Laptop, Toshiba - Tastatura kaput

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
sizifinho

#1 Laptop, Toshiba - Tastatura kaput

Post by sizifinho »

Pozdrav forumaši, ponosite li se rudarskom nacijom, Čileom? (dobili španiju :evil: )

Nego, da ne dužim, danas sam nešto bio čistunac i odlučim da očistim laptop. Naprščem univerzalnog sredstva za čišćenje po monitoru, oklopu i onda po tipkovnici...nije prvi put da to radim, već evo dvije godine- sve je funkcionisalo ok do danas :( Završio sam, nastavio tipkati, i odem vani. Kad sam se vratio, probam ući i nešto otipkati...neće. Spacebar ne radi. Nekih 15ak minuta sam se ja oko toga peglao, probam restartovati računar ali već pri sljedećem paljenju mi ne radi ostatak tastature...Prestale raditi i druge tipke, tako da mi sad "asd" ne radi pa onda par tipki radi, pa opet par ne radi. Enter nop, numerički dio-nop..ništa nop :(

Zna li iko šta je posredi, ili moram ići u servis i tražiti da se zamijeni tastatura?
Ako je to, koliko otpr. će me koštati?
Uglavnom, tastatura je na fazon stick keys, ili ti ga:
Image
ferratilis

#2 Re: Laptop, Toshiba - Tastatura kaput

Post by ferratilis »

---
Last edited by ferratilis on 03/12/2022 08:39, edited 1 time in total.
ferratilis

#3 Re: Laptop, Toshiba - Tastatura kaput

Post by ferratilis »

---
Last edited by ferratilis on 03/12/2022 08:39, edited 1 time in total.
sizifinho

#4 Re: Laptop, Toshiba - Tastatura kaput

Post by sizifinho »

ferratilis wrote:I ja koristim Toshiba laptop, i skoro sam pročitao negdje da na velikom broju njihovih laptopa tastature crknu nakon dvije godine korištenja, tek tako (većina ljudi je napisala da se to desi par mjeseci nakon isteka garancije, ironija zar ne?)

To znaci da bi morao zamijeniti tastaturu skroz, u njihovom servisu to ne bi bilo jeftino.

Sto mozes sam uradit je:
-ako ne radi par tipki, znaci problem je prasina, nema sta drugo bit
-ako malo radi, malo ne onda je do konektora, probaj ponovo spojit tastaturu na konektore
-problm mogu biti driveri
http://www.pcworld.com/article/237497/k ... rking.html

to su svi moguci problemi, probaj nesto pa javi jesi li rijesio, da znamo i mi ostali korisnici Toshiba-e
ma nisam ni otvarao tastaturu, ne znam, iskreno. A ne rade mi dugmad ooko spacebara, enter, i ostala dugmad- znači nema neki redosljed, jednostavno neka rade-druga ne :(
-a driveri, ne vjerujem...jedan tren radi, već idući ne radi...ništa, vidjet ću da ga odnesem u servis :(
radenska

#5 Re: Laptop, Toshiba - Tastatura kaput

Post by radenska »

i kod mene mrtva tastatura, popravi li neko svoju
cable_stayed_bridge

#6 Re: Laptop, Toshiba - Tastatura kaput

Post by cable_stayed_bridge »

Da li je neko imao problem sa tastaturom usljed dodira se tekućinom, poput kafe. Naime, na Toshiba laptopu L50-B mi se prolila kafa neki dan, mala količina skroz, čak sam uspio većinu i obrisati jer je ostalo izvan tastaturE, poliven je dio sa brojevima. Odmah sam to očistio, ali nisam odmah ugasio računar već je ostao da radi jedno vrijeme. Sada imam problem da mi ne rade tipke poput brojeva 1,2,4,5,6 tamo gdje je i poliveno te lijevi dio tastature caps lock, A,S i sl. Obzirom da i ova slova, zapravo, povremeno rade, povremeno ne rade, povremeno stalno ispisuje tipa 1111111111111 kada proradi i sl. Da li postoji šansa da potpunim isušivanjem dođe do toga da proradi cijela tastatura. Jasno se vidi da su brojevi što ne rade 1,2,4,6 ljepljivi, čudan je osjećaj na sam kontakt na njih. Kada priključim vanjsku tastaturu preko USB-a sve radi perfektno

LP
cable_stayed_bridge

#7 Re: Laptop, Toshiba - Tastatura kaput

Post by cable_stayed_bridge »

Ili eventualno uraditi rasklapanje laptopa na komponente, te kada se razdvoji tastatura od ostatka, onda je pažljivo očistiti i ostaviti da se osuši. Vjerujem da je ostalo ispod mala količina u toj zoni što uzrokuje tu ljepljivost, sporo odvajanje pri pritisku i sl.
Post Reply