KIseljak12

#413 Re: Legalizacija kanabisa u BiH

Post by KIseljak12 »

sumirprimus wrote:
KIseljak12 wrote:

znaci hipertenzija je povisen tlak ne?
kako onda thc ulje dovodi do povisenog krvnog tlaka?nema sansi...
prije ce bit da ga umrtvi skorz...
Htio sam reci da se slazem s tobom i da mi nije poznata hipertenzija kao cest efekat koristenja kanabisa.
sizifinho

#414 Re: Legalizacija kanabisa u BiH

Post by sizifinho »

KIseljak12 wrote:

morat cu procitati ovo, mislim ove reference. Moji izvori su do sad govorili suprotno, ali provjerit cu. Hvala ti na.linku

Ali nije da je hipertenzija rijetkost, pa da nikad ne cujes za to. Brojne literature to spominju, mislim, mozda su istrazivanja pokazala drugo - ali nije nepoznanica.
Kod mene bar uzrokuje povisen tlak, ali doduse, ja ga prirodno imam povisenog.
Last edited by sizifinho on 02/12/2015 12:13, edited 1 time in total.
sumirprimus

#415 Re: Legalizacija kanabisa u BiH

Post by sumirprimus »

skakljiva je tema za pisat javno.jer smo takvi kakvi jesmo jelte,krac od drzave,krac od ljudi...

pri koristenju ulja od kanabisa nema BOGA da dodje do hipertenzije,ubrzanog lupanja srca,bilo cega ubrzanog i pojacanog,
nije to gudra,umtrvi te na par sati,samo ti se lezi.stoj i poenta u smirivanju svih funkcija...
izvor.JA!
dust in the wind

#416 Re: Legalizacija kanabisa u BiH

Post by dust in the wind »

broj dva wrote:
Drinski wrote:Stoga i tvrdim, da cemo imati, uskoro i pokrete koji ce traziti legalizaciju istospolnih brakova, pedofilije etc.
----
U cemu je slicnost izmedju pedofilije i istodpolni brakova kad ih vec spominjes u istom kontekstu ??
taman jučer rekoh kako naš forumski auditorijum većinu argumenata iskrivi, banalizuje, karikira. pa tako spomenuh kako izjednače nekog homoseksualca sa pedofilom. pobogu brate, kako ste tako zatucani. :run: kratka lekcija da homo su punoljetne osobe i imaju pravo da se tas.... s kim hoce, a pedofil iskorištava nečije godine, nečiju nezrelost da dođe do takvog bolesno odnosa ili bludne radnje. nikad od nas insana
Kombat

#417 Re: Legalizacija kanabisa u BiH

Post by Kombat »

Veca je vjerovatnoca da ce se prije zabraniti zakonski da zena putuje autom sama od Sarajeva do Zenice nego da ce doci do legalizacije kanabisa za vrijeme zivotnog vijeka nase generacije :run:
sizifinho

#418 Re: Legalizacija kanabisa u BiH

Post by sizifinho »

sumirprimus wrote:skakljiva je tema za pisat javno.jer smo takvi kakvi jesmo jelte,krac od drzave,krac od ljudi...

pri koristenju ulja od kanabisa nema BOGA da dodje do hipertenzije,ubrzanog lupanja srca,bilo cega ubrzanog i pojacanog,
nije to gudra,umtrvi te na par sati,samo ti se lezi.stoj i poenta u smirivanju svih funkcija...
izvor.JA!
pa kod ulja je drugi put administracije, prolazi se jetra i potentniji je efekat, stoga niko ne tvrdi da nisi upravu.
Izlija

#419 Re: Legalizacija kanabisa u BiH

Post by Izlija »

Iz ekonomskog gledišta dekriminizacija medicinskih proizvoda bi trebala biti u ekspresnoj proceduri izglasana kod nadležnog tijela. Uzgoj sirovine u kontrolisanoj sredini i proizvodnja medikamenata u Bosnalijekovim ( ili srodnim ) labaratorijama bi direktno pomogla budžetskom debalansu uvoz/izvoz kao i kroz indirektno povećanje finansijskih tokova unutar države. Matematika je svakom ekonomu jasna i nepobitna. Nakon uspješnog plasiranja proizvoda na vanjsko tržište logičan bi slijed bio i unutardržavno uređenje medicinske aplikacije.
sumirprimus

#420 Re: Legalizacija kanabisa u BiH

Post by sumirprimus »

tu ekonomiju hebe samo jedan fakat...
sintetski thc,sa onim zakonski dozovljenim procentom,nema efekta..
o tom je dozer trubio mjesecima.
Ramzess Veliki

#421 Re: Legalizacija kanabisa u BiH

Post by Ramzess Veliki »

Tito_i_Partija wrote: Sve se ovo moze desit' i sa alkoholom, cak i gore. Al' se ne desava.

Sto znaci: ako su neke stvari legalne, to ne znaci da ce ljudi dibidus pobudalit' za tim. Eno ti vutra 100% legalna u Coloradu, Washingtonu, Oregonu i Alaski, i gle cuda, ne cujes plaho da napuseni ljudi u tim drzavama sa skela padaju.
:thumbup:
Ustvari, ta droga je jedna velika budalaština, i velika laž.
Kad si slinavac konzumiranje droge je neki vid buntovništva, kao i prvo paljenje cigare. Nešto zabranjeno, pa iz prkosa roditeljima, misliš da si nešto njih zajeb'o. A zajeb'o si samo sebe, toga postaneš svjestan tek mnogo poslije.
Uz svo to smeće koje u sebe trpaš uvjeriš sebe da si nekakav frajerčina (??? - krepo sa 40 kila mehke kože oko kostiju frajer ... :lol: ), kao ako se drogiraš ljudi će imati respekt prema tebi.
J...te, gledam krepu na Alipašinu, teglji svojih 40 kila preko parka, naborala mu se košulja pa vidim neku dugu devetku za kaišom, jedva je nosi.
I razmišljam da li da mu odmah odvalim šamar i oduzmem pištolj pa kontam raspast će se od tog šamara, odgovarat ću za ubistvo u nehatu. :roll:

Meni je drago što se time nisam bavio - probao k'o balavac, vidio da je to idiotluk, i nikad me niko više nije nagovorio. A okorjeli sam bajker.
Sport, zdrava ishrana, nabrijane ženske - to je dobar način života. Bolji od tih gluposti. :thumbup:
sizifinho

#422 Re: Legalizacija kanabisa u BiH

Post by sizifinho »

hodanje pocne malim korakom, pa tako i legalizacija. Bolje imati neefkkasne doze legalne, nego u potpunosti nelegalan thc.
Vrijeme ce pokazati sta je efektivna doza.

Maloprije mi je Drinski ili kako vec brujio o nekom njegovom socijalnom trendu
To treeba ovdje pripojiti.
Prvo je bila zabranjena
pa su je tolerisali
sad je legalizovana, u nekim malim neefektivnim kolicinama
kasnije ce je legalizovati u efikasnim kolicinama
a onda i u slobodnu upotrebu

tad bismo.mogli poceti sa legalizacijom pedofilije haha

ramzese ramize, ja ne znam kad si ti zadnji put prosao alipasinom, ali ti mrsavi su suhveli uhljupi koji plesu za one kockoglave glavonje.
Vjeruj mi, narkomani sa alipasina su sad jebeni medvjedi zahvaljujuci pravosudju.
Jer svi ti mrsavi, neuhranjeni su sitna riba, nikad vidjelo zatvora.
Ovi dembeli bili u zatvoru, dobijali kreatine i proteine pa se napuhali.
A oba su narkomana.
KIseljak12

#423 Re: Legalizacija kanabisa u BiH

Post by KIseljak12 »

Ramzess Veliki wrote:
Tito_i_Partija wrote: Sve se ovo moze desit' i sa alkoholom, cak i gore. Al' se ne desava.

Sto znaci: ako su neke stvari legalne, to ne znaci da ce ljudi dibidus pobudalit' za tim. Eno ti vutra 100% legalna u Coloradu, Washingtonu, Oregonu i Alaski, i gle cuda, ne cujes plaho da napuseni ljudi u tim drzavama sa skela padaju.
:thumbup:
Ustvari, ta droga je jedna velika budalaština, i velika laž.
Kad si slinavac konzumiranje droge je neki vid buntovništva, kao i prvo paljenje cigare. Nešto zabranjeno, pa iz prkosa roditeljima, misliš da si nešto njih zajeb'o. A zajeb'o si samo sebe, toga postaneš svjestan tek mnogo poslije.
Uz svo to smeće koje u sebe trpaš uvjeriš sebe da si nekakav frajerčina (??? - krepo sa 40 kila mehke kože oko kostiju frajer ... :lol: ), kao ako se drogiraš ljudi će imati respekt prema tebi.
J...te, gledam krepu na Alipašinu, teglji svojih 40 kila preko parka, naborala mu se košulja pa vidim neku dugu devetku za kaišom, jedva je nosi.
I razmišljam da li da mu odmah odvalim šamar i oduzmem pištolj pa kontam raspast će se od tog šamara, odgovarat ću za ubistvo u nehatu. :roll:

Meni je drago što se time nisam bavio - probao k'o balavac, vidio da je to idiotluk, i nikad me niko više nije nagovorio. A okorjeli sam bajker.
Sport, zdrava ishrana, nabrijane ženske - to je dobar način života. Bolji od tih gluposti. :thumbup:
Slazem se s tobom da je drogiranje glupost. To sto konzumiram marihuanu znaju rijetki ljudi koji me poznaju, te ne radim to radi toga da bih bio faca nego jer mi je ceif. Ti imas svoje zivotne odabire poput sporta, zdrave ishrane i nabrijanih treba. I meni je sve to super, te postujem tvoj odabir. Medjutim, zasto u ovom slucaju drzava zakonski namece odredjeni zivotni odabir ako ne smetam drugima?
Ramzess Veliki

#425 Re: Legalizacija kanabisa u BiH

Post by Ramzess Veliki »

sizifinho wrote: ramzese ramize, ja ne znam kad si ti zadnji put prosao alipasinom, ali ti mrsavi su suhveli uhljupi koji plesu za one kockoglave glavonje.
Vjeruj mi, narkomani sa alipasina su sad jebeni medvjedi zahvaljujuci pravosudju.
Jer svi ti mrsavi, neuhranjeni su sitna riba, nikad vidjelo zatvora.
Ovi dembeli bili u zatvoru, dobijali kreatine i proteine pa se napuhali.
A oba su narkomana.
Ne interesuju me ni jedni ni drugi.
Post Reply