Lavež pasa - nemoguće spavati!
Moderator: anex
- Hepek_X
#1 Lavež pasa - nemoguće spavati!
Dakle imam problem i to veliki jer se budim sa podočnjacima od nespavanja. Imam komšiju koji je instalirao boksove za pse na udaljenosti oko ~100m i tu boravi blizu 10 pasa istovremeno jer se bavi valjda nekom vrstom dresure. Ti psi danju hiberniraju, ne čuju se da su živi ali noću neprestano laju.
Nije to lavež jednog psa pa da se može ignorisati jer takav pas laje i prestane nakon par minuta. Ovi ne znaju stati. Toliko je glasno da mi dodje da u tri ujutro idem da im se naj*bem mile majke....
Ima li neko rješenje? Je li zakon regulisao nešto tako jer je to ipak remećenje javnomg reda i MIRA.
Nije to lavež jednog psa pa da se može ignorisati jer takav pas laje i prestane nakon par minuta. Ovi ne znaju stati. Toliko je glasno da mi dodje da u tri ujutro idem da im se naj*bem mile majke....
Ima li neko rješenje? Je li zakon regulisao nešto tako jer je to ipak remećenje javnomg reda i MIRA.
- Friesian
#2 Re: Lavež pasa - nemoguće spavati!
jedino sa inspekcijom da provjeris i da li uopste ima dozvolu da se tim bavi..
a sto se ponasanja tice mozda ih i trenira da laju nocu
moguce je da ces ovdje dobiti i savjet od nekih "ljubitelja" u tipu - Izadji iz kuce, nahrani ih, daj im vode pa ce biti mirniji..
sretno..
a sto se ponasanja tice mozda ih i trenira da laju nocu
moguce je da ces ovdje dobiti i savjet od nekih "ljubitelja" u tipu - Izadji iz kuce, nahrani ih, daj im vode pa ce biti mirniji..
sretno..
- Hepek_X
#3 Re: Lavež pasa - nemoguće spavati!
Da me pojedu koliki su i koji su, kakvo hranjenjeFriesian wrote: moguce je da ces ovdje dobiti i savjet od nekih "ljubitelja" u tipu - Izadji iz kuce, nahrani ih, daj im vode pa ce biti mirniji..
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#4 Re: Lavež pasa - nemoguće spavati!
ja danas hranio neku lutalicu
kad iskočiše 2 iz žbunja... umal se ne pobiše preda mnom
kad iskočiše 2 iz žbunja... umal se ne pobiše preda mnom
-
febo_acm
#5 Re: Lavež pasa - nemoguće spavati!
U principu ne treba znaciti da se bavi profesionalno dresurom, a niti odgojem tako da to ne pije vodu.
Drugo, posavjetuj se sa advokatom, sigurno ima neko rijesenje. Problem je sto je privatni posjed u pitanju...
Sent from my GT-I9505G using Tapatalk 2
Drugo, posavjetuj se sa advokatom, sigurno ima neko rijesenje. Problem je sto je privatni posjed u pitanju...
- Hepek_X
#6 Re: Lavež pasa - nemoguće spavati!
Ima istaknutu tablu "dresura pasa, pansion za pse..." a cisto sumnjam da ima potrebne dozvole...Zhìxin wrote:U principu ne treba znaciti da se bavi profesionalno dresurom, a niti odgojem tako da to ne pije vodu.
Isao sam u komunalnu inspekciju rekli su da mogu reagovati samo ako je objekat manje od 10m od mog objekta.
Ima li neki zakon koji reguliše jačinu buke u dB koji neki objekat proizvodi?
- dita von teese
#7 Re: Lavež pasa - nemoguće spavati!
Pomaze kad se baci petarda
Ne direktno na pse, vec u blizinu. Moj komsija uvijek baci petardu kad psi puno laju, i oni se odmah umire. Ne bjeze, samo prestanu lajati.
Nemoj ni slucajno prema cukama, vec negdje blizu. Mozes je frknuti u zrak.
Sad ce mi definitivno biti uspostavljena konacna dijagnoza na ovom forumu.
Ne direktno na pse, vec u blizinu. Moj komsija uvijek baci petardu kad psi puno laju, i oni se odmah umire. Ne bjeze, samo prestanu lajati.
Nemoj ni slucajno prema cukama, vec negdje blizu. Mozes je frknuti u zrak.
-
febo_acm
#9 Re: Lavež pasa - nemoguće spavati!
Radi šta misliš da je najbolje...dita von teese wrote:Pomaze kad se baci petarda![]()
Ne direktno na pse, vec u blizinu. Moj komsija uvijek baci petardu kad psi puno laju, i oni se odmah umire. Ne bjeze, samo prestanu lajati.![]()
Nemoj ni slucajno prema cukama, vec negdje blizu. Mozes je frknuti u zrak.![]()
To je to što sam rekao privatni posjed... Bojim se d ti nema poomoći, pravne. Da li si probao pričati sa čovjekom?Hepek_X wrote:Ima istaknutu tablu "dresura pasa, pansion za pse..." a cisto sumnjam da ima potrebne dozvole...Zhìxin wrote:U principu ne treba znaciti da se bavi profesionalno dresurom, a niti odgojem tako da to ne pije vodu.
Isao sam u komunalnu inspekciju rekli su da mogu reagovati samo ako je objekat manje od 10m od mog objekta.
Ima li neki zakon koji reguliše jačinu buke u dB koji neki objekat proizvodi?
-
cove41
#10 Re: Lavež pasa - nemoguće spavati!
Ima pomoći. Posavjetuj se sa advokatom. Buka je jedna od štetnih imisija sa susjedne nekretnine. Ako je to gusto naseljeno mjesto, sumnjam da je taj mogao dobiti dozvolu da se bavi dresurom i slično, a to znači da on svoju nekretninu ne upotrebljava s obzirom na njenu namjenu i prirodu, a tebi onemogućava ili otežava korištenje vlastite nekretnine.
Ovo je na brzinu, laički rečeno, posavjetuj se sa advokatom.
- Hepek_X
#11 Re: Lavež pasa - nemoguće spavati!
Ima nade znači, hvala hocu.cove41 wrote:Ima pomoći. Posavjetuj se sa advokatom. Buka je jedna od štetnih imisija sa susjedne nekretnine. Ako je to gusto naseljeno mjesto, sumnjam da je taj mogao dobiti dozvolu da se bavi dresurom i slično, a to znači da on svoju nekretninu ne upotrebljava s obzirom na njenu namjenu i prirodu, a tebi onemogućava ili otežava korištenje vlastite nekretnine.
-
Scopio
#12 Re: Lavež pasa - nemoguće spavati!
Ja taj problem nemam noću doduše, već susjedovi psi po cijeli dan laju...
Našo sam neku aplikaciju na google play, uglavnom ona pušta neki ultrazvučne valove koje mi ne čujemo a psi čuju i kad to upale, psi me zbunjeno gledaju i budu mirni naka 2-3 sata pa ajmo jovo na novo
Našo sam neku aplikaciju na google play, uglavnom ona pušta neki ultrazvučne valove koje mi ne čujemo a psi čuju i kad to upale, psi me zbunjeno gledaju i budu mirni naka 2-3 sata pa ajmo jovo na novo
-
neimenovan.x
#13 Re: Lavež pasa - nemoguće spavati!
Samo misliš na sebe. Zamisli kako je tek jadnim psima, ni oni ne spavaju! Ne laju oni naveče jer im je fino, nego su preplašeni, gladni itd. 
Čudi me da još nije bilo ovakvih komentara
Šalu na stranu, biće ti zeznuto. Čovjek se očigledno bavi sa tim i zarađuje tako za život. Znači da mu nećeš jednostavno promijeniti mišljenje. Poznavajući naš mentalitet, razgovorom nećeš ništa postići. Poznavajući naše pravosuđe, nećeš ni preko suda.
Jedini način je da on sam odustane jer mu se neisplati. Ne zalazi u svađe i sukobe, nego kupi kvalitetan zvučnik. Bitno je da ima visok raspon frekvencija. Psi čuju frekvencije koje mi ne čujemo i određeni zvukovi na tim frekvencijama se koriste za dresuru i za odbranu od pasa. Namontiraj na prozor i odvrni do daske. Vjerovatno se može naći program na internetu koji pušta te frekvencije. Znam da ih ima dosta na Google Play za mobitele. Problem kod mobitela je da ne rade uvijek, jer dosta mobitela ima zvučnike koji puštaju samo frekvencije koje mi čujemo.
Uglavnom bi mu trebalo biti nemoguće trenirati pse u tim uslovima, a ne bi ni lajali naveče.
EDIT: ne treba ti nikakav program, već samo audio file koji pustiš na kompjuteru:
http://jetcityorange.com/dog-whistle/
Probaj sa svojim zvučnicima, možda upali. Što su jači zvučnici, do njih će doći i jači zvuk.
Čudi me da još nije bilo ovakvih komentara
Šalu na stranu, biće ti zeznuto. Čovjek se očigledno bavi sa tim i zarađuje tako za život. Znači da mu nećeš jednostavno promijeniti mišljenje. Poznavajući naš mentalitet, razgovorom nećeš ništa postići. Poznavajući naše pravosuđe, nećeš ni preko suda.
Jedini način je da on sam odustane jer mu se neisplati. Ne zalazi u svađe i sukobe, nego kupi kvalitetan zvučnik. Bitno je da ima visok raspon frekvencija. Psi čuju frekvencije koje mi ne čujemo i određeni zvukovi na tim frekvencijama se koriste za dresuru i za odbranu od pasa. Namontiraj na prozor i odvrni do daske. Vjerovatno se može naći program na internetu koji pušta te frekvencije. Znam da ih ima dosta na Google Play za mobitele. Problem kod mobitela je da ne rade uvijek, jer dosta mobitela ima zvučnike koji puštaju samo frekvencije koje mi čujemo.
Uglavnom bi mu trebalo biti nemoguće trenirati pse u tim uslovima, a ne bi ni lajali naveče.
EDIT: ne treba ti nikakav program, već samo audio file koji pustiš na kompjuteru:
http://jetcityorange.com/dog-whistle/
Probaj sa svojim zvučnicima, možda upali. Što su jači zvučnici, do njih će doći i jači zvuk.
Last edited by neimenovan.x on 04/08/2013 23:18, edited 1 time in total.
- 4zr4
#14 Re: Lavež pasa - nemoguće spavati!
hahahhcasper_ wrote:otruj meso pa im daj da jedu, tako radimo u nasoj mahaliHepek_X wrote:Dakle imam problem i to veliki jer se budim sa podočnjacima od nespavanja. Imam komšiju koji je instalirao boksove za pse na udaljenosti oko ~100m i tu boravi blizu 10 pasa istovremeno jer se bavi valjda nekom vrstom dresure. Ti psi danju hiberniraju, ne čuju se da su živi ali noću neprestano laju.
- I am Happy
- Location: Profil/Postavke. Vracam avatar koji mi klix redovno izbrise
#15 Re: Lavež pasa - nemoguće spavati!
Popij nesto za spavanje tako da neces nista cuti, prodaj kucu/stan, objesi se, spavaj po danu...
Sve su to opcije, ali ne i da ga ganjas preko advokata
Kod nas ubiju covjeka pa ih puste preko noci iz zatvora, zatvorenici cak imaju i godisnje odmore
Sve su to opcije, ali ne i da ga ganjas preko advokata
Kod nas ubiju covjeka pa ih puste preko noci iz zatvora, zatvorenici cak imaju i godisnje odmore
- manekenka u penziji
#16 Re: Lavež pasa - nemoguće spavati!
Hepek_X wrote:Dakle imam problem i to veliki jer se budim sa podočnjacima od nespavanja. Imam komšiju koji je instalirao boksove za pse na udaljenosti oko ~100m i tu boravi blizu 10 pasa istovremeno jer se bavi valjda nekom vrstom dresure. Ti psi danju hiberniraju, ne čuju se da su živi ali noću neprestano laju.
I kod nas u mahali isti problem. Sad smo poceli da ih budimo po danu dok spavaju
uzaludno jeste, ali daje dozu satisfakcije na jedan momenat kad im vratiš istom mjerom
- I am Happy
#17 Re: Lavež pasa - nemoguće spavati!
manekenka u penziji wrote: I kod nas u mahali isti problem. Sad smo poceli da ih budimo po danu dok spavaju![]()
uzaludno jeste, ali daje dozu satisfakcije na jedan momenat kad im vratiš istom mjerom
-
crnoplavo
#19 Re: Lavež pasa - nemoguće spavati!
savjetujes mu da ubije komsijuYahel wrote: Sve su to opcije, ali ne i da ga ganjas preko advokata![]()
![]()
- I am Happy
#20 Re: Lavež pasa - nemoguće spavati!
crnoplavo wrote:savjetujes mu da ubije komsijuYahel wrote: Sve su to opcije, ali ne i da ga ganjas preko advokata![]()
![]()
Vidis..moze se to i tako tumaciti
- manekenka u penziji
#21 Re: Lavež pasa - nemoguće spavati!
vidis, znaci casper daje zatrovano meso komsijama 
-
zvrk
#22 Re: Lavež pasa - nemoguće spavati!
imas zakon o zastiti od buke
imas zakon o prekrsajima protiv javnog reda i mira
imas odluku o javnom redu i miru na nivou svake opcine
ako komsija ima registrovano pravno lice - to znaci da je prosao sve uslove i mos mahat usima
a ako nema - siroko ti polje za djelovanje
btw haman i nije neki dreser kad mu cuke toliko laju
i na kraju, da citiram jednu pametnu tetu kad ju je komsinica pitala sto joj cuko laje: "sto ti pricas"? tako Ćuke pricaju, svako svoj poso :p
doduse, ja sam od onih sto imaju tvrd san pa mi ne smeta lavez hahahahahha
imas zakon o prekrsajima protiv javnog reda i mira
imas odluku o javnom redu i miru na nivou svake opcine
ako komsija ima registrovano pravno lice - to znaci da je prosao sve uslove i mos mahat usima
a ako nema - siroko ti polje za djelovanje
btw haman i nije neki dreser kad mu cuke toliko laju
i na kraju, da citiram jednu pametnu tetu kad ju je komsinica pitala sto joj cuko laje: "sto ti pricas"? tako Ćuke pricaju, svako svoj poso :p
doduse, ja sam od onih sto imaju tvrd san pa mi ne smeta lavez hahahahahha
-
crnoplavo
#23 Re: Lavež pasa - nemoguće spavati!
pa ne znam, ljudi ne ometaju pse kad pricaju, e sad kako rjesavamo pitanje razmnozavanja pasa-sterilizacijom, konsekvetno logicki kako rijesiti pitanje laveza? Analogno sterilizacijizvrk wrote:
Yahel wrote:crnoplavo wrote:savjetujes mu da ubije komsijuYahel wrote: Sve su to opcije, ali ne i da ga ganjas preko advokata![]()
![]()
Kod nas ubiju covjeka pa ih puste preko noci iz zatvora, zatvorenici cak imaju i godisnje odmore![]()
![]()
![]()
Vidis..moze se to i tako tumaciti
-
pakica_
#24 Re: Lavež pasa - nemoguće spavati!
meni su komsije pisale peticiju zbog lajanja psa (koji to radi samo kad je nesto sumnjivo, niposto po cijelu noc svaku noc, kako oni to vole rec, a ima kamara kerova u mahali i svi laju, al' jok, moj im smeta
) i klapnuli su usima u muriji, jer nema u zakonu definisana jacina laveza koja je dozvoljena
u najgorem slucaju, komsija moze dobiti kaznu od 100 KM za ometanje javnog reda i mira, ali i to je upitno.. jedino za sta ga mozes goniti po sudu jeste broj pasa ukoliko nije registrovan.. i sta li on to dresira, kad navece imaju energije u toj mjeri, da mi je znat
ja kad svoju pascad istrcim, nemaju kuveta ni za jedno av u toku noci, a jos nisam pro
u najgorem slucaju, komsija moze dobiti kaznu od 100 KM za ometanje javnog reda i mira, ali i to je upitno.. jedino za sta ga mozes goniti po sudu jeste broj pasa ukoliko nije registrovan.. i sta li on to dresira, kad navece imaju energije u toj mjeri, da mi je znat
ja kad svoju pascad istrcim, nemaju kuveta ni za jedno av u toku noci, a jos nisam pro
- Hepek_X
#25 Re: Lavež pasa - nemoguće spavati!
@pakica_ Ma jedan pas mi uopste ne smeta, on i ako laje to je na 15tak minuta i onda tišina ali 10 pasa je haus...jedan laje pa ga drugi preuzme i tako u krug.