Lažne diplome

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
lejna23

#1 Lažne diplome

Post by lejna23 »

Pozdrav... Zanima me da li postoji neki način da se provjeri da li je neko zaista završio neki fakultet. U mojoj okolini postoje takve osobe koje tvrde da su završili fakultet a očito nemaju pojma o svojoj struci, pa sam se zapitala da li bi se to moglo saznati.
Phantea

#2 Re: Lažne diplome

Post by Phantea »

Ja sam na ovom forumu postavila maltene isto pitanje, a dobila sam jedva jedan šturi odgovor. Prijaviš inspekciji obrazovanja sumnju, oni ko fol to provjere u obrazovnoj ustanovi gdje je X osoba završila fakultet.
Naravno, tu imaš more problema, te što ne znaš gdje je neko završio, kada je završio, koje zvanje. Navodno se ta provjera još i plaća. Sistem je uradio sve da se takvi ljudi sakriju
strucnjakdemagog

#3 Re: Lažne diplome

Post by strucnjakdemagog »

ja sam neki dan postavio slicna pitanja na drugoj temi:
pa je li pravda da delegat kupi diplomu i zaposli se drzavnoj instituciji, gdje lelemuda, a bez sramote obilazi bankomate? znam da je za to kriva bivsa vladajuca stranka, ali kako se izboriti protiv takvih uhljeba pa da zaista zavlada pravda?
zanima me ima li iko ovde iz NiP-a da vidim tu viziju kako se kotarisati takvih? tu je gdje je, ne mozes mu nista, zakon ga stiti. moze li se izvrsiti revizija svih diploma u BiH, pa ako se utvrdi da je kupio bez polaganja ispita, ponistis mu je, pa onda nek leti sa tog mjesta. e to bi bila pravda!
strucnjakdemagog

#4 Re: Lažne diplome

i ovo:

da ne otvaram novu temu, koji su fakulteti u sarajevu gdje je bilo nemoguce kupiti diplomu? ono kad cujes da je zavrsio to i to, da znas da je morao dobro zagrijati stolicu da bi to zavrsio?
koliko je meni poznato, to su pravo, ekonomija, elektrotehnika i kriminalistika? ima li jos koji?

kada vlada KS misli krenuti u obracun sa fakultetima koji su izdavali diplome bez polaganja ispita?
strucnjakdemagog

#5 Re: Lažne diplome

a dobio sam samo ovaj odgovor od @JThomasa:

otprilike, nema tog gdje se veći dio pojedinačnih ispita u poratnom periodu nije mogao "završiti" ovako ili onako. kad su se anatomija i patologija "završavali". ali onako, da ih završiš baš sve ili veći dio...to je bilo dostupno baš samo vrhu vrhova.

bez obzira što ni tamo nisu nadljudi i što se i tamo sređivalo i sređuje, mislim da su tehnički fakulteti najmanje interesantni profilu kojem je muljanje interesantno. nema tu onog motiva samo da imam diplomu.
casanova123

#6 Re: Lažne diplome

Post by casanova123 »

strucnjakdemagog wrote:a dobio sam samo ovaj odgovor od @JThomasa:

otprilike, nema tog gdje se veći dio pojedinačnih ispita u poratnom periodu nije mogao "završiti" ovako ili onako. kad su se anatomija i patologija "završavali". ali onako, da ih završiš baš sve ili veći dio...to je bilo dostupno baš samo vrhu vrhova.

bez obzira što ni tamo nisu nadljudi i što se i tamo sređivalo i sređuje, mislim da su tehnički fakulteti najmanje interesantni profilu kojem je muljanje interesantno. nema tu onog motiva samo da imam diplomu.
Naravno da nema tog motiva, jer dzaba ti diploma tehnickog faxa, ako ne znas taj zanat.. Technicki fakulteti, pogotovo informatika npr su sve zanati koji se moraju dobro nauciti i ispraksati i tu ne moze 15 diploma pomoci ako ne znas odraditi posao kako treba.
Cookie85

#7 Re: Lažne diplome

Post by Cookie85 »

Nazalost, Ne smije se ni provjeravati diplme.

To je sve fino namjesteno, jer da se pocnu provjeravati diplome, koliko bi samo ljudi izgubilo posao? pogotovo u drzavnim institucijama.

Mislim da ti jedino se moglo provjeriti ako imas informacije kada i koji fakultet, nazvati taj fakultet, mada i to je testko, jer se mogu pozvati na sigurnost privatnosti, pa ti nece dati informaciju.

izvor:

http://ba.n1info.com/Vijesti/a314616/Po ... u-BiH.html
ljuspica

#8 Re: Lažne diplome

Post by ljuspica »

lejna23 wrote:Pozdrav... Zanima me da li postoji neki način da se provjeri da li je neko zaista završio neki fakultet. U mojoj okolini postoje takve osobe koje tvrde da su završili fakultet a očito nemaju pojma o svojoj struci, pa sam se zapitala da li bi se to moglo saznati.
ti bas imas previse slobodnog vremena :-)
ovo_mi_je_nick

#9 Re: Lažne diplome

Post by ovo_mi_je_nick »

Ko god završi fakultet, a to zna samo onaj ko ga završi, da nema pojma o svojoj struci dok ne stekne opipljivo iskustvo. Ono što kroz fakultet prođe su samo puke bespotrebne informacije i štiva. Dakle, pravo znanje dolazi nakon fakulteta.

A razlika između državnog fakulteta, koji je naravno teži, od i privatnog kojeg je lakše završiti leži u tome da ti državni fakultet razvije mozak baš tim knjižurinama koje ti nisu potrebne, dakle učiš neke gluposti koje nemaju veze sa poslom i koje su tolike teške za razumjeti da ti kad završiš fakultet se toliko dobro snađeš u novonastalim situacijama i usvajaš tako brzo nove stvari da je to nezamislivo. Zato svi kažemo: "Eh da sam ovako pamtio dok sam studirao."

Državni fakultet te uči nekim drugim stvarima, uporosti, dizanja nakon padova koje ti jačaju psihu (uporedite pad na prvog godini i na zadnjoj), kolegijalnosti, uči te snalažljivosti, organizovanosti, planiranju, organizaciju vremena i naravno neprikosnoveni pičići :izet:

Desetka na državnom fakultetu ne znači ništa (osim ponosa mami i tati pred rodbinom) osim pukog kopiranja teksta iz knjige i pasteovanja na papir za ispit.

Lažnih diploma nema bilo privatnog ili državnog fakulteta jer svi ostavlju koje mjesto prazno u protokolu, i svaka takva diploma je legitimna kao i ona ocjena sa državnog fakulteta koju dobije pičič zbog dekoltea i zbog mekog srca profesorskog.

A sad ako ja kažem da imam 2 stana od 200 m2 to je već laž a ne lažni stan :D
petunija

#10 Re: Lažne diplome

Post by petunija »

Ako jedna istraživačka novinarka u roku od 16 dana dođe do diplome (nadam se da smo tu vijest svi čitali nedavno) za koju smo većina nas učili 4 godine, onda je to šta? Prava diploma?
Ok, ako je tako, onda lažnih nema i sve su regularne, ne znam zašto ih onda ne daju na uvid?
Kod mene u firmi su npr revidirane sve diplome, ne pitajući nas šta o tome mislimo i niko se nije pozivao na zakon o "tajnosti podataka" jednostavno je "neko" zatražio i u roku odmah dobio informacije
Zašto i sad tako ne može?
vjeshalica

#11 Re: Lažne diplome

Post by vjeshalica »

Nemojte kovati državne faksove u nebesa, jer znamo da se i tamo posredstvom određenih ljudi daju lažne ocjene tj nezasluženi prolasci,a i samim tim diplome...to krampanje učenje i iživljavanje pojedinca je čista maska za izuzetno loš sistem kojeg žele da prestave kao ozbiljan i potreban nadasve prilagođen 21 vijeku....što je istina ali u dubini guzice...
strucnjakdemagog

#12 Re: Lažne diplome

Ja sam završio državni fax i nikada u toku školovanja nisam dobio desetku. Ali sam profesor za poznanika koji je imao desetke na privatnom fakultetu.
Post Reply