Laptop sporo pokrece programe, rjesenje?
Moderator: Benq
-
Vidal89
#1 Laptop sporo pokrece programe, rjesenje?
Danas upalim laptop i krenem da radim, svaki program otvara dugo, sve kasni dosta dugo, kao da je pentium 1 a ne quad core procesor sa 4gb Ram.
Odmah da napomenem da imam licencirani AV, da sam ocistio i skenirao laptop nema virusa.
Jednostavno je sve sporo kada zelim otvoriti word ili chrome ili pak samo desni klik na moj racunar i dugo mu treba da odradi operaciju. Sinoc je bilo sve ok.
Cak i kada ubacim usb odmah ga ocita ali zvuk prijave i kada izvadim usb, kasni po 15sec.
Neko mozda poznaje problem?
Odmah da napomenem da imam licencirani AV, da sam ocistio i skenirao laptop nema virusa.
Jednostavno je sve sporo kada zelim otvoriti word ili chrome ili pak samo desni klik na moj racunar i dugo mu treba da odradi operaciju. Sinoc je bilo sve ok.
Cak i kada ubacim usb odmah ga ocita ali zvuk prijave i kada izvadim usb, kasni po 15sec.
-
duffy_duck
#2 Re: Laptop sporo pokrece programe, rjesenje?
Koliko dugo nisi cistio ventilator i oko ventilatora mozda se prasine nakupilo?Vidal89 wrote:Danas upalim laptop i krenem da radim, svaki program otvara dugo, sve kasni dosta dugo, kao da je pentium 1 a ne quad core procesor sa 4gb Ram.
- He1972
#3 Re: Laptop sporo pokrece programe, rjesenje?
'
Skini HW monitor, provjeri temperature, a onda HD sentinel ili neki program provjeri disk. Možda mada sumnjam imaš pun disk C, nemaš mjesta za swap file, koliko RAMa imaš?Vidal89 wrote:Danas upalim laptop i krenem da radim, svaki program otvara dugo, sve kasni dosta dugo, kao da je pentium 1 a ne quad core procesor sa 4gb Ram.
-
Vidal89
#4 Re: Laptop sporo pokrece programe, rjesenje?
Laptop se ne grije, na C disku ima jos 97GB slobodnog prostora plus Disk oko 240GB, a imam 4GB RAM.He1972 wrote:'Skini HW monitor, provjeri temperature, a onda HD sentinel ili neki program provjeri disk. Možda mada sumnjam imaš pun disk C, nemaš mjesta za swap file, koliko RAMa imaš?Vidal89 wrote:Danas upalim laptop i krenem da radim, svaki program otvara dugo, sve kasni dosta dugo, kao da je pentium 1 a ne quad core procesor sa 4gb Ram.
AV je nod eset 32 zadnja verzija, skenirao nema virusa.
Jednostavno svaki program sporo pokrece dugo mu treba, kao da ima 1gb rama i jedan procesor.
Jako tesko mi je nesto i deinstalirati jer predugo traje, Mozzilu ne mogu ni da otvorim samo izbavi gresku, a chrome sam deinstalirao.
Pokusao sam i preko msconfig iskljucio sve programe pri startu, malo brze ali opet slicno sve.
-
Vidal89
#5 Re: Laptop sporo pokrece programe, rjesenje?
Ne grije se u ne pravi buku nikakvu, sumnjam da je do njega.duffy_duck wrote:Koliko dugo nisi cistio ventilator i oko ventilatora mozda se prasine nakupilo?Vidal89 wrote:Danas upalim laptop i krenem da radim, svaki program otvara dugo, sve kasni dosta dugo, kao da je pentium 1 a ne quad core procesor sa 4gb Ram.
-
Cortado
#6 Re: Laptop sporo pokrece programe, rjesenje?
4 GB RAM-a je manje-vise problem u startu. Iako Winblows koristim iskljucivo na poslu koliko vidim Win10, trenutno otvoreni Chrome, Outllok, Viber i Whatsapp i vec 9 GB RAM-a je u upotrebi...

- Filter
#7 Re: Laptop sporo pokrece programe, rjesenje?
@vidal89, otvori task manager i vidi zauzece procesora, memorije i diska
-
ITNet
#8 Re: Laptop sporo pokrece programe, rjesenje?
Skini program crystal disk info i pokreni ga da vidis da nemas problema na disku, bad sectory i slicno znaju tako samo odjednom da uspore sistem
https://crystalmark.info/en/software/crystaldiskinfo/
I da kao sto je gore receno pokreni task manager pa vidi da li ti neki proces zakucava tj. non stop opterecuje disk/memoriju
Ovo za prasinu je nidje veze to ti nije sigurno problem
https://crystalmark.info/en/software/crystaldiskinfo/
I da kao sto je gore receno pokreni task manager pa vidi da li ti neki proces zakucava tj. non stop opterecuje disk/memoriju
Ovo za prasinu je nidje veze to ti nije sigurno problem
-
ITNet
#9 Re: Laptop sporo pokrece programe, rjesenje?
Drug znam da je neveznao ali mnogo ti to jede resursa, imam sve isto pokrenuto samo sto koristim mozzilu+jos su neki programi dignuti ne jede mi preko 6gm rama nikako, taj tvoj vidio ima rama pa se opustio maximalnoCortado wrote:4 GB RAM-a je manje-vise problem u startu. Iako Winblows koristim iskljucivo na poslu koliko vidim Win10, trenutno otvoreni Chrome, Outllok, Viber i Whatsapp i vec 9 GB RAM-a je u upotrebi...
-
Cortado
#10 Re: Laptop sporo pokrece programe, rjesenje?
Pa sigurno, vjerovatno je smjesti u cache sve sto se smjestiti moze, ali to je Winblows..ITNet wrote:Drug znam da je neveznao ali mnogo ti to jede resursa, imam sve isto pokrenuto samo sto koristim mozzilu+jos su neki programi dignuti ne jede mi preko 6gm rama nikako, taj tvoj vidio ima rama pa se opustio maximalnoCortado wrote:4 GB RAM-a je manje-vise problem u startu. Iako Winblows koristim iskljucivo na poslu koliko vidim Win10, trenutno otvoreni Chrome, Outllok, Viber i Whatsapp i vec 9 GB RAM-a je u upotrebi...
-
Vidal89
#11 Re: Laptop sporo pokrece programe, rjesenje?
Uspio sam, morao reinstalirat windows i ponovno sve.
Hvala svima
Kljucaj temu
Hvala svima
Kljucaj temu
- Filter
#12 Re: Laptop sporo pokrece programe, rjesenje?
super da si rijesio problem, ali, jesi li ustanovio zbog cega je usporio?Vidal89 wrote:Uspio sam, morao reinstalirat windows i ponovno sve.
Hvala svima
Kljucaj temu
ako je do nekog od windowsovih procesa moze ti se ponovo javiti isti problem
- liaar
- Grijem se na: na suze
- Vozim: francusku nakazu
#13 Re: Laptop sporo pokrece programe, rjesenje?
Nama se u HP ovlaštenom u zadnjih 2 mjeseca na servisu pojavilo jedno cca 15 uređaja, koji su vraćeni nakon dijagnostike.
Razlog ?
Windows update. Raja vidi spor, restartuju ga, ovaj krene opet, i naprave dead-end reseta i nikad update da prođe, a konstantno vrti. A općepoznato je da Win10 više ne pita za update, samo otpočne.
A kako basic useri ne znaju oko toga puno, niko nema upaljen "metered connection" da bi to obustavio.
Razlog ?
Windows update. Raja vidi spor, restartuju ga, ovaj krene opet, i naprave dead-end reseta i nikad update da prođe, a konstantno vrti. A općepoznato je da Win10 više ne pita za update, samo otpočne.
A kako basic useri ne znaju oko toga puno, niko nema upaljen "metered connection" da bi to obustavio.
-
Vidal89
#14 Re: Laptop sporo pokrece programe, rjesenje?
Vjeruj da nisam uspio, opterecenost CPU i ostalo nije bilo problem, kao ni visoke temperature. Ne znam uzrok, instalirao sam win 8.1 na novo na Hr jeziku i toolkitom sve podesio radi super, sa manje programa i osnovnim drajverima, sada cak i baterija bolje drzi.Filter wrote:super da si rijesio problem, ali, jesi li ustanovio zbog cega je usporio?Vidal89 wrote:Uspio sam, morao reinstalirat windows i ponovno sve.
Hvala svima
Kljucaj temu
ako je do nekog od windowsovih procesa moze ti se ponovo javiti isti problem
Imao sam samo problem sa gasenjem laptopa, ali instalacijom update drivera za grafiku se i to rijesilo.