Latinica vec odavno pravo bolje emisije o BiH nego FTV i BHT

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

doktor30

#1 Latinica vec odavno pravo bolje emisije o BiH nego FTV i BHT

Post by doktor30 »

Latin je napravo fenomen alu emisiju o Srebrenici koju sam gledao, ovu o Posavini nisam ali ne sumnjam ni malo u kvalitet. PRicao je o ubistvu Djindjica, o sve i svacemu u regiji. Iskreno, meni je taj pristup novinarstvu vise svidja nego ono sto radi 60min, ili sta ti ja znam Duska jurisic, ili neko sa BHT-a. Dakle da li je problem BiH nepsimenos, manjak talenta, skole, ili sta vec?!
zemo_online

Post by zemo_online »

Sta fali duskinoj emisiji?
Najbolji talk show ima Stankovic.
doktor30

Post by doktor30 »

ma eto nako, nekako mi nije organizovana duskina emisija. Latin to radi bolje barem se meni tako cini. A i stankovic je odlican. pa eto o tome pricam, zasto HRET ima dvije najgledanije meisije u regiji. a ftv i bht se razmahuju tamo ovamo
Radoje B.

Post by Radoje B. »

Latinica je odlicna. Pogledajte takodje o turbo folku u Hrvatskoj :D
zemo_online

Post by zemo_online »

Stankovic ima najbolja pitanja.
Latin ne otkriva toliko detalja kao Stankovic.Cini mi se da Stankovic zna vise i bolje je pripremljen za emisije od Latina.
Duka je vise okrenuta ka BIH sto Srbiju i Hrvatsku ne zanima.Osim toga,nema priloga sa terena za razliku od Latina.
osa

Post by osa »

stanković i latin rade dvije emisije potpuno različitog tipa, tako da usporedbe nisu na mjestu.
b@tto

Post by b@tto »

latin emisiju radi 13-14 godina,uz veliki budžet,i to mu je jedini posao.stanković isto tako,nisu urednici dnevnika ,ili informativnog programa,kao duška ili bakir.
a izgleda da ima onih koji se ne sjećaju latina za vrijeme rata kada je redovan gost u njegovim emisijama slikom na sliku bio smiljko šagolk,latin je jedan obični kameleon.
doktor30

Post by doktor30 »

nisam tad imao struje. ja govorim o profesionalnosti a ne o ideologiji. mozemo reci i da je olivera kovacevik imala fenomenalan talk show klopka na bk, ne ulazeci u ideologiju
travnik

Post by travnik »

b@tto wrote:latin emisiju radi 13-14 godina,uz veliki budžet,i to mu je jedini posao.stanković isto tako,nisu urednici dnevnika ,ili informativnog programa,kao duška ili bakir.
a izgleda da ima onih koji se ne sjećaju latina za vrijeme rata kada je redovan gost u njegovim emisijama slikom na sliku bio smiljko šagolk,latin je jedan obični kameleon.
Latinove emisije su zabranjivane ratnih 90-tih i prikazane su tek nekih 7-8 godina kasnije jer je za vrijeme rata u Hrvatskoj napadao Šuška, Franju T., plajčkašku privatizaciju, NDH i itd. Malo je ljudi to radilo, gotovo nitko. Latinu svaka čast!
osa

Post by osa »

travnik wrote:
b@tto wrote:latin emisiju radi 13-14 godina,uz veliki budžet,i to mu je jedini posao.stanković isto tako,nisu urednici dnevnika ,ili informativnog programa,kao duška ili bakir.
Latinove emisije su zabranjivane ratnih 90-tih i prikazane su tek nekih 7-8 godina kasnije jer je za vrijeme rata u Hrvatskoj napadao Šuška, Franju T., plajčkašku privatizaciju, NDH i itd. Malo je ljudi to radilo, gotovo nitko. Latinu svaka čast!
imao je on svojih i dobrih i loših trenutaka, ali daleko više dobrih, to je novinar koji je otvorio daleko najviše škakljivih tema u hrvatskoj i to na državnoj tv, onoj koju pokušavaju pod kapu staviti sve vlasti.
kicky

Post by kicky »

jedina zamjerka latinovoj emisiji je ta što ne ide uživo i što je vidno skraćena pa su nekad neki dijelovi govora gostiju očito skraćeni - primjer Denis Kuljiš u emisiji o Đinđiću. Ta epizoda latiinice je po meni jedna od najboljih, ne samo što se napokon otvoreno govori o upletenosti Voje Avetinje Koštunice u cijelu priču nego i zbog otvaranja pitanja uloge onog mafijaša Pukanića u cijeloj priči, a cijela emisija je uokvirena odličnim prilozima iz Beograda. Čak i gosti nisu bili loši, iako me iznenadio postav, ali je prof. Pusić još jednom dokazala svoju teorijsku i akademsku potkovanost, dok prof. Banac istu nije ni trebo dokazivat.
Emisiju o Posavini nisam gledao, a emisija o Šušku je bila nedorečena što se može zahvaliti patetičnim i agresivnim istupima one budale sopte i mahnitog vekića, pa od njih Ivo Komišić koji nekakav od sebe jadan - nije došao do riječi!
Meni Duškina emisija nije loša, ovisi od teme do teme - iskreno najbolja mi je bila kad se govorilo o (ne)kulturi u BiH s Ugom Vaisavljevićem, Mustapićem i nevjerovatnom Cecom Cenić čiji komentari spadaju u antologijske...

p.s. ova tema spada u podforum elektronski mediji :)
b@tto

Post by b@tto »

doktor30 wrote:nisam tad imao struje. ja govorim o profesionalnosti a ne o ideologiji. mozemo reci i da je olivera kovacevik imala fenomenalan talk show klopka na bk, ne ulazeci u ideologiju
evo bila emisija o posavini,svi gosti pričali o tome kako je posavina prodata srbima,ok, i ja mislim da je toga bilo,ali profesionalizam se ogleda u tome da i drugoj strani daš priliku da kaže svoje mišljenje,drugim riječima,trebao je dovesti i nekog ko će pričati drugu priču,ili napraviti prilog sa nekim ko će reći da posavina nije prodata.
on je za vrijeme rata redovno imao za gosta smiljka šagolja,treba li više reći,pa što nikad nije doveo npr. nekog od feralovaca u slikom na sliku.
klasičan primjer kameleona
kicky

Post by kicky »

travnik wrote:
nije latin baš bez grijeha - u ratno vrijeme je bio u rangu ratnih nacionalističkih huškača, ali sada kompenzira to otvaranjem pandorine kutije hrvatske politike devedesetih koja je sve samo ne čista i bezgrešna!!!
doktor30

Post by doktor30 »

moguće, ne znam detalje, ja samo pričao o onome što sam vidio i čuo od drugih
kicky

Post by kicky »

doktor30 wrote:moguće, ne znam detalje, ja samo pričao o onome što sam vidio i čuo od drugih
ne OK, ja ga također poštujem i mislim da je najjači hrvatski novinar ovog tipa! dal se može naći na jutjubu ta emisija o srebrenici, gledao sam je mense čini, al da se prisjetim...sad sam se sjetio odlične emisije o hrvatskoj ''naseljeničkoj'' politici, kad se hercegovina masovno naseljavala Hrvatima iz Bosne, ta spada u antologijske!!!!
b@tto

Post by b@tto »

travnik wrote:
to je laž,ja sam gledao emisije,pa evo sada redovno na kraju latinice povodom 15 godina emitovanja prikazuje dijelove starih latinica,istina je da je 2-3 godine ,radio na činiu mi se OTV-u, i opet se vratiop na HRT dok je još tuđman bio na vlasti.
on je počeo praviti emisije u kojima se negativno govorilo o tuđmanu kada je tuđman umro,odnosnokada je sdp u hrvatskoj došao na vlast.
na kraju krajeva,jeste li ikada čuli njegov lični stav o bilo kojoj temi,u latinici su prilozi koje prave drugi novinari,on vodi emisiju,ali on nikada nije rekao da je npr. tuđman dijelio BiH, ili da je u mostaru bilo konc. logora,ilki da je posavina prodata,on to mudro izbjegava da kaže.
b@tto

Post by b@tto »

osa wrote:
travnik wrote:
imao je on svojih i dobrih i loših trenutaka, ali daleko više dobrih, to je novinar koji je otvorio daleko najviše škakljivih tema u hrvatskoj i to na državnoj tv, onoj koju pokušavaju pod kapu staviti sve vlasti.
je li iko od vas koji hvalite latina čuo za feral tribune
travnik

Post by travnik »

kicky wrote:
travnik wrote:
nije latin baš bez grijeha - u ratno vrijeme je bio u rangu ratnih nacionalističkih huškača, ali sada kompenzira to otvaranjem pandorine kutije hrvatske politike devedesetih koja je sve samo ne čista i bezgrešna!!!
Nitko nije bez grijeha i nitko nije savršen, ali ipak ostaje da je Latin sigurno jedan od najhrabrijih novinara na prostoru Hrvatske i BiH. On je u svojim emisijama kritizirao Franju, Šuška, ratne zločine nakon i za vrijem oluje, stvaranje državnog kluba Croatia i itd., i to sve u periodu od 93.-95. , u periodu kada je Hrvatska u ratu, a Šušak i Franjo na vrhuncu svoje moći. Koji je novinar to jo radio? Te emisije naravno nisu tada prikazane, nego tek nakon dolaska koalicije na vlast. Zbog svog hrabrog i profesionalnog rada je bio i otjeran sa HRT-a. Pandorinu kutiju ja Latin otvorio još 1993., a ne sada, pričao je o tome kada je bilo najteže.
doktor30

Post by doktor30 »

ta o srebrenici je bila odlicna, kazem ti. ovo o djindjicu sam cuo da je biula beskrajno dobra. ne znam da li ima na youtube. ova o djindjicu ima ja mislim. vidio sam cini mi se. e vidis, bakir i 60min je imao odlican materijal o srebrenici, prisluskivane razgovore i sve ostalo sto mislim da mu je dao Semir Halilovic (slican materijal u knjizi Drzavna tajna 1) itd, eh sada da je LAtin imao ono sto je Bakir, pa to biiiiii bilo znas kako uradjeno - kao dokumntarni film. radio priloge iz bih sjecam se novinar kosanovic. sasa cini mi se..
travnik

Post by travnik »

b@tto wrote:
travnik wrote:
to je laž,ja sam gledao emisije,pa evo sada redovno na kraju latinice povodom 15 godina emitovanja prikazuje dijelove starih latinica,istina je da je 2-3 godine ,radio na činiu mi se OTV-u, i opet se vratiop na HRT dok je još tuđman bio na vlasti.
on je počeo praviti emisije u kojima se negativno govorilo o tuđmanu kada je tuđman umro,odnosnokada je sdp u hrvatskoj došao na vlast.
na kraju krajeva,jeste li ikada čuli njegov lični stav o bilo kojoj temi,u latinici su prilozi koje prave drugi novinari,on vodi emisiju,ali on nikada nije rekao da je npr. tuđman dijelio BiH, ili da je u mostaru bilo konc. logora,ilki da je posavina prodata,on to mudro izbjegava da kaže.
Nije laž! Deset njegovih emisija, među kojima je o zločinima u oluji, državnom klubu Croatia, Franji, NDH i itd. nisu prikazivane onda kada su snimane već tek kada je koalicija došla na vlast. To je istina! Nisam gledao svih deset, ali neke jesam.
kicky

Post by kicky »

b@tto wrote: to je laž,ja sam gledao emisije,pa evo sada redovno na kraju latinice povodom 15 godina emitovanja prikazuje dijelove starih latinica,istina je da je 2-3 godine ,radio na činiu mi se OTV-u, i opet se vratiop na HRT dok je još tuđman bio na vlasti.
pa on je urednik emisije - valjda to dovoljno govori za sebe! uz to to je talk show, on nema po nekakvom kodeksu prava zastupati svoje mišljenje iako se iz izbora gostiju i priloga vidi koje je njegovo mišljenje. Uostalom nijedan medijski proizvod nije digao toliko prašine kao latinica, niti jedan mediji nije otvorio neke davno zaključane teme kao latinica i mislim da latin ima vrlo važnu ulogu u procesu demokratizacije hrvatske. Istina, ferla je učinio puno stvari, o feral je pisani medij (po meni jedini objektivni i realni) čime mu je recepcija znatno smanjena, za razliku od Latinice koja ide u prime timeu, prvog dana u tjednu na javnoj TV koja se gleda u cijelom regionu!!!! Naravno to ne znači da se ne klanjam feralu do poda!!!
b@tto

Post by b@tto »

travnik wrote:
b@tto wrote:
travnik wrote: Latinove emisije su zabranjivane ratnih 90-tih i prikazane su tek nekih 7-8 godina kasnije jer je za vrijeme rata u Hrvatskoj napadao Šuška, Franju T., plajčkašku privatizaciju, NDH i itd. Malo je ljudi to radilo, gotovo nitko. Latinu svaka čast!
Nije laž! Deset njegovih emisija, među kojima je o zločinima u oluji, državnom klubu Croatia, Franji, NDH i itd. nisu prikazivane onda kada su snimane već tek kada je koalicija došla na vlast. To je istina! Nisam gledao svih deset, ali neke jesam.
ja sam mislio da ti tvrdiš da je njegova emisija bila ukinuta,znam da je par emisija bilo zabranjeno,ali jei sto tako za vrijeme rata bio na tek nešto višem nivou od smiljka šagolja
kicky

Post by kicky »

travnik wrote: Pandorinu kutiju ja Latin otvorio još 1993., a ne sada, pričao je o tome kada je bilo najteže.
ne, ne! latin je u to vrijeme bio ratni reporter i uređivao je s merlićem slikom na sliku - kasne vijesti HRT-a početkom devedesetih, još devedeset pete je izvještavao iz knina odakle se mogča iščitati ta ratno huškačka retorika, tek poslije 95. on počinje sa latinicama u kojima govori o zabranjenim temama, čime biva prognan s htv-a i jedno vrijeme radi emisiju za privatnu hr. televiziju Mrežu!!!
b@tto

Post by b@tto »

kicky wrote:
b@tto wrote: to je laž,ja sam gledao emisije,pa evo sada redovno na kraju latinice povodom 15 godina emitovanja prikazuje dijelove starih latinica,istina je da je 2-3 godine ,radio na činiu mi se OTV-u, i opet se vratiop na HRT dok je još tuđman bio na vlasti.
pa on je urednik emisije - valjda to dovoljno govori za sebe! uz to to je talk show, on nema po nekakvom kodeksu prava zastupati svoje mišljenje iako se iz izbora gostiju i priloga vidi koje je njegovo mišljenje. Uostalom nijedan medijski proizvod nije digao toliko prašine kao latinica, niti jedan mediji nije otvorio neke davno zaključane teme kao latinica i mislim da latin ima vrlo važnu ulogu u procesu demokratizacije hrvatske. Istina, ferla je učinio puno stvari, o feral je pisani medij (po meni jedini objektivni i realni) čime mu je recepcija znatno smanjena, za razliku od Latinice koja ide u prime timeu, prvog dana u tjednu na javnoj TV koja se gleda u cijelom regionu!!!! Naravno to ne znači da se ne klanjam feralu do poda!!!

kada su feral po splitu spaljivali latin nije našao za shodnio da mu to bude tema emisija ni tada ni ikada poslije,kada su feralovim urednicima stizali pozivi za front latin je toga bio pošteđen.
sjeća li se iko od vas emisije slikom na sliku,dubravko merlić je bio odmjeren za razliku od latina koji je za vrijeme rata bio huškač.
StarScream

Post by StarScream »

Kod nas nema takvih emisija niti takvih novinara.
I ono sto imamo malo, to je pod politickom kontrolom, ovih i onih.
Od stampanih do elektronskih medija, nema ni jednih da nisu pod ovom ili onom partijom.
Jadna je ona emisija u kojoj glavnu rijec ima novinar i njegov monolog, a ne gosti i istina.

latin=odlican
Last edited by StarScream on 20/02/2008 21:44, edited 2 times in total.
Post Reply