Primam Lantus vec cetiri godine i nisam zadovoljna..Inace dijabeticar sam vec 26 godina i veoma dobro znam sve o toj bolesti. Prije Lantusa primala sam Insulatard i tada je stanje sa secerom bilo puno bolje, imala sam i tada varijacije (nagli pad ili porast secera), ali sam ipak mogla to puno lakse regulisati. Medjutim, sada se desava da mi je secer u jutarnjim satima veoma nizak (oko 2-3), dok je tokom dana visok, iako pored Lantusa koristim i Humalog tri puta dnevno. Ako u vecernjim satima uzmem Humalog, onda se desi da mi secer spadne tokom noci. Vec sam se konsultovala sa svojim dijabetologom i on mi je predlozio da smanjim dozu Lantusa, medjutim, i poslije smanjivanja doze, desava se potpuno isto. Takodje, do sada nisam imala nikakvih zdravstvenih problema, tacnije komplikacija koje uzrokuje diabetes, dok nisam presla na Lantus. Pojavila mi se katarakta/mrena na oba oka, kao i pocetak retinopatije i polineuropatie. Molim za pomoc:(
Dali neko od vas ima slicnih problema sa Lantusom???
LANTUS
Moderator: anex
- corvus_edin
#2 Re: LANTUS
koji ti je HbA1c?
kad je zadnji put ustanovljen?
kad je zadnji put ustanovljen?
-
Jennyica
#3 Re: LANTUS
uz terapiju,reguliraj ga sa prehranom....pazi sta jedes (ne misslim na slatkise,vec sve)
sretno
sretno
-
Lavica74
#4 Re: LANTUS
Regulisem i sa prehranom, ali dzaba:( A sto se tice HbA1c, zadnji put je bio povisen, jer ocigledno inzulin nije regulisan kako treba. Sada, 01.02. idem na kontrolu kod dijabetologa, pa cu vidjeti sta dalje----
-
Ljiljana-Bgd
#5 Re: LANTUS
Draga Lavice,
moje iskustvo sa Lantusom je isto kao i tvoje. Dijabet sam dobila pre četiri godine i na Lantusu i NovoRapidu sam od samog početka. Kratko vreme sam koristila Levemir koji mora da se daje 2x dnevno (traje 12 sati) i zato sam tražila da me vrate na Lantus, ali...
Lantus me uvodi svake noći u hipoglikemiju i zato imam još jedan obrok tik pre spavanja. S druge strane, u kasnim, popodnevnim satima (19-20h), glikemija mi je uvek loša, čak i preko 10mmol/l. Ako dam više Novorapida za ručak da bi imala bolju glikemiju oko 19h, obavezno upadam u hipo. Ubeđena sam da u mom slučaju Lantus ne traje 24h. Kada povećam dozu Lantusa, boljitak u popodnevnim satima ne postoji, ali su zato noćne hipoglikemije još jače.
Zbog toga što:
1. tim noćnim obrokom (bez NovoRapida), podižem glikemiju za narednih par sati iznad 10 mmol/l, time povećavam i glikozilirani hemoglobin
2. moram da jedem pred spavanje i kada mi se ne jede
2. na kraju krajeva, nije zdravo i preporučljivo nikome da jede pred spavanje,
sugerisala sam mom engokrinologu da mi Lantus prebaci na jutarnjih 8h i danas sam upravo krenula sa tim.
Videćemo kako ide. Javiću. Moj HbA1C je 7,1 i nikada nije bio manji. Stalno tragam za načinom da ga poboljšam... Zbunjuje me zašto i kako tako brzo su ti se pojavili zdravstveni problemi? Da li je moguće da je Lantus sve to izazvao? Ako je tako, zašto tvoj endokrinolog ne reaguje?....
moje iskustvo sa Lantusom je isto kao i tvoje. Dijabet sam dobila pre četiri godine i na Lantusu i NovoRapidu sam od samog početka. Kratko vreme sam koristila Levemir koji mora da se daje 2x dnevno (traje 12 sati) i zato sam tražila da me vrate na Lantus, ali...
Lantus me uvodi svake noći u hipoglikemiju i zato imam još jedan obrok tik pre spavanja. S druge strane, u kasnim, popodnevnim satima (19-20h), glikemija mi je uvek loša, čak i preko 10mmol/l. Ako dam više Novorapida za ručak da bi imala bolju glikemiju oko 19h, obavezno upadam u hipo. Ubeđena sam da u mom slučaju Lantus ne traje 24h. Kada povećam dozu Lantusa, boljitak u popodnevnim satima ne postoji, ali su zato noćne hipoglikemije još jače.
Zbog toga što:
1. tim noćnim obrokom (bez NovoRapida), podižem glikemiju za narednih par sati iznad 10 mmol/l, time povećavam i glikozilirani hemoglobin
2. moram da jedem pred spavanje i kada mi se ne jede
2. na kraju krajeva, nije zdravo i preporučljivo nikome da jede pred spavanje,
sugerisala sam mom engokrinologu da mi Lantus prebaci na jutarnjih 8h i danas sam upravo krenula sa tim.
Videćemo kako ide. Javiću. Moj HbA1C je 7,1 i nikada nije bio manji. Stalno tragam za načinom da ga poboljšam... Zbunjuje me zašto i kako tako brzo su ti se pojavili zdravstveni problemi? Da li je moguće da je Lantus sve to izazvao? Ako je tako, zašto tvoj endokrinolog ne reaguje?....