Laptop(tastatura)problem

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
sinus

#1 Re: Laptop(tastatura)problem

Post by sinus »

Ja mislim da bi trebalo da se može riješiti tako što ćeš samo da alkoholom očistiš tastaturu odosno kontakte koji su se najvjerovatnije poremetili zbog prolivenog soka. Odvojiš tastaturu od laptopa i onda sve to fino (kontakte) očistiš i trebalo bi da radi. A samu tastaturu odnosno plastiku bi bilo dobro da opereš fino vodom i onda je dobro osušiš fenom pa tek onda postaviš nazad na laptop.
Meshtar

#2 Re: Laptop(tastatura)problem

Post by Meshtar »

Vidi i koji je sok, ako je onaj A.C.E. iz Sarajevske pivare to je progorilo dole do hard diska :D
sinus

#3 Re: Laptop(tastatura)problem

Post by sinus »

Pa do sad iz iskustva u većini slučajeva je bilo da se problem riješi samo tako što se sve fino očisti, jer kad se sok prolije preko onih bakrenih kontakata onda ih poveže tako da kada ti pritisneš jednu tipku on pošalje signal na drugu i tako dobiješ na primjer pogrešno slovo. Valjda će se još neko javiti pa da da neki drugi prijedlog pa da vidiš šta ti najbolje odgovara.

Što se tiće rastavljanja laptopa ako nisi siguran da možeš sam onda odnesi nekome ko se razumije. A ako si opet siguran u sebe i ako se imalo razumiješ i nije te strah možeš i sam to uraditi samo prati uputstvo o rasklapanju laptopa kojih možeš po netu da pronađeš dosta. Evo ja sam našao neki video za rasklapanje Acer Aspire 5562, pa možeš pogledati kako se rasklapa.

ExBanjalucanin

#4 Re: Laptop(tastatura)problem

Post by ExBanjalucanin »

ako se odlucis da sam ocistis tastaturu nebih preporucio da koristis alkohol niti sredstva za ciscenje koja sadrze alkohol
samo mokrom krpom za ciscenje lcd ili plazma ekrana da izbjegnes prasinu, dovoljna je obicna mozda mlaka voda ukoliko se tastatura uljepila od soka.
malosutra81

#5 Re: Laptop(tastatura)problem

Post by malosutra81 »

ako ga dobijas na poklon, uzmi...pa dok radi-radi...ali ako ces ga placati, nemoj ni za zivu glavu :-)
imala sam taj problem prije par godina...radilo se o ledenom caju-ne znam koji brend :D i sve fino ocistim, po propisu...skinem slovo po slovo, i stapice za uho, pa mlaka voda i sve fino polako...i radilo jedno vrijeme...doduse znala su me ponekad slova zezati-prebaci s jednog na drugo, ili se desi da nekad ne radi neko odredjeno slovo. onda narucim polovnu-ali ispravnu tastaturu (eBay) i zamijenim--nije nikakav problem...ako sam ja znala znaces i ti :D medjutim, cini se da je sok nekako procurio i ispod tastature i da je vremenom ostetio neke dijelove koji su vremenom zakazali (ovo je bilo objasnjenje majstora kojem sam odnijela laptop koji je prestao raditi nekoliko mjeseci nakon sto sam prosula sok).
eto...good luck :)
cable_stayed_bridge

#6 Re: Laptop(tastatura)problem

Post by cable_stayed_bridge »

Da li je neko imao problem sa tastaturom usljed dodira se tekućinom, poput kafe. Naime, na Toshiba laptopu L50-B mi se prolila kafa neki dan, mala količina skroz, čak sam uspio većinu i obrisati jer je ostalo izvan tastaturE, poliven je dio sa brojevima. Odmah sam to očistio, ali nisam odmah ugasio računar već je ostao da radi jedno vrijeme. Sada imam problem da mi ne rade tipke poput brojeva 1,2,4,5,6 tamo gdje je i poliveno te lijevi dio tastature caps lock, A,S i sl. Obzirom da i ova slova, zapravo, povremeno rade, povremeno ne rade, da li postoji šansa da potpunim isušivanjem dođe do toga da proradi cijela tastatura. Jasno se vidi da su brojevi što ne rade 1,2,4,6 ljepljivi, čudan je osjećaj na sam kontakt na njih.

LP
Post Reply