LANTUS

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Lavica74

#1 LANTUS

Post by Lavica74 »

Primam Lantus vec cetiri godine i nisam zadovoljna..Inace dijabeticar sam vec 26 godina i veoma dobro znam sve o toj bolesti. Prije Lantusa primala sam Insulatard i tada je stanje sa secerom bilo puno bolje, imala sam i tada varijacije (nagli pad ili porast secera), ali sam ipak mogla to puno lakse regulisati. Medjutim, sada se desava da mi je secer u jutarnjim satima veoma nizak (oko 2-3), dok je tokom dana visok, iako pored Lantusa koristim i Humalog tri puta dnevno. Ako u vecernjim satima uzmem Humalog, onda se desi da mi secer spadne tokom noci. Vec sam se konsultovala sa svojim dijabetologom i on mi je predlozio da smanjim dozu Lantusa, medjutim, i poslije smanjivanja doze, desava se potpuno isto. Takodje, do sada nisam imala nikakvih zdravstvenih problema, tacnije komplikacija koje uzrokuje diabetes, dok nisam presla na Lantus. Pojavila mi se katarakta/mrena na oba oka, kao i pocetak retinopatije i polineuropatie. Molim za pomoc:(
Dali neko od vas ima slicnih problema sa Lantusom???
corvus_edin

#2 Re: LANTUS

Post by corvus_edin »

koji ti je HbA1c?

kad je zadnji put ustanovljen?
Jennyica

#3 Re: LANTUS

Post by Jennyica »

uz terapiju,reguliraj ga sa prehranom....pazi sta jedes (ne misslim na slatkise,vec sve)
sretno :)
Lavica74

#4 Re: LANTUS

Post by Lavica74 »

Regulisem i sa prehranom, ali dzaba:( A sto se tice HbA1c, zadnji put je bio povisen, jer ocigledno inzulin nije regulisan kako treba. Sada, 01.02. idem na kontrolu kod dijabetologa, pa cu vidjeti sta dalje----
Ljiljana-Bgd

#5 Re: LANTUS

Post by Ljiljana-Bgd »

Draga Lavice,
moje iskustvo sa Lantusom je isto kao i tvoje. Dijabet sam dobila pre četiri godine i na Lantusu i NovoRapidu sam od samog početka. Kratko vreme sam koristila Levemir koji mora da se daje 2x dnevno (traje 12 sati) i zato sam tražila da me vrate na Lantus, ali...
Lantus me uvodi svake noći u hipoglikemiju i zato imam još jedan obrok tik pre spavanja. S druge strane, u kasnim, popodnevnim satima (19-20h), glikemija mi je uvek loša, čak i preko 10mmol/l. Ako dam više Novorapida za ručak da bi imala bolju glikemiju oko 19h, obavezno upadam u hipo. Ubeđena sam da u mom slučaju Lantus ne traje 24h. Kada povećam dozu Lantusa, boljitak u popodnevnim satima ne postoji, ali su zato noćne hipoglikemije još jače.
Zbog toga što:
1. tim noćnim obrokom (bez NovoRapida), podižem glikemiju za narednih par sati iznad 10 mmol/l, time povećavam i glikozilirani hemoglobin
2. moram da jedem pred spavanje i kada mi se ne jede
2. na kraju krajeva, nije zdravo i preporučljivo nikome da jede pred spavanje,
sugerisala sam mom engokrinologu da mi Lantus prebaci na jutarnjih 8h i danas sam upravo krenula sa tim.
Videćemo kako ide. Javiću. Moj HbA1C je 7,1 i nikada nije bio manji. Stalno tragam za načinom da ga poboljšam... Zbunjuje me zašto i kako tako brzo su ti se pojavili zdravstveni problemi? Da li je moguće da je Lantus sve to izazvao? Ako je tako, zašto tvoj endokrinolog ne reaguje?....
Post Reply