LATINICA: Zasto je pala Posavina?

Locked
osa

Post by osa »

zoka554 wrote:Jedno malo pitanje ovo stvarno nije provokacija niti ima nacionalnu osnovu. Pitam Bošnjake da kažu svoj iskren odgovor. Da li bi volili 91 g. na čelu BiH da je recimo stajao Franjo Tuđman koji bi sve svoje kapacitete i snagu i sve što ima, dao za odbranu svoje Bosne i Hercegovine. Čovjek je pokazao snagu i odlučnost, isto tako i lukavost odnosno sve ono što treba da bi jedan narod sa što manje žrtava dobio ono što se samo krvavom borbom može steći. Ljudi moji voljeli ga ili ne svi mu odaju poštovanje da je stvorio državu i vojno je oslobodio. Nije država koja je u ratu, i na koju se vrši agresija, kažem nije ta država poligon da je vode neodlučni i nesposobni političari. Država u ratu se samo čvrstom rukom vodi niokako drugačije.
vrlo rado bih i sam dao odgovor ali tražio si isključivo odgovor jednog naroda a to nije fer.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

zoka554 wrote:Jedno malo pitanje ovo stvarno nije provokacija niti ima nacionalnu osnovu. Pitam Bošnjake da kažu svoj iskren odgovor. Da li bi volili 91 g. na čelu BiH da je recimo stajao Franjo Tuđman koji bi sve svoje kapacitete i snagu i sve što ima, dao za odbranu svoje Bosne i Hercegovine. Čovjek je pokazao snagu i odlučnost, isto tako i lukavost odnosno sve ono što treba da bi jedan narod sa što manje žrtava dobio ono što se samo krvavom borbom može steći. Ljudi moji voljeli ga ili ne svi mu odaju poštovanje da je stvorio državu i vojno je oslobodio. Nije država koja je u ratu, i na koju se vrši agresija, kažem nije ta država poligon da je vode neodlučni i nesposobni političari. Država u ratu se samo čvrstom rukom vodi niokako drugačije.
Je li tebi palo na pamet da je bio neko drugi umjesto Tudjmana u HR mozda ni ne bi bilo rata?

Tvoje je pitanje glupo koliko i kad bi ja tebe pitao bi li ti volio Staljina na celu HR. Mislim ono, uzeo je Svabe, dobar strateg i to. :-)
osa

Post by osa »

jeza u ledja wrote:
Je li tebi palo na pamet da je bio neko drugi umjesto Tudjmana u HR mozda ni ne bi bilo rata?

Tvoje je pitanje glupo koliko i kad bi ja tebe pitao bi li ti volio Staljina na celu HR. Mislim ono, uzeo je Svabe, dobar strateg i to. :-)
rat je počeo 1981 na kosovu i neki dan se tamo završio, nadam se.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

osa wrote:
jeza u ledja wrote:

A mozda rat ne bi bio takav kakav je bio? Mozda ne bi bilo balvan revolucije, mozda da je bilo pameti i diplomacije zapad bi intervenisao? Mozda da je bilo pameti HR bi se dobro naoruzala i prije nego sto je bilo sta pocelo? Mozda da su svemirci dosli i kidnapovali Milosevica? Mozda, mozda...
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

I jos jedno 'mozda'. Mozda da su Bosnjaci imali svog Tudjmana mozda bi se Bosnjaci i Srbi udruzili pa protjerali Hrvate iz BiH i okupirali pola Hrvatske. Mozda, mozda. :-)
To ti je otprilike ekvivalent Tudjmanovoj politici. ;)
zoka554

Post by zoka554 »

Ja samo hoću da kažem da je u BiH morao biti na čelu države jedan jak političar, nek se Mujo zove totalno nebitno, samo da ima viziju i odlučnost. Nije rat poligon za ispitivanje poštenja, nego je to poligon na kojem se spašava narod i država ne birajući se sredstva kada je opstanak i države i naroda doveden u pitanje. Nema na čelu države koja je u ratu mjesta za neodlučne i nesposobne vođe. Ama ili si gore ili dole sredine nema.
zemo_online

Post by zemo_online »

jeza u ledja wrote:
osa wrote:
jeza u ledja wrote: Je li tebi palo na pamet da je bio neko drugi umjesto Tudjmana u HR mozda ni ne bi bilo rata?

A mozda rat ne bi bio takav kakav je bio? Mozda ne bi bilo balvan revolucije, mozda da je bilo pameti i diplomacije zapad bi intervenisao? Mozda da je bilo pameti HR bi se dobro naoruzala i prije nego sto je bilo sta pocelo? Mozda da su svemirci dosli i kidnapovali Milosevica? Mozda, mozda...
Sve se i danas vrti oko podjele BIH kao i prije 18 godina,samo mirnim putem.
ld

Post by ld »

pogledaj na youtubu osnjake sto su se borili u hvo-u sta govore
bosnjaci su u hercegovini svi usli u jedinice hvo-a i hos-a,a masa bosnjaka i u srednjoj bosni je bila u hvo i nisu imali nikakvih problema sto je komanda bila hrvatska
takodje i masa bosnjaka sto su ratovali u hrvatskoj u zengama

nisu imali nikakvih problema

ali vi ste imali probleme u svojim glavama i htjeli ste da napravite veliku hrvatsku
pa ste zrtvovali posavinu i kontali ste uzeti g.vakuf,bugojno spojiti se sa srednjom bosnom i uzeti zenicu
a srbima sarajevo i tuzla i banjalucka krajina
ali ste se prekontali,pa kad je krivousti dao naredbu da mora da padne g.vakuf,niste mogli ulice jedne da uzmete,a kamoli grad
a nema cime niste napadali

i pogledaj dobro te izjave ljudi,potrazi po youtube,mene sad mrzi da to trazim,pa da vidis tuge bosnjaci su ginuli da u hvo-u i poslije ste ih u drtelj strpali
i naravno bili ste ugrozeni
pa svi normalni ljudi su se ogradili od njofre tada,a pogotovo danas,nema normalnog hrvata a da ga ne spominje po losem
i da nije umro,dnas bi bio sa prlicem i ekipom u hagu

i stvarno ubili ste pravog covjeka medju vama,Blaza Kraljevica nek mu je laka zemlja

a pogledaj danas imate primjer Zeljka Komsica koji sada da izadje na izbore dobio bi vise bosnjackih glasova od tihica i silajdjica zajedno
samo zato sto je covjek
mi nismo optereceni nacionalizmom kao vi i srbi

sad da se pojavi neki bosnjak da je covjek na pravom mjestu,da li bi vi za njga glasali

nebi nikada
nema sta vise da se kaze
zemo_online

Post by zemo_online »

Postoji li Bosnjak u BiH za kojeg bi Srbi i Hrvati masovno glasali kao npr. Bosnjaci za Komsica?
zoka554

Post by zoka554 »

ld wrote:
bosnjaci su u hercegovini svi usli u jedinice hvo-a i hos-a,a masa bosnjaka i u srednjoj bosni je bila u hvo i nisu imali nikakvih problema sto je komanda bila hrvatska

ali vi ste imali probleme u svojim glavama i htjeli ste da napravite veliku hrvatsku
pa ste zrtvovali posavinu i kontali ste uzeti g.vakuf,bugojno spojiti se sa srednjom bosnom i uzeti zenicu
ali ste se prekontali,pa kad je krivousti dao naredbu da mora da padne g.vakuf,niste mogli ulice jedne da uzmete,a kamoli grad

i pogledaj dobro te izjave ljudi,potrazi po youtube,mene sad mrzi da to trazim,pa da vidis tuge bosnjaci su ginuli da u hvo-u i poslije ste ih u drtelj strpali
pa svi normalni ljudi su se ogradili od njofre tada,a pogotovo danas,nema normalnog hrvata a da ga ne spominje po losem

i stvarno ubili ste pravog covjeka medju vama,Blaza Kraljevica nek mu je laka zemlja

a pogledaj danas imate primjer Zeljka Komsica koji sada da izadje na izbore dobio bi vise bosnjackih glasova od tihica i silajdjica zajedno
samo zato sto je covjek

sad da se pojavi neki bosnjak da je covjek na pravom mjestu,da li bi vi za njga glasali

nebi nikada
nema sta vise da se kaze
Pa kako ti ne daju nigdje izaći iz države, kad već apsolutno ničim niste zatrovani za razliku recimo od Hrvata koji su svi redom nacionalisti, izuzev par podobnih koji služe kao glasnogovornici, i koji završe kao Kljuić i slični, čim su izvršili svoju misiju za druge brže bolje su šutnuti po kratkom posupku. Svi smo mi nacionalisti bolilo to nekog ili ne, uostalom deset izbora poslije rata je bilo i samo jednom nacionalne stanke nisu na vlasti bile.Pa slijepcu je jasno da se i Silajdžić i Tihič i Čović i Dodik hrane jedni drugima, svi su na vlasti isključivo na sijanju straha jednih od drugih. I pusti šuplje više o nacionalizmu, od tog niko operisan nije.
ld

Post by ld »

zoka554 wrote:
ld wrote:

samo zato sto je covjek

nebi nikada
nema sta vise da se kaze
Pa kako ti ne daju nigdje izaći iz države, kad već apsolutno ničim niste zatrovani za razliku recimo od Hrvata koji su svi redom nacionalisti, izuzev par podobnih koji služe kao glasnogovornici, i koji završe kao Kljuić i slični, čim su izvršili svoju misiju za druge brže bolje su šutnuti po kratkom posupku. Svi smo mi nacionalisti bolilo to nekog ili ne, uostalom deset izbora poslije rata je bilo i samo jednom nacionalne stanke nisu na vlasti bile.Pa slijepcu je jasno da se i Silajdžić i Tihič i Čović i Dodik hrane jedni drugima, svi su na vlasti isključivo na sijanju straha jednih od drugih. I pusti šuplje više o nacionalizmu, od tog niko operisan nije.
sta mislis danas da su izbori koliko bi zaista bosnjaka glasali za komsica
ogormna vecina
samo zato sto je covjek
to dosta govori o nama,zar ne????
ima nacionalista i kod nas,ali brate u odnosu na srbe jako malo,i zatim i u odnosu na hrvate,malo
travnik

Post by travnik »

ld wrote:

samo zato sto je covjek

nebi nikada
nema sta vise da se kaze
"Mi nismo opterećeni nacionalizmom kao vi i srbi"! Jok, vi ste zlatni! Prije svega ne može se generalizirati cijeli jedan narod, jer među svima ima i dobrih i loših, a ti sve Hrvate i Srbe svrstavaš u isti koš. Nacionalizma ima među svim narodima! Kažeš niste mogli zauzeti g. vakuf! Pa niste ni vi enklavu u Lašvanskoj dolini ( Nova Bila, Busovača, Vitez, N. Travnik ) koja je sa svih strana bila okružena, a ratna bolnica je bila u jednoj crkvi u N. Biloj, to govori o uvjetima! Znaš li koliko je djece umrlo samo zato što nisu mogli doći lijekovi u bonicu u N. Bilu? Nisi objektivan! Ja osuđujem sve zločine bez obzira tko ih počinio i u čije je ime to uradio!
zemo_online

Post by zemo_online »

Šandor

Post by Šandor »

jeza u ledja wrote:
Šandor wrote:Kako nigdje veze? Samo jedan primjer je hipotetika. Ovo ostalo se fakat desilo. A to uključuje i Hrvatsku jer time je Hrvatska i upravljala. Ivo Lozančić, DSario Kordić, Tuta....oni su samo izvršioci.

Šta ho'š da kažeš? Da su Srbi zbrinuli Hrvate ranjenike zbog ženevskih konvencija? ( :lol: )
Pa nemoj se sad izvlaciti. Pricamo o snabdjevanju Vojske RSK preko teritorije RH. Da je, hipoteticki kao sto si naveo, ABiH (znaci ne HVO) imala snage da oslobodi Brcko, Samac i Modricu, kuda bi se zapadna RS snabdjevala sa istoka?
Mislim, ako vec pricamo o saradnji izmedju tri strane, valjda je ocito da je sve ukupno saradnja izmedju hrvatskih i bosanskih oruzanih snaga bila mnogo veca i dugotrajnija nego izmedju srpskih i hrvatskih?

Mislim da je jedini razlog sto su uopste Tudjman i Milosevic u bilo cemu saradjivali unistenje BiH i dogovor o njenoj raspodjeli, i to najvise pod uticajem skutorskog lobija. Zbog toga mi je nidje veze okarakterizirati cijeli sukob u Ex-Yu kao bilo sto drugo do pokusaj srpske ekspanzije. Sve ostalo, pocevsi od Herceg-Bosne, preko 'bosnjakizacije' ABiH, pa do kosovske nezavisnosti su samo popratne pojave, nastale kao reakcija na srpsku vojnu agresiju.
Uopšte se ne izvlačim. Naveo sam nekoliko primjera u kojima su Hrvati sa Srbima sarađivali onako kako sa Bošnjacima nikad nisu. Ono što se dogodilo pokazuje da bi Hrvati kao narod vjerovatno pronašli način da pomognu Srbima čak i da su Bošnjaci presjekli koridor života.

Nema niti jednog događaja koji bi me natjerao da pomislim da ne bi bilo tako. Činjenice demantuju skoro sve što si rekao. Po čemu se može zaključiti da su Hrvati bolje i dugotrajnije sarađivali s Bošnjacima? Ni po čemu. Hrvati su Srbima preko dojučerašnjeg Kardeljeva isporučivali naftu mnogo nakon sporazuma u Vašingtonu. A sporazum u Vašingtonu je predvidio život jednih pored drugih. Samo iz jednog razloga. Vojni cilj nije ostvaren (najvećim dijelom zbog pritiska USA).

Sam kažeš da su Srbija i Hrvatska dogovorile podjelu BiH. Pristupili su provođenju plana u djelo. Kako su onda Hrvati bolje sarađivali s Bošnjacima?

Možda bi Hrvati prekinuli saradnju sa Srbima da je Armija RBiH presjekla koridor života. Ali to bi bilo zbog straha od Armije RBiH. A ne zbog toga što su zaista imali namjeru da ratuju zajedno s Bošnjacima protiv Srba.

Hrvati su odigrali najprljaviju igru. Srbi snose najveću odgovornost za uništenje Jugoslavije. Ali Hrvati su samo jednu stepenicu ispod.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Šandor wrote:
jeza u ledja wrote:
Šandor wrote:Kako nigdje veze? Samo jedan primjer je hipotetika. Ovo ostalo se fakat desilo. A to uključuje i Hrvatsku jer time je Hrvatska i upravljala. Ivo Lozančić, DSario Kordić, Tuta....oni su samo izvršioci.

Šta ho'š da kažeš? Da su Srbi zbrinuli Hrvate ranjenike zbog ženevskih konvencija? ( :lol: )
Pa nemoj se sad izvlaciti. Pricamo o snabdjevanju Vojske RSK preko teritorije RH. Da je, hipoteticki kao sto si naveo, ABiH (znaci ne HVO) imala snage da oslobodi Brcko, Samac i Modricu, kuda bi se zapadna RS snabdjevala sa istoka?
Mislim, ako vec pricamo o saradnji izmedju tri strane, valjda je ocito da je sve ukupno saradnja izmedju hrvatskih i bosanskih oruzanih snaga bila mnogo veca i dugotrajnija nego izmedju srpskih i hrvatskih?

Mislim da je jedini razlog sto su uopste Tudjman i Milosevic u bilo cemu saradjivali unistenje BiH i dogovor o njenoj raspodjeli, i to najvise pod uticajem skutorskog lobija. Zbog toga mi je nidje veze okarakterizirati cijeli sukob u Ex-Yu kao bilo sto drugo do pokusaj srpske ekspanzije. Sve ostalo, pocevsi od Herceg-Bosne, preko 'bosnjakizacije' ABiH, pa do kosovske nezavisnosti su samo popratne pojave, nastale kao reakcija na srpsku vojnu agresiju.
Uopšte se ne izvlačim. Naveo sam nekoliko primjera u kojima su Hrvati sa Srbima sarađivali onako kako sa Bošnjacima nikad nisu. Ono što se dogodilo pokazuje da bi Hrvati kao narod vjerovatno pronašli način da pomognu Srbima čak i da su Bošnjaci presjekli koridor života.

Nema niti jednog događaja koji bi me natjerao da pomislim da ne bi bilo tako. Činjenice demantuju skoro sve što si rekao. Po čemu se može zaključiti da su Hrvati bolje i dugotrajnije sarađivali s Bošnjacima? Ni po čemu. Hrvati su Srbima preko dojučerašnjeg Kardeljeva isporučivali naftu mnogo nakon sporazuma u Vašingtonu. A sporazum u Vašingtonu je predvidio život jednih pored drugih. Samo iz jednog razloga. Vojni cilj nije ostvaren (najvećim dijelom zbog pritiska USA).

Sam kažeš da su Srbija i Hrvatska dogovorile podjelu BiH. Pristupili su provođenju plana u djelo. Kako su onda Hrvati bolje sarađivali s Bošnjacima?

Možda bi Hrvati prekinuli saradnju sa Srbima da je Armija RBiH presjekla koridor života. Ali to bi bilo zbog straha od Armije RBiH. A ne zbog toga što su zaista imali namjeru da ratuju zajedno s Bošnjacima protiv Srba.

Hrvati su odigrali najprljaviju igru. Srbi snose najveću odgovornost za uništenje Jugoslavije. Ali Hrvati su samo jednu stepenicu ispod.
Tvoj je problem sto gledas na sukob u Jugoslaviji sa 'bosnjakocentricnog' stanovista:
Šandor wrote: Uopšte se ne izvlačim. Naveo sam nekoliko primjera u kojima su Hrvati sa Srbima sarađivali onako kako sa Bošnjacima nikad nisu. Ono što se dogodilo pokazuje da bi Hrvati kao narod vjerovatno pronašli način da pomognu Srbima čak i da su Bošnjaci presjekli koridor života.
Zasto bi Hrvati pomagali Srbima i gdje? Fino si rekao da je ABiH prekinula koridor kod Brckog da bi Srbi snabdjevali Vojsku RSK preko hrvatske teritorije!!. To je smijesno i kao sto rekoh nidje veze. RSK nema veze sa Bosnjacima, vec sa RH, i da podsjetim da su 3 godine drzali trecinu teritorije Hrvatske. To sto ti govoris je da bi RH dopustala snabdjevanje RSK opremom protiv kojih su se oni borili protiv RH. A ti uporno ponavljas o Plocama, Zepcu i Vojski RS, te njihovom odnosu sa HVO.
Ni u BiH, smijesno je tvrditi kako su 'Hrvati saradjivali sa Srbima kako sa Bosnjacima nikad nisu'. Washingtonski sporazum i onaj kojim se dozvoljava ulaz HV u BiH su valjda manja saradnja od sverca izmedju Tute i VRS? :-) Opet nidje veze. Pa cak i prije sporazuma, 92-e, ABiH i HVO su nastupali zajedno (ili bar jedna pored druge) gdje god su ove dvije formacije postojale, sve do pocetka sukoba 93-e. Nesto se ne sjecam zajednickih napada HVO i VRS na ABiH iz 92-e. Srbi su valjda iz zajebancije raketirali Citluk i Siroki Brijeg na pocetku rata?
Postojala je saradnja u BiH, da, i postojao je dogovor o podjeli Bosne, ali to je bio 'dogovor' izmedju dva neprijatelja, glavna dva igraca u cijelom sukobu. Ne mozes ti sukob u srednjoj Bosni i Hercegovini projicirati na cijeli ex-yu sukob i iz toga zakljuciti kako su Srbi i Hrvati u stvari bili saradnici u vlastitom sukobu.
Šandor

Post by Šandor »

jeza u ledja wrote:Postojala je saradnja u BiH, da, i postojao je dogovor o podjeli Bosne, ali to je bio 'dogovor' izmedju dva neprijatelja, glavna dva igraca u cijelom sukobu. Ne mozes ti sukob u srednjoj Bosni i Hercegovini projicirati na cijeli ex-yu sukob i iz toga zakljuciti kako su Srbi i Hrvati u stvari bili saradnici u vlastitom sukobu.
Upravo to hoću da kažem. Srbi i Hrvati su bili saradnici u cijelom sukobu. Hrvati su tušili Srbima naftu sve do Oluje. Srbi ipak tu naftu nisu koristili u Srpskoj Krajini. A Krajina je otpuhana malim prstom. Dakle, sve je unaprijed dogovoreno.

Ni Ameri ne bi mogli za par dana prejahati vukojebinu u Lici. Onakva vukojebina ima samo još na potezu od Vranice, preko Bjelašnice i Visočice, Treskavice, pa sve do Zelengore i Lelije.

Sve što se dešavalo u Bosni projektovano je u Zagrebu. Nisu Hrvati na svoju ruku djelovali. I Posavina je pala za vrlo kratko vrijeme u srpske ruke. A Posavinu nisu napustili Škutori već regularne snage HV.

Da je Armija RBiH presjekla koridor života (ili smrti - kako voliš) Hrvati bi morali dobro razmisliti šta i kako dalje. Jer to se nije uklapalo u njihov plan.
S pravom sam pretpostavio da bi Hrvati možda i tad našli načina da pomognu Srbima. Zašto? Zato što se BiH kao država koja bi bila u stanju da zaštiti svoje interese nije predviđena planom koji su skovali Srbi i Hrvati.

To ne bi značilo pomoć RSK jer ona je i onako otpisana. To su potvrdili i Hrvati koji su prekjučer gostovali kod Latina. A među njima je bio barem jedan bivši general.

Dakle, vrlo je moguće da bi Hrvati preko Babine Grede snabdjevali Srbe. Jer njihovo savezništvo je prevazilazilo naše lokalne belaje u Srednjoj Bosni.
IZVANZEMALJAC

Post by IZVANZEMALJAC »

Svak je sa svakim sarađivo (kolika je bila mogučnost i volja) ali naravno to surađivanje nemožeš jednačiti.
Naprimjer 5. korpus je dio oružja i municije dobivao za pare od srba. Dok su one babine izdajice to dobivale đabe.
Dobar dio Hrvata u Bosni a posebno HOS (prije nego što je HVO ubio Blaža Kraljevića, vjerovatno po Šuškovoj naredbi a bio je Ministar odbrane Hrvatske) su se borili skupa za Bosnu.
Tih priča je puno a BOSANCI vjerovatno nisu znali šta planiraju glavonje u Zagrebu i Beogradu.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Uglavnom, ono sto je po meni ocigledno, a neki ljudi su to ovdje spomenuli je da nije postojao jasan dogovor izmedju bilo koje dvije strane u ratu u Hrvatskoj i BiH. Vise je nego ocigledno je da je Zagreb bio pod uticajem Suska i Hercegovaca. Hercegovacka dijaspora (mahom porijeklom od ustasa) je ta koja je u mnogome doprinjela razvitku ideje nezavisne Hrvatske i finansijski omogucila HDZu i Tudjmanu da dodje tu gdje je bio. Njihov plan je bio velika Hrvatska i njih opstanak BiH nije zanimao. To je bio razlog Tudjmanovih dogovora sa Milosevicem i uzrok bosnjacko-hrvatskog sukoba i cijele konfuzije koja je dovela do toga da rat u BiH postane haman pa gradjanski, a ne srpska, odnosno srbijanska agresija kao sto je originalno cijeli sukob to i bio. Da su Zagreb i Beograd imali jasan plan kako i sta hoce ne bi se nikad desio Vukovar ili Dubrovnik ili uopste sukob u Hrvatskoj.
Isto tako je jasno da su u svakom narodu postojale razne struje koje su gurale na svoju stranu, i u ovisnosti od toga koja je bila utjecajnija i u kojem regionu na tu stranu je sukob isao. Ni vojska RSK, RS te Beograd, a i unutar tih regiona nije postojao jedinstven stav sta i kako ko hoce, kao sto to nije bilo ni kod Bosnjaka, ali ni Hrvata u BiH i u RH.

Medjutim, sve to ne smije pomutiti jasan stav da je cijeli sukob bio prvenstveno i iskljucivo posljedica politike koja je dolazila iz Beograda. Sve ostalo, ukljucujuci i sukob izmedju Bosnjaka i Hrvata je bio reakcija i mjesavina regionalnih interesa i lova u mutnom izmedju ostalih ucesnika u ratu. Jer kad otvoreni rat jednom krene sve kombinacije su moguce. Ja sam uvjeren da se nikakav sukob ovakvih razmjera ne bi desio da nije bilo JNA i agresije Srbije na RH i RBiH.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Šandor wrote:
jeza u ledja wrote:Postojala je saradnja u BiH, da, i postojao je dogovor o podjeli Bosne, ali to je bio 'dogovor' izmedju dva neprijatelja, glavna dva igraca u cijelom sukobu. Ne mozes ti sukob u srednjoj Bosni i Hercegovini projicirati na cijeli ex-yu sukob i iz toga zakljuciti kako su Srbi i Hrvati u stvari bili saradnici u vlastitom sukobu.
Upravo to hoću da kažem. Srbi i Hrvati su bili saradnici u cijelom sukobu. Hrvati su tušili Srbima naftu sve do Oluje. Srbi ipak tu naftu nisu koristili u Srpskoj Krajini. A Krajina je otpuhana malim prstom. Dakle, sve je unaprijed dogovoreno.

Ni Ameri ne bi mogli za par dana prejahati vukojebinu u Lici. Onakva vukojebina ima samo još na potezu od Vranice, preko Bjelašnice i Visočice, Treskavice, pa sve do Zelengore i Lelije.

Sve što se dešavalo u Bosni projektovano je u Zagrebu. Nisu Hrvati na svoju ruku djelovali. I Posavina je pala za vrlo kratko vrijeme u srpske ruke. A Posavinu nisu napustili Škutori već regularne snage HV.

Da je Armija RBiH presjekla koridor života (ili smrti - kako voliš) Hrvati bi morali dobro razmisliti šta i kako dalje. Jer to se nije uklapalo u njihov plan.
S pravom sam pretpostavio da bi Hrvati možda i tad našli načina da pomognu Srbima. Zašto? Zato što se BiH kao država koja bi bila u stanju da zaštiti svoje interese nije predviđena planom koji su skovali Srbi i Hrvati.

To ne bi značilo pomoć RSK jer ona je i onako otpisana. To su potvrdili i Hrvati koji su prekjučer gostovali kod Latina. A među njima je bio barem jedan bivši general.

Dakle, vrlo je moguće da bi Hrvati preko Babine Grede snabdjevali Srbe. Jer njihovo savezništvo je prevazilazilo naše lokalne belaje u Srednjoj Bosni.
Hajd ukratko reci sta je obuhvatao taj grandiozni plan izmedju Zagreba i Beograda i kako se u njega uklapa recimo Vukovar, Posavina, Knin itd, te ako nesto nije islo po planu - zasto nije islo?
Iz tvog argumentovanja se moze zakljuciti da je cio ishod rata u Hrvatskoj iskljucivo posljedica postojanja ABiH. :-)

I tacno je da su Hrvati u BiH dobijali komande iz Zagreba, ali taj Zagreb su kontrolisali - Hrvati iz BiH.
madner

Post by madner »

jeza u ledja wrote: Hajd ukratko reci sta je obuhvatao taj grandiozni plan izmedju Zagreba i Beograda i kako se u njega uklapa recimo Vukovar, Posavina, Knin itd, te ako nesto nije islo po planu - zasto nije islo?
Iz tvog argumentovanja se moze zakljuciti da je cio ishod rata u Hrvatskoj iskljucivo posljedica postojanja ABiH. :-)

I tacno je da su Hrvati u BiH dobijali komande iz Zagreba, ali taj Zagreb su kontrolisali - Hrvati iz BiH.
Vukovar - mjesto koje se moglo zaobic, ali nije. Milosevic unistio zadnji stub Jugoslavije, Armijski vrh (jer je njima prepiso operaciju) i postao vožd.
Prvi dio rata u Hrvatskoj Srbi su uspjeli zauzeti ono što su zacrtali, ali nisu zauzeli niti jedan od vecih gradova koji su im bili na granici.
winabike

Post by winabike »

osa wrote:-ne kažem, to ti kažeš, ali u tome nije učestvovala armija, to je fakt.
Osa, u puno stvari koje pises na ovom forumu se slazem s tobom, ali ovaj put, please, nemoj srat i nemoj lagat. Reci cu samo "Mostarski bataljon", Arif Pasalic. Cudo jedno, bio sam i ja tu, a nisam imao oznake HVO-a na sebi?

I, kako su vas ono HOS-ovci pokojnog Ere zvali u ono vrijeme? Upravo zbog vase "spremnosti" na ratovanje?
Last edited by winabike on 21/02/2008 00:10, edited 1 time in total.
Šandor

Post by Šandor »

Slažem se samo da rata vjerovatno ne bi bilo da je Srbija igrala konstruktivnu ulogu. S ostatkom napisanog se ne bih složio ni da imam potres mozga. :D

Rat u Hrvatskoj je bio neophodan da bi došlo do razdvajanja naroda. Ali pravi rat u Hrvatskoj je trajao vrlo kratko. U cijelom ratu u Hrvatskoj je poginulo jako malo ljudi. Otprilike onoliko koliko je poginulo na prostoru Sarajeva i satelitskih opština na obje strane. Vjerovatno i manje. Veći dio rata su imali nekakva primirja.

Smiješno je tvrditi da Hrvatima i Srbima nisu ni trebali Knin i Vukovar ako su bili saveznici. Upravo suprotno.
Ishod rata u Hrvatskoj je posljedica prečeg posla. I u drugom svjetskom ratu Srbi su na Jasenovac odgovorili bojenjem Drine u crveno. Umjesto da su udarili na Jasenovac. Od Mrkonjić-grada (ondašnjeg Varcar Vakufa pa sve do Une i Save Srbi maltene nisu ni dirali Hrvate. Opsjednuti su Bošnjacima.

Da nije bilo bosanskih muslimana ne bi bilo dogovora Srba i Hrvata.

Eh sad, šta nije išlo po planu? Hrvati nisu uspjeli objediniti svoje enklave koje su sarađivale sa Srbima. Nisu uspjeli zadati odlučujući udarac Bošnjacima. Prisiljeni su da potpišu Vašington. Da nisu potpisali bili bi u istim govnima u kojima je danas Srbija. Sankcije & bombice. Presudile su nesuglasice unutar međunarodne zajednice. Francuzi i Britanci su skulirani čekali kraj rata. Ameri su odlučili da se umiješaju. I tako je nastao problem koji nosi ime Vašingtonsko-Dejtonska ludačka košulja Bosna i Hercegovina. Zemlja unutar koje egzistiraju Federacija i Republika.
Iako je rat odavno završen i danas Srbi i Hrvati imaju gotovo identične stavove. Federalne jedinice i tome slično. :oops:
ld

Post by ld »

@travnik

pa jel znas za mahalu u vitezu???
kilometar sa kilometar
i citavih godinu dana sukoba sa hvo se odrzala u srcu viteza
niste mogli da je uzmete
sto se tice lasvanske doline,mi smo to mogli uzeti kad god smo htjeli
par puta probijemo liniju u sivrinom selu,u klinu i krene se na vitez,momanda nas vrati
jer da smo uzeli lasvansku dolinu,bilo bi mnogo civilnih zrtava,a to smo na svaki nacin htjeli da izbjegnemo
i posto tudjman nije htjeo da potpise primirije,tad je dosla naredba da se digne sva raspoloziva vojska i uputili smo je na lasvansku dolinu i zepce i tad je alija rahmetli dao ultimatum tudjmanu da potpise ili ce krenuti napad
jer mi vise nismo imali izbora
u zenici je bila takva glad da su ljudi poceli da umiru
nemoj molim te spominjati onda bolnicu
kod nas su odavno ljudi i djeca umirali u bolnici zbog vase blokade
a pred primirije i od gladi
jer mi smo morali da uzmemo lasvansku dolinu i da krenemo prema hercegovini,bilo je ili smrt od metka ili od gladi
nije bilo izbora
i kad je hvo komanda vidjela da je napad izvjestan,trazili su od tudjmana potpis
naravno bilo je i americkog pritiska

sto se tice sudejstva hvo i srba to je bilo na zepcu
srbi su rentirali tenkove hrvatima
i na vlasicu
hrvati su placali srbima da granatiraju zenicu

i istina je da su iz zagreba slali helikopterima oruzije u bihac i u vrijeme najzescih sukoba izmedju hvo i armije
ali sve je to uredno placano
takodje i dudakovic je za kes kupovao oruzije od marticevaca i time tuko nase domace srbe
i to sve do pocetka operacije sprzena zemlja kada su marticevci krenuli na bihacku krajinu u julu ili augustu 95
i na mostaru su nasi od cetnka uzimali oruzije kad smo imali sukob sa hrvatima

jedna stvar je bitna
ko god realno razmisli,sukob izmedju bosnjaka i hrvata je valjao samo srbima

moje licno misljenje je da su srbi imali plan da uzmu BiH u mjesec dana i da uzmu poslije split i dubrovnik i slavoniju i da naprave veliku srbiju
za to imamo dokaze
plan S1,S2 RAM kao okvirni plan
ali su pripremili i plan B,u slucaju da ne uspiju da uzmu bosnu i hercegovinu u naletu
taj plan je bio dogovor iz karadjordjeva i poslije se realizovao u grazu
da izazovu sukob izmedju bosnjaka i hrvata
i to je susak genijalno odradio i tudjman takodje
to je bila stroga navlakusa za njih

pa i da su hrvati uspjeli da poraze bosnjaka i srbi da uzmu svoje i da podjele BiH
nebi proslao ni 7 dana srbi bi krenuli na hercegovinu i na more

da nije tudjman potpisao washingtonski sprazum,mi bi krenuli u ofanzivu
uzeli bi lasvansku dolinu i zepce i kiseljak bez problema

ali u tom bi tudjman poslao sve snage iz hrvatske da brane hercegovinu i mi bi udarili na njih i to bi bio rat bez pobjednika

iskrvarili bi svi i srbi bi se samo ustetali na nase teritorije
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Šandor wrote:Slažem se samo da rata vjerovatno ne bi bilo da je Srbija igrala konstruktivnu ulogu. S ostatkom napisanog se ne bih složio ni da imam potres mozga. :D

Rat u Hrvatskoj je bio neophodan da bi došlo do razdvajanja naroda. Ali pravi rat u Hrvatskoj je trajao vrlo kratko. U cijelom ratu u Hrvatskoj je poginulo jako malo ljudi. Otprilike onoliko koliko je poginulo na prostoru Sarajeva i satelitskih opština na obje strane. Vjerovatno i manje. Veći dio rata su imali nekakva primirja.

Smiješno je tvrditi da Hrvatima i Srbima nisu ni trebali Knin i Vukovar ako su bili saveznici. Upravo suprotno.
Ishod rata u Hrvatskoj je posljedica prečeg posla. I u drugom svjetskom ratu Srbi su na Jasenovac odgovorili bojenjem Drine u crveno. Umjesto da su udarili na Jasenovac. Od Mrkonjić-grada (ondašnjeg Varcar Vakufa pa sve do Une i Save Srbi maltene nisu ni dirali Hrvate. Opsjednuti su Bošnjacima.

Da nije bilo bosanskih muslimana ne bi bilo dogovora Srba i Hrvata.

Eh sad, šta nije išlo po planu? Hrvati nisu uspjeli objediniti svoje enklave koje su sarađivale sa Srbima. Nisu uspjeli zadati odlučujući udarac Bošnjacima. Prisiljeni su da potpišu Vašington. Da nisu potpisali bili bi u istim govnima u kojima je danas Srbija. Sankcije & bombice. Presudile su nesuglasice unutar međunarodne zajednice. Francuzi i Britanci su skulirani čekali kraj rata. Ameri su odlučili da se umiješaju. I tako je nastao problem koji nosi ime Vašingtonsko-Dejtonska ludačka košulja Bosna i Hercegovina. Zemlja unutar koje egzistiraju Federacija i Republika.
Iako je rat odavno završen i danas Srbi i Hrvati imaju gotovo identične stavove. Federalne jedinice i tome slično. :oops:
Znaci rat u RH je dio dogovora Zagreba i Beograda? Da ili ne?
Šandor

Post by Šandor »

jeza u ledja wrote:Znaci rat u RH je dio dogovora Zagreba i Beograda? Da ili ne?
Nisam bio prisutan kad su dogovarali. Ali iz onoga što se dogodilo može se zaključiti da rat u vrijeme zakuvavanja nije bio dogovoren. Ali njegov konačni ishod sigurno jeste. Tuđman je bio suviše slab u vrijeme balvan revolucije da bi Slobo razmišljao o dogovoru s dotičnim. Ali kasnije je shvatio da ne smije ići glavom kroz zid kao Hitler. Znao je da mora pronaći srodnu dušu u regiji jer će tako mnogo lakše doći do cilja.

Ali ipak se na kraju počeo ponašati kao slon u antikvarnici. To ga je i dovelo u Hag. Dosadio je i historijskim saveznicima. Bosni bi najviše odgovaralo da je ostao na Dedinju još neko vrijeme. Ovako je spasio Srbiju. :roll:
Locked