Latinski nazivi dječjih bolesti + vakcine
Moderator: anex
-
dijasporka
#1 Latinski nazivi dječjih bolesti + vakcine
Zdravo svima,
može li mi ko pomoći sa latinskim nazivima dječjih bolesti? Tražila sam po internetu neku centralnu databazu ili slično, jer nisam sigurna oko naziva kao što su npr. kravlje boginje, ovčije boginje, male boginje, velike boginje, crne boginje - čini se ima hiljadu boginja, a da li su to uopšte različite stvari ili jedno te isto? Plus je li to isto što i varičela?
Ovo su bolesti za koje mi za sad treba latinski naziv:
Ospice
Veliki kašalj / hripavac (je li to jedno te isto?)
Peta bolest
Šarlah
Bolest ruku, nogu i usta (je li ovo uopšte pravilan naziv??)
Trodnevna groznica
Zaušnjaci
Rubeole (je li to isto Što i ospice?)
Ima li negdje na internetu pregled vakcina za djecu? Pokušala sam naći, bezuspješno, ali ja nažalost ne znam naše institucije kako treba pa me možda neko ovdje može uputiti.
Unaprijed hvala!
može li mi ko pomoći sa latinskim nazivima dječjih bolesti? Tražila sam po internetu neku centralnu databazu ili slično, jer nisam sigurna oko naziva kao što su npr. kravlje boginje, ovčije boginje, male boginje, velike boginje, crne boginje - čini se ima hiljadu boginja, a da li su to uopšte različite stvari ili jedno te isto? Plus je li to isto što i varičela?
Ospice
Peta bolest
Šarlah
Trodnevna groznica
Zaušnjaci
Ima li negdje na internetu pregled vakcina za djecu? Pokušala sam naći, bezuspješno, ali ja nažalost ne znam naše institucije kako treba pa me možda neko ovdje može uputiti.
Unaprijed hvala!
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#2 Re: Latinski nazivi dječjih bolesti + vakcine
1.Morbillidijasporka wrote: Ovo su bolesti za koje mi za sad treba latinski naziv:
Ospice
Peta bolest
Šarlah
Trodnevna groznica
Zaušnjaci
2.Pertusis
3.?
4.Scarlatina
5.?
6.Exanthema subitum
7.Parotitis epidemica
6.Rubella
-
beautifullshinyb.
#3 Re: Latinski nazivi dječjih bolesti + vakcine
3.Erytema infectiosum (5.osipna bolest), nema vakcine za njuPera Trta wrote:1.Morbillidijasporka wrote: Ovo su bolesti za koje mi za sad treba latinski naziv:
Ospice
Peta bolest
Šarlah
Trodnevna groznica
Zaušnjaci
2.Pertusis
3.?
4.Scarlatina
5.?
6.Exanthema subitum
7.Parotitis epidemica
6.Rubella
5. nisam cula za takav naziv bolesti
Od vakcina, u BiH se koriste slijedece, protiv:
- tuberkuloze (BCG vakcina),
- hepatitisa B (Hep.B vakcina),
- difterije, tetanusa, velikog kašlja (DTPa vakcina),
- dječije paralize ( IPV-inaktivna i OPV-oralna vakcina),
- infekcija uzrokovanih sa Haemophilus influenzae tip B (Hib vakcina),
- krzamaka,
- rubeole i zaušnjaka (MRP vakcina),
- vakcina protiv difterije i tetanusa za djecu stariju od 7 godina (dT) i
- vakcina protiv tetanusa (TT)
-
encian
#4 Re: Latinski nazivi dječjih bolesti + vakcine
broj 5 je bukvalno Hand, Foot and Mouth Disease ili HFMD. Singapur, Malezija, Indonezija cesto imaju lokalne epidemije.
-
beautifullshinyb.
#6 Re: Latinski nazivi dječjih bolesti + vakcine
ovcije su male boginje, odnosno varicella.jOFLA wrote:Velike ili crne boginje su jedna te ista stvar, na latinskom Variola vera, od njih čovjek ili umre ili ostane skroz unakažene kože sa teškim ožiljcima. Nije to neka dječja bolest, napada i djecu i odrasle, ne pravi nikakvu razliku.dijasporka wrote:Zdravo svima,
Unaprijed hvala!
Varičele su male boginje, ni blizu tako opasne kao velike, javlja se obično kod djece koja prebole varičele uglavnom bez problema i bez ikakvih posljedica.
Ospice su nešto nešto sasvim treće i nema veze s varičelama ili nekim boginjama.
Ovčije i kravlje... nikad čuo. Znam za naziv vodene kozice što je jedan od narodnih naziva za male boginje.
kravlje boginje su variola vaccina, ona cuvena jennerova (od koje i poticu vakcine).
-
dijasporka
#7 Re: Latinski nazivi dječjih bolesti + vakcine
Hvala svima najljepša 
-
vkvmajstor
- Sheikha
#9 Re: Latinski nazivi dječjih bolesti + vakcine
Kalendar redovne imunizacije od 0 - 18 god u KS
http://www.judzks.ba/Default.aspx?tabid=369
http://www.judzks.ba/Default.aspx?tabid=369
-
Astarot
#10 Re: Latinski nazivi dječjih bolesti + vakcine
Mala pomoc za sve one koje interesuje vakcinacija:
Jako korisna web stranica-doduse iz Hrvatske, jer se nasi strucnjaci ne koriste modernom info tehnologijom kao sto je web.
Kod nas u FBiH koliko mi je poznato se od prije 1 god. koriste i kombinovane vakcine u primovakcinaciji, znaci do 1 god. DTPaIPV, ada se mogu nabaviti i DTPa IPV HiB (5 u 1), kao i DTPa IPV Hib HepB (6 u 1) sto nije u kalendaru imunizacije, kao u ostalim EU zemljama...
LP
http://www.cybermed.hr/index.php/pbl/po ... ju/cjepiva
Jako korisna web stranica-doduse iz Hrvatske, jer se nasi strucnjaci ne koriste modernom info tehnologijom kao sto je web.
Kod nas u FBiH koliko mi je poznato se od prije 1 god. koriste i kombinovane vakcine u primovakcinaciji, znaci do 1 god. DTPaIPV, ada se mogu nabaviti i DTPa IPV HiB (5 u 1), kao i DTPa IPV Hib HepB (6 u 1) sto nije u kalendaru imunizacije, kao u ostalim EU zemljama...
LP
http://www.cybermed.hr/index.php/pbl/po ... ju/cjepiva
dijasporka wrote:
Zdravo svima,
Ospice
Peta bolest
Šarlah
Trodnevna groznica
Zaušnjaci
Unaprijed hvala!