sabanss wrote:quarterback wrote:to mozes tvrditi samo ako se bavis prodajom baterija za laptope
Ne bavim, licno iskustvo.
Nisam se bavio tom granom hemije ali koliko sam shvatio moderne baterije imaju odredjen broj ciklusa punjenje-praznjenje. Baterija koja ne radi tj. u laptopu koji je uvijek na punjacu se isprazni za par mjeseci i ima samo nekoliko ciklusa godisnje. Koliko znam za Litijumske baterije je cak stetno praznjenje do "kraja".
Naravno ovo je moje laicko objasnjenje zasto je moja baterija zadrzala solidan wear level.
vjeruj mi da je to izuzetak, imaju odredjeni broj ciklusa medjutim to ne znaci ako su uvijek "na struji" da ce biti besmrtne
savjetuje se da ciklusi punjenja i praznjenja budu plici jer im to produzava zivot medjutim isto tako se savjetuje i povremeno praznjenje do dna radi kalibracije baterije
na jednom od poslova gdje sam trenutno angazovan imamo 12 laptopa, svi su stalno bili na struji i vec nakon godine dana nisu mogli "drzati" ni 15 minuta, istovremeno sa njima ja sam sebi kupio isti takav laptop i koristio ga povremeno na baterijama, vrlo rijetko je stajao ukljucen u struju stalno, odnosno prolazio je normalne cikluse punjenja i praznjenja
nakon nisam siguran mislim 4 godine on i dalje drzi oko 2h odnosno znatno duze od onih koji su bili na struji
novi laptopi su nedavno nabavljeni i imaju software proizvodjaca koji kada punjenje dodje na 100% napise da bi se laptop trebao iskljuciti iz struje...
to sto ta baterija kod tebe pokazuje tako dobru vitalnost je vise stvar izuzetka nego pravila
uostalom i mobiteli sada javljaju da su puni 100% i da ih treba skinuti sa punjaca, nije to slucajno