Lancia Thesis i Alfa Romeo 166 facelift - koji odabrati?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

goran16v

#501 Re: Lancia Thesis i Alfa Romeo 166 facelift - koji odabrati?

Post by goran16v »

hostapler wrote:
goran16v wrote:Ne, naprotiv smjestio bi je u istu klasu jer Octavia jeste ista klasa (a ne razlicita ali najbliza - kako to ovdje strucnjaci lijepo tvrde) kao i Astra/Focus/Golf itd tj niza srednja klasa...
Samo da te pitam ono kao laik velikog maga autoindustrije.
Koja su klasa Astra/Focus/Golf? Kompaktna? Ili mozda niza srednja? Daj se odluci veliki ucitelju.
Ti si fakat neki komicar ili se nesvjesno samo jos vise provaljujes... Koja god da su klasa ista su klasa, sto je suprotno tvojoj ekspertizi, a kad vec potezes termine kojima ne baratas evo ti i odgovora:

Kompakt klasa (USA), mali porodicni auto (UK) ili C segment (EUR) su samo sinonimi za nas naziv niza srednja klasa u zavisnosti od trzista u kojima se ti termini koriste.
hostapler

#502 Re: Lancia Thesis i Alfa Romeo 166 facelift - koji odabrati?

Post by hostapler »

Dobro,ovdje si u pravu. :thumbup:
Svi je svrstavaju u C segment,Compact,nizu srednju,nazovi je kako god hoces,pa cu i ja,mada ne vidim logiku kada je ista ta Octavia 37 cm duza od predstavnika u toj klasi Golfa ili vec spomenute Astre 15 cm ili vec spomenutog Focusa za 21 cm.
Nego jesi li ti zatvarao vrata i na Octaviji i na Focusu i na Astri pa da znas da je "solidnije" napravljena? I koji si instrument kosristio prilikom testa ili si to zakljucio odokativno ili si procitao brosuru u ASA PSS?
Mislim smijesne su mi stvari koje uzimas za usporedbu,tipa zvuka vrata (vecini ljudi potpuno nebitno) habanja sjedista (sve zavisi ko sjedi i kako sjedi na njima) i nekih sitnica( kao da se to na Skodi ne desava). A ono sto je stvarno bitno jedva ili stidljivo spomenes (trapovi,lezanje,udobnost) ili nikako (dizajn,motorizacija).
Last edited by hostapler on 02/05/2012 20:50, edited 2 times in total.
530i

#503 Re: Lancia Thesis i Alfa Romeo 166 facelift - koji odabrati?

Post by 530i »

Statistika ADAC-a je pokazala da je Škoda 95,65% solidna.

Molit ću lijepo!!
hostapler

#504 Re: Lancia Thesis i Alfa Romeo 166 facelift - koji odabrati?

Post by hostapler »

Nisam dzaba rekao,samo cekam da neko kaze da je Skoda solidnija,bolja,kvalitetnija,da se bolje zatvaraju vrata,da se sjedista manje habaju i sta ti ga ja znam sta vec i od Forda,Opela,Alfa Romeo,Lancie,Peugeota,Citroena itd itd.
Stvarno ovo pljuvanje VW-aca je preslo sve granice.
Mr.Fundamental

#505 Re: Lancia Thesis i Alfa Romeo 166 facelift - koji odabrati?

Post by Mr.Fundamental »

hostapler wrote:Dobro,ovdje si u pravu. :thumbup:
Svi je svrstavaju u C segment,Compact,nizu srednju,nazovi je kako god hoces,pa cu i ja,mada ne vidim logiku kada je ista ta Octavia 37 cm duza od predstavnika u toj klasi Golfa ili vec spomenute Astre 15 cm ili vec spomenutog Focusa za 21 cm.
Octavia je u kompaktnoj klasi zbog međuosovinskog rastojanja (ima isti kao i Golf VI), a od dosta drugih konkurenata je duža zbog toga što se pravi u sedan izvedbi, dok je većina ostalih (barem kod nas) u hatchback varijanti. Nije ona jedina takva, npr. Renault Fluence je sedan izvedba Meganea, Jetta od Golfa,a neki ne mjenjaju ni ime, pa tako imaš Mazdu 3 ili Astru u sedan izvedbi (za novu generaciju Astre sedan izvedba još nije izašla).
hostapler

#506 Re: Lancia Thesis i Alfa Romeo 166 facelift - koji odabrati?

Post by hostapler »

Mr.Fundamental wrote:
Octavia je u kompaktnoj klasi zbog međuosovinskog rastojanja (ima isti kao i Golf VI), a od dosta drugih konkurenata je duža zbog toga što se pravi u sedan izvedbi, dok je većina ostalih (barem kod nas) u hatchback varijanti. Nije ona jedina takva, npr. Renault Fluence je sedan izvedba Meganea, Jetta od Golfa,a neki ne mjenjaju ni ime, pa tako imaš Mazdu 3 ili Astru u sedan izvedbi (za novu generaciju Astre sedan izvedba još nije izašla).
Sve to stoji,ali bi po meni trebalo napraviti neki pomak u odnosu na C-segment ili ti Compact klasu automobila. Nek se zove C+ segment ili Compact+. Mislim da bi pravi naziv bio ovaj nas,Niza Srednja Klasa (nije Passat i sl) ali je ipak iznad Compacta. A Compact neka ostane Compact i tacka
preludezalude

#507 Re: Lancia Thesis i Alfa Romeo 166 facelift - koji odabrati?

Post by preludezalude »

Nemozete smjestiti auto u neku klasu samo zbog nekog odredjenog medjuosovinskog razmaka. Auta su sve veca i poneki modeli cak izlaze iz "klase" ako se gleda medjuosovinski razmak.Medjuosovinski razmak jeste jedan od prvih uvjeta, ali treba uzeti jos parametara kao sto su prostor za putnike, zapremina gepeka, kvaliteta izrade sklopova, kvaliteta interijera, luksuznost auta (citaj oprema) ...
goran16v

#508 Re: Lancia Thesis i Alfa Romeo 166 facelift - koji odabrati?

Post by goran16v »

Nego jesi li ti zatvarao vrata i na Octaviji i na Focusu i na Astri pa da znas da je "solidnije" napravljena? I koji si instrument kosristio prilikom testa ili si to zakljucio odokativno ili si procitao brosuru u ASA PSS?
Jesam zatvarao, jer sam 9 god. vozio Astru G, poslije nje vec 4. godinu Focusa Mk.2 (koji sa nekim ne bas osnovnim paketom opreme na vratima ima 100% plasticne tapecirunge bez traga tkanine, spuzve ili icega gumiranog) a paraleno s njima dvije generacije Octavie. Jos nesto?
goran16v

#509 Re: Lancia Thesis i Alfa Romeo 166 facelift - koji odabrati?

Post by goran16v »

530i wrote:Statistika ADAC-a je pokazala da je Škoda 95,65% solidna.

Molit ću lijepo!!
Sa upaljenim dugim svjetlima na 200 na sat!
530i

#510 Re: Lancia Thesis i Alfa Romeo 166 facelift - koji odabrati?

Post by 530i »

Pokušavaš biti pametan, ali ti ne uspijeva! Na tvoju žalost.

Idi plati nekom da postavi ti još jedan par dubinskih farova na e21 315 npr. Samo neka ih fino pričvrsti, da ne treskaju mnogo...
goran16v

#511 Re: Lancia Thesis i Alfa Romeo 166 facelift - koji odabrati?

Post by goran16v »

530i wrote:Pokušavaš biti pametan, ali ti ne uspijeva! Na tvoju žalost.

Idi plati nekom da postavi ti još jedan par dubinskih farova na e21 315 npr. Samo neka ih fino pričvrsti, da ne treskaju mnogo...
Dubinski, jel to nesto za ronjenje????
530i

#512 Re: Lancia Thesis i Alfa Romeo 166 facelift - koji odabrati?

Post by 530i »

To je za slikanje za forume i laganu vožnju jadranskom magistralom ;-)
sorcerer

#513 Re: Lancia Thesis i Alfa Romeo 166 facelift - koji odabrati?

Post by sorcerer »

goran16v wrote:
Dubinski, jel to nesto za ronjenje????
mozda za citanje adac testova :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
goran16v

#514 Re: Lancia Thesis i Alfa Romeo 166 facelift - koji odabrati?

Post by goran16v »

530i wrote:To je za slikanje za forume i laganu vožnju jadranskom magistralom ;-)
Ne to je za citanje mojih tema na drugim forumima... Cccc bio si mi zanimljiv sa onih 200 i dugim svjetlima, gledanjem otpadnutih tegova sa felgi, a sad si sav nekakav...
preludezalude

#515 Re: Lancia Thesis i Alfa Romeo 166 facelift - koji odabrati?

Post by preludezalude »

Evo jos jedan podatak pa neka se zna. Za Pasata 6 donji lafet kosta 249 eura. Mora da je pravo kvalitetan i dobar kad ovoliko kosta.
Ovo je informacija iz prve ruke, od jarana koji je mijenjao taj lafet na svom pasatu prije 15-ak dana.
kix.ba

#516 Re: Lancia Thesis i Alfa Romeo 166 facelift - koji odabrati?

Post by kix.ba »

Ne razumijem zašto ovoliko navijačke žuči oko marki automobila, imate li akcije u tim firmama pa ste posebno zainteresovani?

Inače, sada vozim Audija A6, prošlo auto mi je bila Alfa 166 3.0 Superlusso sa semitronic mjenjačem. I jedno i drugo su, po meni, odlična auta. Ta Alfa je čak i trošila nenormalno malo za tu masu i motor, negdje 9-10 litara na otvorenom bez imalo maženja. Nikad nisam imao značajnijih problema, posebno ne sa motorom, sem sa alarmom koji je Alfina standardna boljka, iako je ovo, kao, prvi model značajno poboljšane kvalitete. Slično je i sa centralnim zaključavanjem itd, pa dobro provjeri svu elektroniku ako se odlučiš za 166. Ako nađeš dobar primjerak, uživat ćeš.

Taj 2.4 JTDm sam vozio, ali u 159-ki, nema se šta reći, odličan motor mada nije baš najekonomičniji, al eto...

Ova poređenja sa Audijem itd su više manje besmislena, jer normalno je da je Audi ipak malo sve u svemu i u nekom prosjeku nešto robustnije auto, ali po mom iskrenom mišljenju, a trenutno mi je "na stanju", ne toliko koliko bi se po razlici u cijeni dalo zaključiti. Dakle, manje više se sve svede na tu razliku u cijeni i lični ukus, zato su sve ovakve prepirke bespredmetne. U svakom slučaju, sa srećom, i između te Alfe i Lancie ja bih se odlučio za 166, ali naravno sve zavisi na šta naletiš, cijene itd.
hostapler

#517 Re: Lancia Thesis i Alfa Romeo 166 facelift - koji odabrati?

Post by hostapler »

kix.ba wrote:Ne razumijem zašto ovoliko navijačke žuči oko marki automobila, imate li akcije u tim firmama pa ste posebno zainteresovani?

Inače, sada vozim Audija A6, prošlo auto mi je bila Alfa 166 3.0 Superlusso sa semitronic mjenjačem. I jedno i drugo su, po meni, odlična auta. Ta Alfa je čak i trošila nenormalno malo za tu masu i motor, negdje 9-10 litara na otvorenom bez imalo maženja. Nikad nisam imao značajnijih problema, posebno ne sa motorom, sem sa alarmom koji je Alfina standardna boljka, iako je ovo, kao, prvi model značajno poboljšane kvalitete. Slično je i sa centralnim zaključavanjem itd, pa dobro provjeri svu elektroniku ako se odlučiš za 166. Ako nađeš dobar primjerak, uživat ćeš.

Taj 2.4 JTDm sam vozio, ali u 159-ki, nema se šta reći, odličan motor mada nije baš najekonomičniji, al eto...

Ova poređenja sa Audijem itd su više manje besmislena, jer normalno je da je Audi ipak malo sve u svemu i u nekom prosjeku nešto robustnije auto, ali po mom iskrenom mišljenju, a trenutno mi je "na stanju", ne toliko koliko bi se po razlici u cijeni dalo zaključiti. Dakle, manje više se sve svede na tu razliku u cijeni i lični ukus, zato su sve ovakve prepirke bespredmetne. U svakom slučaju, sa srećom, i između te Alfe i Lancie ja bih se odlučio za 166, ali naravno sve zavisi na šta naletiš, cijene itd.
Jedan od rijetkih i realnih postova na ovoj temi. :thumbup:
preludezalude

#518 Re: Lancia Thesis i Alfa Romeo 166 facelift - koji odabrati?

Post by preludezalude »

kix.ba wrote:Ne razumijem zašto ovoliko navijačke žuči oko marki automobila, imate li akcije u tim firmama pa ste posebno zainteresovani?

:dance: :dance: :thumbup:
potraga_za_autom

#519 Re: Lancia Thesis i Alfa Romeo 166 facelift - koji odabrati?

Post by potraga_za_autom »

Nema šta forumaši, pomogli ste mi, pogotovo @emko1234, što čovjek može lupati, to nema nigdje. Čast onima koji su rekli koju pametnu, hvala im. I da, moram zarad' svoje sujete da naglasim za emko1234, trebaš da se liječiš ako misliš o svakome na taj način...mislim, sudeći i poredeći po sebi i svojim stavovima. Ako ja tražim auto do određene cifre, to je moja stvar, prije svega, nema ništa sa time jesam li ''bošnjo'' ili nisam, kao što ti kažeš. Tebi bih savjetovao da malo proučiš srpsko-hrvatski jezik, narode i narodnosti, gramatiku takođe, pa da onda pišeš u javnosti. Do tad, idi i vozaj se u svom audiju od 100 milja, to je vjerovatno i jedino što imaš, jadniče.

Molim moderatore da zaključaju temu, postalo je besmislica moderirati ovakve baljezgarije što pojedini pišu.

Hvala
drndalo

#520 Re: Lancia Thesis i Alfa Romeo 166 facelift - koji odabrati?

Post by drndalo »

Nego dal' se potraga za autom zavrsila ? Kupi li sta ?
adnandus

#521 Re: Lancia Thesis i Alfa Romeo 166 facelift - koji odabrati?

Post by adnandus »

potraga_za_autom wrote:Nema šta forumaši, pomogli ste mi, pogotovo @emko1234, što čovjek može lupati, to nema nigdje. Čast onima koji su rekli koju pametnu, hvala im. I da, moram zarad' svoje sujete da naglasim za emko1234, trebaš da se liječiš ako misliš o svakome na taj način...mislim, sudeći i poredeći po sebi i svojim stavovima. Ako ja tražim auto do određene cifre, to je moja stvar, prije svega, nema ništa sa time jesam li ''bošnjo'' ili nisam, kao što ti kažeš. Tebi bih savjetovao da malo proučiš srpsko-hrvatski jezik, narode i narodnosti, gramatiku takođe, pa da onda pišeš u javnosti. Do tad, idi i vozaj se u svom audiju od 100 milja, to je vjerovatno i jedino što imaš, jadniče.

Molim moderatore da zaključaju temu, postalo je besmislica moderirati ovakve baljezgarije što pojedini pišu.

Hvala

Ma prijatelju djaba ti je sve, frajer je dosadan ko muha.

Nego fakat kupi li ti šta?
emko1234

#522 Re: Lancia Thesis i Alfa Romeo 166 facelift - koji odabrati?

Post by emko1234 »

potraga_za_autom wrote:Nema šta forumaši, pomogli ste mi, pogotovo @emko1234, što čovjek može lupati, to nema nigdje. Čast onima koji su rekli koju pametnu, hvala im. I da, moram zarad' svoje sujete da naglasim za emko1234, trebaš da se liječiš ako misliš o svakome na taj način...mislim, sudeći i poredeći po sebi i svojim stavovima. Ako ja tražim auto do određene cifre, to je moja stvar, prije svega, nema ništa sa time jesam li ''bošnjo'' ili nisam, kao što ti kažeš. Tebi bih savjetovao da malo proučiš srpsko-hrvatski jezik, narode i narodnosti, gramatiku takođe, pa da onda pišeš u javnosti. Do tad, idi i vozaj se u svom audiju od 100 milja, to je vjerovatno i jedino što imaš, jadniče.

Hvala
AHHAHAHAHAHAHAHAHHA..
ja se ne bavim proucavanjem jezika. a pogotovo ne proucavanjem mrtvog jezika kakav je srsko hrvatski.
nemam samo audija od 100 milja, imam stan od 350 milja. HAHAHAHAHAHAHAH
a bosnjo nisi, i ti si neki dodikovac.
idi u kragujevac, kupi zasatavu. sad ce ih opet pocet pravit.
i nek si zarad svoje sujete naglasio da trebam da se lijecim.
kad ti ponovo putujuci internet centar dodje u selo, dodji da nam kazes jos koju pametnu.
530i

#523 Re: Lancia Thesis i Alfa Romeo 166 facelift - koji odabrati?

Post by 530i »

Krajnje je vrijeme da se pojedinci izbace sa foruma...
citroen xm

#524 Re: Lancia Thesis i Alfa Romeo 166 facelift - koji odabrati?

Post by citroen xm »

Molim te izbaci mene prvog. Vukojebinu i Emka će sunce ogrijati. :thumbup:
potraga_za_autom

#525 Re: Lancia Thesis i Alfa Romeo 166 facelift - koji odabrati?

Post by potraga_za_autom »

citroen xm wrote:Molim te izbaci mene prvog. Vukojebinu i Emka će sunce ogrijati. :thumbup:
Možemo zajedno, nek' nas izbace. Valjda će nas primiti na neki drugi forum, :-D :-D

Primitivizam je pobijedio, nek se sami kuvaju u svom sosu i surfaju iz auta od 100 hiljada, kao i iz stanova od recimo nekih 350 hiljada :dance: Hahahaha
Post Reply