nisam nasao slicnu temu, pa ako ima nek moderacija spoji.
pitanje je: potrebno mi je auto prilicno brzo...eh sad...uzeo bih leasing auto, privatno ali bih to auto kasnije prebacio na firmu. Firma je u procesu osnivanja, ali mi auto treba prilicno brzo, jer previse dajem na rent a car.
zamisljam to nekako ovako....uzmem operativni leasing..na moje ime..onda dogovorim sa leasing kucom, da ja prekidam ugovor a da firma nastavi isplacivati dalje rate...jel neko radio nesto slicno?
koje su porezne (finansijske ) prednosti ako je auto na firmi a ne na fizickom licu?
hvala.
Leasing (automobila)
Moderator: anex
- kokuz_sa
#2 Re: Leasing (automobila)
uzmi ti na pusing
zezam se malo..
mislim da se to ne moze prebacivat al nisam 100% siguran..al
sve mi se cini da mozes ono ti uzet auto al da ti firma bude kao garant(ili nesto stilu ziranta) i onda ti normala prestanes placat rate i to automatski pocne firma da radi..
zezam se malo..
sve mi se cini da mozes ono ti uzet auto al da ti firma bude kao garant(ili nesto stilu ziranta) i onda ti normala prestanes placat rate i to automatski pocne firma da radi..
- illuminated
#3 Re: Leasing (automobila)
to je ok. ali ne radi se samo o placanju. jer kasnije firma moze izdati to auto (rent a car)...a ja kao fizicko lice to ne mogu, zato bih prebacio na firmu...ne zbog samog placanja...svejedno mi je ko placa rate leasingu..kokuz_sa wrote:uzmi ti na pusing![]()
zezam se malo..
hvala kako god.
- kokuz_sa
#4 Re: Leasing (automobila)
pa napravi ugovor sa firmom npr da ako oni vrate 70% cjene automobila da imaju pravo uzeti auto i registrovati ga pod svojeilluminated wrote:to je ok. ali ne radi se samo o placanju. jer kasnije firma moze izdati to auto (rent a car)...a ja kao fizicko lice to ne mogu, zato bih prebacio na firmu...ne zbog samog placanja...svejedno mi je ko placa rate leasingu..kokuz_sa wrote:uzmi ti na pusing![]()
zezam se malo..
hvala kako god.
-
HORN1
#5 Re: Leasing (automobila)
Preporučujem ti da dobro razmisliš o kupovini automobila na lizing.
Izračunaj dali veću zaradu ako uzmeš automobil i kojika je dali je dovoljno velika da može pokriti troškove ako se smanji i za 50%. Automobilima je cijena prenapuhana odnosno nerealna u osnovu na troškove proizvodnje ili prosječne koristi i troškova za iste. Zbog takvog stanja treba dobro obratiti pažnju kakav i koji automobil je najkvalitetnije kupiti za trenutne potrebe.
Ako ste pametni automobil nećete kupovati na kredit a pogotovo ne na lizing.
Dosta je bolje kupiti jeftiniji automobil koji može zadovoljiti i poslužiti svrsi a ako sve funkcioniše dobro onda kad se zaradi dovoljno i nebude nikakvo opterećenje i ima se dosta viška sredstava može se kupiti i bolji automobil.
Izračunaj dali veću zaradu ako uzmeš automobil i kojika je dali je dovoljno velika da može pokriti troškove ako se smanji i za 50%. Automobilima je cijena prenapuhana odnosno nerealna u osnovu na troškove proizvodnje ili prosječne koristi i troškova za iste. Zbog takvog stanja treba dobro obratiti pažnju kakav i koji automobil je najkvalitetnije kupiti za trenutne potrebe.
Ako ste pametni automobil nećete kupovati na kredit a pogotovo ne na lizing.
Dosta je bolje kupiti jeftiniji automobil koji može zadovoljiti i poslužiti svrsi a ako sve funkcioniše dobro onda kad se zaradi dovoljno i nebude nikakvo opterećenje i ima se dosta viška sredstava može se kupiti i bolji automobil.
- slavkoimamodilera
#6 Re: Leasing (automobila)
Pošto vidim da ti je lokacija DE, prvo jel pitaš za takav lizing u BiH?
Ako da, onda se bojim da čitava ta tvoja kombinacija propada, jer kod nas nema operativnog leasinga za fizička lica... ukoliko i nađeš neku leasing kuću koja će ti to pružiti, to će biti daleko od isplativog...
Što se drugog pitanja tiče, trebao bi direktno pitati u nekoj od leasing kuća, ali realno ne bi trebalo biti problema, jer postoji mogućnost da se leasing prebaci s jednog fizičkog lica na drugo, tako da ne vidim zašto ne bi moglo sa fizičkog na pravno...
Ali svakako ti je prvi korak da nazoveš nekoliko glavnih leasing kuća i provjeriš konkretne informacije...
Što se tiče ovog posta iznad, zaista sam bez riječi ostao
čovjek traži opciju da kupi auto za firmu (dakle da radi posao s autom, da mu se po mogućnosti auto vodi kao stalno sredstvo, još pri tome traži opciju i da mu zaduženje za taj isti auto ne predstavlja opterećenje u knjigama) a ti mu sugerišeš da kupi neku polovnu, jeftiniju varijantu, a kasnije nešto skuplje i bolje za keš?? Pa jel ti znaš koliko firmu košta keš?? Ma genijalno, nema šta...
Ako da, onda se bojim da čitava ta tvoja kombinacija propada, jer kod nas nema operativnog leasinga za fizička lica... ukoliko i nađeš neku leasing kuću koja će ti to pružiti, to će biti daleko od isplativog...
Što se drugog pitanja tiče, trebao bi direktno pitati u nekoj od leasing kuća, ali realno ne bi trebalo biti problema, jer postoji mogućnost da se leasing prebaci s jednog fizičkog lica na drugo, tako da ne vidim zašto ne bi moglo sa fizičkog na pravno...
Ali svakako ti je prvi korak da nazoveš nekoliko glavnih leasing kuća i provjeriš konkretne informacije...
Što se tiče ovog posta iznad, zaista sam bez riječi ostao
- illuminated
#7 Re: Leasing (automobila)
ok. hvala.
u medjuvremenu skontao sam vrlo jednostavno rjesenje...
pa fizicko lice(ja) mogu izdati auto mojoj firmi bez problema i sve rjeseno.
-
Desert Wind
#8 Re: Leasing (automobila)
Ako si lizirao auto na svoje ime - onda samo ti imas punomoc da vozis to auto jer je auto u vlasnistvu banke - tako da tesko da ga mozes pravno izdati firmi tj trecem licu......illuminated wrote:ok. hvala.
-
HORN1
#9 Re: Leasing (automobila)
A znaš li ti opasnost od kupovine na lizing ili kredit kad kamate nisu fiksne i mogu rasti prema slobodnoj volji uprave banke. Znašlin ti šta sve izvode i kakve sve troškove nabijaju lizing kuće i banke pored ppomenutog povećanja kamata. Vjeruj dosta je jeftiniji keš od ovih neizvjesnosti i vratolomija sa lizing kućama i bankama.slavkoimamodilera wrote:Pošto vidim da ti je lokacija DE, prvo jel pitaš za takav lizing u BiH?
Što se tiče ovog posta iznad, zaista sam bez riječi ostaočovjek traži opciju da kupi auto za firmu (dakle da radi posao s autom, da mu se po mogućnosti auto vodi kao stalno sredstvo, još pri tome traži opciju i da mu zaduženje za taj isti auto ne predstavlja opterećenje u knjigama) a ti mu sugerišeš da kupi neku polovnu, jeftiniju varijantu, a kasnije nešto skuplje i bolje za keš?? Pa jel ti znaš koliko firmu košta keš?? Ma genijalno, nema šta...
Pa pogledaj šta se dešava sa kreditima pa čak i onima koji imaju vezanu kamatu za eurolibor ili libor, banke su usklađivale kamatu kad je eurolibor rastao a kad je padao nisu smanjivale odnosno usklađivale kamatu već su opet povećavale kamatu mimo svake logike i iako znaju da će izgubiti na sudu zbog nepridržavnja ugovora one opet idu logikom da mnogi neće tužiti za namjerno izazvane štete od strane banke klijenata. Kod nas je divlji zapad po ovom pitanju valjda banke misle mikrokreditne organizacije se užasno ponašaju onda mogu i banke malo manje užasno u osnovu na mikrokreditne. Ako je stranac najbolje je da keš pribavlja vani to mu je najbolja varijanta.