Lažne diplome

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Bayone

#1 Lažne diplome

Post by Bayone »

O ovome poslijeratnom fenomenu, s obzirom na razmjere koje poprima i štetnim posljedicama koje proizvodi, se nedovoljno govori u javnosti i sve prolazi ispod radara .Istina, bilo je nekih pokušaja da se to nekako riješi ali se samo zagrebalo po površini, kao da tu postoji neki nevidljivi neprobojan zid. Neka kratka naučna definicija lažnih diploma bi mogla da glasi:

"Lažne diplome predstavljaju organizirani projekat struktura duboke države, kako bi svoje saradnike, rodbinu ili druge interesno povezane osobe, postavile na pozicije, jer isti nemaju mentalni kapacitet da u redovnom procesu završe visoke škole. Cilj ove akcije je da gore navedeni, u zavisnosti od pozicija koje obnašaju, u nekom bitnom momentu pokažu neznanje, nesposobnost, počine izdaju ili slijepo izvršavaju upute i instrukcije koje dobivaju.."

Postavlja se pitanje, s obzirom na strukturu države i sve što prati takvu organizaciju, da li je uopšte moguće uz velike napore riješiti taj problem uz pozitivan ishod i postoji li volja za to ili je metaforički gledano ( kao u filmu Danisa Tanovića) u pitanju nagazna rasprskavajuća mina koju je nemoguće deaktivirati bez amputacije djela tijela ili smrtnog ishoda.
Ozimician

#2 Re: Lažne diplome

Post by Ozimician »

Cim su uslovi na konkursima za drzavne ustanove i sluzbu izjednacili privatne i drzavne fakultete - znalo se o cemu se radi.

Misljenja sam da povratka nazad nema, jer nema vise kadra koji bi popunio tolika upraznjena radna mjesta ukoliko bi isti ostali bez posla, a proces bi zahtjevao puno energije, vremena, troska, sabotaze, tako da bi na kraju donijelo vise stete nego koristi.
HelaS

#3 Re: Lažne diplome

Post by HelaS »

Bayone wrote: 14/08/2023 07:51 O ovome poslijeratnom fenomenu, s obzirom na razmjere koje poprima i štetnim posljedicama koje proizvodi, se nedovoljno govori u javnosti i sve prolazi ispod radara .Istina, bilo je nekih pokušaja da se to nekako riješi ali se samo zagrebalo po površini, kao da tu postoji neki nevidljivi neprobojan zid. Neka kratka naučna definicija lažnih diploma bi mogla da glasi:

"Lažne diplome predstavljaju organizirani projekat struktura duboke države, kako bi svoje saradnike, rodbinu ili druge interesno povezane osobe, postavile na pozicije, jer isti nemaju mentalni kapacitet da u redovnom procesu završe visoke škole. Cilj ove akcije je da gore navedeni, u zavisnosti od pozicija koje obnašaju, u nekom bitnom momentu pokažu neznanje, nesposobnost, počine izdaju ili slijepo izvršavaju upute i instrukcije koje dobivaju.."

Postavlja se pitanje, s obzirom na strukturu države i sve što prati takvu organizaciju, da li je uopšte moguće uz velike napore riješiti taj problem uz pozitivan ishod i postoji li volja za to ili je metaforički gledano ( kao u filmu Danisa Tanovića) u pitanju nagazna rasprskavajuća mina koju je nemoguće deaktivirati bez amputacije djela tijela ili smrtnog ishoda.
Ja dalje od boldiranog nisam čitao, pa ko god da je smislio ovu besmislenu teoriju :-)
Bayone

#4 Re: Lažne diplome

Post by Bayone »

Ne, nego su pali sa Marsa prirodnim putem
profatr

#5 Re: Lažne diplome

Post by profatr »

Većina stranačkih zaposlenika po državnim firmama ima diplome sa kvazi fakulteta, ne mogu se reći lažne jer je sve po zakonu. Nema tko da pokrene njihovu stvarnu reviziju jer su vlasnici tih fakulteta umreženi sa stranačkim vlastodršcima i lijepo dijele profit.
BiH je teško korumpirana država, a kriminal je pustio korijenje u sudstvo, policiju, hodže, popove itd. Običan pošten mali čovjek može samo živjeti neprimjetni mali život ili bježati na zapad.
Bayone

#6 Re: Lažne diplome

Post by Bayone »

Ozimician wrote: 14/08/2023 08:01 Cim su uslovi na konkursima za drzavne ustanove i sluzbu izjednacili privatne i drzavne fakultete - znalo se o cemu se radi.

Misljenja sam da povratka nazad nema, jer nema vise kadra koji bi popunio tolika upraznjena radna mjesta ukoliko bi isti ostali bez posla, a proces bi zahtjevao puno energije, vremena, troska, sabotaze, tako da bi na kraju donijelo vise stete nego koristi.
Ima dosta kadra na biroima, štancaju fakulteti, mogu doći u obzir i školovani povratnici iz inostranstva. Mada, slažem se sa drugim djelom.
Ozimician

#7 Re: Lažne diplome

Post by Ozimician »

Bayone wrote: 14/08/2023 08:17
Ozimician wrote: 14/08/2023 08:01 Cim su uslovi na konkursima za drzavne ustanove i sluzbu izjednacili privatne i drzavne fakultete - znalo se o cemu se radi.

Ima dosta kadra na biroima, štancaju fakulteti, mogu doći u obzir i školovani povratnici iz inostranstva. Mada, slažem se sa drugim djelom.
Ma da, ali u svakom poslu koji je iole ozbiljan treba neko da prenese posao na novog.

Tacno je da fakulteti stancaju i da su biroi puni i da je danas daleko lakse naci radnika sa fakultetom nego bez.

Jedino sto se moze uvesti jeste za ubuduce neki drugaciji kriteriji pri zaposljavanju, ali kao sto neko rece - (ne)legalnost diplome je tesko dokaziva.
Bayone

#8 Re: Lažne diplome

Post by Bayone »

Pa da, jasno je sve kakva je situacija, ovo u vezi zamjene kadra je više hipotetički odgovor.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#9 Re: Lažne diplome

Post by Bobi »

Šta lažne diplome, šta će vam to, dovoljno je i index da imate i poznato prezime :D.
toska

#10 Re: Lažne diplome

Post by toska »

Šta se misli pod lažne diplome, doslovno, izdate na lijepe oči od neke ustanove ili diplome sumnjivih fakulteta ili škola?

za prvo je suvišna diskusija, ali slaba država i prolazi i to.

ako je drugo onda se treba privići, isto je i u razvijenom svijetu kojem težimo.
ili neko misli da stvarno blizu 60% odraslih Kanađana ili 50% odraslih Amerikanaca i Engleza imaju pravi fakultet jer se vode kao visokobrazovani?

Travnik je institucija za njihove kurseve.

zato poslodavci pored formalnog nivoa obrazovanja valjda vode računa i o porijeklu diplome.
Ozimician

#11 Re: Lažne diplome

Post by Ozimician »

toska wrote: 14/08/2023 15:41 Šta se misli pod lažne diplome, doslovno, izdate na lijepe oči od neke ustanove ili diplome sumnjivih fakulteta ili škola?

ako je drugo onda se treba privići, isto je i u razvijenom svijetu kojem težimo.
ili neko misli da stvarno blizu 60% odraslih Kanađana ili 50% odraslih Amerikanaca i Engleza imaju pravi fakultet jer se vode kao visokobrazovani?

zato poslodavci pored formalnog nivoa obrazovanja valjda vode računa i o porijeklu diplome.
Zato problem i jeste kompleksan, ali svakako mislim da bi bilo pozeljno da drzava za svoju sluzbu na konkursima stavi kao uslov ili barem kao znacajnu prednost ukoliko je kandidat zavrsio na drzavnom fakultetu.
toska

#12 Re: Lažne diplome

Post by toska »

Ozimician wrote: 14/08/2023 15:46
toska wrote: 14/08/2023 15:41 Šta se misli pod lažne diplome, doslovno, izdate na lijepe oči od neke ustanove ili diplome sumnjivih fakulteta ili škola?

Zato problem i jeste kompleksan, ali svakako mislim da bi bilo pozeljno da drzava za svoju sluzbu na konkursima stavi kao uslov ili barem kao znacajnu prednost ukoliko je kandidat zavrsio na drzavnom fakultetu.
ne mora biti nužno državni ako je i privatni dokazao kvalitet.

kako je to riješeno u navedenim državama?
sigurno nije isto donijeti diplomu MITa ili jačeg kursa za računare.
Ozimician

#13 Re: Lažne diplome

Post by Ozimician »

toska wrote: 14/08/2023 15:58
Ozimician wrote: 14/08/2023 15:46

ne mora biti nužno državni ako je i privatni dokazao kvalitet.

kako je to riješeno u navedenim državama?
sigurno nije isto donijeti diplomu MITa ili jačeg kursa za računare.
U Njemackoj iz mog iskustva nema previse veze, ali otprilike prednost ima bilo koja "domaca" diploma u odnosu na strane, pa onda EU diplome, pa onda dalje...

Mislim sto se USA tice, cuo sam da imaju rang listu Univerziteta i da i to igra ulogu.

Ali generalno diplome u svijetu su nikad jeftinije, tj. nikad se lakse do njih ne dolazi. Tako da poslodavci uglavnom gledaju reference i radno iskustvo.
nikeze

#14 Re: Lažne diplome

Post by nikeze »

Da, poslodavci u inostranstvu gledaju reference i iskustvo.
Međutim za start je potrebna i dobra diploma i to je u Americi važno.
Sarajevski univerzitet je na mjestu 1593, među 5% najboljih na svijetu, što uopće nije loše obzirom da ima 30 000 univerziteta.
Njegov obraz brane mnogi koji su uspješni u svijetu, a ovi sa privatnim fakultetima se preko politike uvaljuju u državne firme, da sad ne navodim slučajeve.
mishic

#15 Re: Lažne diplome

Post by mishic »

O lažnim diplomama se tu i tamo ponešto "šušne" i odmah nakon toga tajac. Par pretresa, nešto hapšenja i opet tajac. ZAŠTO?!!

Zato što lažnih diploma srednjoškolskih i visokoškolskih nema na stotine nego ih je na hiljade. I upravo to što ih je previše to pitanje se svaki put zataška. Sa dnevnog reda ga skinu kadrovi koji su na funkcijama jer su upravo oni ti sa kupljenim diplomama. To su i stranački kadrovi tako da da je to sve jedan te isti krug višestrukih lopova. Zbog toga se pitanje lažnih diploma nikada neće ni načeti kako treba a kamo li temeljito istražiti i sankcionirati.

Na udaru se može naći jedini poneko od obične buranije koja se ugledala na moćnike pa kupila diplomu.
mishic

#16 Re: Lažne diplome

Post by mishic »

Malo je onih koji izgube radno mjesto a pogotovu onih koji snose krivičnu odgovornost za kriminal u toj oblasti.
Ono što je jasno da postoji čitav niz načina i vrsta dolaska do diploma koje nisu zakonite ali je neke od tih načina teško otkriti i dokazati.

Prvo što je prisutno je kupovina ili štela (namještaljka) tokom polaganja pojedinih ispita. To je teško dokazivo.

Drugo je kupovina diploma lica koja nikada nisu upisali ili pohađali određenu školu ili fakultet. Tu provjera ide kroz administraciju obrazovne ustanove i tih diploma u glavnom nema u matičnim knjigama i protokolima. Tu i tamo bilo je nekih kroz medije tretiranih slučajeva kada se naknadnim prepravkama ili uništavanjem tragova pokušavalo "dopisati" studiranje ili izdavanje diplome.

Treće postoje pravi falisifikati gdje su tuđe diplome prepravljene, upisana druga imena ili izmišljeni i nepostojeći likovi koji su potpisani ali što je ključno na tim falisifikatima postoje pečati. Jesu li ti pečati sa falsifikovanjem preinačenih pravih diploma i svjedodžbi ili se neko u tim ustanovama dograbio pečata, pitanje je.

U ostalom svi znamo za slučajeve škola i fakulteta u kojima su se kupovale gotove diplome od strane lica koji nikada nisu ni vidjeli niti znaju gdje se nalaze te institucije a neko u njima je ili preko posrednika ili direktno kupcu popunjavao i prodavao takve diplome.

U ostalom to nije potpuno nova praksa, ona je sada samo intenzivirana jer i ranije je bilo, istina mnogo rjeđe, takvih slučajeva.

Ali ono što je nevjerovatan podatak i svojevrstan pravni nonsens je činjenica da AGENCIJA ZA ZAŠTITU PODATAKA osporava proces provjere diploma. Dakle institucija osporava proces dokazivanja kriminala pod izgovorom zaštite ličnih podataka. Evo mogu zamisliti da osporava objavu takvih imena dok se sudski ne utvrdi KRIMINAL ali da ne dozvoljava provjere je van pameti.

A posebna priča je sankcionisanje te vrste i oblika kriminala. Neko ko godinama radi i zarađuje novac, uzima drugom radno mjesto ili je pak rukovodilac sa ogromnim nadležnostima a do te pozicije je došao na kriminalan način. Bio je i onaj neki slučaj da takvog dugo nisu mogli ukolonuti sa položaja čini mi se direktora. I umjesto automatskog uklanjanja, povratka sredstava i kazne i krivičnog gonjenja sve se u većini slučajeva završi kao da je sve legalno i u redu.
zposao

#17 Re: Lažne diplome

Post by zposao »

Po meni je veći problem "inflacija" diploma.
Danas svaka šuša ima ovu ili onu diplomu, stečenu bogzna kako.
Za znanje te ionako nikad niko ne pita.

Dok društvo ne počne vrednovati znanje a ne diplomu kao komad papira, ne treba se čuditi ni mešetarenjima i pokušajima sticanja istog papira na svaki mogući način. Sigurno svi mi poznajemo osobe koje su završile legalne državne fakultete i stekle diplome a da nemaju znanja sukladno svome stečenom zvanju. Isto sa druge strane poznajemo sigurno jako sposobne i pametne ljude koji nemaju diplomu iz kojekakvih razloga. E vidite, ovi prvi su šefovi ovim drugima pa taman bili ograničeni ko telad.

Ja sam za to da se uvede neki standardizovana provjera znanja za sve na razini države. Nešto tipa državna matura u hrvatskoj. Pa nema onda da ima svakakvih diploma. Kada se počne provjeravati i tražiti znanje onda će se početi i ulagati u isto. Dotad je komad papira jedino mjerilo.
DR_Faustus

#18 Re: Lažne diplome

Post by DR_Faustus »

zposao wrote: 14/12/2024 20:59 Po meni je veći problem "inflacija" diploma.

Dok društvo ne počne vrednovati znanje a ne diplomu kao komad papira, ne treba se čuditi ni mešetarenjima i pokušajima sticanja istog papira na svaki mogući način. Sigurno svi mi poznajemo osobe koje su završile legalne državne fakultete i stekle diplome a da nemaju znanja sukladno svome stečenom zvanju. Isto sa druge strane poznajemo sigurno jako sposobne i pametne ljude koji nemaju diplomu iz kojekakvih razloga. E vidite, ovi prvi su šefovi ovim drugima pa taman bili ograničeni ko telad.

Ja sam za to da se uvede neki standardizovana provjera znanja za sve na razini države. Nešto tipa državna matura u hrvatskoj. Pa nema onda da ima svakakvih diploma. Kada se počne provjeravati i tražiti znanje onda će se početi i ulagati u isto. Dotad je komad papira jedino mjerilo.
Zavisi druze od branse. Ja sam u it-industriji i tu ti relevantna diploma samo sluzi da prodjes onaj prvi filter. Nakon toga ide u vecini slucajeva nekoliko krugova testiranja. Ako znas dobices posao, ako ne - djaba da si dupli doktor nauka...

A sto se tice "inflacije diploma", mi smo na samom dnu evrope po broju obrazovanih sa svega 16 posto: https://n1info.ba/vijesti/bih-ima-najma ... -u-europi/
zposao

#19 Re: Lažne diplome

Post by zposao »

DR_Faustus wrote: 17/12/2024 22:06
zposao wrote: 14/12/2024 20:59 Po meni je veći problem "inflacija" diploma.

Zavisi druze od branse. Ja sam u it-industriji i tu ti relevantna diploma samo sluzi da prodjes onaj prvi filter. Nakon toga ide u vecini slucajeva nekoliko krugova testiranja. Ako znas dobices posao, ako ne - djaba da si dupli doktor nauka...

A sto se tice "inflacije diploma", mi smo na samom dnu evrope po broju obrazovanih sa svega 16 posto: https://n1info.ba/vijesti/bih-ima-najma ... -u-europi/
IT je relativno mlada i specifična branša. Ne vrijede mjerila kao u drugim.
Ali i ti si napisao da ti diploma u IT-u služi da prođeš prvi krug pa se dalje testira... Znači neko ko ima znanja nece ni u toj branši dogurat daleko od praga ako se nije nakitio diplomama i sertifikatima...

To je ono što pričam. A zamisli kako je tek u drugim branšama gdje možeš od faksa do groba proći čitav radni vijek da ti ti se nikad ne testira znanje i da ti niko ne dovede u sumnju tvoju stručnu spremu zbog komada papira koji imaš...

A što se tiče neobrazovanosti, nema to veze. Mi smo vazda bili crna rupa Evrope po svemu. Naši fakulteti generalno su za neku stvar, pogotovo po manjim sredinama...a mlađe generacije hrle po diplome jer vide da bez toga danas hljeba nema. To je ko neki statusni simbol. Ili si hamal ili si diplomac... Tako se od kuće uči a tako se i društvo ponaša.
Više se cijeni praznoglavac sa diplomom koji će čitav život parazitirati na državnoj sisi nego neki pametan lik bez diplome koji hamali i pošteno svaki fening avojim trudom i radom zaradi i aktivan je u svakom pogledu.
Kažem ti, društvo na diplomu kao papir gleda da je nešto uzvišeno. Niko nikad diplomca nece pitati za znanje. A svi znamo primjera oz svoje okoline ljudi kojk su završili regularne faksove švercanjima i nekakvim mahinacijama...
I onda problem što srednjovječni čovjek koji možda jako dobro rsdi svoj posao završi sebi bilo kakvu diplomu da ga ne jaše ostatak radnog vijeka svježe izašla praznoglava i bahata budaletina sa faksa. Tako stoje stvari.
Ko ima diplomu taj šefuje. Taman bio budala.
toska

#20 Re: Lažne diplome

Post by toska »

Ugledajmo se na Hrvatsku i pravnu državu, ovo nije prvi put da Hr hvata lažne čistačice:

Čistačica jedne škole kupila krivotvorenu svjedodžbu Rijeka
Iz Policijske uprave priopćili su kako je podignuta prijava protiv čistačice (50) u jednoj školi, koja je kupila krivotvorenu svjedodžbu.

https://www.srednja.hr/novosti/ne-lazir ... vjedodzbu/

još:
Čistačica se zaposlila u školi s lažnom ispravom osnovne škole! Koprivnica
"Provedenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da se osumnjičena 61 – godišnjakinja sa šireg koprivničkog područja na temelju nevjerodostojne svjedodžbe o završenoj osnovnoj školi zaposlila kao radnica u jednoj osnovnoj školi na području Koprivnice", stoji u priopćenju policije.
https://net.hr/danas/vijesti/nevjerojat ... 42ac12000d
broj dva

#21 Re: Lažne diplome

Post by broj dva »

Koji je ono HR tajkun izjavio "sve sto imam sam ukrao osim diplome, to sam kupio" ?
manuchao91

#22 Re: Lažne diplome

Post by manuchao91 »

ja sam u Širokom brijegu polozio drzavni tj skolu za vozača u roku jednog dana.Sad ne znam da li da se tripujem da će nesto nac il mogu mirno spavat?
nivla

#23 Re: Lažne diplome

Post by nivla »

mozemo mi govoriti o privatnim fakultetima sta hocemo ali sve dok su uredno akreditovani nije da imamo formalni nacin da im se diplomantima ne priznaju diplome, pa cak i vani kad odu, provjeri se je li ta visokoskolska ustanova akreditovana u bih i ako jeste ide i nostrifikacija

mada i uz sve ove diplome do kojih se lagano dodje mi smo na dnu ljestvice u svijetu po broju visokoobrazovanih u odnosu na broj stanovnika

druga je stvar sto je bilo i debila koji su kupovali diplome nepostojecih skola i fakulteta pa se onda ispostavilo da se radi o papirima koji zvanicno nigdje ne postoje
Haris.ba

#24 Re: Lažne diplome

Post by Haris.ba »

Izašlo je nedavno koliko ima lažnih diploma u KS. Na broj zaposlenih, zanemariv postotak. A, percepcija javnosti je da svako drugi ima lažnu diplomu.
Nešta se ne podudara.
safran

#25 Re: Lažne diplome

Post by safran »

nivla wrote: 19/12/2024 11:43 mozemo mi govoriti o privatnim fakultetima sta hocemo ali sve dok su uredno akreditovani nije da imamo formalni nacin da im se diplomantima ne priznaju diplome, pa cak i vani kad odu, provjeri se je li ta visokoskolska ustanova akreditovana u bih i ako jeste ide i nostrifikacija
Ovo je ključno. Ako odete na web stranicu Agencije za (ne)kvalitet u visokom obrazovanju pa onda odatle na web stranice akreditovanih univerziteta pozli vam. Na nekim univerzitetima su web stranice, programi napucani do bola ali ne možete doći do liste nastavnika. Na drugim, kad otvorite biografije profesora, sve je magistriralo i doktoriralo na Apeironu, Kallosu i sl. Skoro upratim, na akreditiranom univerzitetu, prof. za oblast informatika / bioinformatika, osnovna diploma - nastavnik tehničkog odgoja i informatike. Agencija je ključna i naš princip "ruka ruku mije".
Post Reply