Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
mc-twin wrote: ↑05/11/2023 21:26
Izgleda da mi laptop "rikno". Nakon promjene sistema radi radi normalno 3-4 dana potom se restartujuje i samo moze BIOS. Iz nekog razloga SSD ne pokazuje. Kupim novi isto. Zna li neko mozda sta bi moglo biti?
Da nije Dell slucajno
Cekaj,je li ti se isti problem desava i na potpuno drugom laptopu,gdje je sve novo...SSD,sistem,konfiguracija ili si SSD prebacio sa starog u novi laptop ?
Meni se na Dellu jednom starom desavalo da mi ne prepoznaje SSD...izgleda da je neki cip na maticnoj bio crkotic ali to je laptop star 10 godina.
Izgleda da mi laptop "rikno". Nakon promjene sistema radi radi normalno 3-4 dana potom se restartujuje i samo moze BIOS. Iz nekog razloga SSD ne pokazuje. Kupim novi isto. Zna li neko mozda sta bi moglo biti?
Da nije Dell slucajno
Cekaj,je li ti se isti problem desava i na potpuno drugom laptopu,gdje je sve novo...SSD,sistem,konfiguracija ili si SSD prebacio sa starog u novi laptop ?
Meni se na Dellu jednom starom desavalo da mi ne prepoznaje SSD...izgleda da je neki cip na maticnoj bio crkotic ali to je laptop star 10 godina.
Nije. Asus ROG. Nema drugog sve jedan, samo je drugi (novi) SSD kontakti da to nije stvaralo problem.
I ovaj star 10 godina. Nekad 2012/13 ga kupio, al' je radio i palio bez problema kao prvog dana. I ja kontam da nije s vremenom dao svoje, a i svasta je prosao...
Da nije Dell slucajno
Nije. Asus ROG. Nema drugog sve jedan, samo je drugi (novi) SSD kontakti da to nije stvaralo problem.
I ovaj star 10 godina. Nekad 2012/13 ga kupio, al' je radio i palio bez problema kao prvog dana. I ja kontam da nije s vremenom dao svoje, a i svasta je prosao...
Ima li taj ROG kakvu internu dijagnostiku,da sam ispita stanje svih komponenti,kao Dell sto ima ?
Ja recimo imam neki problem na Dell xps l502x sa drajverima graficke...cim ih instalira (bilo manuelno ili kroz update),plavi BSOD i svaki puta istu gresku prijavljuje,vezano za drivere.
Probao sa nekoliko operativnih sistema i uvijek isto...win 8,win10 i win11...ovaj model ima diskretnu graficku gt 540m sa 1 ili 2 GB rama...ali problemi sa drajverima...po netu vidim mnogi imaju iste probleme ali nigdje fiksa
Na intel grafici radi normalno sve.
Da nije Dell slucajno
Da nije Dell slucajno
Ima li taj ROG kakvu internu dijagnostiku,da sam ispita stanje svih komponenti,kao Dell sto ima ?
Ja recimo imam neki problem na Dell xps l502x sa drajverima graficke...cim ih instalira (bilo manuelno ili kroz update),plavi BSOD i svaki puta istu gresku prijavljuje,vezano za drivere.
Probao sa nekoliko operativnih sistema i uvijek isto...win 8,win10 i win11...ovaj model ima diskretnu graficku gt 540m sa 1 ili 2 GB rama...ali problemi sa drajverima...po netu vidim mnogi imaju iste probleme ali nigdje fiksa
Bilo nekih njegovih programa, a to se vremenom izbrisalo. Testirao sam sve i je ok. On radi normalno samo sto nakon par dana se restartuje i poremete se CSM postavke u BIOS-u i ne prikazuje SSD.
Da ga nosim na servis sumnjam da ce sta rjesiti.
Da nije Dell slucajno
mc-twin wrote: ↑06/11/2023 00:01
Jasta. Bas to mi rekose i na poslu.
Nije to ništa, kod mene se desilo sveto trojstvo.
Prvo onaj nesretni Philips OLED TV, onda kupim štapni usisivač koji je došao mrtav iz fabrike, i sinoć mi se zajebe ključ od auta i isti se ne može prepoznati.
Prvo onaj nesretni Philips OLED TV, onda kupim štapni usisivač koji je došao mrtav iz fabrike, i sinoć mi se zajebe ključ od auta i isti se ne može prepoznati.
Bilo nekih njegovih programa, a to se vremenom izbrisalo. Testirao sam sve i je ok. On radi normalno samo sto nakon par dana se restartuje i poremete se CSM postavke u BIOS-u i ne prikazuje SSD.
Da ga nosim na servis sumnjam da ce sta rjesiti.
Jest te krenulo sa uređajima.
Sada mi naumpade...mozda ti je CMOS baterija otisla i ne moze vise da memoriju pamti u BIOSU.
Baterija je 3 KM pa ako je lako dostupna na tvom laptopu,zamijeni je.
Ako i nije,vidi na youtube kako se rasklapa i dolazi do baterije.
Obicno strada tako nakon 10 godina
zippoo87 wrote: ↑06/11/2023 01:26
Sada mi naumpade...mozda ti je CMOS baterija otisla i ne moze vise da memoriju pamti u BIOSU.
Baterija je 3 KM pa ako je lako dostupna na tvom laptopu,zamijeni je.
Ako i nije,vidi na youtube kako se rasklapa i dolazi do baterije.
Obicno strada tako nakon 10 godina
Ekran15.6" 1920 x 1080px,
Procesor
ProcesorAMD Ryzen 5 5600H (3300-4200MHz, broj jezgri: 6/12 (fizičke/logičke), Cache: 16MB)
Memorija
Memorija16GB DDR4
Hard disk
Hard disk512GB
Grafička karta
Grafička kartaNvidia GeForce RTX 3050 4GB, Vrsta: Dodijeljena
Operativni sistem
Operativni sistemFreeDos
Garancija12 mjeseci
Težina
Težina2.25kg
Boja
BojaCrna
Ostalo
OstaloLAN, WiFi 6, Webcam, 2X USB 3.2 Gen 1 Type-A, 1X USB 3.2 Gen 1 Type-C, 1X HDMI 2.0, Combo headphone/mic port, DC-in jack
sta mislite za ovaj laptop i ijenu i mozeli se kupiti bolji do 2000km... hvala
po mogucnosti gaming i legion da je i grafa 3000+
Slabo je to za te pare. Sad je čak 32 GB RAM malo, pošto može da se nađe i jači laptop za te neke pare, samo ne kod nas. Evo jedan primjer.
Bezveze je kivan na ekupi...pa nisu mu oni prckali po "dark" zonama TVa a nisu ga vala oni ni proizveli
Mene isto rodjak jucer zove,zivi u Slo,kupio Philips tv,android tv a on lik nepismen 1/1 ...kaze je li to to,da mi nisu sta uvalili
Sreca dokupio je jos 3 godine garancije...a vec sam mu rekao da ce u prve dvije god barem jednom posjetiti servis...kaze suti,nemoj da ga ureknes
Ipak sam se odlucio za Lenovo Idea pad Flex 5 zbog sjajnog displeja i 300 nita. Malo mu je cijena povisoka za ono sto nudi, pa seckam malo hoce li biti popusta.
Razmatrao sam i Asus oled,al'...
mc-twin wrote: ↑07/11/2023 17:20
Ipak sam se odlucio za Lenovo Idea pad Flex 5 zbog sjajnog displeja i 300 nita. Malo mu je cijena povisoka za ono sto nudi, pa seckam malo hoce li biti popusta.
ljetos uzeh ovaj
uhvatio ga na akciji, sabralo se vise popusta pa me na kraju dosao 1349 KM. dobar je
mc-twin wrote: ↑07/11/2023 17:20
ljetos uzeh ovaj
uhvatio ga na akciji, sabralo se vise popusta pa me na kraju dosao 1349 KM. dobar je
Takav sam i ja konto haman isti, sad je 1859KM na popustu. Valjda cu docekati jos kakav...
Znaci dobri su. Da se ne premisljam i trazim dalje.
Hvala.
schindleroskar wrote: ↑16/10/2023 17:02
Prodajem laptop izgubio fiskalni a imam garantni list.
Pa me zanimalo da li bi stvaralo probleme buducem kupcu, napiso asbisu mail i oni odma odgovorili
"Poštovani,
Ukoliko je garantni list ispravno popunjen i ovjeren, isti je relevantan u ostvarivanju garancije prema uslovima navedenim u garantnom listu.
Za sva dodatna pitanja stojimo Vam na raspolaganju.
Lijep pozdrav,"
Znam da se ovo podrazumijeva, ali zivimo u Bosni i sve je moguce. Jos jednom ASBIS-ova usluga je za 10!
Mozda bude od pomoci informacija nekom u buducnosti.
Otiđeš u poslovnicu gdje je kupljen uređaj i tražiš duplikat fiskalnog. Dobro bi bilo kad bi imao broj fiskalnog računa (BF) , to bi onda u 2 klika riješio. Jedino ako je prodavac zamijenio fiskalnu kasu onda bi se morao dobro namučiti da ti izdaju duplikat.
ne kazem da sa ovim ultra laganim ne mozes naci nesto sto moze rendati , ali intel gpu ti to nece omoguciti,
nijedan od laptopa ti nije za rendanje, pa cak i u vray sketchup varijanti
ako ides na ta rendanja neki lenovo workstation laptop ti treba a on nije 1.5kg
moza p1 gen 6 da uganjas on je kod nas neopravdano preko 5k ili p16 gen2 ili gen1
DonieBrasco wrote: ↑14/11/2023 20:52
Da li je PC opcija obzriom na cijene laptopa sa dovoljnom sngaom ili ti treba mobilnost.
PC imam vec, kupljen prosle godine. Laptop mi treba jer idem na duzi put, pa moram imati nesto sa sobom. A remote konekcija na PC mi se nije pokazala kao dobra opcija.. Rendam enterijere stanova, ne radim sad neke big scale objekte, ne budu to toliko kompleksni modeli. Nije mi zao dati para koliko god samo da mi rame ne otpadne dok ga nosim.. obzirom da je put neka varijanta “backpackinga”
Il ako ima neko drugi prijedlog u tom cjenovnom rangu a da nije Mac, laptop bi najviše koristio za illustrator, photoshop.
Za Adobe nisu ti toliko potrebni jaki procesori ili graficke osim u slucajevima da dizes vise programa i rendas efekte, e tu ti treba jacina i procesora i graficke. Inace Ok konfiguracija za tu primjenu sem sto bi ja dodao jos 16giga rama tj 32 gige. Ram je za Adobe potreban, pogotovo ako obradjujes plakate ili fotke sa mnogo piksela ili uvecavac sliku. Uglavnom ako ces za neku manje zahtjevnu upotrebu onda je konfiguracija Ok. Za profi upotrebu ipak idu deskop racunari sa velikim monitorima minimum dva itd.
Il ako ima neko drugi prijedlog u tom cjenovnom rangu a da nije Mac, laptop bi najviše koristio za illustrator, photoshop.
Za Adobe nisu ti toliko potrebni jaki procesori ili graficke osim u slucajevima da dizes vise programa i rendas efekte, e tu ti treba jacina i procesora i graficke. Inace Ok konfiguracija za tu primjenu sem sto bi ja dodao jos 16giga rama tj 32 gige. Ram je za Adobe potreban, pogotovo ako obradjujes plakate ili fotke sa mnogo piksela ili uvecavac sliku. Uglavnom ako ces za neku manje zahtjevnu upotrebu onda je konfiguracija Ok. Za profi upotrebu ipak idu deskop racunari sa velikim monitorima minimum dva itd.
Ma nije neka zahtjevna upotreba, gledao sam i neke sa integrisanom grafikom al se bojim da nece raditi ok.
Trenutno imam neki ASUS I5 7300HQ GTX 1050 12GB ram i kad imam vise artboard-ova sa vecom dimenzijom zna zablokirat i dosta je bucan.