Laptop problem
Moderator: Benq
- xXBl0odXx
#1 Laptop problem
E ovako, sinoc bas dok sam bio na ovom forumu odjednom mi nestade slike na laptopu. Nije se ugasio lapotop nego se samo ekran zacrnio. Ugasio sam ga na power pa onda upalio (vise puta) ali nista. Cujem zvuk ventilatora, cini mi se da cujem i HDD na pocetku, gore lampice power, wireless, ali slike nikako nema. Svijetle i lampice za caps lock i num lock ali i ako pritisnem na njih nece se ugasiti.
Povezivao sam sa externim monitorom ali nista se ne pokazuje opet. U pitanju je HP lapotop oko godine i pol star.
Garancija istekla, tako da od toga nista.
Ko kakvu ideju ?
Povezivao sam sa externim monitorom ali nista se ne pokazuje opet. U pitanju je HP lapotop oko godine i pol star.
Garancija istekla, tako da od toga nista.
Ko kakvu ideju ?
- kokuz_sa
#2 Re: Laptop problem
najvjerovatnije da ti je grafika otisla..
uglavnom ako ploca radi ima neke nade da se moze napraviti..
ali sve je to kratkog vjeka..max mozda par mjeseci da mu produzis zivot
uglavnom ako ploca radi ima neke nade da se moze napraviti..
ali sve je to kratkog vjeka..max mozda par mjeseci da mu produzis zivot
- nermin.padez
#3 Re: Laptop problem
Ako je grafička piši propalo
Ja ne znam da l' ko to mijenja na laptopu 
- xXBl0odXx
#4 Re: Laptop problem
Graficka mi nije integrisana. Pa mi je nada ako je otisla graficka da mi je onda bar maticna uredu.
-
metronom
#5 Re: Laptop problem
Da pogadjam, graficka ti je Nvidia 8600m GT? U proizvodnji tog modela su koristeni neki materijali loseg kvaliteta. Uglavnom, kod pregrijavanja dolazi do topljenja lemova na mikronivou. Rjesenje ti je da izvadis karticu i ispeces je u rerni, nekih 5 minuta na oko 180 stepeni i vratis (naravno ponovo stavis pastu na GPU). Ne salim se, ozbiljno
Iako ti ovo nije trajno rjesenje, morat ces to ponavljati svakih par mjeseci. A najbolje bi ti bilo da negdje na ebayu nadjes neku ati karticu za svoj laptop (jeftinije su, a i nemaju ovaj problem).
- xXBl0odXx
#6 Re: Laptop problem
Poznavajuci mene i moje umjece sa rernom i mikrovalnom bilo bi dobro kad ne bih zapalio citav komsiluk 
Ali nije nVidia, vec Ati Radeon majku joj. MOguce da je pregorila jer je u trenutku kad je nestalo slike laptop bio vreo na lijevoj strani.
Ali nije nVidia, vec Ati Radeon majku joj. MOguce da je pregorila jer je u trenutku kad je nestalo slike laptop bio vreo na lijevoj strani.
-
dragan.s
#7 Re: Laptop problem
Može se uraditi reflow ili reball (još bolje) grafičkog čipa i vjerovatno će proraditi. Taj kvar najviše pogađa nVidia čipove, ali sam ga sretao i kod ATI-ja. Zbog pretjeranog zagrijavanja popuste kontakti BGA čipa kojim je on spojen na matičnu ploču (nebitno da li je integrisana ili dodatna jer su na isti način spojene).
Reflow je zagrijavanje čipa tako da se kontakti ponovo spoje, ali nije trajno riješenje jer će se problem ponovo javiti (za mjesec ili godinu, ali hoće sigurno). Jedna od varijanti reflow-a je i pečenje u pekari. To je loša varijanta jer termalni stres dožive sve komponente. Bolja varijanta je grijanje sa duvaljkom ili grijanje IR lampom. U servisima se to naplaćuje oko 30-40 KM.
Reball se radi tako da se čip kompletno skine sa ploče, očisti dobro on i ploča, nanesu ponovo kuglice kalaja i ponovo se zaletuje za ploču. To je dosta trajno riješenje sem ako sam čip nije oštećen pa i njega treba mijenjati. Za reball je potrebna dosta skupa oprema i iskustvo pa to rijetko ko radi, a cijene se kreću od 100 KM do 100 EUR-a.
Zasebnom grafičkom karticom na laptopu se smatra ona koja je na posebnoj pločici koja je utaknuta u matičnu ploču laptopa. To što ti imaš ATI karticu na laptopu ne znači automatski da ona nije direktno spojena na matičnu ploču (integrisana).
Ovo je zasebna grafička karta:

Integrisana je samo jedan od čipova na matičnoj ploči laptopa bez obzira o kojem se modelu grafičke radi. Sem kod novijih Intel-a ili ATI EPU karti gdje se grafička nalazi u CPU-u. Ovo je Intel i5 CPU kod koga je vidljiva zasebna grafika:

Reflow je zagrijavanje čipa tako da se kontakti ponovo spoje, ali nije trajno riješenje jer će se problem ponovo javiti (za mjesec ili godinu, ali hoće sigurno). Jedna od varijanti reflow-a je i pečenje u pekari. To je loša varijanta jer termalni stres dožive sve komponente. Bolja varijanta je grijanje sa duvaljkom ili grijanje IR lampom. U servisima se to naplaćuje oko 30-40 KM.
Reball se radi tako da se čip kompletno skine sa ploče, očisti dobro on i ploča, nanesu ponovo kuglice kalaja i ponovo se zaletuje za ploču. To je dosta trajno riješenje sem ako sam čip nije oštećen pa i njega treba mijenjati. Za reball je potrebna dosta skupa oprema i iskustvo pa to rijetko ko radi, a cijene se kreću od 100 KM do 100 EUR-a.
Zasebnom grafičkom karticom na laptopu se smatra ona koja je na posebnoj pločici koja je utaknuta u matičnu ploču laptopa. To što ti imaš ATI karticu na laptopu ne znači automatski da ona nije direktno spojena na matičnu ploču (integrisana).
Ovo je zasebna grafička karta:

Integrisana je samo jedan od čipova na matičnoj ploči laptopa bez obzira o kojem se modelu grafičke radi. Sem kod novijih Intel-a ili ATI EPU karti gdje se grafička nalazi u CPU-u. Ovo je Intel i5 CPU kod koga je vidljiva zasebna grafika:

- xXBl0odXx
#8 Re: Laptop problem
Hvala na objasnjenju.
Tako nesta sam citao na googleu ovih dana, pa sam gledao neke klipove kako su neke osobe fenom za kosu uspjeli "srediti" laptop. Fenirao sam ga i ja
ali nista. Mada sam ja to bojažljivo uradio jer me strah da nesta jos drugo ne zafrkam. O ubacivanju u rernu, mikrovalnu ne razmisljam uopste sam da radim.
Bice da je to, jer je ovaj moj laptop bas imao problema sa pregrijavanjem i često se znao i restartovati zbog istog. Gledao sam bas na netu kako je ovim HP laptopima užasno urađen sistem hlađenja.
Interesuje gdje bi se u Sarajevu to moglo uraditi kvalitetno reflow ili jos bolje reball ako neko zna.
Tako nesta sam citao na googleu ovih dana, pa sam gledao neke klipove kako su neke osobe fenom za kosu uspjeli "srediti" laptop. Fenirao sam ga i ja
Bice da je to, jer je ovaj moj laptop bas imao problema sa pregrijavanjem i često se znao i restartovati zbog istog. Gledao sam bas na netu kako je ovim HP laptopima užasno urađen sistem hlađenja.
Interesuje gdje bi se u Sarajevu to moglo uraditi kvalitetno reflow ili jos bolje reball ako neko zna.
-
Juliuscezar
#9 Re: Laptop problem
Problem kod laptopa, normalno radi i odjednom zacrni ekran , poslije kad ga upalim na tipku ponaša kao da je bio na spavanju samo tj. aplikacije i ostlao nastavlja sa radom. Ima li neko ideju sta bi moglo biti ?
-
Cookie85
#10 Re: Laptop problem
Da li radis na laptopu kad ode u sleepmode ? ili ne diras nista 1min pa ode u sleepmode?bhnapoleon1 wrote:Problem kod laptopa, normalno radi i odjednom zacrni ekran , poslije kad ga upalim na tipku ponaša kao da je bio na spavanju samo tj. aplikacije i ostlao nastavlja sa radom. Ima li neko ideju sta bi moglo biti ?
-
Juliuscezar
#11 Re: Laptop problem
Zavisi, nekada se desi u pola gledanja filma ili serije, tada ne bi trebaloCookie85 wrote:Da li radis na laptopu kad ode u sleepmode ? ili ne diras nista 1min pa ode u sleepmode?bhnapoleon1 wrote:Problem kod laptopa, normalno radi i odjednom zacrni ekran , poslije kad ga upalim na tipku ponaša kao da je bio na spavanju samo tj. aplikacije i ostlao nastavlja sa radom. Ima li neko ideju sta bi moglo biti ?
-
Cookie85
#12 Re: Laptop problem
otidji u Control Panel->System and Security->Power Optionsbhnapoleon1 wrote:Zavisi, nekada se desi u pola gledanja filma ili serije, tada ne bi trebaloCookie85 wrote:Da li radis na laptopu kad ode u sleepmode ? ili ne diras nista 1min pa ode u sleepmode?bhnapoleon1 wrote:Problem kod laptopa, normalno radi i odjednom zacrni ekran , poslije kad ga upalim na tipku ponaša kao da je bio na spavanju samo tj. aplikacije i ostlao nastavlja sa radom. Ima li neko ideju sta bi moglo biti ?
klikni Change Plan Settings->onda Change Advanced Plan Settings
Advanced Settings->Sleep->Sleep After->Setting-> izaberi Never
Hibernate After->Setting->Never
Display->Turn Off Display After->Setting->Never
To bi ti trebalo pomoci
-
Juliuscezar
#13 Re: Laptop problem
E hvala evo namjestio sam na never. Ovo se pocelo desavati kako mi je crkla baterijaCookie85 wrote:otidji u Control Panel->System and Security->Power Optionsbhnapoleon1 wrote:Zavisi, nekada se desi u pola gledanja filma ili serije, tada ne bi trebaloCookie85 wrote:
Da li radis na laptopu kad ode u sleepmode ? ili ne diras nista 1min pa ode u sleepmode?
klikni Change Plan Settings->onda Change Advanced Plan Settings
Advanced Settings->Sleep->Sleep After->Setting-> izaberi Never
Hibernate After->Setting->Never
Display->Turn Off Display After->Setting->Never
To bi ti trebalo pomoci
-
Juliuscezar
#15 Re: Laptop problem
Izgleda da ipak nije do ovog, nastavlja po staromCookie85 wrote:nema na cemu
-
Cookie85
#16 Re: Laptop problem
koji je windows ?bhnapoleon1 wrote:Izgleda da ipak nije do ovog, nastavlja po staromCookie85 wrote:nema na cemu
-
Juliuscezar
#17 Re: Laptop problem
win 10Cookie85 wrote:koji je windows ?bhnapoleon1 wrote:Izgleda da ipak nije do ovog, nastavlja po staromCookie85 wrote:nema na cemu
-
Cookie85
#18 Re: Laptop problem
Hajd probaj ovo:bhnapoleon1 wrote:
win 10
1. klikni windows icona
2. napisi "regedit"
3. desni klik na regedit iconu, klik "Run as administrator"
4. nadji HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Power\PowerSettings\238C9FA8-0AAD-41ED-83F4-97BE242C8F20\7bc4a2f9-d8fc-4469-b07b-33eb785aaca0
5. ->Attributes
6. napisi "2".
7. onda -> Advanced power settings (klikni Windows button, write power options, click on Power Options, -> selected plan klik na Change plan settings, ->Change advanced power settings).
8. -> Change settings that are currently unavailable
9. klik Sleep, pa System unattended sleep timeout, onda promjeni ovdje opcije od 2 Minute do 20 primjer.
Javi kako prodje i da
Provjeri jel ti screen saver ukljucen? ako jest iskljuci
-
Cookie85
#19 Re: Laptop problem
svako koliko vremena ode u sleep mode?
-
Juliuscezar
#20 Re: Laptop problem
Uradio pa cemo vidjetCookie85 wrote:Hajd probaj ovo:bhnapoleon1 wrote:
win 10
1. klikni windows icona
2. napisi "regedit"
3. desni klik na regedit iconu, klik "Run as administrator"
4. nadji HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Power\PowerSettings\238C9FA8-0AAD-41ED-83F4-97BE242C8F20\7bc4a2f9-d8fc-4469-b07b-33eb785aaca0
5. ->Attributes
6. napisi "2".
7. onda -> Advanced power settings (klikni Windows button, write power options, click on Power Options, -> selected plan klik na Change plan settings, ->Change advanced power settings).
8. -> Change settings that are currently unavailable
9. klik Sleep, pa System unattended sleep timeout, onda promjeni ovdje opcije od 2 Minute do 20 primjer.
Javi kako prodje i da
Provjeri jel ti screen saver ukljucen? ako jest iskljuci
Hvala opet
-
Cookie85
#21 Re: Laptop problem
nema na cemu 
provjeri svako koliko ti se iskuljucuje ako se desi opet.
Nadam se da si screensaver takodje iskljucio ili produzio vrijeme
-
Juliuscezar
#22 Re: Laptop problem
Sada se nije gasio neka 2-3 sata i onda se u par minuta ugasio.Cookie85 wrote:nema na cemu
-
Cookie85
#23 Re: Laptop problem
svako koliko vremena ode u sleep mode ? svaka 2 min ili vise ?bhnapoleon1 wrote:Sada se nije gasio neka 2-3 sata i onda se u par minuta ugasio.Cookie85 wrote:nema na cemu
-
Juliuscezar
#24 Re: Laptop problem
Ne postoji neko pravilo, nekada radi po par sati bez problema i onda onde u sleep mode u par minuta dvaput.Cookie85 wrote:svako koliko vremena ode u sleep mode ? svaka 2 min ili vise ?bhnapoleon1 wrote:Sada se nije gasio neka 2-3 sata i onda se u par minuta ugasio.Cookie85 wrote:nema na cemu
-
Cookie85
#25 Re: Laptop problem
Hajd sad probaj vratiti default pa da vidimo hoce li ici u sleep modebhnapoleon1 wrote:
Ne postoji neko pravilo, nekada radi po par sati bez problema i onda onde u sleep mode u par minuta dvaput.
Right click on desktop > Power and sleep > Additional power settings > Choose when to turn off the display > Change advanced power settings > Restore plan defaults
Da li slucajno ne koristis externi mis ili tastaturu ?
Provjeri BIOS takodjer