homar wrote:Ovdje još niko nije u potpunosti objasnio o kakvoj se prevari radi, pa evo da pokušam narodnim jezikom.
Prema novom Zakonu o PIO, čl.140, st.2 i stav 3. povećanje penzija je za sve penzionere koji su otišli u penziju do 31.07.1998.g. (10%) i za one od ovog perioda do 31.12.2007.g. (5%), to je sve što piše u zakonu, jasno da jasnije ne može biti, znači svi penzioneri koji ispunjavaju ovaj uslov.
Međutim, mafijaška hobotnica (Novalić, Mekmedalija Rapa, Krnjić Zijad), sjeli su prije mjesec dana i dogovorili kako da izigraju zakon, pa su odlučili da izbace slijedeće kategorije: oko 200.000 sa minimalmom penzijom (326 KM); oko 50.000 sa zajamčenom penzijom (434 KM, to su penzioneri sa 40 godina staža i više) i 25.000 vojnih penzionera, šehidske porodice, ratne vojne invalide, bez obzira po kome osnovu su otišli. Obrazloženje, da su to ljudi koji imaju manju penziju od 326 KM i sa malo staža ne pije vode, to je spin, odnosno to zakon ne kaže. Povećanje su dobili: Mehmedalija Rapa i njegova klapa i to 10% jer im je penzija u rasponu od 434 KM do 2100 KM, a to su političati, direktori i ostala bagra.
Ovo je i predizborni trik SDA, jer pripremaju slijedeće "mi mislimo na najugroženije penzionere, pa ćemo svima u julu mjesecu koji imaju minimalnu i zagarantovanu penziju povećati za 5%". Živi bili pa vidjeli ovo su dosta pouzdane informacije. Znači, SDA je privatizovala državu, ne poštuje zakone, sve što radi radi za lični interes, ovo je prevara penzionera.
Ovo je istina, a na penzionerima je da vide hoće li ovo dozvoliti.
Kao prvo, nisu oni to tek prije mjesec tako dogovorili, tako je bilo dogovoreno iz početka, ali nikada nisu ljudima objasnili o čemu se radi, nego su u svim saopćenjima govorili da svima se povećava penzija za 10% odnosno 5%.
Jasno je da su to namjerno tako radili, i da su obmanuli veliki broj penzionera sa minimalnom penzijom.
Veliki broj penzionera niti ne zna šta je taj zakonski iznos, niti se sjećaju šta im je pisalo u rješenju o penzionisanju, pogotovo neko ko se penzionisao prije 20 i više godina. Ljudi znaju koji iznos primaju, i kada mu kažeš povećat će ti se penzija za 10%, i ne pada mu na pamet da se to odnosi na neki iznos koji on nikada nije ni primao, nego računa u odnosu na ono kolika su mu primanja.
Kao drugo, mislim da nisi u pravu vezano za iznos od 434 KM, i da osobe koje primaju iznos veći od minimalca će ipak dobiti povećanje ako su se penzionisali prije 10 odnosno 20 godina, neka me neko argumentovano ispravi ako sam u krivu.