Laserska korekcija vida (update!)

Sve o zdravlju...
User avatar
Sanjarko
Posts: 15178
Joined: 17/02/2015 19:32
Location: U snu

#76 Re: Laserska korekcija vida (update!)

Post by Sanjarko »

Meni je se izgleda dioptrija na daljinu poboljsala iako je bila losija pogotovo na jedno oko, dok na blizinu mi je se izgleda pogorsala.

Problem mi je veliki sto imam i vidim floaters-e i bijela krvna zrnca. Zbog toga u medzuostalom mi je i puknuta psihoza davno kad sam u bolnici ovo govorio nekome od osoblja.

Sad znam tacno sta je ovo dvoje. Prvo je floaters ili musice na nasem jeziku, a drugo bluefield entoptic fenomen.

Sreca pa je stanje tako da sporo napreduje ovo dvoje pa cak mozda da ne napreduje nikako. Da je ova bolest vida prestala napredovati.

Jos izgleda pored ovog imam ocni neurotitis, tako nekako. Kad hocu leci spavati ili nekad kad zazmirim vidim razne svijetlece figure, vecinom ovalnog oblika.

Govorili mi suti ne govori oftamolozima proglasiti ce te ludim. A opet me proglasise drugi doktori ludim.

Korekcija ovoga kako znam je skupa i opasnija i s ovim mi je se nositi do kraja zivota.

Floaters se mogu ukloniti sa JAG laserom donekle ali 2.000 eura jedno oko kosta da se operise, ali ovo dvoje ostalo nema korekcije niti kako znam nije moguce operisati oci da se otkloni ovo ostalo.

Sreca pa sam navikao na sve ovo za ovo desetljece.
User avatar
mayab
Posts: 20179
Joined: 06/03/2008 13:00
Location: SARAJEVO

#77 Re: Laserska korekcija vida (update!)

Post by mayab »

Ironman_88 wrote: 25/11/2019 17:14 Par pitanja od neupućenog koji je par puta razmišljao o tome i dosad se tek minimalno informisao :D

Dioptrija -0,75/-1,75 od prije 5 godina, znači otišla je dodatno gore u međuvremenu pošto sam poslovno 8-10 sati dnevno za kompjuterom, a primjetim to i sam.

- Kod koje dioptrije laserska korekcija ima smisla tj. postoje li granice ispod kojih se "ne isplati"?
- Kakva očekivanja može čovjek imati - nakon perioda oporavka vidiš sve kristalno jasno ili stvar nije tako jednostavna?
- Kako izgleda stvar na duže staze? Sa starenjem se dioptrija ponovo vraća i nekad za 10 ili više godina moraš/možeš ponovo raditi korekciju?

Jedina motivacija iz koje razmišljam o laserskoj korekciji je da mrzim naočale a i one mene (grozno mi stoje).
Isplativost je stvar novca, jer ako ti se dioptrija nije ustabilila,
ovako laički govoreći, za dvije tri godine ima šansi da opet slabije vidiš i onda opet operacija (tu zaista nisam siguran da li je moguće opet raditi lasersku operaciju na očima!) ili
opet zaebancija sa lećama ili naočalama!
Znači bačene pare!
Kako sam već pisao, meni je dioptrija bila "fiksirana " sigurno 2-3 godine prije operacije, evo sve izgleda i dan danas OK,
osim pojave staračke dioptrije za blizinu, ali to nije tema
User avatar
pici
Posts: 34269
Joined: 19/07/2007 23:17
Location: zbrinut u kupleraju...

#78 Re: Laserska korekcija vida (update!)

Post by pici »

uradio prije 4 i po godine evo i dan danas vidim super osim tih suhih ociju koje moram kapat i mazat... mislim da se laserom radi preko -3 do -12 ili -10... dalje ne moze ili ugradjuju lece, mora se prvih mjesec dva pridrzavat upustava inace djaba vam novci moji sinovci... ko ima pare nek uradi, isplati se, jebo naocale, sad nosim samo suncane :mrgreen:
User avatar
Ironman_88
Posts: 870
Joined: 20/03/2017 17:11

#79 Re: Laserska korekcija vida (update!)

Post by Ironman_88 »

Hvala na odgovorima, potražit ću i stručni savjet da vidim koliko dugo korekcija "drži" u mom slučaju i kako i šta kasnije (da li se može i uopšte smije raditi korekcija na korekciju nakon određenog vremena). Ako ću za par godina doći ponovo u situaciju da mi trebaju naočale, onda mi nije to to.

Još jedno pitanje: kako stoje stvari kod iritacije očiju? Alergija ili npr. konzumiranje kanabisa (ovo drugo pitam za druga). Laserska korekcija nema nikakve veze s tim ili...?
Dzematlija
Posts: 416
Joined: 29/04/2015 12:06

#80 Re: Laserska korekcija vida (update!)

Post by Dzematlija »

mayab wrote: 01/12/2019 08:13 Kako sam već pisao, meni je dioptrija bila "fiksirana " sigurno 2-3 godine prije operacije, evo sve izgleda i dan danas OK,
osim pojave staračke dioptrije za blizinu, ali to nije tema
A šta je ovo sa "staračkom dioptrijom", čuo sam da se i ona može korigovati laserskim putem?

http://www.forum.hr/showthread.php?t=91525&page=307
#dioptrija se ne "vraća" nikada osim u ranom zaraštavanju mjesec dana od zahvata. Ako se to i dogodi, učini se dokorekcija (besplatno). Dioptrija koja će doći kada napunite 45 godina jest prezbiopija i riječ je o slabijem vidu na blizinu. To ne možete izbjeći, svi ljudi tih godina imaju taj problem, može se također riješiti laserskom korekcijom.

Lijepi pozdrav,
dr. Dean Šarić
housetent
Posts: 230
Joined: 01/02/2011 18:31

#81 Re: Laserska korekcija vida (update!)

Post by housetent »

Radio sam prije 5-6 godina lasersko skidanje dioptrije.Bila je Cini mi se -4 -5.I tada kada sam uradio lasersko skidanje na lijevo oko sam nekako bolje vidio nego na desno.Medjutim poslije evo 5-6 godina meni se dioptrija na lijevo oko vratila a na desnom je ostalo sve ok.To je moje iskustvo sto se tice lasera,pa cu vidjeti otici cu ponovo da vidim sta mi je raditi.
Post Reply