Unaprijed zahvalan
Laptop ne prepoznaje externi HD
Moderator: Benq
-
Al'din
#1 Laptop ne prepoznaje externi HD
Pokusao sam razne carolije ali bez rezultata. Naime, rijec je o laptopu, Asus K55A na kojem je bio Win 8, sada je Win 7, instalirao sam jos neke drivere koji su nedostajali , samo na "Other Devices -> PCI Device" postoji onaj zuti trokut. Eh sada, tu je taj Toshibin HD od 1,5TB koji radi na drugom laptopu, na mom Asusu nece. Kada je na USB 3.0 radi mu plavo svijetlo i cuje se onaj ton da je konektovan (ne cuje se da vrti) ali se ne vidi..kada ga prikopcam na USB 2.0 radi mu bijelo svijetlo (ono plavo se promijeni u bijelo) i takodje ga nema nigdje...drugo, prikopcem kolegin Western Digital HD na moj Asus, radi, ocita ga odmah, na tri USB ulaza (dva 3.0 i jedan 2.0)...da ima problem sa ovjesom ili potrosnjom znao bih da rijesim, ovako, misterija ...
Unaprijed zahvalan
Unaprijed zahvalan
-
Al'din
#2 Re: Laptop ne prepoznaje externi HD
bas niko ?
-
mahalas505
#3 Re: Laptop ne prepoznaje externi HD
Problem moze biti da je do drivera ili da tvoj laptop ne daje dovoljno snage na usb portu da se zavrti disk. Ovi driveri za eksterne diskove dodju sa windowsom i dosta su univerzalni. Jedino da pokusas kad je konektovan disk, da odes na tu zutu iconu u device manageru, pa da uklonis drivere, i onda desni klik na vrh device managera, i onda opcija da potrazi da li ima uredjaja ponovo.Al'din wrote:Pokusao sam razne carolije ali bez rezultata. Naime, rijec je o laptopu, Asus K55A na kojem je bio Win 8, sada je Win 7, instalirao sam jos neke drivere koji su nedostajali , samo na "Other Devices -> PCI Device" postoji onaj zuti trokut. Eh sada, tu je taj Toshibin HD od 1,5TB koji radi na drugom laptopu, na mom Asusu nece. Kada je na USB 3.0 radi mu plavo svijetlo i cuje se onaj ton da je konektovan (ne cuje se da vrti) ali se ne vidi..kada ga prikopcam na USB 2.0 radi mu bijelo svijetlo (ono plavo se promijeni u bijelo) i takodje ga nema nigdje...drugo, prikopcem kolegin Western Digital HD na moj Asus, radi, ocita ga odmah, na tri USB ulaza (dva 3.0 i jedan 2.0)...da ima problem sa ovjesom ili potrosnjom znao bih da rijesim, ovako, misterija ...
Unaprijed zahvalan
-
LARVA
#4 Re: Laptop ne prepoznaje externi HD
.
Last edited by LARVA on 06/02/2015 03:48, edited 1 time in total.
-
Al'din
#5 Re: Laptop ne prepoznaje externi HD
Uradjeno, i dobio sam opet isto Other Devisces-PCI Device (zuta ikonica sa uzvicnikom)mahalas505 wrote:Problem moze biti da je do drivera ili da tvoj laptop ne daje dovoljno snage na usb portu da se zavrti disk. Ovi driveri za eksterne diskove dodju sa windowsom i dosta su univerzalni. Jedino da pokusas kad je konektovan disk, da odes na tu zutu iconu u device manageru, pa da uklonis drivere, i onda desni klik na vrh device managera, i onda opcija da potrazi da li ima uredjaja ponovo.Al'din wrote:Pokusao sam razne carolije ali bez rezultata. Naime, rijec je o laptopu, Asus K55A na kojem je bio Win 8, sada je Win 7, instalirao sam jos neke drivere koji su nedostajali , samo na "Other Devices -> PCI Device" postoji onaj zuti trokut. Eh sada, tu je taj Toshibin HD od 1,5TB koji radi na drugom laptopu, na mom Asusu nece. Kada je na USB 3.0 radi mu plavo svijetlo i cuje se onaj ton da je konektovan (ne cuje se da vrti) ali se ne vidi..kada ga prikopcam na USB 2.0 radi mu bijelo svijetlo (ono plavo se promijeni u bijelo) i takodje ga nema nigdje...drugo, prikopcem kolegin Western Digital HD na moj Asus, radi, ocita ga odmah, na tri USB ulaza (dva 3.0 i jedan 2.0)...da ima problem sa ovjesom ili potrosnjom znao bih da rijesim, ovako, misterija ...
Unaprijed zahvalan
Kako provjeriti da li ima dovoljno snage na USB Portu? Da li se moze povecati ako nema dovoljno?
Last edited by Al'din on 19/01/2015 04:34, edited 1 time in total.
-
Al'din
#6 Re: Laptop ne prepoznaje externi HD
Uradio sam to prvo, ne prepoznaje disk, tako da ga ni ovi programi za teparaciju ne vide.LARVA wrote:Ubaci hard na neki od usbova na laptopu.Al'din wrote:
Pokreni Computer Management na laptopu. Kada se pokrene.
Otvori lijevo Disk Management. Da li je prepoznao disk?
Ako jeste. Mislim da je pao fajl system na njemu.
Skini Partition Wizard.
Tu je upustvo, repair file system. Popravi fajl system.
Ako bi to bio taj problem.
Još bih prebacio podatke sa drivea na drugo mjesto privremeno, i detaljno formatirao taj vanjski disk. I sve ponovo vratio nazad.
Skini još HD Tune. Provjeri "zdravlje" drajva, možda je počeo da otkazuje.
To sam vec uradio, na koleginom (kompanijin) laptopu prebacio podatke i formatirao disk, ali opet je bilo isto, na druga tri laptopa disk radi, na mom laptopu ne...i da, sve ostale uredjaje prikazuje, nije bitno na kojem USBu 2.0 ili 3.0, probao sam i telefon, puni ga normalno i pokazuje podatke.
Mozda jednostavno ne mogu da nadjem odgovarajuce drivere.
Imam instaliran DriverAgent koji kaze da 88 drivera je ok, ali da mi nedostaje 15. Skidao sam i ovih 15 ali mi i dalje izbacuje tu gresku (na DriverAgentu) kao da mi opet fali 15)
npr, kada skidam driver chipset (skinuo Intel Atom C2000 Chipset Ver9431011) agent mi ponudi samo ovaj skinem ga instaliram ali opet pokazuje gresku,
-
Al'din
#7 Re: Laptop ne prepoznaje externi HD
Zuta ikonica uklonjena, tj instaliran driver uz pomoc http://www.sevenforums.com/tutorials/96 ... vices.htmlmahalas505 wrote:Problem moze biti da je do drivera ili da tvoj laptop ne daje dovoljno snage na usb portu da se zavrti disk. Ovi driveri za eksterne diskove dodju sa windowsom i dosta su univerzalni. Jedino da pokusas kad je konektovan disk, da odes na tu zutu iconu u device manageru, pa da uklonis drivere, i onda desni klik na vrh device managera, i onda opcija da potrazi da li ima uredjaja ponovo.Al'din wrote:Pokusao sam razne carolije ali bez rezultata. Naime, rijec je o laptopu, Asus K55A na kojem je bio Win 8, sada je Win 7, instalirao sam jos neke drivere koji su nedostajali , samo na "Other Devices -> PCI Device" postoji onaj zuti trokut. Eh sada, tu je taj Toshibin HD od 1,5TB koji radi na drugom laptopu, na mom Asusu nece. Kada je na USB 3.0 radi mu plavo svijetlo i cuje se onaj ton da je konektovan (ne cuje se da vrti) ali se ne vidi..kada ga prikopcam na USB 2.0 radi mu bijelo svijetlo (ono plavo se promijeni u bijelo) i takodje ga nema nigdje...drugo, prikopcem kolegin Western Digital HD na moj Asus, radi, ocita ga odmah, na tri USB ulaza (dva 3.0 i jedan 2.0)...da ima problem sa ovjesom ili potrosnjom znao bih da rijesim, ovako, misterija ...
Unaprijed zahvalan
ali, opet ostaje problem externog Hard Drive-a, laptop ga ne prepoznaje....
-
Al'din
#8 Re: Laptop ne prepoznaje externi HD
Konacno rijeseno, instalirani driveri sa Toshibinog site-a, sve radi po PSu...
Hvala na pomoci.
Hvala na pomoci.