ako je neko imao iskustva sa lapraskopskim ostranjivanjem kamenca u žući, molim da napiše jeli zahvat bolan i jeli bolje to odstraniti lapraskopski ili klasičnim operativnim tretmanom
hvala
Lapraskopsko ostranjenje kamenca u žučnoj kesi
Moderator: anex
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#2 Re: Lapraskopsko ostranjenje kamenca u žučnoj kesi
2003.g. u januaru sam uradio tu laparaskopiju.
Morao sam do apoteke u Aerodromskom naselju da kupim neke specijalne kopče, pa su me tek, onda, pod laparaskopsku ''bušilicu-puhalicu''.
Najteža mi je bila mučnina nakon operacije pod narkozom (Prvi put u životu), a i to samo pola dana. Treći dan sam bio kod kuće.
Čini mi se da se i ne može uraditi ovakva operacija, ako je stomak ''pod upalom i bolovima''. Valjda će neko stručniji objasniti.
Ne znam jesmo li se razumjeli, meni su odstranili žučnu kesu zbog serije povelikih kamenica, tako da sada imam samo kanalić, bez ž. kese (Vidi naslov).
Ako nemaš bolove i ''upalu'', bolje je samo tri dana biti u bolnici, nego klasična operacija.
Kod najmanje 2 dr. provjeri moraš li odstraniti to što prijeti, jer izleda, sada ima i drugih metoda,....hm,...Neko drugi će već objasniti.
Morao sam do apoteke u Aerodromskom naselju da kupim neke specijalne kopče, pa su me tek, onda, pod laparaskopsku ''bušilicu-puhalicu''.
Najteža mi je bila mučnina nakon operacije pod narkozom (Prvi put u životu), a i to samo pola dana. Treći dan sam bio kod kuće.
Čini mi se da se i ne može uraditi ovakva operacija, ako je stomak ''pod upalom i bolovima''. Valjda će neko stručniji objasniti.
Ne znam jesmo li se razumjeli, meni su odstranili žučnu kesu zbog serije povelikih kamenica, tako da sada imam samo kanalić, bez ž. kese (Vidi naslov).
Ako nemaš bolove i ''upalu'', bolje je samo tri dana biti u bolnici, nego klasična operacija.
Kod najmanje 2 dr. provjeri moraš li odstraniti to što prijeti, jer izleda, sada ima i drugih metoda,....hm,...Neko drugi će već objasniti.
- dadoka84
#3 Re: Lapraskopsko ostranjenje kamenca u žučnoj kesi
Ja sam prije desetak dana uradio istu operaciju. Laparaskopski metod je bolji jer ne ostaju rezovi, barem ne veliki. Napravi se rez od nekih 13 mm ispod prsne kosti, slican takav u pupku i dva manja od po 7-8 mm na desnoj strani stomaka. Klasicnom metodom se pravi znatno veci rez, oporavak duze traje i vjerovatno je potrebno duze nositi i dren. Poslije samog zahvata (laparoskopski) vec sam sam mogao sam da se prebacim sa stola na sto. Malo kasnije kada sam vec dosao u sobu pocelo je boliti, ali nista spektakularno. Najgore je djelovanje narkoze, a koju izbacis iz sebe kasljanjem, mokrenjem a kod nekih i povracanjem. Ja sam nekoliko sati poslije operacije ustao, otisao u wc i onda hodao po hirurgiji sa rukama u dzepovima. Srecom dren nije bio potreban. Najvise me bolilo desno rame, mada kazu da je to normalno poslije ovog zahvata. Meni su u infuziju dali po jednu injekciju analgina tako da nekih velikih bolova nisam imao. Kuriozitet je da je i moja djevojka isla na istu operaciju prije mjesec dana. Ona je imala napade koji su bili uzasni. Tako da ti preporucujem da se sto prije rijesis tog problema. Sretno.