Lazar Drljaca
Moderator: Chloe
-
Shoba
#1 Lazar Drljaca
Nesumnjivo jedan od najvecih BH slikara, a koji je uglavnom zaboravljen od strane naseg kulturno-politickog mainstreama. Nadam se da ce jednog dana nasa drzava odati zasluzeno priznanje ovom velikanu nase umjetnosti.
Pozivam sve bosance i hercegovce da na bilo koji nacin sacuvaju uspomenu na ovog velikog covjeka.
http://boracko-jezero.freeservers.com/lazar.html
Pozivam sve bosance i hercegovce da na bilo koji nacin sacuvaju uspomenu na ovog velikog covjeka.
-
The_Fluid
missA wrote:neznam dali je Lazar drljača najveci???
Ipak je veci (i skuplji) Berber mersad, a i Mujezinovic nije bas za zaborav (jedna njegova skica kosta 30 km, s cjenkanjem)
Hej, missA, ne trazhimo najvetjeg, samo cijenimo rad Lazara Drljache, kao shto cijenimo i rad Mersada Berbera i rad Mujezinovitja, zar ne?
-
no sikiriki
Slazem se!!!!
Pored toga sto je bio veliki umjetnik (imam dvije njegove slike, za vrijeme olimpijade dobijao sam 300.000 maraka od jednog Engleza) volim ga i zbog toga sto se uvijek izjasnjavao kao posljednji BOGUMIL i prije smrti je trazio da mu na grobu naprave STECAK
Pored toga sto je bio veliki umjetnik (imam dvije njegove slike, za vrijeme olimpijade dobijao sam 300.000 maraka od jednog Engleza) volim ga i zbog toga sto se uvijek izjasnjavao kao posljednji BOGUMIL i prije smrti je trazio da mu na grobu naprave STECAK
-
rajvosa
#7 Re: Lazar Drljaca
Shoba svaka cast na temi,Shoba wrote:Nesumnjivo jedan od najvecih BH slikara, a koji je uglavnom zaboravljen od strane naseg kulturno-politickog mainstreama. Nadam se da ce jednog dana nasa drzava odati zasluzeno priznanje ovom velikanu nase umjetnosti.
u pravu si kada kazes da je jedan od najvecih BiH slikara. Koliko znam , Umjetnicka galerija BiH posjeduje njegove akvarele i nesto slika u ulju..Nazalost sve je to deleko od ociju ljubitelja vizuelne umjetnosti..Zamisli , studenti sarajevske Akademije L.U. diplomiraju slikarstvo a, nikada nisu vidjeli njegove radove...Koji je to cirkus..
Pozdrav
-
zili
ma nije on tako mislio
problem sa berberom je pretjerana popularizacija - postao je statusni simbol, ono tipa: ako slušaš brenu, imaš golfa, moraš kupit bar jednog berbera inače si niko i ništa.
Što se tiče Lazara Drljače, na siteu nema njegovih radova, zar ne? Zna li neko ima li ih negdje drugo na netu?
problem sa berberom je pretjerana popularizacija - postao je statusni simbol, ono tipa: ako slušaš brenu, imaš golfa, moraš kupit bar jednog berbera inače si niko i ništa.
Što se tiče Lazara Drljače, na siteu nema njegovih radova, zar ne? Zna li neko ima li ih negdje drugo na netu?
-
rajvosa
Bravo zili, hvala..zili wrote:ma nije on tako mislio
Imao sam negdje knijgu o Lazi.. Negdje mi je u Sarajevu..
Pozdrav
PS
O Berberu bi se dalo dosta pisati al sam zauzet.. Dolaze mi irci, englezi, australijanci i naravno svicarci pa moram da se latim kuhinjeeeeeeee jeeee
-
missA
pa sta ako je postao berber takav?
Postoje i gori od berbera a koji se igraju berbera.
Recimo Irena Polanec (nemem nista protiv nje), bila je cak i zena godine ovdje u slo.
Zivi u Parizu, njen muz je faca, ona nije akadamska slikarka, crta neke zenske, odn. lica zena i imenuje ih Eve, te njene eve su napravljane u jako berberovskom slogu, prodaju se po cijenama jako visokim.
slikanje je slicno berberu ali ipak ipšak to nije berber.
ZILI, hvala na objasnjenju,
rajvosa, zao mi je sto se nismo razumjeli
zanimljiv i odbit covjek, ovaj slikar!
na stranici nema galerije slika
Recimo Irena Polanec (nemem nista protiv nje), bila je cak i zena godine ovdje u slo.
Zivi u Parizu, njen muz je faca, ona nije akadamska slikarka, crta neke zenske, odn. lica zena i imenuje ih Eve, te njene eve su napravljane u jako berberovskom slogu, prodaju se po cijenama jako visokim.
-
The_Fluid
missA wrote:pa sta ako je postao berber takav?
to je stvar ukusa, missA, jednostavno neko je trendy u momentu, dok pak lazar je drugachije zhivio, i drugachije ga ljudi dozhivljavaju danas.
-
missA
kontraverznost je karakteristika umjetnika!
Berber nije stvar trenda niti ce ikada biti.
Inace nikad u slikaru i njihovim djelima nisam vidjela nista lose, uistinu samo dobro, odmor i sl.
Za mene ne postoji los slikar ili definitivno ruzna slika, iako jednu koju posjedujem /nisam njen autor/ volim da okarakteriziram kao najruzniju sliku na svijetu, ali i takva slika ima svoje prednosti-bilo gdje da je objesil odlicno se stopi u prostor, postiracu je jednom, kad malo ozdravim.
Inace nikad u slikaru i njihovim djelima nisam vidjela nista lose, uistinu samo dobro, odmor i sl.
Za mene ne postoji los slikar ili definitivno ruzna slika, iako jednu koju posjedujem /nisam njen autor/ volim da okarakteriziram kao najruzniju sliku na svijetu, ali i takva slika ima svoje prednosti-bilo gdje da je objesil odlicno se stopi u prostor, postiracu je jednom, kad malo ozdravim.
-
Shoba
Kontroverznost nije obavezna karakteristika umjetnika. Zavisi od individue. U nasem drustvu se uvijek podrazumijeva da je umjetnik otkaceni pjanac, zanesenjak, ters, ili slicno...znaci i dalje imamo dosta stereotipa koje nismo prevazisli zato sto je Bosna i dalje izolovano drustvo. Umjetnici su vecinom istrazivaci, pristojni, dobro obuceni, trijezni, razumiju se u biznis, politiku......missA wrote:kontraverznost je karakteristika umjetnika!
Naravno da postoje dobri i losi slikari, mada ako se nekome svidja losa slika to je njegovo pravo...
Mersad Berber je definitivno popularan umjetnik kod nas u hrvatskoj i sloveniji.( Lazar Drljaca se ne moze porediti s Berberom, jer je naprosto to nemoguce, Zivjeli su u razlicitim periodima, imali razlicitu tematiku. Meni licno vise pase Lazar, dok mi se Berber nimalo ne dopada.)
Teoretski, Berber svijetu umjetnosti nije donio nista novo ni originalno. Sve je to vec postojalo. On je samo potrefio estetske prohtjeve vecine naseg naroda, i to je sve. Slikati turbane, konje, vrata-prozore,veliki zlatni ramovi i sl. je u sustini kic.
Sto se tice njegove slikarske tehnike tu je zaista superioran i to zaista dobro radi. U svijetu postoje hiljade umjetnika koji odlicno vladaju slikarskom tehnikom, ali ne podrazumijeva se da su kvalitetni u stilu i tematici.
-
Shoba
A sta onda mozemo reci za Munk-a, Van Gogh-a, vecinu renesanse,Goje Pikasa, i sl.......ima to brdo patnje, muke i belaja, masakra, zrtvovanja, nerazumijevanja, straha......Inace nikad u slikaru i njihovim djelima nisam vidjela nista lose, uistinu samo dobro, odmor i sl.
-
Svileni
E, moj Shoba, kad bi ti samo znao s kim ti polemises o umjetnosti, samogShoba wrote:Kontroverznost nije obavezna karakteristika umjetnika. Zavisi od individue. U nasem drustvu se uvijek podrazumijeva da je umjetnik otkaceni pjanac, zanesenjak, ters, ili slicno...znaci i dalje imamo dosta stereotipa koje nismo prevazisli zato sto je Bosna i dalje izolovano drustvo. Umjetnici su vecinom istrazivaci, pristojni, dobro obuceni, trijezni, razumiju se u biznis, politiku......missA wrote:kontraverznost je karakteristika umjetnika!
Naravno da postoje dobri i losi slikari, mada ako se nekome svidja losa slika to je njegovo pravo...
Mersad Berber je definitivno popularan umjetnik kod nas u hrvatskoj i sloveniji.( Lazar Drljaca se ne moze porediti s Berberom, jer je naprosto to nemoguce, Zivjeli su u razlicitim periodima, imali razlicitu tematiku. Meni licno vise pase Lazar, dok mi se Berber nimalo ne dopada.)
Teoretski, Berber svijetu umjetnosti nije donio nista novo ni originalno. Sve je to vec postojalo. On je samo potrefio estetske prohtjeve vecine naseg naroda, i to je sve. Slikati turbane, konje, vrata-prozore,veliki zlatni ramovi i sl. je u sustini kic.
Sto se tice njegove slikarske tehnike tu je zaista superioran i to zaista dobro radi. U svijetu postoje hiljade umjetnika koji odlicno vladaju slikarskom tehnikom, ali ne podrazumijeva se da su kvalitetni u stilu i tematici.
bi sebe isamar'o.Inace, recenica "kontraverznost je karakteristika umjetnika ( ajde)" je nevidjeno glupa.A i tvrdnja kako su sve slike divne i
ne prikazuju nista lose je na istom tragu.Ova zadnja tvrdnja je tipicna za generaciju obrazovanu na show-u Opre Vinfri.Kod nje je bas sve tako:
divno i krasno.
-
rajvosa
Sad sam zauzet pa ti dajem odgovor sutra, ...Fulio si prijetelju...Svileni wrote:E, moj Shoba, kad bi ti samo znao s kim ti polemises o umjetnosti, samogShoba wrote:Kontroverznost nije obavezna karakteristika umjetnika. Zavisi od individue. U nasem drustvu se uvijek podrazumijeva da je umjetnik otkaceni pjanac, zanesenjak, ters, ili slicno...znaci i dalje imamo dosta stereotipa koje nismo prevazisli zato sto je Bosna i dalje izolovano drustvo. Umjetnici su vecinom istrazivaci, pristojni, dobro obuceni, trijezni, razumiju se u biznis, politiku......missA wrote:kontraverznost je karakteristika umjetnika!
bi sebe isamar'o.Inace, recenica "kontraverznost je karakteristika umjetnika ( ajde)" je nevidjeno glupa.A i tvrdnja kako su sve slike divne i
ne prikazuju nista lose je na istom tragu.Ova zadnja tvrdnja je tipicna za generaciju obrazovanu na show-u Opre Vinfri.Kod nje je bas sve tako:
divno i krasno.
Pozdrav
-
crniroko
#20 Re: Lazar Drljaca
svaka cast na izboru teme. covjeku zaista zaigra srce od srece kad procita o parizu, rimu, tvrdom bosanskom seljaku i konacno, legitimaciji bogumilstva. kamo srece da nas je takvih makar 51%.Shoba wrote:Nesumnjivo jedan od najvecih BH slikara, a koji je uglavnom zaboravljen od strane naseg kulturno-politickog mainstreama. Nadam se da ce jednog dana nasa drzava odati zasluzeno priznanje ovom velikanu nase umjetnosti.
ali takvo sto ne interesuje dodika i disolucijsku bolumentu. ono hoce (bl)entitet i tacka. hoce karadzicevu ostavstinu da sacuva po svaku cijenu. mrzak mu je radovan, al nije njegovo zivitno djelo-rs. 'oce svoju miliciju. i sad je pitanje ko ce na ovoj histrijskoj vagi pretegnut, mi drljacevci ili razgradzivaci, separatisti ivanicevci & co.
shoba, prilog kao ovaj tvoj sigurno je ojacanje, podstrek, kolko toliko, za sve nas bosanske patriote u pravcu jedinstvene nam drzave, jer sirenje istine i relevantnih podataka su najveci protivotrov mitomaniji i historijskim falsifikatima.
- manijak1
Samo da debelo uzdebljamEngram::X wrote:Lazar Drljaca
SAmo da PodeBljaM
![]()
![]()
Lazar Drljača umro je 13. Jula 1970. godine u 9:30 sati. Još davne 1932 godine za sebe je rekao: " Ja sam vidite, nakon Rima i Pariza u kojima sam radio i izlagao postao pravi, tvrdi bosanski seljak. Ja sam vam u stvari Bogumil." Njegova jedina želja je bila da bude sahranjen kao Bogumil, a na grobove Bogumila stavljaju se stećci.
Šoba iako si pitar , izvini na digresiji
- manijak1
Mogli su ga na koji pfenig staviti , ne bi bilo zgoreg .
- manijak1
Klikni