Laptop - šta kupiti?

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
zippoo87

#551 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by zippoo87 »

Gerro wrote: 12/12/2020 17:59
zippoo87 wrote: 12/12/2020 17:29 @Gerro
Vjerovatno su pukle plastikice koje drze serafe,tj.u koje se serafi zavrnu.
Okreni laptop sa donje strane ,odvrni sve serafice i skini poklopac i vidi je li sta polomljeno.Ako bude,pokusaj zalijepiti sekundarnim ljepilom ili uzmi za jednu mjeru deblje serafice pa zavrni u iste rupe...moguce da su navoji stradali.
Ako imas serafciger,ne trebas nikome nositi ,pogledaj to sam i rijesi.
Ma pokusao otvoriti al tesko ide a syebat cu ga jos. Odnijet cu ovom momku sto se razumije u to, pa da mi procjeni koliko bi kostao popravak. Kontam da ne bi trebalo biti puno, ipak nije monitoru nista. Menscini puklo ovo sto drzi sarafe, a citam da je tesko nabaviti tu plastiku kod nas pravo
to je haman neki stari laptop i odradio je svoje
ne vjerujem da ti se isplati to i popravljati a dijelova ces tesko naci...jedino neki drugi identican laptop pa da uzmes ono sto tebi treba
ako je neki prastari laptop,radije uzmi sta malo novije,nego da to popravljas i ulazes pare
Ostri_Mac

#552 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by Ostri_Mac »

80KM ti je najmamje da se zalije fino plastikom i ucvrsti.
Posaljem ti u pp br momka koji to xtra radi...
Raxuna ako stavis sad sekundno ljepilo, to se vise ne moze onda topiti i ljepiti... Cisto fyi...

Pozzz
Gerro
ModeratorNaBezCenzure

#553 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by Gerro »

zippoo87 wrote: 12/12/2020 18:33
zippoo87 wrote: 12/12/2020 17:29 @Gerro
Vjerovatno su pukle plastikice koje drze serafe,tj.u koje se serafi zavrnu.
Okreni laptop sa donje strane ,odvrni sve serafice i skini poklopac i vidi je li sta polomljeno.Ako bude,pokusaj zalijepiti sekundarnim ljepilom ili uzmi za jednu mjeru deblje serafice pa zavrni u iste rupe...moguce da su navoji stradali.
Ako imas serafciger,ne trebas nikome nositi ,pogledaj to sam i rijesi.
Ma pokusao otvoriti al tesko ide a syebat cu ga jos. Odnijet cu ovom momku sto se razumije u to, pa da mi procjeni koliko bi kostao popravak. Kontam da ne bi trebalo biti puno, ipak nije monitoru nista. Menscini puklo ovo sto drzi sarafe, a citam da je tesko nabaviti tu plastiku kod nas pravo
ne vjerujem da ti se isplati to i popravljati a dijelova ces tesko naci...jedino neki drugi identican laptop pa da uzmes ono sto tebi treba
ako je neki prastari laptop,radije uzmi sta malo novije,nego da to popravljas i ulazes pare
Oko dvije godine je star, ali sam ga skuplje platio, a i dalje drzi cijenu. Nikada nisam imao kvarova na njemu, ovo je prvi
Gerro
ModeratorNaBezCenzure

#554 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by Gerro »

Ostri_Mac wrote: 12/12/2020 19:38 80KM ti je najmamje da se zalije fino plastikom i ucvrsti.
Posaljem ti u pp br momka koji to xtra radi...
Raxuna ako stavis sad sekundno ljepilo, to se vise ne moze onda topiti i ljepiti... Cisto fyi...

Pozzz
Sibni PP
Gerro
ModeratorNaBezCenzure

#555 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by Gerro »

ExNihilo wrote: 12/12/2020 18:25 Jebo si mu znanje kvalitetno. Koliko dugo ga koristiš?
Ma malo jace od 2 godine. Mozda 2 i pol otprilike
Sanjarko

#556 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by Sanjarko »

@Gerro isti problem imam, ali kod mog blaze. Cak ni ne treperi slika toliko vise. Kad zatreperi malo lupim ekran i stane. Skupio nesto para ovako kad mi ko da, mozda bi resto mogli nekako pozajmiti preko nekog. 419 BAM ima neki u Robotu ili Bingu. Mislim da cu nesto drugo da trazim. Polovan, refabrikovan ili Krombuk, ali guliti ovaj dok skroz ne crkne. 7 godina trajao ovaj Dell Inspiron. Da hoce jos malo da potraje.
Gerro
ModeratorNaBezCenzure

#557 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by Gerro »

Sanjarko wrote: 12/12/2020 20:22 @Gerro isti problem imam, ali kod mog blaze. Cak ni ne treperi slika toliko vise. Kad zatreperi malo lupim ekran i stane. Skupio nesto para ovako kad mi ko da, mozda bi resto mogli nekako pozajmiti preko nekog. 419 BAM ima neki u Robotu ili Bingu. Mislim da cu nesto drugo da trazim. Polovan, refabrikovan ili Krombuk, ali guliti ovaj dok skroz ne crkne. 7 godina trajao ovaj Dell Inspiron. Da hoce jos malo da potraje.
Meni ne treperi nikako. Cak kad mi na stolu stoji ne smeta toliko, ali ja sam to cesto znao zavaljati u krevet kad lezim. Sad nema vise toga. :mrgreen:
zippoo87

#558 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by zippoo87 »

Gerro wrote: 12/12/2020 20:03
Oko dvije godine je star, ali sam ga skuplje platio, a i dalje drzi cijenu. Nikada nisam imao kvarova na njemu, ovo je prvi
cudno da se to desava na laptopu starom 2 godine...meni se nikada nije desilo ni na starijim a namijenjao sam ih se
ali sam ih desetine rasklapao i popravljao i to se polome dijelovi plastike u koje ulaze serafi i onda seraf ne drzi
eto uzmi od tog nekog sto ti je ponudio broj pa vidi sa njim
samo meni je 80 KM dva puta preko neke realne cijene...pa to se moze odraditi i topljenim ljepilom, tj. topljenom plastikom...pistolj je 10ak KM a ulosci po 1 KM i sam sebi odradis
tu gdje je bio seraf i otpao,zalijes ovu topljenu plastiku i onda u nju samo zavrnes seraf
pricam napamet ali mislim da to uopste nije tesko rijesiti i u kucnoj radilnosti a ako bas nikako ne znas,plati i rijesen problem...samo mislim da je 80 KM debelo previse
Gerro
ModeratorNaBezCenzure

#559 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by Gerro »

zippoo87 wrote: 12/12/2020 21:13
Gerro wrote: 12/12/2020 20:03

cudno da se to desava na laptopu starom 2 godine...meni se nikada nije desilo ni na starijim a namijenjao sam ih se
ali sam ih desetine rasklapao i popravljao i to se polome dijelovi plastike u koje ulaze serafi i onda seraf ne drzi
eto uzmi od tog nekog sto ti je ponudio broj pa vidi sa njim
samo meni je 80 KM dva puta preko neke realne cijene...pa to se moze odraditi i topljenim ljepilom, tj. topljenom plastikom...pistolj je 10ak KM a ulosci po 1 KM i sam sebi odradis
tu gdje je bio seraf i otpao,zalijes ovu topljenu plastiku i onda u nju samo zavrnes seraf
pricam napamet ali mislim da to uopste nije tesko rijesiti i u kucnoj radilnosti a ako bas nikako ne znas,plati i rijesen problem...samo mislim da je 80 KM debelo previse
Ma ja da znam da je do tog, pa haj. Ali mislim da ima i drugih problema, moguce da je neko ostecenje unutar, jer su ispali ti dijelovi plastike. Danas kako se to desilo mi je dosta sporiji laptop nego inace, pa se ne bih zayebavao.
Kontam da odnesem da mi neko pregleda prvo pa da vidim kako sta...

Rece mi drug da ima neka radnja na socijalnom u Robotu, znate li vi kakvih jos servisa? Da je 80 KM sad bih potpisao
ExNihilo

#560 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by ExNihilo »

Zato treba uzimati samo aluminijum, magnezijum, i srodne elemente iz periodnog sistema elemenata. Muka mi je od plastike.
skafiskafsnjak

#561 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by skafiskafsnjak »

ExNihilo wrote: 12/12/2020 21:22 Zato treba uzimati samo aluminijum, magnezijum, i srodne elemente iz periodnog sistema elemenata. Muka mi je od plastike.
Ovdje se nista ne odvaja 8-)

Image
Gerro
ModeratorNaBezCenzure

#562 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by Gerro »

ExNihilo wrote: 12/12/2020 21:22 Zato treba uzimati samo aluminijum, magnezijum, i srodne elemente iz periodnog sistema elemenata. Muka mi je od plastike.
Ja sam uzeo ovaj laptop jer sam ga dobio 300 KM jeftinije jer je imao neku crtu na sebi(dizajnerska greska koja se i ne vidi) pa sam ga dobio za 1000 KM a kostao je tad oko 1300 otprilike a inace ne bi uzimao bas radi toga sto ti kazes da je plastika...
zippoo87

#563 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by zippoo87 »

Gerro wrote: 12/12/2020 21:17

Ma ja da znam da je do tog, pa haj. Ali mislim da ima i drugih problema, moguce da je neko ostecenje unutar, jer su ispali ti dijelovi plastike. Danas kako se to desilo mi je dosta sporiji laptop nego inace, pa se ne bih zayebavao.

Rece mi drug da ima neka radnja na socijalnom u Robotu, znate li vi kakvih jos servisa? Da je 80 KM sad bih potpisao
ne znam sto bi ti laptop usporio zbog nekog fizickog ostecenja poklopca ali eto opet za svaki slucaj odnesi i neka ti neko proba napraviti
ExNihilo

#564 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by ExNihilo »

skafiskafsnjak wrote: 12/12/2020 21:27

Image
Ne mora se nužno odvojiti, ali brže i lakše se haba, "diše", više se zagrijava, manje je rezistentna na udarce, i općenito ostavlja jeftin dojam.
skafiskafsnjak

#565 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by skafiskafsnjak »

ExNihilo wrote: 12/12/2020 21:33
skafiskafsnjak wrote: 12/12/2020 21:27

Image
Ne mora se nužno odvojiti, ali brže i lakše se haba, "diše", više se zagrijava, manje je rezistentna na udarce, i općenito ostavlja jeftin dojam.
Ovo je alu, zato kazem :D
Gerro
ModeratorNaBezCenzure

#566 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by Gerro »

zippoo87 wrote: 12/12/2020 21:30
Gerro wrote: 12/12/2020 21:17

ne znam sto bi ti laptop usporio zbog nekog fizickog ostecenja poklopca ali eto opet za svaki slucaj odnesi i neka ti neko proba napraviti
Pa moguce da je doslo do nekog ostecenja unutar, jer kazem ti da su ispali neki dijelovi plastike, ko zna jel se jos sta ostetilo..
ExNihilo

#567 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by ExNihilo »

skafiskafsnjak wrote: 12/12/2020 21:37
skafiskafsnjak wrote: 12/12/2020 21:27 Ovdje se nista ne odvaja 8-)

Image
Samo metal. :thumbup:

Većina nas je odrasla na sklapanju konfiguracija pa smo negdje navikli davati prednost konfama nad buildom. Ali jebote konfiguracija ako mi oči ispadaju jer je ekran smeće ili kao kolegi dijelovi plastike ispadaju po tepihu.

Treba u prvom redu ganjati ekran (ipak ćeš x sati dnevno gledati u njega), tastaturu i trackpad (koje mogu napraviti razliku između ugodnog korištenja i karpal tunel sindroma), i build (da laptop ne bi izgledao kao da je uvezen iz Stalingrada nakon godine dana).

A onda pričamo o konfi. Ali to samo znači da je laptop jako teško kupiti jer se iskustvo svega navedenog ne može isčitati iz tehničkih specifikacija.
skafiskafsnjak

#568 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by skafiskafsnjak »

ExNihilo wrote: 12/12/2020 21:46

Većina nas je odrasla na sklapanju konfiguracija pa smo negdje navikli davati prednost konfama nad buildom. Ali jebote konfiguracija ako mi oči ispadaju jer je ekran smeće ili kao kolegi dijelovi plastike ispadaju po tepihu.

Treba u prvom redu ganjati ekran (ipak ćeš x sati dnevno gledati u njega), tastaturu i trackpad (koje mogu napraviti razliku između ugodnog korištenja i karpal tunel sindroma), i build (da laptop ne bi izgledao kao da je uvezen iz Stalingrada nakon godine dana).

A onda pričamo o konfi. Ali to samo znači da je laptop jako teško kupiti jer se iskustvo svega navedenog ne može isčitati iz tehničkih specifikacija.
+
sve zavisi sta covjeku treba . Meni je ovaj trebao da je lagan, da ga mogu nosati , da baterija duze traje ... obican rad, nista igrice.
I naso Lenovo Yoga c740 .

Vrh .
Gerro
ModeratorNaBezCenzure

#569 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by Gerro »

skafiskafsnjak wrote: 12/12/2020 21:50
ExNihilo wrote: 12/12/2020 21:46

+
sve zavisi sta covjeku treba . Meni je ovaj trebao da je lagan, da ga mogu nosati , da baterija duze traje ... obican rad, nista igrice.
I naso Lenovo Yoga c740 .

Vrh .
Ma ja sam igrao igrice, ali sitno nesto tipa FM, ali mi je bio potreban za posao pretezno. :mrgreen:

Kontao sam ionako uskoro sebi sklopiti neki dobar računar za gejmanje, ali mi je zao i laptopa, jer je bio ''mašina'' do sad hajmo reći i nisam imao nikakvih kvarova.
skafiskafsnjak

#570 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by skafiskafsnjak »

Nisu laptopi za igranje...mislim na ove obicne. A iako, koliko kostaju oni "gejming" , bolje je dobru konfu sastaviti
.

Rastavi to sve, i vidi unutra.... Moguce da se samo otkacilo ili puklo..ali dok ne otvoris, neces znati.

Nadji na yt i lagano.... Ima svaki laptop.kako se rastavlja.
Gerro
ModeratorNaBezCenzure

#571 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by Gerro »

skafiskafsnjak wrote: 12/12/2020 22:05 Nisu laptopi za igranje...mislim na ove obicne. A iako, koliko kostaju oni "gejming" , bolje je dobru konfu sastaviti
.

Rastavi to sve, i vidi unutra.... Moguce da se samo otkacilo ili puklo..ali dok ne otvoris, neces znati.

Nadji na yt i lagano.... Ima svaki laptop.kako se rastavlja.
Nasao sam tutorial ali sam laik za takve stvari. Odnijet cu drugu ovom u ponedeljak.

A sto se tice gejmanja imas te laptope po 3 milje za ove jace igrice. Ja sam igrao FM koji i jest vise igra za laptop nego PC npr
skafiskafsnjak

#572 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by skafiskafsnjak »

Ma znao sam i ja igrati... Ali se grije pravo... Samim tim grijanjem mu smanjujes vijek trajanja. Kako baterije , procesora itd.

Kad ga vec otvara, reci mu da zamjeni termalnu pastu :thumbup:
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#573 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by pici »

Laptop i igranje su ko nebo i zemlja... bacanje para na 3 milje laptope i da igras igrice zahtjevne ili rendas neke 3D aplikacije itd... laptopi su super za manje zahtjevne programe i igre, prenosivi, mobilni, surfanja, gledanja filmova itd... za profi i zahtjevne graficke igre, batalite, uzmajte konfe sa hladjenjem koji mogu to izdrzati i izvuci.
skafiskafsnjak

#574 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by skafiskafsnjak »

pici wrote: 12/12/2020 22:32 Laptop i igranje su ko nebo i zemlja... bacanje para na 3 milje laptope i da igras igrice zahtjevne ili rendas neke 3D aplikacije itd... laptopi su super za manje zahtjevne programe i igre, prenosivi, mobilni, surfanja, gledanja filmova itd... za profi i zahtjevne graficke igre, batalite, uzmajte konfe sa hladjenjem koji mogu to izdrzati i izvuci.
Pa upravo to. Za 3 milje mozes vrh konfu plus monitor.imati.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#575 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by pici »

skafiskafsnjak wrote: 12/12/2020 22:34
pici wrote: 12/12/2020 22:32 Laptop i igranje su ko nebo i zemlja... bacanje para na 3 milje laptope i da igras igrice zahtjevne ili rendas neke 3D aplikacije itd... laptopi su super za manje zahtjevne programe i igre, prenosivi, mobilni, surfanja, gledanja filmova itd... za profi i zahtjevne graficke igre, batalite, uzmajte konfe sa hladjenjem koji mogu to izdrzati i izvuci.
Pa upravo to. Za 3 milje mozes vrh konfu plus monitor.imati.
tako je, ako je nekom prioritet igranje ili profi rad za tri milje moze uzet konfu i monitor boli glava i uzivat u svim novim grafickim virtualnostima bez stekanja i trzanja... laptop ipak nije za te stvari...
Post Reply